Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 17 november 2014

Voedseltrends 2015: Wat staat ons te wachten?

Nieuwe voedseltrends van 2015

Het jaar 2014 stond qua voedsel voornamelijk in het teken van de schandalen. Je kunt je vast nog wel het probleem met paardenvlees herinneren, of de biologische eieren die niet zo biologisch bleken te zijn. Iedereen komt steeds meer en meer tot het besef dat de controle in de voedselketen niet 100% waterdicht is. Mede daardoor zijn veel mensen anders gaan denken over eten, een andere kijk op het grootschalig geproduceerde voedsel voor menselijke consumptie.

Veel mensen eten inmiddels geen vlees meer, terwijl anderen lekker thuis hun eigen producten maken of een groentetuin aan gaan leggen. Niet omdat het goedkoper zou zijn, maar omdat je dan precies weet wat er in zit, of liever gezegd: Wat er NIET in zit. Mensen zijn in 2014 al anders naar voedsel gaan kijken, en dat zal zich in 2015 door gaan zetten.

Ik wil je graag een inkijkje geven in de voedseltrends voor 2015. Trends die, in een aantal gevallen, het directe gevolg zijn van het gedaalde vertrouwen in de voedselketen.

Algemene trends voor 2015

Qua eten gaan we steeds meer terug naar waar het eten ooit voor bedoeld was: Lekker eten van eerlijke producten, lekker en gezond voor lichaam en geest. De trend van de afgelopen 10 jaar waar iedereen op zoek was naar snel en goedkoop eten is gelukkig omgeslagen. De oorzaak van deze omslag? Dat is onze gezondheid.

Door al het industriële en voorgekauwde voedsel betalen we een hele hoge prijs. En dan heb ik het niet over geld maar over onze gezondheid. Mensen zijn zich hiervan steeds meer bewust en kiezen meer en meer voor eerlijk en gezond voedsel. Een trend die zich door gaat zetten in 2015.

Snacken, maar dan gezond

Er is inmiddels zo veel publiciteit geweest over een aantal dingen: Sla geen maaltijd over en mocht het nodig zijn dan neem je een snack om nieuwe energie te krijgen. Voorheen werd dit vertaald als “even naar de chocolade-automaat voor een reep”. Inmiddels is het besef wel doorgedrongen dat dit niet de juiste manier is. Snacken kunnen we niet omheen, maar laten we het dan wel gezond doen. Denk bijvoorbeeld eens aan een lekkere salade, gemaakt van verse producten. Liefst nog biologisch.

Voorheen moest je dit zelf maken, maar hier en daar zie je deze producten al verschijnen bij benzinestations, kiosken en kleine supermarkten. Dit zal zich door gaan zetten in 2015 waardoor de beschikbaarheid van gezonde snacks veel breder is. Geen excuus meer om die chocoladereep te kopen.

Vegetarisch eten in een restaurant

Al hele lange tijd zijn er mensen die er bewust voor kiezen om geen vlees te eten. En sinds de recente misstanden in de voedselketen is deze groep alleen maar groter geworden. Een bewuste keuze die alleen maar gerespecteerd kan worden. Maar wat als je uit eten wilt? Voorheen moest je het dan doen met een salade, omdat er geen alternatieven voorhanden waren.

Sinds een paar jaar verschijnen er gelukkig steeds meer vegetarische menu’s op de kaart. Deze trend zal zich in het volgende jaar alleen maar doorzetten. Niet omdat de restaurants zulke weldoeners zijn, maar omdat er inmiddels in Nederland en België maar liefst 1 miljoen vegetariërs zijn. Een interessante markt…

Steeds populairder: Wilde groenten

Wilde groenten zullen ook in 2015 steeds populairder worden. Het past prima in het streven om puur te eten, puur, lekker en gezond voor lichaam en geest. Veel mensen plukken nu nog twijfelachtig wat paardenbloemen uit de eigen tuin halen, maar dit zal verder een grote vlucht gaan nemen. Dan pas wordt er beseft hoe gezond, lekker en geneeskrachtig wilde groenten kunnen zijn. Wilde groenten die gewoon gratis in Nederland groeien. Mensen die hier voor open staan gaan boeken lezen en steeds meer wilde groenten toe gaan passen in het dagelijkse voedingspatroon.

Thuis maken van producten

Door de misstanden in de voedselketen, is het vertrouwen in producten flink geslonken. Ik wil niet zeggen dat dit de enige reden is, maar het feit blijft dat in 2014 meer en meer mensen zelf producten gaan maken. Dit zal zich in 2015 door gaan zetten. Andere redenen voor deze omwenteling zijn toe te schrijven aan het steeds meer en goedkoper beschikbaar worden van grondstoffen en materialen. Er zijn keukengereedschappen beschikbaar voor iedere beurs en zelfs voor de mensen die een hele drukke agenda hebben.

De broodbakmachine is hier een heel mooi voorbeeld van, en is al sinds jaar en dag erg populair. Daarnaast zal bijvoorbeeld zelf jam maken ook steeds populairder worden. Een andere stimulans is het grote succes van de Tv-uitzending “Heel Holland Bakt”. Duik ook (weer) eens de keuken voor het bakken van brood, het maken van een taart, of gewoon een cake bakken.

Zelf groenten en fruit verbouwen

Ook gaan steeds meer mensen zelf hun groente verbouwen. Nee, niet iedereen heeft de ruimte voor een grote groentetuin, maar op een balkon of in bakken kun je ook al heel veel doen. Voor het geval je dit doet om geld te besparen, dan weet ik niet of dat inderdaad het geval is. Maar zelf verbouwen betekent wel dat je zelf bepaald of je bestrijdingsmiddelen gebruikt of niet. Daarnaast heb je altijd verse groente op je bord. Beter kun je het bijna niet krijgen.

Een andere trend is om zelf fruitbomen te planten. Een prima manier om zelf voedsel te produceren zonder er al te veel tijd aan te hoeven besteden. Denk hierbij maar eens aan een appelboom, een kersenboom, een walnotenboom of een pruimenboom. Ok, bomen planten is iets voor de lange termijn, maar zal steeds belangrijker worden. In de toekomst zal de aanwezigheid van voedselproducerende bomen in de tuin prijsverhogend werken voor het huis. Het is dus een échte investering voor de langere termijn.

De mix: Het beste van beide kanten

Een vrij nieuwe trend is het mixen van ingrediënten. Voorheen dronken we bijvoorbeeld of gewone koffie, of chicorei-koffie. Steeds vaker worden deze twee gemengd, zodat we het beste van beide kanten hebben. Dit zal niet alleen voor de koffie gelden, maar ook voor brood en pannenkoeken als we het over meel hebben. Ook zal er een mix-trend ontstaan bij dranken. We willen gewoon het beste van alle producten in één enkele drank of voedingswaar. Niet alleen in de keuken zal dit een vlucht gaan nemen, maar ook de restaurants zullen hier niet omheen kunnen.

Let maar eens op: Je ziet het straks vanzelf verschijnen.

Nieuw: Teffmeel

Teffmeel was tot voor kort een vrij exclusief meel wat uit Ethiopië afkomstig is. Maar daar is reeds verandering in gekomen en volgend jaar zal het grote publiek hier mee te maken krijgen. Teffmeel is gemaakt van een hele kleine graankorrel en is altijd volkoren. Er wordt gezegd dat dit de meest gezonde meelsoort ter wereld is. In hoeverre het deze naam waar kan maken is even afwachten, maar dat het grote publiek deze trend in 2015 gaat omarmen is wel zeker.

Koken voor de buurt

Als je voorheen geen zin of tijd had om te koken, werd er al snel een pizza besteld of een blik voorgekookt voedsel opengetrokken. Sinds een tijdje gaat ook dit veranderen. Via internet kun je een buurtkok opzoeken die maaltijden voor anderen klaarmaakt voor een klein bedrag. Je kunt het bestellen, afhalen en lekker thuis opeten voor rond de 5 euro per persoon.

Dit initiatief kent een aantal hele belangrijke voordelen: Je kunt zelf je kok kiezen waardoor je weet wat voor ingrediënten gebruikt worden. Er zijn bijvoorbeeld ook biologische koks, of vegetarische koks beschikbaar. Voor de koks is het prettig om een centje bij te verdienen en tegelijkertijd nieuwe contacten te leggen in de buurt.

In deze tijd dat we steeds individualistischer worden, is dit een heel mooi initiatief om de buurt weer wat bij elkaar te brengen en nieuwe kennissen en vrienden te maken. Ook zie je dat mensen die zich alleen voelen, zich aan gaan melden als kok om op deze manier zichzelf uit een isolement te trekken.

Een voorbeeld van zo’n dienst is http://www.thuisafgehaald.nl. Ik durf te voorspellen dat dit soort diensten een grote vlucht gaan nemen: Het luie koken van de toekomst: “Kook jij of zal ik even wat bij de buren halen?”

Tot slot…

Persoonlijk ben ik erg blij met deze trends. Het zijn stuk voor stuk positieve trends die volledig haaks staan op de trends van 10 jaar terug waar alles vooral snel en goedkoop moest zijn. Voedzame producten die goed zijn voor je lichaam en geest komen nu steeds meer tot hun recht en worden gewaardeerd. En nee, goedkoper zal het er allemaal niet van worden, maar de hogere prijs is volgens mij prima te compenseren doordat je zelf steeds meer thuis gaat maken, lekker zelf doen.

Denk je eens in: Beter voedsel voor dezelfde prijs of goedkoper? Is toch een prima trend?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share