Cholesterol Dieet

Laatste Update: 13 juli 2022

Transvetten

Transvetten zijn te vinden in bepaalde voedingsmiddelen. Een aantal voedingsmiddelen met transvetten komen van dieren, zoals vlees en zuivelproducten. Toch is er veel discussie over vetten en cholesterol. Zo wordt verkondigd dat een ‘’low fat’’ dieet goed voor je is als je een te hoog cholesterol hebt.

Natuurlijk werkt het om de inname vetten te verlagen omdat cholesterol gemaakt wordt van vetten. Maar het weten van welke vetten goed voor je zijn en welke je zeker moet verminderen is juist de sleutel voor het verlagen van je cholesterolgehalte.

Transvetten zijn erg slecht

Als je kijkt naar de verschillende soorten vetten zijn transvetten het meest ongezond voor je lichaam (1). Dit komt omdat deze transvetten gemaakt worden van olie uit een proces van hydrogenatie.

Bij dit proces wordt waterstofgas, stoom, toegevoegd aan onverzadigde vetten om er verzadigde en hardere vetten van te maken. Zoals ik vaak zeg, als iets gefabriceerd wordt is het vaak niet meer gezond.

Deze transvetten tref je vooral aan in bewerkte voedingsmiddelen, zoals boterkoeken, ontbijtkoeken, popcorn, patat, vis vingers, en de meeste snacks van de snackbar en fastfoodketens.

Transvetten worden gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen omdat deze ervoor zorgen dat de voedingsmiddelen langer goed blijven en dat is voordeliger en winstgevender voor de fabrikant (2). Voorraden kunnen langer blijven liggen en daardoor is er minder kans op het weggooien van verdorven voeding. Hierdoor hoeft er minder geproduceerd te worden wat goed is voor het verlagen van de kosten.

Een dieet vol met transvetten zoals een typisch Amerikaans dieet verhoogt simpelweg je cholesterol in je bloed. Het vervelende van transvetten is dat het je LDL cholesterol verhoogd en je HDL verlaagd (3). Oftewel het goede cholesterol gaat omlaag en het slechte cholesterol gaat omhoog. Een verhoogde LDL-cholesterol in combinatie met een verlaagde HDL-cholesterol is levensgevaarlijk!

LDL-cholesterol blijft namelijk aan de binnenkant van de aderwanden plakken. Dit zorgt voor plaquevorming en vernauwingen van de aderen. Uiteindelijk kan dit leiden tot embolieën, verstoppingen met beroertes of hartaanvallen tot gevolg. Iedereen weet dat die situaties dodelijk kunnen zijn.

Boter en transvetten

Transvetten werden aanvankelijk gezien als een goed alternatief voor bijvoorbeeld verzadigde vetten. Echter, steeds meer onderzoeken laten zien dat ze slechter voor je zijn doordat deze soort vetten gehydrogeneerd zijn. Daarbij hebben transvetten invloed op zowel je HDL en LDL cholesterol. Verzadigde vetten hebben alleen invloed op je LDL cholesterol. Om het nog erger maken verhogen transvetten ook nog je triglyceriden.

Dit is slecht nieuws voor je bloedsuikerspiegel en dat is weer slecht nieuws voor je cholesterol. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor hogere ontstekingswaarden en dat zorgt voor beschadigingen aan de aderwanden. Dit is aantrekkelijk voor het LDL-cholesterol, wat daar dan blijft plakken.

Wanneer je in de supermarkt staat kies dan voor boter dat laag is in vet. Voor het koken gebruik ik tegenwoordig olijfolie dat gecombineerd is met lijnzaad olie (AH).

Koffie en transvetten

Je zult transvetzuren vooral aantreffen in koffiezetapparaten op het werk waar gebruikt wordt gemaakt van poeder. Hetzelfde geldt voor melkpoeder.  Deze twee ingrediënten zijn verborgen transvet bommen. Koffie van een Senseo apparaat kan wel omdat het filter de meeste oliën verwijdert. Let dus goed op wat voor koffieapparaat er op je werk gebruikt wordt en neem anders een thermoskan met je eigen koffie of drank mee.

Trasnvetten kunnen ook in een espresso zitten (daarin blijft slechts een klein gedeelte over). Koffiezet apparaten uit de horeca kunnen wel door de beugel wat betreft transvetten. Hieronder een 2-tal linken voor meer informatie over koffie en cafeïne:

 1. Biologische koffie
 2. Cafeïne en je gezondheid

Voedsel labels

transvet labels
transvet labels

Het schokkende is dat het in Amerika al lang verplicht is om ALLE transvetten aan te geven op de voedingsmiddelen, maar in Europa wordt dit nog steeds NIET gedaan. Ik heb hier geen woorden voor. Het gevolg is dat veel mensen niet weten hoeveel transvetten ergens inzitten en dat men daardoor te veel transvetten eet.

Daarbij zijn voedsellabels niet altijd eenvoudig te lezen. Soms moet je een product eerst heel grondig onderzoeken voordat je de hoeveelheid vetten kunt zien. Ik heb zelfs wel eens een keer meegemaakt dat het er helemaal niet opstond!

Zelf verantwoordelijkheid nemen en transvetten volledig vermijden is extreem belangrijk voor je gezondheid en cholesterol!

Zelf ben ik het helemaal eens met leefbewust.com om transvetten te boycotten en ik raad je het aan om het artikel boycot transvetten te lezen.

Lijst met voedingsmiddelen hoog in transvetten

transvetten

Wanneer je iets ziet als hydrogeneert, vet olie, transvetzuren, plantaardige vetten etc moet je deze absoluut laten staan ten behoeve van je gezondheid!

Voor meer tips om je cholesterol te verlagen neem dan een kijkje op mijn cholesterol blog!

Tot slot...

Je hebt inmiddels drie soorten vetten waarmee je rekening moet houden, namelijk:

 1. Onverzadigde vetten
 2. Verzadigde vetten
 3. Transvetten

Onverzadigde vetten zijn het gezondst doordat die geen negatieve invloed hebben op het cholesterol. Sommige onverzadigde vetten, zoals omega 3, verhogen zelfs het HDL-cholesterol wat goed is voor je lichaam. Verzadigde vetten hebben een verhogende invloed op het LDL-cholesterol, maar laten het niveau HDL-cholesterol ongemoeid. Dit is dus niet gezond.

Wat ook echt niet gezond is zijn transvetten. Die verhogen namelijk niet alleen het LDL-cholesterol. Transvetten verlagen het HDL-cholesterol ook nog eens. Transvetten zijn dus dubbel zo slecht als verzadigde vetten. Het is daarom erg belangrijk om transvetten volledig te vermijden. Het is daarom het beste om geen gefabriceerde voeding te eten, zoals koekjes en dergelijke.

Transvetten zijn zo ongezond doordat een onnatuurlijk proces, dat door mensen bedacht is, ervoor zorgt dat onverzadigde vetten worden omgevormd tot verzadigde vetten. Daarom kunnen transvetten soms niet genoemd worden op etiketten omdat ze benoemd worden als verzadigde vetten.

Er zijn een paar producten waarbij je dubbel moet opletten, namelijk bij koffie en boter. In sommige gevallen is er niets aan de hand, maar in andere gevallen weer wel. Let daarom op de automaten die voor de koffie zorgen.

Update

Afgelopen week heb ik een complete "special" geschreven over goede en slechte vetten. Voor meer informatie lees deze 7-delige serie. Hieronder het eerste artikel van de serie:
Goede Vetten en Slechte Vetten deel 1: Intro

.

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-010-0225-8
 2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1314072
 3. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/69/5/270/1935029?login=true

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack
  Popcorn blijft voor mij een puzzel.
  Op een kant en klaar pak van AH staat 0,2 mg.
  Is deze inname te vermijden door ze met een popcornmaker zelf te maken?
  Mijn dank voor jouw antwoord.
  Eric

  1. Hallo Eric,

   Hier heb ik zelf ook de enige ervaring mee gehad. Want enerzijds zegt men dat popcorn erg gezond is. Maar anderzijds zitten er toch bestandsdelen die niet passen in een gezond dieet. De oplossing is zeker om popcorn met een popcorn maker te maken, dan zitten er geen verborgen zoutbommen in en natuurlijk velen malen verser! Wel even oppassen dat de hele keuken niet onder de popcorn zit:)

   Je kunt mais overal krijgen, ik neem altijd van een goed (Duits) biologisch merk.

   Succes!

 2. Hallo Jack,

  Ik heb een vraag over de transvetten in melkpoeder; in de Nevotabel staat bij Vetzuren totaal Trans 0,0.
  Kijk ik verkeerd of heb jij een andere informatiebron?

  Groeten, Mjelle

  1. Dag Mjelle,

   Dit kan natuurlijk erg verschillen of het gewone of magere melkpoeder is / merk. Over het algemeen bevat koffie melkpoeder transvetten. De beste tip die ik je kan geven is om de verpakking te lezen van de desbetreffende melkpoeder om er zeker van te zijn dat er geen transvetten in zitten.

   Aanbevolen is dat van de totale energie inname per dag maximaal uit 1% transvetten mag bestaan.

   Informatie link:

   http://www.fonteine.com/transvetlijst.html

   Groet,

   Jack

 3. He Jack,
  Als er (volle) melkpoeder op een product als aanwezig staat, is er dan sprake van transvetten in een product?

  Alvast bedankt,
  Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

10 Shares
Tweet
Pin10
Share