• Uistelgedrag

Mijn persoonlijke visie op uitstelgedrag!

2015-01-12T15:03:54+01:00januari 12th, 2015|Gezondheid Algemeen|4 Reacties

Laatste update: door

Uistelgedrag

Iedere maand behandel ik een spreuk of levensles en geef mijn visie daarop. Dit wil natuurlijk nooit zeggen dat deze visie de enige juiste is, integendeel. Ik nodig je uit om hierover na te denken en op een andere manier, je eigen manier, te interpreteren.

”Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen”

Waar de oorsprong van deze spreuk ligt, is niet helemaal duidelijk. Veel mensen denken dat het een Bijbelse oorsprong heeft, maar dat is niet waar. Uit de Bergrede van Jezus, zoals beschreven in Mattheüs 6 vers 34, zou je bijna het tegenovergestelde af kunnen leiden. Er zijn veel spreekwoorden en gezegdes die aan de Bijbel ontleend zijn, maar deze beslist niet.

ok, het is een oudje, maar nog steeds zeer actueel. Je kunt aan dit spreekwoord een aantal betekenissen geven. Natuurlijk de letterlijke betekenis, wat zegt dat je nu inderdaad de dingen kunt, en zou moeten, doen, en niet alles uit moet stellen. Maar er zit meer achter.

Ten eerste doelt deze spreuk op iemand die erg lui en gemakzuchtig is. Iemand die gemakzuchtig is, heeft de duidelijke neiging om steeds maar weer van alles uit te stellen.

Dit uitstelgedrag zorgt op termijn onherroepelijk voor potentiele problemen. Je kent vast wel die werkjes en taken waar je helemaal geen zin in hebt, dus steeds maar voor je uitschuift. Tot het moment dat je het écht moet doen, en dan ontdek je dat het eigenlijk een heel gemakkelijk en snel klusje was. Dit is een vorm van gemakzucht en luiheid, maar kan ook gebeuren door gebrek aan motivatie voor die bepaalde klus. Het spreekwoord geeft duidelijk aan dat je door moet gaan, nu, op dit moment.

Ten tweede kun je dit spreekwoord ook zien als een aanduiding dat door het werk nu te doen, je later een meer tevreden gevoel zult hebben, mits je daar natuurlijk de tijd en de middelen voor hebt. Maar als je nu de tijd hebt, dan kun je het werk nu afmaken zodat je morgen niet meer hoeft. Een herkenbare situatie?

Motivatie en gemakzucht

In de voorgaande twee betekenissen heeft het dus allemaal met zogenaamd uitstelgedrag te maken. Uitstelgedrag kan niet alleen het gevolg zijn van een duidelijk gebrek aan motivatie, maar juist ook aan gemakzucht. Vaak is het een combinatie van deze twee. Wie heeft er nu zin in een ogenschijnlijk vervelend klusje? Niemand toch? Dan schuiven we dit dus maar naar een andere keer. Totdat de vervelende klusjes zich op gaan stapelen, en een onoverkomelijke berg dreigt te worden. De lastige klussen worden door dit uitstellen alléén maar lastiger en hoe langer het duurt, hoe groter die berg wordt en hoe lastiger de klussen worden. Uiteindelijk worden die klussen vaak niet gedaan. Hier z