Mentale Gezondheid

Laatste Update: 10 augustus 2020

Versla de verleiding!

Gistermorgen ben ik opgestaan, en heb keurig mijn ochtend routine doorgelopen. Ik heb een beetje gesport, gezond gegeten en zelfs een half uurtje een boekje gelezen, hiervoor moest ik echter wel om 6 uur opstaan. Na een dag gewerkt te hebben reed ik in de auto naar huis, en kreeg ik een hongerig gevoel.

Ik had niet echt veel gegeten tussen de middag en hier baalde ik ook van, ik merkte namelijk ook dat ik minder scherp was! Maargoed, ik stopte bij een benzine station om te tanken, en stond op het punt om af te rekenen.Waarschijnlijk ken je het wel, de "heerlijke" dingen die daar naast de kassa staan.

Mars, twix, en nog veel meer "kingsize" repen worden aan je gepresenteerd! Ik wilde zo graag niets pakken, maar toch kwam het duiveltje naar boven en greep ik zo snel mogelijk (eigenlijk zonder er bij na te denken waarom ik het pakte) naar een nuts! Je kent ze wel, lekkere chocolade met hazelnoten erin!

Ik trok mijn portemonnee om af te rekenen en ik zag "het" stickertje zitten aan de zijkant van mijn beurs.

Het volgende had ik op dat stickertje geschreven: "A men is defined by his actions, not by words!"

Dit betekent kort door de bocht: Praatjes vullen geen gaatjes.
Ik kan mensen wel leren hoe ze een gezonde (optimale) gezondheid kunnen ontwikkelen, maar als ik dan mezelf niet aan die principes houdt, kom ik niet echt geloofwaardig over!

Ik schrok een beetje toen ik die zin las, en rekende snel af bij de kassa (de rij was tamelijk groot)! Ik liep naar buiten naar mijn auto en op het moment dat ik langs een prullenbak liep, gooide ik de nuts weg!  Normaal gesproken vindt ik het erg zonde om eten weg te gooien, want praktisch alles kun je goed bewaren.

Ondanks het feit dat ik erge honger had, heb ik al mijn "kracht" moeten verzamelen om daadwerkelijk voeding weg te gooien die mijn van dit honger gevoel af kon helpen! Wilskrach is dus echt als een spier die op kan gaan en dan kan zo'n briefje je coachen om toch de goede beslissing te maken(1).

Wat is er gebeurt?

Wat is er nu eigenlijk gebeurt, normaal gesproken heb ik niet echt moeite om de "verleiding" te weerstaan (wat voeding betreft).  Zonder dat ik het in de gaten had, greep ik zomaar een reep uit het schap en wilde dit gaan afrekenen. Op het moment dat je honger hebt, zul je merken dat je wilskracht vrij snel op de proef wordt gesteld. Als de temptation maar groot genoeg is, zul je op een gegeven moment toegeven. En met de psychologische marketing van dit moment, is dit proces vrij kort!

Daar komt nog eens bij dat als je al een snacker van zoute of suikerrijke voeding bent, je vaak minder wilskracht hebt om het te weerstaan dan iemand die altijd gezond eet(2).

Gelukkig kun je jezelf primen om in de winkel alsnog goede keuzes te maken met betrekking tot voeding. Als jij je voor het boodschappen doen even herinnert aan je gezondheidsdoelen helpt dit je om gezondere keuzes te maken in de supermarkt(3).

Dit principe was al bij mij bekend en daarom heb ik een soort van voorzorgsmaatregel bedacht. Iets wat je er aan herinnerende dat ik me niet zomaar aan de verleiding overlaat.

Een klein briefje met een inspirerende zin erop, kan een uitkomst zijn. Ik heb deze in mijn portemonnee gestopt, zodat ik dit altijd zie, op het moment dat ik iets moet afrekenen (bijvoorbeeld ongezonde snacks)!

Heb jij zelf ook een dergelijk foefje?

Fijn paasweekend!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1745691617716946
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015319300492
  3. https://psycnet.apa.org/record/2016-44086-001

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share