• huidziekten

Huidziekten: Top 10 onder de loep

2017-11-16T15:27:23+01:00november 16th, 2017|Huidverzorging|0 Reacties

Laatste update: door

Mensen over de hele wereld ongeacht herkomst, huidskleur of geslacht ervaren huidproblemen. Voor sommige problemen is er een simpele oplossing, andere aandoeningen kun je alleen onderdrukken maar gaan nooit meer weg.

In dit artikel nemen we de top 10 meest voorkomende huidziekten onder de loep en vind je alternatieve oplossingen die je naast de reguliere zorg kunt toepassen.

  1. Koortslip (Herpes labialis)

Het Herpes-simplex virus is de veroorzaker van een koortslip. Ben je eenmaal geïnfecteerd met het Herpes virus dan draag je dit ook voor de rest van je leven bij je.

Een koortslip is niet erg gevaarlijk voor je gezondheid maar kan soms pijnlijk aanvoelen en ontsierend zijn in het gezicht.

De incubatietijd bedraagt gemiddeld een week. Bij een koortslip ontstaat er vaak eerst een kriebelende danwel tintelende sensatie rondom de lippen of neus. Je kunt je ook lusteloos of licht vermoeid voelen.

Vervolgens zullen zich een met vocht gevulde blaasjes vormen. Na ongeveer tien dagen moet je weer genezen zijn.

Het ontstaan van een koortslip kan veroorzaakt worden door:

  •     Een verminderde weerstand.
  •     Te lange blootstelling aan UV-straling. Door bijvoorbeeld in de zon te zitten.
  •     Koorts
  •     Hormonale schommelingen.

Heb je vaker last van een koortslip dan is het misschien handig om bij de drogist een zalfje te kopen dat je meteen kunt smeren als je de koortslip op voelt komen. Als zich dan toch een koortslip heeft ontwikkeld, kun je deze insmeren met zinkzalf om de vorming van blaasjes te voorkomen.

Daarnaast kan het ook helpen om de aangedane plek met een antiseptische zeep te wassen. Dit kan voorkomen dat de koortsuitslag zich gaat uitbreiden.

Verzorg je lippen met een balsem waarin een UV-filter is verwerkt. Dit houdt de huid soepel en voorkomt scheuren.

Pas op met huidcontact als je last hebt van een koortslip want het is erg besmettelijk. Mocht je een baby willen knuffelen dan kun je dit beter achterwege laten want een infectie met dit virus kan voor een baby levensbedreigend zijn.

Neem wel contact op met je arts als zich pus vormt in de blaasjes, de roodheid zich uitbreidt, als je ogen geïrriteerd raken of wanneer je koorts krijgt. Dit moet dan behandeld worden met medicatie dat alleen op recept verkrijgbaar is.

Een belangrijke tip om te onthouden: Vervang je tandenborstel nadat je een koortslip hebt gehad. Het virus kan daarin blijven hangen en dat kan een nieuwe uitbraak veroorzaken. Zorg er ook voor dat het randje van je tandpastatube niet in contact met je tandenborstel.

  1. Acne (Acne vulgaris)

Wanneer een porie verstopt raakt met dode huidcellen en olie en vervolgens ontstoken raakt spreekt men van