Huidverzorging

Laatste Update: 16 november 2017

Huidziekten: Top 10 onder de loep

Mensen over de hele wereld ongeacht herkomst, huidskleur of geslacht ervaren huidproblemen. Voor sommige problemen is er een simpele oplossing, andere aandoeningen kun je alleen onderdrukken maar gaan nooit meer weg.

In dit artikel nemen we de top 10 meest voorkomende huidziekten onder de loep en vind je alternatieve oplossingen die je naast de reguliere zorg kunt toepassen.

  1. Koortslip (Herpes labialis)

Het Herpes-simplex virus is de veroorzaker van een koortslip. Ben je eenmaal geïnfecteerd met het Herpes virus dan draag je dit ook voor de rest van je leven bij je.

Een koortslip is niet erg gevaarlijk voor je gezondheid maar kan soms pijnlijk aanvoelen en ontsierend zijn in het gezicht.

De incubatietijd bedraagt gemiddeld een week. Bij een koortslip ontstaat er vaak eerst een kriebelende danwel tintelende sensatie rondom de lippen of neus. Je kunt je ook lusteloos of licht vermoeid voelen.

Vervolgens zullen zich een met vocht gevulde blaasjes vormen. Na ongeveer tien dagen moet je weer genezen zijn.

Het ontstaan van een koortslip kan veroorzaakt worden door:

  •     Een verminderde weerstand.
  •     Te lange blootstelling aan UV-straling. Door bijvoorbeeld in de zon te zitten.
  •     Koorts
  •     Hormonale schommelingen.

Heb je vaker last van een koortslip dan is het misschien handig om bij de drogist een zalfje te kopen dat je meteen kunt smeren als je de koortslip op voelt komen. Als zich dan toch een koortslip heeft ontwikkeld, kun je deze insmeren met zinkzalf om de vorming van blaasjes te voorkomen.

Daarnaast kan het ook helpen om de aangedane plek met een antiseptische zeep te wassen. Dit kan voorkomen dat de koortsuitslag zich gaat uitbreiden.

Verzorg je lippen met een balsem waarin een UV-filter is verwerkt. Dit houdt de huid soepel en voorkomt scheuren.

Pas op met huidcontact als je last hebt van een koortslip want het is erg besmettelijk. Mocht je een baby willen knuffelen dan kun je dit beter achterwege laten want een infectie met dit virus kan voor een baby levensbedreigend zijn.

Neem wel contact op met je arts als zich pus vormt in de blaasjes, de roodheid zich uitbreidt, als je ogen geïrriteerd raken of wanneer je koorts krijgt. Dit moet dan behandeld worden met medicatie dat alleen op recept verkrijgbaar is.

Een belangrijke tip om te onthouden: Vervang je tandenborstel nadat je een koortslip hebt gehad. Het virus kan daarin blijven hangen en dat kan een nieuwe uitbraak veroorzaken. Zorg er ook voor dat het randje van je tandpastatube niet in contact met je tandenborstel.

  1. Acne (Acne vulgaris)

Wanneer een porie verstopt raakt met dode huidcellen en olie en vervolgens ontstoken raakt spreekt men van acne.

Triggers van acne:

  •     Hormonen.
  •     Bacteriën.
  •     Stress.
  •     Medicatie

Meestal komt acne voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Ga in gesprek met je huisarts om uit te vinden welke medicatie er beschikbaar is en wat bij jou past. Heb je een erg pijnlijk vorm van acne dan kan een arts je steroïden injecties geven echter kent deze behandeling wel bijwerkingen.

Je kunt last krijgen van een lichter wordende huidskleur, een huid die dunner wordt of er ontstaan bloedvaatjes rondom het behandelde gebied.

Mocht je bij de huisarts niet geholpen zijn kun je nog een van de volgende behandelingen in overweging nemen.

Lichttherapie

Er wordt gebruik gemaakt van rood of blauw licht en soms een combinatie van die twee.

Een nadeel is wel dat de behandeling pijnlijk kan zijn, er roodheid kan ontstaan en de huidskleur kan veranderen.

Chemische peeling

Een chemische peeling is vrij agressief. En is niet voor iedereen geschikt. Deze behandeling kan ook huidverkleuring veroorzaken alsmede littekens, roodheid en infecties.

Er bestaan ook alternatieve methodes bij de bestrijding van acne.

Citroensap

Was je gezicht schoon met een washandje en milde zeep. Knijp een halve citroen in een kommetje en dip hier een wattenschijfje in. Dep nu de door acne aangetaste huid aan met het citroensap.

Als dit branderig aanvoelt spoel dan meteen je huid schoon met koud water. Als je huid dit wel kan verdragen, wacht dan tien minuten voordat je je huid schoonspoelt.

Herhaal deze behandeling tweemaal daags voor het optimale effect.

Water en zeep

Was je gezicht met een zachte zeep om je huid schoon te maken en probeer je huid olie vrij te houden.

Make-up vrij

Probeer zo min mogelijk make-up te dragen om je poriën niet te verstoppen. Als je wel make-up gebruikt kies dan één die niet op oliebasis gemaakt is en vrij van kleurstoffen en chemicaliën. Verwijder altijd je make-up aan het einde van je dag.

Er zijn verschillende methodes beschikbaar voor de behandeling tegen acne. Ga altijd langs bij je huisarts voor advies om samen te bepalen wat voor jou geschikt is.

  1. Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening die veelvuldig bij volwassenen voorkomt. In het gezicht ontstaan rode vlekjes of bultjes ook kun je soms rode adertjes zien. Vrouwen in de overgang worden er het meest door getroffen.

Rosacea kan ontstaan door:

  •    Genetische aanleg.
  •     Zonlicht.
  •     Stress.
  •     Extreme temperatuurverschillen.
  •     Steroïden crèmes.

In de medische wereld wordt rosacea behandeld met medicijnen die de symptomen onderdrukken. De aandoening is niet te genezen, maar de klachten zijn wel te verminderen.

Laserbehandeling wordt ook toegepast om de conditie van de huid te verbeteren.

Wil je liever niet meteen medicijnen slikken dan kun je proberen uit te vinden wat de triggers zijn en een poging ondernemen om die triggers zoveel mogelijk te vermijden. Het bijhouden van een dagboek kan hierbij helpen.

Pas ook op met zonlicht want dit kan rosacea verergeren.

  1. Gordelroos (Herpes zoster)

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat je ook waterpokken bezorgt. Er ontstaan pijnlijke blaren.

In het begin van de gordelroos uitbraak ervaar je een vervelende jeukende sensatie in je huid en vormen zich verhoogde rode bultjes.  

Vervolgens verschijnen er met waterpokken vergelijkbare blaasjes aan een kant van je lichaam. Enkele dagen later breken deze blaasjes open waarna deze uitdrogen en een korst vormen.

Na ongeveer vier weken verdwijnen de korsten alsmede de jeuk en pijn.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die gordelroos kunnen veroorzaken:

  •    Chemotherapie. Je immuunsysteem verzwakt waardoor gordelroos kan toeslaan.
  •    Recentelijk een orgaantransplantatie ondergaan.
  •    Als je drager bent van HIV/AIDS heb je ook meer kans op het ontwikkelen van gordelroos.
  •    Stress.
  •    Hoge leeftijd. Gordelroos komt het meeste voor bij mensen boven de 70 jaar.

Helaas houden sommige mensen de rest van hun leven klachten over aan gordelroos. Daarom is vroege detectie heel belangrijk.

Een arts kan je anti virale medicijnen, steroïden of zelfs anti-depressiva voorschrijven als behandeling van deze nare aandoening.

Zelf kun je de aangedane gebieden afdekken met een gaasje om besmetting te voorkomen.

Gordelroos zelf is niet besmettelijk, maar iemand die nog nooit waterpokken heeft gehad kan die wel oplopen door in contact te komen met iemand die last heeft van gordelroos.

Voor mensen boven de zestig jaar wordt een vaccin aanbevolen.

  1. Netelroos (Urticaria)  

De aandoening netelroos staat ook bekend als last hebben van galbulten.

Netelroos is eigenlijk een vochtophoping in de bovenste laag van je huid.

Niemand is echt veilig voor deze aandoening al is het gelukkig niet ernstig. Er zijn verschillende oorzaken maar galbulten komen in bijna iedere leeftijdscategorie bij zowels mannen als vrouwen voor.

In korte tijd ontstaat een heftige jeukende uitslag. De uitslag begint met rode vlekken en gaat daarna over in bleke bulten.

Netelroos kan soms gepaard gaan met een gezwollen tong, mondslijmvlies en ogen.

Soms kunnen de plekken binnen enkele uren weer verdwijnen om vervolgens ergens anders op het lichaam hun opwachting te maken.

Er zijn tal van oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van netelroos zoals:

  • Insectensteken en -beten.
  • Bepaalde kleurstoffen in levensmiddelen.
  • Contact met sommige planten. Zoals bijvoorbeeld een conifeer of chrysant.
  • Hormonale stoornissen
  • Allergie voor geneesmiddelen.

Ook sommige voedingsmiddelen kunnen netelroos veroorzaken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Wanneer je met netelroos klachten bij de dokter komt zal deze samen met jou proberen uit te vogelen wat de trigger is voor jouw klachten. Een arts kan je ook een histamine remmer voorschrijven wat je symptomen moet verlichten.

Steroïden worden soms voorgeschreven bij de behandeling van netelroos.

Na één á twee weken moeten je klachten weer verdwenen zijn. Als de symptomen langer dan zes weken aanhouden spreekt men van chronische netelroos.

Bij chronische netelroos is verder onderzoek nodig en zal de huisarts je doorsturen naar een dermatoloog. Omdat er echter talloze triggers zijn voor het ontstaan van netelroos is het zaak dat een patiënt mogelijk oorzaken gaat uitsluiten.

Helaas wordt in minder dan 50% van de aangedane gevallen de daadwerkelijke oorzaak achterhaald.

  1. Voetschimmel (Tinea pedis)

Voetschimmel, zwemmerseczeem, kenmerkt zich door een rode, jeukende, schilferende huid. Meestal vormt het zich eerst tussen de tenen en ervaar je een enorme jeuk. Vooral net na het uittrekken van schoenen en sokken.

Soms ontstaan en er met vocht gevulde blaasjes. Zwemmerseczeem is besmettelijk.

Voetschimmel kan ontstaan door:

  • Te strakke, niet ademende schoenen te dragen.
  • Infectie door iemand die al besmet is. (In bijvoorbeeld een zwembad)

Gebruik een antischimmel crème, die gewoon verkrijgbaar is bij de drogist,  om het probleem te verhelpen.

Als je last hebt van een steeds terugkerende voetschimmel kan het verstandig zijn om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je dan medicijnen voorschrijven om de schimmel mee te bestrijden.

De volgende tips kun je thuis uitvoeren om voetschimmel te voorkomen danwel genezen:

  • Draag goed ventilerende schoenen en draag niet elke dag dezelfde schoenen.
  • Houd je voeten droog door regelmatig van sokken te wisselen.
  • Gebruik talkpoeder om je voeten droog en fris te houden.
  • Droog na het douchen goed je voeten vooral tussen je tenen.
  • Draag slippers in openbare zwembaden, douches en kleedruimtes.
  • Deel geen schoenen met iemand die last heeft van voetschimmel.

Het succes van de behandeling varieert sterk per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmelinfecties en zullen er vaker last van hebben.

Pas enkele voorzorgsmaatregelen toe om voetschimmel te voorkomen.

  1. Wratten

Handen en vingers zijn plekken waar wratten veelvuldig voor kunnen komen. Wratten op de handen komen het meeste voor bij kinderen en jongvolwassenen.

Wratten ontstaan door het HPV virus. Je kunt last krijgen van wratten als je iets hebt aangeraakt wat iemand die het virus bij zich draagt ook heeft aangeraakt of door rechtstreeks contact met andere wratten.

Ze zien eruit als kleine, vlezige bolletjes en voelen ruw aan. Ze zijn licht van kleur, soms voorzien van kleine zwarte puntjes.

Over het algemeen zijn wratten totaal ongevaarlijk en vaak meer een cosmetisch ongemak. Soms verdwijnen ze weer uit zichzelf

Om verspreiding van het virus tegen te gaan kun je ze het beste afdekken met een pleister en er niet aan krabben.

De dokter kan wratten met stikstof bevriezen waardoor ze na verloop van tijd vanzelf loslaten. Ook kunnen ze eraf gebrand worden. Meer geavanceerde technieken bestaan uit laserbehandelingen, een operatie of chemische behandeling.

Het kan helpen om een vitamine C supplement met bioflavonoïden te slikken. Dit helpt je weerstand te verbeteren.

Als je toch al een supplement koopt. Denk dan eens na over de aanschaf van Vitamine A capsules. Er wordt aanbevolen de capsule met een naald lek te prikken en de inhoud ervan direct op de wrat te smeren. Het kan wel twee tot vier maanden duren voordat deze behandeling resultaat geeft.

Als je een nagelbijter bent moet je misschien proberen daar mee op te houden. Bij een beschadigde huid, door het nagelbijten, kan het virus makkelijker de huid binnendringen. Dan kun je last krijgen van wratten.

  1. Eczeem (Atopic dermatitis)

Eczeem is een chronische ziekte en een verzamelnaam voor allerlei huidirritaties die zomaar ontstaan. De huid is rood, ruw en jeukt.

Bepaalde triggers kunnen zeepproducten of stress zijn. Artsen weten niet precies hoe het ontstaat. Andere opties voor het ontstaan van eczeem:

  • Genetische aanleg.
  • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals eieren, melk of graan.
  • Je hebt ook last van astma of hooikoorts.

Aangedane gebieden zijn vaak de handen, voeten, nek en de ledematen. Meestal vlamt eczeem bij periodes op en vervolgens is de huid weer enige tijd rustig.

Eczeem kan al ontstaan bij kinderen jonger dan vijf jaar en een leven lang aanhouden.

Een arts kan een corticosteroïden crème voorschrijven of een injectie toedienen om de symptomen te bestrijden. Zo'n injectie moet wel elke twee weken herhaald worden.

UV lichttherapie kan ook verlichting bieden aan mensen met eczeem.

Alternatieve methodes bestaan uit het veranderen van zeep en wasverzachter. Gebruik bijvoorbeeld een Ph-neutrale wasverzachter en een voedende, zachte zeep.

Probeer ook de volgende triggers te vermijden:

  • Zweet.
  • Stress.
  • Overgewicht.
  • Stof
  • Pollen.
  • Lang, heet douchen.

Wanneer je last hebt van eczeem is het heel belangrijk dat je aandacht besteed aan je huidverzorging. Zorg dat je huid goed gehydrateerd blijft, smeer daarom regelmatig met een milde, parfumvrije crème, de aangedane plekken in.

  1. Psoriasis

Als je huid zich te snel vernieuwt en je krijgt last van verharde witte huidschilfers. Dan spreekt men van psoriasis.

De aangetaste gebieden jeuken en kunnen rood en pijnlijk worden. Net als bij eczeem kent psoriasis rustige perioden waarna ineens een uitbraak kan plaatsvinden.

Er zijn verschillende veroorzakers van psoriasis:

  • Genetische aanleg.
  • Bepaald medicijngebruik.
  • Mensen die last hebben van artritis lijken ook vaker psoriasis te hebben.

Een medische behandeling bestaat uit licht therapie. Onder invloed van een behandeling met licht verdwijnen tijdelijk de psoriasisplekken geheel of gedeeltelijk.

De huisarts kan je ook een steroïden creme voorschrijven om de symptomen aan te pakken. Volg bij het gebruik van een steroïden crème altijd nauwgezet de voorschriften van je dokter op en reken op eventuele bijwerkingen.

Daarnaast zijn er ook medicijnen verkrijgbaar in pilvorm. Deze blijf je slikken om een psoriasis uitbraak te voorkomen.

Wie liever een alternatieve oplossing zoekt voor dit huidprobleem kan er goed aandoen om te zwemmen in een zoutwaterbad. Als je in het bezit bent van een badkuip kan je deze ook vullen met water en zeezout om hier in te weken.

Smeer de aangedane plekken ook goed in met een hydraterende crème, Dit helpt de jeuk te verminderen en de huid zacht en soepel te houden.

Heb je last van psoriasis plekken op je hoofd? Gebruik dan een teer shampoo. Teer Shampoo zorgt ervoor dat je hoofdhuid niet nog verder uitdroogt.

Het slikken van visoliecapsules kan je helpen om verbetering aan te brengen in je klachten. Stoppen met roken en alcohol kan mede verlichting van de klachten bieden.

Er is ook onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op psoriasis klachten maar hier is helaas niks bruikbaars gevonden. Er zijn geen voedingsmiddelen die danwel een negatief danwel een positief effect hebben op de behandeling van psoriasis.

  1. Huidkanker

Huidkanker neemt de laatste jaren steeds meer toe. Sinds de jaren tachtig wordt ons aangesmeerd dat een zonnebank kleurtje ‘’gezond’’ is.

Zonlicht is zeker belangrijk voor je, ook voor je vitamine D en je calciumopname. Echter extreem lang 'bakken' in de zon of regelmatig onder de zonnebank gaan is gewoonweg slecht voor je.

Er zijn drie soorten huidkanker te onderscheiden.

Basaalcelcarcinoom

Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker.

Deze vorm van huidkanker kan gewoon bij de huisarts of een dermatoloog voltooid worden. Deze zal het aangedane gebied wegsnijden.

Zit het gezwel op een moeilijk te bereiken plek, dan zal er wel een chirurg aan te pas moeten komen.

Plaveiselcelcarcinoom

Dit is een tumor die een hoge kans heeft uit te zaaien via het lymfestelsel. Behandeling zal bestaan uit het wegsnijden van de tumor en vervolgens bestraling en chemotherapie toepassen.

Melanoom.

De meest agressieve huidkankersoort. Een melanoom moet ook worden weggesneden. Vervolgens zal de behandeling bestaan uit bestraling, chemotherapie en enkele andere medicijnen.

Wat kun jij doen om de kans op huidkanker te verlagen?

  • Blijf smeren met zonnebrandcrème.  Minimaal factor 30. Als het zonnig is of je bent in het water smeer jezelf dan regelmatig opnieuw in.
  • Check jezelf. Als je merkt dat moedervlekken beginnen te groeien of zie je een ander plekje in je huid verschijnen dat niet meer weggaat? Maak dan meteen een afspraak met de huisarts voor een check-up.
  • Als je langdurig in de brandende zon bent draag dan luchtige maar bedekkende kleding om je huid te beschermen. Zet ook een hoed op om je hoofdhuid, gezicht en nek van schaduw te voorzien.
  • Wanneer je besluit om te zonnebaden, doe dit dan met mate. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in het verleden blaren hebben opgelopen door zonverbranding een hoger risico lopen om huidkanker te ontwikkelen.

De zon is heus niet zo slecht voor je als het nu lijkt. Neem alleen bepaalde voorzorgsmaatregelingen, om je huid te beschermen, in acht voordat je van de zonnestralen gaat genieten.

Tot slot

Het op tijd constateren van een eventueel probleem kan een enorm verschil maken voor je behandeling en de eventuele kans op genezing.

Wees alert op onregelmatigheden in je huid. Merk je een verandering op of constateer je andere huid ongemakken? Bel dan meteen je huisarts voor een afspraak om de juiste diagnose én behandeling te verkrijgen.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book tegen eczeem.  Hierin staan allerlei tips die de meeste mensen (95%) bevallen.

 

 

Bronnen

https://www.mayoclinic.org/skin-rash/sls-20077087

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-common-adult-skin-problems

https://www.livestrong.com/article/260758-the-fastest-way-to-heal-a-fever-blister/

https://www.livestrong.com/article/91961-home-remedy-cold-sores-lips/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/in-depth/acne-treatments/art-20045892

https://www.livestrong.com/article/253690-how-to-clear-acne-with-lemon-juice/

https://www.webmd.boots.com/allergies/guide/hives-urticaria

https://www.nhs.uk/conditions/hives/

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-remedies-fighting-athletes-foot/

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/shingles

https://www.livestrong.com/article/180084-vitamins-that-heal-warts/

https://www.livestrong.com/article/158122-home-remedies-to-remove-warts-on-fingers/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/understanding-eczema-treatment#1

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-treatment#1

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-treatment#3

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/overview#2

https://www.livestrong.com/slideshow/1011066-crucial-tips-safeguard-against-skin-cancer/#slide=1

http://minnesota.cbslocal.com/2017/05/15/mayo-clinic-skin-cancer-study/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1