De meeste mensen weten wel dat ze regelmatig aan sport moeten doen omdat dat goed is voor hun gezondheid in het algemeen. Maar vandaag willen we je een antwoord proberen te geven op de vraag waarom je speciale oefeningen zou moeten doen om aan je cardiovasculaire gezondheid te werken.
Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden is het belangrijk te begrijpen wat cardiovasculaire fitness is. Soms wordt dit ook aangeduid met de term 'aerobics' of 'cardiotraining'.
Twee factoren onderscheiden cardiovasculaire fitness van andere vormen van lichaamsbeweging.
- Cardiovasculaire fitness verbetert de capaciteit van het hart en de longen om zuurstofrijk bloed naar onze spieren te sturen.
- En cardiovasculaire fitness verbetert eveneens de capaciteit van diezelfde spieren om de zuurstof effectief te gebruiken.
Welke activiteiten helpen onze cardiovasculaire gezondheid te verbeteren?
Aerobics-oefeningen kunnen inderdaad voor een verbetering van onze cardiovasculaire gezondheid zorgen. Met aerobics worden in principe alle lichaamsoefeningen aangeduid die zich kenmerken door een ritmische, continue activiteit waarbij het hart en de longen harder moeten werken dan wanneer ze in rust toestand zijn.
Als je cardiovasculaire fitness-oefeningen doet zou je polsslag op een bepaald niveau moeten liggen. Dit niveau wordt in principe als volgt berekend: van het basisgetal 220 trek je je leeftijd af en neem je vervolgens een marge tussen 60 en 85 procent van dat getal. Binnen die waardes moet je hartslag liggen als je aan aerobics doet.
Typische voorbeelden van aerobics-oefeningen zijn bijvoorbeeld:
- Hardlopen of jogging
- Snelwandelen
- Fietsen
- Zwemmen
- Aerobic-dansen
Waarom is cardiovasculaire fitness zo belangrijk?
Als je kijkt naar de definitie van wat cardiovasculaire fitness is dan zou je meteen ook het belang ervan moeten begrijpen. Elk type lichaamsbeweging dat zorgt voor een extra toevoer van zuurstof naar de spieren zal ervoor zorgen dat we ons energieker voelen en dat ons lichaam functioneler en efficiënter zal beginnen werken.
Onderzoekers van de Harvard-universiteit stelden reeds in een studie uit 1995 vast dat er een opmerkelijke link is tussen cardiovasculaire fitness-oefeningen en langer leven. De studie werd uitgevoerd op een groep mannen die geen hart- of longziektes hadden.
Ze werden gevraagd elke vorm van lichaamsbeweging die ze hadden te noteren in een vragenlijst. Jarenlang werd dezelfde groep mannen verder opgevolgd.
En uit de resultaten bleek dus inderdaad dat zij die het meeste aan fysieke activiteit deden ook het langste in leven bleven.
Er zijn ook aanwijzingen dat het regelmatig doen van cardiovasculaire lichaamsoefeningen een positieve impact heeft op ons immuunsysteem. Zo werd in een studie van de universiteit van Miami aangetoond dat AIDS-patiënten die frequent aan aerobics-oefeningen deelnamen veel beter gewapend waren tegen de ziekte en minder symptomen vertoonden dan AIDS-patienten die deze oefeningen niet deden.
En de universiteit van Illinois merkte in een onderzoek op dat het immuunsysteem van ouderen die aan aerobics deden beter werkte dan bij ouderen die geen regelmatige lichaamsbeweging hadden.
Aerobics zijn overigens ook een goede manier om overtollig gewicht kwijt te raken. Alleen minder calorieën consumeren om gewicht te verliezen is ook een optie, maar zal veel trager resultaten opleveren dan als je dit combineert met aerobics-oefeningen om overtollig vet sneller te verbranden.
Artsen zijn het erover eens dat een ideaal trainingsschema voor iemand die gewicht wil verliezen dagelijks minstens 30 minuten aan cardiovasculaire oefeningen moet bevatten. Het goede nieuws is dat ons lichaam tot twee uur na een sportieve inspanning extra calorieën blijft verbranden.
En er zijn tenslotte nog een aantal bewezen voordelen aan het uitoefenen van cardiovasculaire fitness. Zo verlaagt het de bloeddruk en verlaagt het onze slechte (LDL) cholesterol terwijl het de goede (HDL) cholesterol op een hoog niveau houdt.
[pullquote]Ons uithoudingsvermogen verbetert erdoor en we maken ook meer endorfines aan.[/pullquote]
Op die manier zorgt aerobics dus ook voor een verbetering in onze gemoedstoestand. En doordat de hartslag 'in rust' van mensen die regelmatig cardiovasculaire oefeningen doen lager is dan die van mensen die dit niet doen voelen ze zich ook kalmer en staan ze minder gestresseerd in het dagelijkse leven.
Meer argumenten heb je hopelijk niet nodig om het belang in te zien van cardiovasculaire lichaamsoefeningen of aerobics. Welke oefeningen of sport jij juist kiest zal van je persoonlijke voorkeur afhangen maar elke dag een half uurtje eraan besteden betekent al een hele boost voor je gezondheid.
Tips om te beginnen met cardiotraining
Als je totaal niet sportief bent en eigenlijk nooit veel beweegt is het verstandig om rustig te beginnen. Een goede start is om dagelijks te beginnen met wandelen. In principe hebt je hier niets speciaals voor nodig. Je kunt in je omgeving een route uitstippelen van 3 kilometer die je dagelijks wandelt. Elke keer kun je proberen het tempo in de wandeling te houden zodat je eigenlijk aan het snelwandelen bent.
Als je merkt dat je binnen een half uur klaar bent met je rondje kun je een nieuw rondje uitstippelen die een kilometer langer is.
Hardlopen of joggen
Als je bent uitgekeken op het wandelen of al wandelt, kun je ook beginnen met hardlopen of joggen. Het is belangrijk om goede schoenen aan te schaffen voor het hardlopen omdat dit veel impact heeft op je gewrichten, zoals je enkels en knieën. Door gebruik te maken van goede hardloopschoenen zorg je ervoor dat die minder belast worden.
Je hoeft niet in een keer super veel afstand te kunnen hardlopen. Je kunt beginnen door wandelen en hardlopen af te wisselen en steeds meer te gaan hardlopen tijdens je rondje. Je kunt beginnen met een rondje van 6 kilometer. Ook als je dan alleen wandelt ben je nog binnen een uur klaar. Als je merkt dat je 6 kilometer in een half uur kunt hardlopen kun je de ronde groter maken.
Als je het lastig vindt om in je eentje te hardlopen kun je vrienden vragen om mee te doen of in je omgeving op zoek gaan naar een hardlooptraining.
Fietsen
Als je last hebt van je gewrichten tijdens het harlopen of wandelen is fietsen een goed alternatief. Ook voor fietsen geldt dat je verschillende gradaties hebt. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een gezellig rondje op een normale fiets fietsen, of je kunt gaan wielrennen.
Voor de echte snelheidsliefhebber is wielrennen een goed alternatief voor hardlopen en wie rustig aan wilt doen kan ook gewoon fietsen. Let er wel op dat je de hartslag verhoogd ook als je een rustig rondje fiets om een optimaal effect te bereiken.
Als je het lastig vindt om in je eentje te beginnen met fietsen kun je je aansluiten bij een fietsvereniging.
Zwemmen
Zwemmen is ideaal voor mensen die last hebben van de rug. Fietsen en wandelen kan zwaar zijn voor de rug en in dat geval is zwemmen een goed alternatief. Bij de meeste zwembaden kun je overdag in redelijke rust en met gelijkgestemden baantjes trekken. Je kunt gewoon beginnen met schoolslag. Het voordeel van zwemmen is dat je bijna alle spieren in je lichaam gebruikt.
Aerobics
Als je snel verveeld raakt kan de herhaalde beweging van wandelen, zwemmen en fietsen je interesse niet lang vasthouden. In dat geval kun je ook een aerobicsles volgen. Meestal is dit een soort dans op muziek. Er zijn veel verschillende earobicslessen op sportscholen te volgen, zoals:
- Steps
- Zumba
- Bodycombat
Daarnaast kan elke sportschool ook nog een eigen variant hebben. Hiervoor kun je het beste bij de sportschool in jouw buurt informatie aanvragen. Als je liever alleen sport kun je op YouTube ook veel aerobicslessen volgen. Dan kun je gewoon thuis achter de laptop beginnen met bewegen.
Persoonlijk merk ik wel dat in een groep een aerobicsles volgen je motivatie hoger maakt dan als je dit alleen thuis doet.
Probeer het eens uit en houd me op de hoogte van je resultaten!
.