Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 12 januari 2015

Mijn persoonlijke visie op uitstelgedrag!

Iedere maand behandel ik een spreuk of levensles en geef mijn visie daarop. Dit wil natuurlijk nooit zeggen dat deze visie de enige juiste is, integendeel. Ik nodig je uit om hierover na te denken en op een andere manier, je eigen manier, te interpreteren.

”Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen”

Waar de oorsprong van deze spreuk ligt, is niet helemaal duidelijk. Veel mensen denken dat het een Bijbelse oorsprong heeft, maar dat is niet waar. Uit de Bergrede van Jezus, zoals beschreven in Mattheüs 6 vers 34, zou je bijna het tegenovergestelde af kunnen leiden. Er zijn veel spreekwoorden en gezegdes die aan de Bijbel ontleend zijn, maar deze beslist niet.

ok, het is een oudje, maar nog steeds zeer actueel. Je kunt aan dit spreekwoord een aantal betekenissen geven. Natuurlijk de letterlijke betekenis, wat zegt dat je nu inderdaad de dingen kunt, en zou moeten, doen, en niet alles uit moet stellen. Maar er zit meer achter.

Ten eerste doelt deze spreuk op iemand die erg lui en gemakzuchtig is. Iemand die gemakzuchtig is, heeft de duidelijke neiging om steeds maar weer van alles uit te stellen.

Dit uitstelgedrag zorgt op termijn onherroepelijk voor potentiele problemen. Je kent vast wel die werkjes en taken waar je helemaal geen zin in hebt, dus steeds maar voor je uitschuift. Tot het moment dat je het écht moet doen, en dan ontdek je dat het eigenlijk een heel gemakkelijk en snel klusje was. Dit is een vorm van gemakzucht en luiheid, maar kan ook gebeuren door gebrek aan motivatie voor die bepaalde klus. Het spreekwoord geeft duidelijk aan dat je door moet gaan, nu, op dit moment.

Ten tweede kun je dit spreekwoord ook zien als een aanduiding dat door het werk nu te doen, je later een meer tevreden gevoel zult hebben, mits je daar natuurlijk de tijd en de middelen voor hebt. Maar als je nu de tijd hebt, dan kun je het werk nu afmaken zodat je morgen niet meer hoeft. Een herkenbare situatie?

Motivatie en gemakzucht

In de voorgaande twee betekenissen heeft het dus allemaal met zogenaamd uitstelgedrag te maken. Uitstelgedrag kan niet alleen het gevolg zijn van een duidelijk gebrek aan motivatie, maar juist ook aan gemakzucht. Vaak is het een combinatie van deze twee. Wie heeft er nu zin in een ogenschijnlijk vervelend klusje? Niemand toch? Dan schuiven we dit dus maar naar een andere keer. Totdat de vervelende klusjes zich op gaan stapelen, en een onoverkomelijke berg dreigt te worden. De lastige klussen worden door dit uitstellen alléén maar lastiger en hoe langer het duurt, hoe groter die berg wordt en hoe lastiger de klussen worden. Uiteindelijk worden die klussen vaak niet gedaan. Hier zou het spreekwoord Van uitstel komt afstel op van toepassing kunnen zijn.

Uitstelgedrag is iets wat allerlei persoonlijke oorzaken kan hebben. Hoewel het belangrijk is om daar eens kritisch naar te kijken, is het misschien wel belangrijker om naar oplossingen te zoeken. Oplossingen die zorgen voor het tijdig afhandelen van bepaalde klussen, waardoor je gemotiveerd aan de volgende kunt beginnen.

Wil je meer weten over hoe je uitstelgedrag kunt vermijden en/of oplossen? Lees dan even het artikel wat ik vorig jaar geschreven heb over dit onderwerp: Uitstelgedrag, wie heeft het niet? 

Een andere gezichtspunt

We hebben het nu steeds over uitstellen van zaken zoals klusjes, vervelende klusjes. Maar je kunt dit gezegde ook veel breder bekijken. Je kunt het ook toepassen op je eigen leven, waar het gaat over het wel of niet verwezenlijken van dromen.

Het doet me heel sterk denken aan een paar kennissen van mij (beide in die periode begin veertigers met succesvolle carrières) die 8 jaar geleden naar Frankrijk zijn geëmigreerd.

Al jaren lang spraken ze met groot enthousiasme hierover, hoe ze een huis zouden kopen op het platteland van Frankrijk, over hoe ze dicht bij de natuur wilden leven, over hoe ze de vluchtigheid en de onpersoonlijk van de grote stad wilden ontvluchten. En als ik dan vroeg wanneer ze dit ook écht zouden gaan doen, dan kreeg ik steevast het antwoord: “Als de kinderen de deur uit zijn”, of een andere keer “Als we met pensioen zijn”. Voor hen zou dit dus pas 20 tot 25 jaar later werkelijkheid kunnen worden.

In diezelfde periode kwamen er binnen hun vriendenkring een paar jonge mensen te overlijden, heel plotseling. Ééntje werd ongeneeslijk ziek en liet, na een ziekbed van twee maanden, een man en drie kleine kinderen achter. De ander kwam om het leven door een triest ongeluk met een boot in de haven. Dit heeft mijn kennissen aan het denken gezet: Hoe vluchtig kan het leven toch zijn. Op ieder moment in het leven kan het zomaar ophouden. Soms verwacht, en soms totaal onverwacht.

Mijn kennissen zagen ineens het licht en beseften zichzelf plotseling dat hun droom, naar Frankrijk verhuizen, niet meer uitgesteld moest worden. Zij wilden hun droom NU verwezenlijken, want wie kan garanderen dat er nog een morgen zal zijn? Dat er nog een volgend jaar zal zijn? Of dat je inderdaad je pensioen haalt?

Ze hebben een jaar later inderdaad definitief hun spullen gepakt en zijn, samen met hun drie kleine kinderen, verhuist naar Frankrijk.

In deze betekenis heeft het dus niks met luiheid, gemakzucht of slechte motivatie te maken, maar met het besef dat dromen niet een leven lang dromen moeten blijven. Je weet niet of er nog een morgen zal zijn, dus is het beter om die dromen NU te realiseren in plaats van af te wachten met de kans dat het altijd dromen zullen blijven.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Is inderdaad een mooi voorbeeld van NU doen, en niet later.

      Heb jij, of andere lezers, soortgelijke ervaringen? Dan hoor ik dat graag!

  1. Als je iets ouder bent dan realiseer je je dat het wel lijkt of de tijd sneller en sneller gaat; ergens ooit gelezen dat hier een wiskundige onderbouwing voor is! Al die verhalen van ouderen die je vroeger hoorde over hoe snel de tijd gaat en waarvan je dacht "ja ja, het zal allemaal wel". En nu pas besef je ten volle dat het - helaas - zo is. Dus doe waarvan je altijd gedroomd hebt en durf de stap te zetten. ik heb dat 10 iaar geleden gedaan en wat er ook verder moge gebeuren; dit nemen ze me nooit meer af! Time and tide waits for no man!

  2. Wij hebben in ons zelf ook een eigen tijd beleving . Je zou kunnen zeggen dieherhaald zich steeds .de tijd die je nog te gaan hebt word steeds korter maar de beleving blijft het zelfde vandaar het snellere tyds beleving

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2