Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Uitslag in het gezicht (rosacea of eczeem): Een allergische reactie?

Uitslag in het gezicht: Een allergische reactie?Huiduitslag, bultjes, roodheid en jeuk - hoewel deze generieke huid symptomen veel voorkomen kunnen ze toch betekenen dat je één van de mogelijke aandoeningen, waaronder rosacea, psoriasis of eczeem, hebt.
Deze drie condities hebben de neiging om chronisch te zijn. Ze zijn zelden levensbedreigend, maar ze kunnen wel, indien onbehandeld, leiden tot complicaties (waarvan sommige ernstig kunnen zijn).

In dit artikel zal ik de kenmerken van de, dikwijls verwarrende, huidaandoeningen uitleggen. Ook ga ik je uitleggen of ze het gevolg zijn van een allergische reactie, of niet.

Rosacea: een aandoening aan de huid van het gezicht

Rosacea komt vooral voor op je gezicht. Je kunt het gemakkelijk krijgen en het veroorzaakt ernstig blozen, warmte in het gezicht, roodheid, bultjes en zwelling. Kleine bloedvaatjes, puistjes en bultjes kunnen op de rode gebieden ontstaan maar er zullen geen mee-eters verschijnen en dit kan je kan helpen om rosacea van acne te onderscheiden.

Als je rosacea hebt zullen na verloop van tijd je bloedvaten groter worden. Hoewel rosacea eigenlijk onschadelijk is kan het zeer frustrerend zijn om deze conditie te hebben.

Rosacea komt vaker voor bij mensen die een lichte huid hebben en ongeveer drie keer zoveel vrouwen als mannen hebben hier last van. Er wordt aangenomen dat als gevolg van hormonale problemen het vooral rond de menopauze kan optreden. Maar je kunt het op elke leeftijd krijgen, zelfs tijdens je kindertijd.

Wetenschappers zijn nog steeds bezig om de onderliggende oorzaken van rosacea te onderzoeken, maar enkele triggers zijn onder andere extreme temperaturen of veranderingen, zonnebrand, stress, menstruatie, persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica die alcohol bevatten, warme dranken, kruidig voedsel, cafeïne, alcohol en bepaalde medicijnen.

De symptomen komen en gaan en er zijn tijden dat de klachten veel erger kunnen zijn. In eerste instantie wordt vooral het midden van het gezicht getroffen maar met de tijd verplaatsen de rode plekken zich ook naar de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus. De aandoening kan zich ook verspreiden naar de ogen, de oren, de borst en de rug.

Bij de helft van de mensen met rosacea ontwikkelt dit zich tot een probleem dat oculaire rosacea wordt genoemd en waarbij de ogen prikken, branden en zanderig aanvoelen. Indien dit onbehandeld blijft kunnen de ooginfecties leiden tot problemen met het zicht. Rhinophyma is een term die verwijst naar de uitbreiding van de olie-klieren in het gezicht en waardoor er gezwollen rode wangen en een vergrote rode neus ontstaan. Vooral de mensen die al jaren lang last hebben van rosacea kunnen gemakkelijk rhinophyma krijgen. Hoewel rhinophyma geen teken van alcoholisme is hebben stereotypen, in bijvoorbeeld grappige cartoons en tekenfilms, er ten onrechte toe geleid dat mensen geloven dat dat wel zo is.

Diverse topische behandelingen kunnen nuttig zijn voor de behandeling van rosacea, waaronder antibiotica, antischimmelmiddelen, benzoylperoxide en vitamine A crèmes (retinoïden). Steroïde crèmes mogen alleen worden gebruikt in het geval van korte uitbraken (niet langer dan twee weken per keer) om de roodheid te verminderen. Let wel op dat als steroïden verkeerd worden gebruikt ze daadwerkelijk de rosacea kunnen verergeren. Clonidine kan het blozen / flakkeringen verbeteren.

Een laserbehandeling, of een behandeling waarbij een kleine naald die elektriciteit levert aan het bloedvat wordt gebruikt om deze te vernietigen, worden gebruikt om de bloedvaten dicht bij het huidoppervlak te sluiten.

Rhinophyma kan soms zo onaantrekkelijk zijn dat er een operatie nodig is om het te herstellen. Ook bètablokkers kunnen soms nuttig zijn om het blozen, dat wordt geassocieerd met rosacea, te behandelen.

Eczeem: Gerelateerd aan Allergieën

Er wordt verondersteld dat eczeem een allergische reactie is die kan lijden tot een cyclus van roodheid, jeuk en nog veel met jeuk waardoor je gaat krabben en wrijven wat het allemaal alleen maar zal verergeren. Op getroffen gebieden kan de huid gebarsten of verkleurd zijn of ontstaan er blaren, korstjes of schilfers en soms kan hieruit een heldere vloeistof lopen. Mensen met eczeem hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidinfecties zoals stafylokok.

Eczeem (dat ook wel bekend staat als atopische dermatitis) kan overal opduiken hoewel het meestal voorkomt in huidplooien, op de wangen en op de achterkant van de handen, de bovenarmen en aan de voorkant van de benen.

Deze aandoening kan zich op elke leeftijd, zelfs tijdens de kinderjaren ontwikkelen. Het begint meestal vóór de leeftijd van vijf jaar. Ongeveer 40% van de kinderen "groeit" over hun eczeem heen maar anderen mensen ervaren gedurende hun hele leven opflakkeringen. Eczeem heeft de neiging om in de familie voor te komen in het bijzonder bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën en astma.

Triggers voor eczeem zijn onder andere temperatuurveranderingen, een droge huid, irriterende stoffen (zoals wol, kleurstoffen, cosmetica, parfums en zepen) en voedsel (eieren, pinda, vis, soja, tarwe en zuivel). Stress, huisstofmijt, pollen en huidschilfers van dieren kunnen ook leiden tot eczeem.

Als je eczeem hebt is het belangrijk om je huid goed schoon en gehydrateerd te houden. Topische steroïden kunnen de roodheid en jeuk verbeteren. Topische medicatie zoals kunnen worden voorgeschreven door een arts om de jeuk en roodheid te verbeteren, maar mogen slechts een korte periode worden gebruikt. Orale antihistaminica kunnen je jeuk ook verbeteren.

In ernstige gevallen kunnen orale steroïden nodig zijn. Iets wat heel belangrijke is om op te letten bij de huidverzorging bij iemand met eczeem is om kort en warm (niet heet) te douchen en milde verzorgingsproducten zonder zeep te gebruiken. Smeer ook op het hele lichaam binnen drie minuten nadat je uit de douche komt goed in met een vocht inbrengende crème.

Is het rosacea of eczeem? Hoe kan ik het verschil zien

Chronische huidaandoeningen kunnen vergelijkbare symptomen hebben en daarom is het soms moeilijk om het verschil tussen hen te kunnen zien.

Rosacea wordt gekenmerkt door blozen, opflakkeringen, roodheid in het gezicht en bultjes of zelfs kleine puistjes.
Eczeem KAN dezelfde symptomen tonen en daarom is het voor iemand die geen arts is gemakkelijk om deze voorwaarden met elkaar te verwarren.

Beide condities zijn chronische en vertonen uitbraken gevolgd door perioden van remissie.

Er zijn echter wel enkele verschillen tussen de twee.

 • Je moet bijvoorbeeld weten dat rosacea alleen op en rond het gezicht zal optreden. De roodheid zal vooral de wangen, de kin, de neus, het voorhoofd en eventueel de oren treffen maar het zal niet verder gaan dan het gezicht.
 • Eczeem kan op elk deel van je lichaam voorkomen. Als je roodheid ontwikkelt op je gezicht bekijk dan goed of je ook op andere delen van het lichaam roodheid opmerkt. Als dat het geval is, is het waarschijnlijk geen rosacea dus kun je beginnen te vermoeden dat je last hebt van eczeem.

Een ander symptoom dat typisch voor eczeem is, is de intense jeuk en de droge en schilferige huid. Bij rosacea is de ontstoken huid rood en vettig, maar zal het niet afschilferen. Als het aan het genezen is kan eczeem korstjes produceren, terwijl rosacea dat niet doet, dus dat is nog een ander verschil tussen de twee.

Het juiste antwoord op de vraag "is het rosacea of eczeem? " kan eigenlijk alleen maar door een dermatoloog worden gegeven. Omdat het werkingsmechanisme en de triggers van de twee gevallen verschillend kunnen zijn, is het echt een must om je arts te raadplegen zodat die een juiste diagnose kan stellen en een geschikte behandeling voor jouw specifieke aandoening kan voorschrijven. Als je niet zeker weet of je rosacea of eczeem hebt dan kun je een hoop geld uitgeven aan ineffectieve behandelingen die je ziekte zelfs kunnen verergeren.

We zijn allemaal uniek en daarom reageren we verschillend op verschillende triggers en omgevingsfactoren. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam en de manier waarop het reageert op factoren zoals vervuiling uit je omgeving, sigarettenrook, barre weersomstandigheden of verschillende voedingsmiddelen. Soms is het antwoord op de vraag "is het rosacea of eczeem”? gewoon geen van beiden en kun je alleen maar een allergische reactie hebben op iets waarmee je in contact kwam.

Een ding dat je kunt doen is je dieet in de gaten houden en bekijken of je door de verandering van je omgeving triggers kreeg en dit een aantal weken blijven observeren om te zien of je toestand verbetert. Als dat zo is dan weet je dat je voor de rest van je leven uit de buurt van die specifieke factoren moet blijven. Als er geen verandering optreedt was het gewoon vals alarm en is die stof waarschijnlijk ongevaarlijk voor jou.

Huidziekten zijn zeer persoonlijk en vragen daarom om een nauwe samenwerking tussen de dokter en de patiënt om het zo onder controle te kunnen houden. Rosacea is bijvoorbeeld ongeneeslijk, maar indien het goed wordt beheerd kun je voor een langere tijd uitbraken voorkomen en dus net als gezonde individuen een normaal leven leiden.

Eczeem kan in sommige situaties chronisch zijn maar toch is het mogelijk om de symptomen tot een minimum te beperken door te leren wat het startsein voor de uitbraak is en door het in contact komen met deze factoren te vermijden. Dergelijke triggers zeer vergelijkbaar met die van een allergie en zijn onder andere verschillende voedingsmiddelen en schimmels, pollen, stof mijt of andere chemicaliën die je in het huishouden gebruikt.
Wasmiddelen kunnen ook eczeem veroorzaken dus als je huiduitslag op je huid ziet en je de oorzaak niet kunt vaststellen is het waarschijnlijk de moeite waard om over te schakelen op een ander merk wasmiddel om te zien of het een verschil maakt.

Of je nu last hebt van rosacea, eczeem of een andere dermatologische aandoening, het leven zonder stress, het eten van evenwichtige voeding en het doen van oefeningen zal je helpen om je klachten te verminderen en voor lange periodes van minder uitbraken zorgen. Stress is een belangrijke trigger voor vele huidaandoeningen en daarom is het belangrijk om dit te beheren en goed te reageren op ongewone of vervelende situaties die voorkomen in je leven.
Het beheren van stress zal je ook helpen om andere ziekten te beheren. Sta niet toe dat je emoties je leven controleren. Je moet leren hoe je gebruik kunt maken van je emoties om ervan te genieten en om het beste uit elke mogelijke situatie in je leven te halen.

En tot slot maar zeker niet onbelangrijk moet je ook leren om hardop je zorgen uit te spreken. Als je je vrienden niet wilt belasten met je donkere gedachten kan het een goed idee zijn om een life-coach of een arts te bezoeken. Life-coaching kan mensen helpen om zich beter te voelen, efficiënter hun emoties te beheren en redelijke doelen in het leven te stellen waardoor het beheren van een bepaald niveau van geluk en een betere gezondheidstoestand mogelijk is.

Het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie.

Voordat je kunt bepalen of rosacea en eczeem de resultaten van een voedselallergie of juist een voedsel-intolerantiezijn, moeten we eerst kijken wat het verschil tussen die twee is:

De belangrijkste kenmerken van een voedselallergie

 • Een voedselallergie treft het immuunsysteem van het lichaam en is een reactie op een bepaald levensmiddel of op voedingsmiddelen.
 • De symptomen kunnen mild of ernstig zijn en kunnen de huid, darmen, de ademhaling of het hele lichaam treffen

Sommige huisartsen hebben de vaardigheden om voedselallergieën te diagnosticeren en te behandelen. Moeilijke gevallen of gevallen waarbij een allergie voor meerdere soorten voedsel bestaat of wanneer er sprake is van een ernstige voedselallergie moet het geval worden voorgelegd aan een allergie gespecialiseerde dienst in een ziekenhuis.

Patiënten met een voedselallergie moeten worden doorverwezen naar een geregistreerde diëtist om ze te helpen bij het praktische beheer van hun voedselallergie. Ze kunnen dan bespreken wat adequate voeding is en soms moeten er zelfs hele groepen voedingsmiddelen worden weggelaten.

Gemedieerde voedselallergieën zijn gemakkelijker te diagnosticeren als er voedsel volledig wordt uitgesloten om te bekijken of iemand vrij van symptomen blijft, hoewel het volledig vermijden van allergenen zeer moeilijk kan zijn. Een niet-gemedieerde voedselallergie vereist specialistische diagnostiek en is moeilijk te beheren zonder de initiële inbreng van een diëtiste. Reacties kunnen vaak voorkomen worden door bepaalde levensmiddelen op te sporen zodat degene die hier last van heeft deze niet meer zal consumeren.

Sommige mensen kunnen een versie van het voedsel dat goed gaar is verdragen maar zullen reageren op het voedsel als dit maar gedeeltelijk gaar of rauw is. Zo kan ei in een koekje of in een cake vaak getolereerd worden maar dezelfde persoon kan wel reageren op gekookte eieren, een roerei of zelfs mayonaise. Om hier achter te komen moeten er experimenten onder begeleiding van een allergoloog of een specialist op dit gebied worden uitgevoerd.

Belangrijkste kenmerken van een voedselintolerantie

 • Meestal zijn de reacties vertraagd en kunnen de symptomen pas na enkele uren, of zelfs meerdere dagen verschijnen
 • Meerdere symptomen kunnen optreden en deze zijn talrijk en gevarieerd, van migraine tot een opgeblazen gevoel, diarree, lusteloosheid, gewrichtspijn en een algemeen gevoel van een slechte gezondheid
 • Chemicaliën in voedingsmiddelen zoals cafeïne, salicylaten, mononatrium glutamaat en natuurlijk voorkomende stoffen zoals histamine kunnen ook leiden tot voedselonverdraagzaamheid

Reacties kunnen optreden na de inname van kleine hoeveelheden van een voedingsmiddel waar de persoon niet tegen  kan maar meestal wordt het veroorzaakt door grotere hoeveelheden - sommigen mensen melden dat ze een bepaald voedsel wel eenmaal per week of in kleine dagelijkse porties kunnen verdragen maar dat als het vaker wordt gegeten er symptomen ontstaan.

Dus is eczeem het gevolg van een allergische reactie?

Eczeem is een rode, jeukende uitslag die kan worden veroorzaakt door voedsel of andere allergieën. Hierdoor vragen sommige mensen vragen zich af: Is eczeem een allergische reactie of is het een aparte huidaandoening?
Eczeem is niet slechts een enkele conditie van de huid. Het is een brede naam voor verschillende condities. De meeste van deze worden niet als allergische reacties gezien. Maar de symptomen van een uitbraak van eczeem kunnen wel vanwege een allergische reactie zijn.

Een deel van de verwarring over de relatie tussen eczeem en allergieën komt door wat artsen de "atopische mars" noemen. Kinderen, die vroeg eczeem krijgen, vaak vóór hun eerste levensjaar, kunnen later worden gediagnosticeerd met voedselallergieën, allergische rhinitis (hooikoorts) en vervolgens astma.

Dit veelvoorkomende voorval toont een verband tussen eczeem en allergieën. Bijna 40 procent van de kinderen met eczeem heeft last van voedselallergieën. Het wordt over het algemeen aanbevolen dat kinderen onder de leeftijd van vijf jaar, die een matige tot ernstige eczeem hebben, beter geen melk, ei, pinda's, tarwe en soja kunnen eten.

Hoe kunnen allergieën eczeem symptomen veroorzaken?

Ook al is er een nauwe relatie tussen eczeem en allergieën, toch is de uitslag van eczeem in de meeste gevallen vaak geen allergische reactie. Behalve dan als de uitslag die zich ontwikkelt een direct gevolg is van de huid die wordt blootgesteld aan een allergeen. In de meeste gevallen is de uitslag van eczeem een gevolg van een reactie van het immuunsysteem en niet het allergeen zelf.

Eczeem kan worden veroorzaakt door een storing in de huidbarrière. Hierdoor zal de huid uitdrogen en kunnen allergenen gemakkelijk in de huid binnen dringen. Zodra dit gebeurt, wordt het immuunsysteem geactiveerd, in een poging om de indringer (allergeen) te bestrijden. Het immuunsysteem is dan gericht op de huid en de huiduitslag.
Bij een voedselallergie doet het immuunsysteem hetzelfde, maar wordt het van binnen uit geactiveerd. In beide gevallen zal het immuunsysteem zich richten op de huid.

Het kan soms moeilijk zijn om de trigger of allergenen te bepalen als het eczeemuitslag niet binnen 24- tot 48-uur nadat je bent blootgesteld aan het allergeen ontstaat. Dit komt omdat het een tijdje duurt voordat het immuunsysteem wordt geactiveerd en begint te vechten tegen wat het ziet als een aanval. Enkele veel voorkomende triggers zijn onder meer:

• Huisstofmijt
• Nikkel
• Parfums
• Chemische stoffen gevonden in kleding of haarverf
• Latex
• lijmen
• Zeep en andere reinigingsmiddelen

Terwijl veel mensen eczeem huiduitslag krijgen rond de plek waar het contact met het allergeen heeft plaatsgevonden, kan het ook op andere delen van het lichaam ontstaan.

Uitslag in het gezicht: Een allergische reactie?

Je arts kan plaktesten uitvoeren om vast te stellen welke stoffen een allergische reactie veroorzaken. Bij een dergelijke test plakt de arts een pleister die een veelvoorkomend allergeen bevat op je rug en vervolgens wordt het gebied na 48 uur bekeken om te zien of er een reactie heeft plaatsgevonden. Als deze test niet helpt kan je arts ook een klein stukje van de aangetaste huid verwijderen en naar een laboratorium sturen zodat er andere testen kunnen worden uitgevoerd.

En hoe zit het met rosacea? Is dit ook een allergische reactie?

In principe is rosacea niet het gevolg van een allergische reactie. Er zijn echter wel recente wetenschappelijke onderzoeken die beweren dat allergische reacties invloed kunnen hebben op de rosacea. Het blozen kan het gevolg zijn van een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen en sommige mensen hebben een allergische reactie op bijna alles als hun lichaam extreem uitgedroogd is. Het verhogen van de dagelijkse inname van water van minimaal 10 tot maximaal 16 glazen (de hoeveelheid is afhankelijk van de vochtigheid, de temperatuur, je gewicht, de hoeveelheid lichaamsbeweging en blootstelling aan de openlucht) zal de allergische reactie helpen elimineren en het voorkomen dat je erg veel last hebt van blozen.

Blozen is een veel voorkomend symptoom van rosacea. Het kan ook voorkomen als gevolg van allergieën, blootstelling aan de zon, eczeem, psoriasis en acne. Als het blozen wordt veroorzaakt door een allergie is de roodheid meestal geconcentreerd rond de neus en de ogen, met de bijbehorende jeukende waterige ogen. Dit blozen als gevolg van een allergie kan een meer seizoensgebonden gebeurtenis zijn die wordt veroorzaakt door pollen in de lucht. Dit gaat vaak gepaard met hevige jeuk. Men zal vaak gebieden van schilferende droge plekken op de huid opmerken. Er kan zelfs korstvorming op de huid ontstaan.

Veel patiënten met rosacea kunnen ook voedselallergieën hebben. Een allergische reactie bij rosacea kan onder andere congestie, het gloeien en blozen van de oren en de wangen of een rood geworden neus zijn. Bij een voedselallergie ervaart men vaak een neusslijmvliesontsteking wat leidt tot overmatig slijm. Deze reactie kan je helpen om onderscheid te maken tussen een voedselallergie en een levensmiddel dat vasculaire dilatatie of roodheid in het gezicht veroorzaakt. We moeten wanneer dit blozen of vaatverwijding optreedt de reactieve voedingsmiddelen identificeren.

Tot slot…

Ik hoop dat ik in dit artikel duidelijk heb kunnen maken of Rosacea en Eczeem wel of niet het gevolg (kan) zijn van een allergische reactie.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk heel graag!

 Bronnen

www.livestrong.com/article/94002-clear-up-rosacea-medication/

www.skincell.org/community/index.php?topic=6187.0

www.rosacea.org/rr/2006/fall/article_1.php

www.realself.com/review/1000-east-genessee-street-rosacea-treatment-sensitive-face-fed-my-rosacea-and

www.medicalnewstoday.com/articles/160281.php

www.centerforadvancedmed.com/tag/rosacea/

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Rosasea kan wel degelijk op andere plekken voorkomen dan alleen het gezicht .
  Ik heb zelf Rosasea vastgesteld door een arts en heb bij ernstige uitbraak ook pukkelvorming op mijn benen en borst en rug, dit komt bijna nooit voor maar het kan wel .
  Rosasea is niet te genezen maar kan wel worden verergerd door warmte, kruiden, alcohol, stress .
  En het effectiefste middel om het tot rust te brengen is Metronidazol zalf of gel .
  Dit gebruik je wanneer het erg onrustig wordt .
  En helpt bij mij in elk
  En indien nodig een antibioticum ( dit alleen wanneer het echt noodzakelijk is )
  De zwelling van de neus Rinophyma ( bloemkool neus ) komt niet bij elke persoon met rosasea voor .

  Roodheid en pappels en zichtbare haarvaatjes en puistjes zijn de verschijnselen.

  In de winter zijn de verschijnselen vaak meer aanwezig dan in de zomer,alhoewel sommigen bij direct zonlicht klachten krijgen .
  Redenatie als er meëters zijn het vermoedlijk acne is vind ik vreemd want wat als iemand zowel rosasea als meëters heeft ?
  Het in diagnoses denken maakt dat je alleen de verschijnselen zoekt die bij de aandoening passen, het is beter om bij te houden wanneer je last hebt, maak desnoods foto's en neem deze info mee naar een huidarts .
  Die kan dan een evt diagnose stellen

  1. Dit artikel is beslist niet bedoeld om zelf een diagnose te kunnen stellen. Het is informatief om de verschillende symptomen gescheiden te houden.
   Natuurlijk kun je last hebben van meerdere aandoeningen, op hetzelfde moment. Daar is natuurlijk geen twijfel over.
   Voor een definitieve en correcte diagnose raad ik iedereen aan om een arts te bezoeken.

   Dank voor je aanvullingen, Paula!

 2. Robert Jan,
  Dank voor de duidelijke informatie. Het ergst is het bij mij als het weer plotseling warm wordt. En dan duurt het wel een poos voor het met behulp van idd metronidazol weer een beetje zakt. Stress is een belangrijke factor. Door mijn scheiding: stress, door een plotselinge weersverandering zoals nu in april 2018: warmte en zon. Verder gebruik ik ayurvedische Calm Cream. Lekker als je 67 bent en vrouw..........Behalve dit al 50 jaar colitis ulcerosa en soms psoriasisplekjes. En af en toe een acute reuma aanval. Zoals nu.

 3. Ik heb zes jaar lang last gehad van Rosacea. Van alles geprobeerd... Vanaf mijn 36e. Nu is alles weg. Ik gebruik twee producten. Dr. Bronner´s Tea Tree Vloeibare Zeep kost €12.99. En druivenpitolie..wel de pure variant.....Mijn huid is nog nooit zo zuiver geweest. Het heeft wel drie weken geduurd voordat alles was verdwenen, maar ik zag na twee dagen al verbetering. Ik dacht dat ik er nooit van af zou kunnen komen.....

 4. Bedankt voor alle tips en uitleg over deze huidaandoeningen. Ik heb sinds enkele maanden last van rode plekken in mijn gezicht en hals, heb van de huisarts nu wel hormonen zalf gekregen en al enkele weken aan het gebruiken, maar het helpt niet echt goed.
  Ik ga zeker naar een dermatoloog toe, want wil nu wel weten wat ik hier verder aan kan doen.
  Ik heb deze uitslag (met ook al een ontstoken oog) niet eerder gehad, ben 60 jaar.
  Iedereen sterkte met deze vervelende huid-problemen....

 5. Misschien kan je eens Roaccutane proberen. Bij mij heeft het allesinds geholpen. Roaccutane is een medicijn tegen acne en puisten. De werkzame stof heet Isotretinoïne en is vooral bedoeld voor iedereen met ernstige acne, waarbij andere medicijnen en behandelmethoden niet werken. Roaccutane is een zeer sterk medicijn en het is dan ook belangrijk dat je in een zeer goede gezondheid bent. Bij een slechte lever- en nierfunctie mag je dit medicijn niet gebruiken. Ook is het uiterst belangrijk dat je als vrouw niet zwanger bent of raakt tijdens het gebruik van dit medicijn. Probeer daarom altijd eerst alle andere medicijnen tegen acne voordat je met dit medicijn begint. Je vindt er hier alles over terug: https://onlineapotheek.co/product/isotretinoine-roaccutane/. Veel sterkte!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share