Cholesterol

Laatste Update: 12 augustus 2021

Verband tussen de Ziekte van Tangier en cholesterol

De Ziekte van Tangier is een aandoening die gekenmerkt wordt met extreem lage HDL-cholesterol waarden(1). Het is een zeer zeldzame aandoening die waar minder dan 100 mensen op dit moment last van hebben. Deze hele blog gaat over verschillende onderwerpen met als raakvlak cholesterol. Deze ziekte is wellicht niet heel erg relevant, echter is er wel een raakvlak met cholesterol en daarom hieronder een volledig artikel wat deze ziekte is, hoe het ontstaat en wat er allemaal met je lichaam gebeurt wanneer je last hebt van deze aandoening.

Wat is het?
Misschien denk je bij Tangier aan de plaats in Marokko, maar dit keer wordt er naar een plaats in de Amerikaanse staat Virginia (zie afbeelding) verwezen. In deze plaats is er voor het eerst de ziekte van Tangier geconstateerd. Toen der tijd had deze aandoening nog niet echt een naam, en hierdoor is het dus naar de staat in Amerika vernoemd.

Het is een uiterst zeldzame erfelijke ziekte die bijna niet voorkomt (2). het is een zogenaamde stofwisselingsziekte waarbij zich in de milt, lever, lymfeklieren (3) en keelamandelen cholesterol ophoopt. Het volg hiervan is dat de organen alsware "opgeblazen" en geel van kleur worden. Gevolg hiervan is, is dat je HDL cholesterol gehalte extreem laag is.

Diagnose Ziekte van Tangier

Diagnose van de Ziekte van Tangier

Wat kan ik er tegen doen?
Per definitie kun je er niet erg veel aan doen. Deze aandoening is erfelijk belast en dit betekend dus ook dat je niet zomaar een pilletje kan slikken en het is over! Het is "gewired' in je DNA alsware. De ophopingen in je lever en de milt kan op langer termijn voor veel problemen zorgen. Er zijn een aantal behandelingen mogelijk, maar je zult nooit onder een operatie vandaan komen. Hieronder een aantal mogelijkheden:

  • Coronaire angioplastie
  • Carotisendarterectomie
  • Angioplastie
  • Perifere vasculaire bypass-operatie
  • dfgdfgdfg


De normale cholesterol verlagende medicijnen worden ook vaak voorgeschreven. De ziekte van Tangier is een persoonlijke ziekte waar niet veel artsen ervaring mee hebben. Hierdoor is het dus ook per persoon afhankelijk wat de beste behandeling is!

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/BF03261839
  2. https://journals.lww.com/co-lipidology/Abstract/2020/04000/Tangier_disease__update_for_2020.7.aspx
  3. https://jcp.bmj.com/content/24/7/609.abstract

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share