We kennen het allemaal wel. Het uitstellen van taken of opdrachten waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt en waar je de ernst er niet van in ziet. Taken je die KAN uitstellen en vervolgens ook gaat uitstellen. Op het moment dat je iets gaat uitstellen weet je van de te voren dat het je later extra energie of kracht kost om het alsnog uit te voeren.
Ik had vroeger als student hier enorm veel “last” van. Waarom zou ik 3 weken van te voren al aan een opdracht werken? Dit kan ik toch ook 2 dagen van te voren doen. Uiteindelijk zit je dus 48 uur achter elkaar iets in elkaar te flansen…
Overigens spreken we niet van uitstel gedrag (ofwel procrastinatie genoemd) wanneer we taken uitstellen omdat iets anders je aandacht nodig heeft.
Statistieken
Ik wist dat er veel mensen last van hebben, maar wat ik niet wist is dat meer dan 85% van alle Nederlanders meerdere keren per week uitstellend gedrag vertonen. Dit zijn vaak de kleine zaken die er eigenlijk niet toe doen, maargoed. Slechts 20% van de volwassenen heeft hier echt grote problemen mee.
Taak en beloning
Mensen die veelvuldig taken uitstellen hebben vaak moeite met het vinden van de goede motivatie. Ik ben bijvoorbeeld nu al meer dan 3 jaar elke dag een artikel aan het schrijven. Soms is het moeilijk om de motivatie te vinden en een andere dag schrijf ik er een aantal achter elkaar.
Leuk voorbeeld
Ik probeer altijd voor de middag het artikel af te hebben, echter vandaag was het zo’n dag dat ik moeite had om de concentratie te vinden. Ik dacht bij mezelf, ik begin wel om 12 uur. Vervolgens was het 2 uur in de middag en ik merkte dat ik op zoek was naar activiteiten om zodoende het schrijven van een artikel uit te stellen.
Wanneer ik een artikel af heb en op de blog plaats, is er geen directe beloning. De reacties en positieve emails die ik over een bepaald artikel krijg, laat vaak een aantal dagen op zich wachten. Waarom zou ik dan (helemaal wanneer ik geen zin heb) een artikel gaan schrijven?
Het antwoord ben ik jullie nog verschuldigd…
Afijn, het is nu bijna half 11 en ik ben het artikel nu op de blog aan het plaatsten. Mijn energie is gedurende de dag afgenomen, dus het kost ook extra veel moeite om het artikel te schrijven. Toch wil ik niet de routine breken door geen artikel online te plaatsen, helemaal wanneer de reden “uitstel gedrag” is. Het gevoel en de ervaring die ik nu heb oplopen zorgen ervoor dat het voor mij in de toekomst eenvoudiger is om de juiste motivatie te vinden om een artikel te schrijven voordat de middag begint.
Tips tegen uitstelgedrag (procrastinatie)
Uit onderzoek blijkt dat we eigenlijk allemaal wel eens wat uitstellen. In veel van de gevallen zitten er (naar de extra moeite) weinig consequenties aan verbonden. Toch is het voor de medemens niet altijd even fijn en kan het zijn dat je andere door je uitstelgedrag belemmerd.
Deze tips zijn dus niet alleen voor jou, maar ook voor de medemens.
1. Deadline
Het neerzetten van een goede strakke maar toch haalbare deadline is je grootste vriend tegen het uitstellen van je taken. Helemaal wanneer je een deadline combineert met het opleggen van een “straf” wanneer je de deadline niet haalt. Het schoonmaken van het toilet is voor niemand leuk toch?
Lees meer: "vergroot je productiviteit"
2. Zorg voor geen enkele vorm van afleiding
Men zegt wel dat afleiding een van de grootste vijanden is van productiviteit. Op het moment dat je ergens geconcentreerd mee bezig bent is het zaak dat je probeert om geen afleiding te hebben. Zet je telefoon uit, luister even geen muziek en ga geen conversaties aan met anderen. Op het moment dat je wordt afgeleid terwijl je geconcentreerd bezig bent, duurt het ongeveer 20 minuten eer je weer volledig geconcentreerd aan het werk kan gaan.
Dit betekent dus wanneer je elke 20 minuten wordt afgeleid, dat je eigenlijk gedurende de dag nooit écht productief kan zijn.
3. Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding kan echter wonderen doen. Ik heb zelf nooit echt zin in de ochtend om lang bezig te zijn met het ontbijt. Daarom zet ik altijd alles de avond van te voren klaar. Zodoende hoef ik in de ochtend niet na te denken en heb ik de kans weggenomen dat ik geen goed en gezond ontbijt heb.
4. Juiste volgorde
Wanneer je meerdere taken hebt, zorg er dan voor dat je begint met hetgeen wat je het meest vervelend vindt. Wanneer je dit niet doet, zit je eigenlijk (ook wanneer je met de andere taken bezig bent) met je hoofd bij die ene vervelende taak die je zolang mogelijk wilt uit stellen.
5. Neem de tijd
Tegenwoordig zijn we eigenlijk allemaal al gehaast. Het is vaak moeilijk om even een moment rust te nemen. Druk bezig zijn is heel belangrijk, maar vergis je niet is het feit dat het nemen van voldoende rust net zo belangrijk is voor je. Wanneer je weet dat je iets gaat uitstellen, ga jezelf geen schuldgevoel aanpraten. Probeer dit eens om te draaien. “ik neem nu even een half uurtje pauze, zodat ik straks vol goede moed en energie hetgeen weer kan oppakken”.
Feedback gevraagd
Heb je zelf nog een aantal leuke tips zodat we met z’n allen kunnen leren om het negatieve uitstel gedrag zo lang mogelijk uit te stellen?
een strak uurschema opstellen alsof je op kantoor zit,kan ook helpen om je taken af te maken
Dat is een prima aanpak, Rieka.
Maar het is dan wel belangrijk om hier realistisch in te zijn. Dus niet te krap plannen.
Bedenk 'wat is de eerste actie die ik moet doen om deze vervelende klus af te handelen?', en voer deze axtie vervolgens uit. Kan het verzamelen van was zijn, of het openklappen van de laptop. Bedenk daarna wat de vervolgactie (weer een kleine) is en voer die uit.
Op die manier houd je je hoofd (dat niet de hele klus ziet zitten) voor de gek met het opbreken van de hele klus.
Goede aanpak, Lilian! Heb het vanmorgen geprobeerd, en werkt inderdaad!