Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 18 januari 2017

Vijf redenen waarom het gezond is een vroege vogel te zijn

Zijn er gezondheidsvoordelen aan dagelijks vroeg uit de veren te zijn? Blijkbaar wel. Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen die vroeg opstaan gezonder zijn dan zij die houden van lang uitslapen. Het is misschien niet altijd gemakkelijk, iedereen heeft het moeilijk 's ochtends vroeg uit z'n bed te komen, zeker als dat niet nodig is voor werk of school.

Maar als je het onderstaande gelezen hebt zal je het in de toekomst misschien makkelijker hebben je wekker een uurtje vroeger te zetten en van de ochtend te genieten!

1. Vroeger opstaan blijkt samen te hangen met betere schoolresultaten

Indien je nog op school zit of schoolgaande kinderen hebt is het misschien interessant te weten dat uit onderzoek van de universiteit van Texas blijkt dat studenten die dagelijks vroeg opstaan beter scoren op examens dan zij die dagelijks lang uitslapen.

Dit is uiteraard niet een eenvoudig gevolg van het vroeg opstaan. Maar vroeg opstaan leidt er wel toe dat je gemakkelijker een vaste dagelijkse routine volgt en misschien nog belangrijker, dat je een gezond ontbijt zal eten. Wat ons meteen bij voordeel twee brengt...

2. Vroeg opstaan helpt je gezonder te eten

gezonde leefstijlMensen die lang uitslapen hebben vaak de neiging het ontbijt over te slaan omdat ze denken hiermee een deel van de verloren tijd in te halen. Het ontbijt overslaan is echter een slechte gewoonte: ons lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om 's ochtends energiek en gefocust te zijn.

Na een nachtje 'vasten' (6 tot 8 uur zonder voeding) heeft je lichaam dringend nood aan wat gezonde voedingsstoffen. Indien je het ontbijt overslaat gaat je lichaam zich uitgehongerd voelen en zal je meer geneigd zijn ongezonde voedingsproducten te gaan snacken of tijdens je lunch teveel te eten. Gezond ontbijten leidt er dus toe dat je ook de rest van de dag gezonder zal eten.

3. Vroeg opstaan helpt je om in betere mentale gezondheid te blijven

mentale presterenEén van de minst besproken voordelen, maar wel één van de belangrijkste is dat het een positieve impact kan hebben op je mentale gezondheid. Het eerste uur van de dag en wat je daarin doet bepaalt vaak hoe de rest van je dag er zal uitzien.

Door op tijd op te staan verminder je alvast een deel de stress in je leven omdat je je niet te erg moet haasten 's ochtends. Dit zal je ook de rest van de dag kalmer en positiever maken.

Onderzoeken hebben trouwens aangetoond dat 'ochtendmensen' vaak positiever, optimistischer en tevredener in het leven staan dan nachtraven. Hoewel late opblijvers vaak bekend staan om hun creativiteit hebben ze ook frequenter last van depressies en andere psychologische problemen.

4. Vroeg opstaan helpt je meer lichaamsbeweging te nemen

Vroeg opstaan helpt je ook om je sport- of lichaamsbewegingsroutine gemakkelijker vol te houden. Je kan natuurlijk ook na je werk gaan sporten maar als je je dagelijkse sportmoment 's ochtends plant maak je minder kans dit over te slaan omdat je bijvoorbeeld overuren op je werk moest maken.

Trouwens, als je er echt problemen mee hebt om vroeg uit je bed te komen en vaak nog lang slaperig bent is het doen van een aantal fitness-oefeningen 's ochtends de beste manier om goed wakker te worden. Lichaamsbeweging nemen geeft je lichaam energie voor de rest van de dag.

5. Vroeg opstaan verbetert je slaapkwaliteit

slapenMensen die vroeg opstaan hebben vaak een goede vaste slaaproutine. Dit wil zeggen, ze gaan vroeg naar bed en vaak elke dag op hetzelfde uur. Dit maakt het vroege opstaan ook gemakkelijker, zeker als je elke dag op hetzelfde uur opstaat.

Veel slaapexperts zeggen dan ook dat het belangrijk is een goede slaaproutine te hebben omdat dit de kwaliteit van de slaap er enorm op vooruit helpt. De interne  klok van je lichaam zal beter werken waardoor in slaap vallen en opstaan natuurlijker en gemakkelijker aanvoelt.

Dus hoewel je misschien denkt dat in de weekends uitslapen een goede manier is om een slaaptekort in te halen kan het in feite schadelijk zijn voor je slaappatroon en gezondheid, zeker op lange termijn.

En jij? Ben jij een vroege vogel of eerder een nachtraaf? Merk je hier gevolgen van voor je gezondheid? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Als ik door de weeks vroeg mijn bed uit ga 4.15 uur. voel ik me veel beter als in het weekend.
    Meestal slaap je dan te lang en voel ik me moe en lusteloos.
    Helaas kan ik het niet opbrengen om ook in het weekend er vroeg uit te gaan, terwijl ik de ervaring heb dat je jezelf veel beter voelt.

  2. Ik ben iemand die nooit bijna lang kan uitslapen. Ook al heb ik onrustige nacht gehad, bijv. nu met de komst van mijn zoontje.
    Voor mij is nacht ook nacht en dag ook dag, hoerdoorsnap ik nooit hoe mensen langer dan 12 uur in de middag kunnen slapen.
    Ik voel me juist zo moe.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin
Share7