• Uitstel gedrag, wie heeft het niet

Uitstel gedrag, wie heeft het niet?

2017-03-06T11:26:18+01:00maart 31st, 2014|Mentale Gezondheid|4 Reacties

Laatste update: door

Uitstel gedrag, wie heeft het niet?

Procrastinatie ofwel uitstellen

We kennen het allemaal wel. Het uitstellen van taken of opdrachten waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt en waar je de ernst er niet van in ziet. Taken je die KAN uitstellen en vervolgens ook gaat uitstellen. Op het moment dat je iets gaat uitstellen weet je van de te voren dat het je later extra energie of kracht kost om het alsnog uit te voeren.

Ik had vroeger als student hier enorm veel “last” van. Waarom zou ik 3 weken van te voren al aan een opdracht werken? Dit kan ik toch ook 2 dagen van te voren doen. Uiteindelijk zit je dus 48 uur achter elkaar iets in elkaar te flansen…

Overigens spreken we niet van uitstel gedrag (ofwel procrastinatie genoemd)  wanneer we taken uitstellen omdat iets anders je aandacht nodig heeft.

Statistieken

Ik wist dat er veel mensen last van hebben, maar wat ik niet wist is dat meer dan 85% van alle Nederlanders meerdere keren per week uitstellend gedrag vertonen. Dit zijn vaak de kleine zaken die er eigenlijk niet toe doen, maargoed. Slechts  20% van de volwassenen heeft hier echt grote problemen mee.

Taak en beloning

Mensen die veelvuldig taken uitstellen hebben vaak moeite met het vinden van de goede motivatie. Ik ben bijvoorbeeld nu al meer dan 3 jaar elke dag een artikel aan het schrijven. Soms is het moeilijk om de motivatie te vinden en een andere dag schrijf ik er een aantal achter elkaar.

Leuk voorbeeld

Ik probeer altijd voor de middag het artikel af te hebben, echter vandaag was het zo’n dag dat ik moeite had om de concentratie te vinden. Ik dacht bij mezelf, ik begin wel om 12 uur. Vervolgens was het 2 uur in de middag en ik merkte dat ik op zoek was naar activiteiten om zodoende het schrijven van een artikel uit te stellen.

Wanneer ik een artikel af heb en op de blog plaats, is er geen directe beloning. De reacties en positieve emails die ik over een bepaald artikel krijg, laat vaak een aantal d