Oververmoeidheid

Laatste Update: 9 januari 2023

Waarom heb ik niet voldoende energie? Waarom ben ik moe?

De 4-uurs dip kennen we allemaal. Tegen aan het einde van de werkdag komt hij vaak eventjes “langs” om de laatste uurtjes nog even wat moeilijker te maken!

Naast het “cup-a-soup” half uurtje zijn veel mensen ook nog eens moe gedurende de hele  dag. Simpel weg niet genoeg energie om lekker de dag door te komen. Regelmatig eten kan er voor zorgen dat je deze dip overslaat.

Zijn er “trucjes” om deze vermoeidheid de hele dag te ontlopen? Ja, die zijn er zeker. Ik heb het in dit geval niet over chronische vermoeidheid, dit is een heel ander geval. Maar er zijn een aantal onbekende “energie vreters” die voor extreme vermoeidheid zorgen, zonder dat je het in de gaten hebt.

Energie vreter # 1: Mobiele telefoon

Kan mijn mobiele telefoon voor vermoeidheid zorgen? Ja, dit is zeker het geval, zelfs als je nog jong bent (1). Toen ik dit hoorde begon ik te denken “zou de straling voor vermoeidheid zorgen?”. Nee, het is niet de straling.

In 2010 had 33% van de Nederlandse bevolking een zogenaamde smartphone. We kunnen onze email bekijken, spelletjes spelen en dankzij “whatsapp” kunnen er ook gratis berichtjes worden gestuurd.

Het is geweldige techniek die ook zijn tol eist. Wanneer we s’avonds in bed liggen en we maken gebruik van een mobiele telefoon worden onze ogen blootgesteld aan kunstmatig blauw licht. Dit remt de aanmaak van het hormoon melatonine.

[pullquote]Een mindere aanmaak van melatonine zorgt voor een minder goede nachtrust.[/pullquote]

Energie vreter # 2: Uitdroging

Te weinig vocht binnenkrijgen zal niet alleen resulteren in fysieke vermoeidheid maar ook in mentale vermoeidheid (2). Wanneer ons lichaam water nodig heeft (echt nodig heeft) ervaren we dit als een honger gevoel. De volgende keer wanneer je honger hebt, drink dan eerst even een glas water!

Energie vreter # 3: Medicijnen

Meer dan de helft (meer dan 50%) van de Nederlandse bevolking slikt iedere dag medicijnen. De meeste hiervan zijn medicijnen om je cholesterol of hoge bloeddruk te remmen. Alle medicijnen hebben bijwerkingen, de ene meer dan de ander.

Ieder medicijn kan echter ook vermoeidheid veroorzaken. Zelf de meest “simpele” medicijnen als aspirine kan voor vermoeidheid zorgen.

Energie vreter # 4: Te weinig ijzer

Veel mensen hebben te weinig ijzer. Ik heb het natuurlijk over het mineraal ijzer. IJzer zorgt ervoor dat giftige afvalstoffen je lichaam verlaten en reguleert het zuurstof transport in je lichaam.

Hoeveel ijzer je per dag binnen moet hebben verschilt per leeftijd en geslacht. Vrouwen dienen ongeveer 15 milligram per dag binnen te krijgen en bij mannen het dit aantal op 11 milligram.

Een tekort aan ijzer zorgt voor een energie tekort (3). Een teveel aan ijzer kan echter ook voor vermoeidheid zorgen. Je kunt ijzer binnenkrijgen via supplementen maar ook in dagelijks gebruikte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, citrusvruchten. Verder zal ook je concentratie vermogen verminderd worden.

Energie vreter # 5: Overwerkt

De lang achter elkaar sporten, zonder kleine pauzes, remt de aanmaak van het stress hormoon cortisol. Het is beter om kleine afstanden te lopen met korte pauzes dan een “lange run”.

Wanneer je met gewichten traint, zorg je ook altijd voor een aantal minuten pauze tussen de oefeningen door. Pauzes nemen tijdens het sporten zorgt voor het in stand houden van je cortisol level. Een schommelde aanmaak van dit stress hormoon zorgt voor vermoeidheid.

Wat te onthouden?

Zonder dat je er bij nadenkt kom je gedurende de dag bloot te staan aan factoren die er voor zorgen dat je minder energie hebt dan eigenlijk nodig is. Herken je een aantal van de bovenstaande punten? Probeer deze dan 1 voor 1 te elimineren!

Heb je zelf een aantal punten? Laat dit me dan weten...

Bronnen:

  1. https://openarchive.usn.no/usn-xmlui/handle/11250/2725603
  2. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/70
  3. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1008978114650

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. door mijn fibro en gezwellen op de lever ben ik ontzettend uitgeput ik kan zelfs amper uit zetel komen om naar wc te kunnen gaan.ik moet hydrocortisonen nemen omdat mijn bijneren uitvallen en de morfine doet er ook geen goed aan nu zoek ik iets om 1 meer energie te krijgen zodat je een kleurlijkere kijk op het leven hebt en iets om goed naar toilet te kunnen gaan ik ben die chemische middelen beu ik moet nu al overdosis nemen van lexoberon om naar wc te kunnen gaan en het is geen pretje ik ben opgebrand op een paar maanden tijd zo achteruit gegaan dat ikzelf naar suplementen zoek om me beter te voelen dan 14uurs te slapen en meer zodat ik ook wat kan gaan wandelen en meer beweging heb hebben jullie soms raad welke producten voor me zijn aangeraden want die reclame is zo overdreven heb al vitamine kuur bij apotheek gehad maar werkte niet ik ben hopeloos op zoek

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share