Waarom is lachen gezond?

2016-11-07T14:02:30+00:00maart 10th, 2012|Mentale Gezondheid|5 Reacties

Lachen is gezond

Wie kan zich nu niet het moment weer voor de geest halen op de foto hier links afgebeeld. Ex-president Clinton en en Boris Yeltsin hadden samen de grootste lol. Zelfs de armen werden in elkaar geslagen en de wereld had nog noot zoiets gezien. Lachen brengt mensen bij elkaar, dit is al eeuwenlang een feit.

De motivatie om een artikel te schrijven over het belang van lachen vloeit voort uit het feit dat ik gister een stukje aan het lopen was en ik kwam misschien wel 100 mensen tegen in dat half uurtje. Ik heb al die mensen een goed "bestudeerd" en ik kon niemand betrappen op een glimlach!

Dit kan aan het weer liggen, aan de tijd van het jaar, aan de vrijdag ochtend en zo kan ik nog wel 10 andere mogelijke factoren opnoemen. Dit doet er ook niet toe, met dit artikel wil ik de lezers het belang van lachen meegeven. Want ondanks dat iedereen weet dat lachen gezond is, gebeurt dit nog veel te weinig! Tijd om wat feiten over het lachen op papier te zetten.

Wat doet lachen met je?

  1. Zal het echt ervoor kunnen zorgen dan je langer leeft? Wetenschappers (uit Griekenland) zijn het unaniem eens dat het antwoord hierop JA is. Een half uurtje lachen per dag is een natuurlijke bescherming tegen een hartaanval! Cortisol is een stresshormoon wat er voor zorgt dat je kransslagaderen kunnen verstijven. Wanneer je veel lacht zal dit resulteren in een remming van de productie van dit hormoon. Dit betekend dat je kransslagaderen minder verstijven waardoor de doorbloeding beter is. Conclusie: Een mindere kans op een hartaanval!

  1. Door het lachen zal de aanmaak van cortisol remming, maar andere stofjes worden juist aangemaakt door een grote glimlach. Endorfine, serotonine en dopamine worden aangemaakt wanneer je lacht.Β  Deze stofjes zorgen voor een ontspannen houding en een prettig, zorgeloos en opgewekt gevoel. Ook zal dit zorgen voor een betere weerstand

  1. Door veel te lachen zal je er beter uit gaan zien, je zult daadwerkelijk knapper worden door het lachen. Je hebt geen dure cosmetische behandeling nodig om er goed uit te zien.Β  Door veel te lachen worden je kaakspieren onbewust getraind. Hierdoor "straal" je meer, zal je aantrekkelijk zijn en tevens krijgt je zelfvertrouwen een boost!

  1. Door veel te lachen krijg je een sic-pack! Misschien is dit een klein beetje te overdreven, maar wanneer je lacht train je automatisch je buikspieren. Deze worden namelijk aangespannen wanneer je lacht. Misschien herken je dit wel. Heb je wel eens zo hard gelachen dat je er buikpijn van krijgt? Nu weet je worden dit is.

  1. Je bloeddruk apprecieert een half uurtje lachen per dag ook!

  1. Lachen brengt mensen dicht bij elkaar. Zelfs wanneer je elkaar niet kent (sterker nog: als je elkaar niet eens aardig vindt), kan een glimlach wonderen doen en mensen dichter bij elkaar brengen.

 1. Lachen zorgt ervoor dat je beter tegen stress bestendigt bent. Je kan beter relativeren en zaken in een beter perspectief kunnen zien.


Dat lachen belangrijk is, kan je opmaken aan de bovenstaande "gezondheidsvoordelen". Niet voor niets zijn er lachtherapien en lachcursussen ontwikkeld!
[MOWPOP id="128"]

5 Reacties

 1. Jan 15 april 2017 om 18:20 - Antwoorden

  Een mooi verhaal, heb me helemaal gek gelachen.

 2. FLORIS 8 mei 2017 om 17:51 - Antwoorden

  geniaal, heb dit gebruikt omdat ik 5 bladzijden straf moest schrijven omdat ik aan het lachen was in de klas.
  Nu zal hij wel weten waarom ik lachte HHHAHHAHAHHAHAH
  Floris

  • Team OptimaleGezondheid 12 mei 2017 om 13:15 - Antwoorden

   Way to go, Floris! πŸ™‚

  • patricia 19 februari 2018 om 14:54 - Antwoorden

   Hahahaha, inderdaad heb het zelfde meegemaakt

 3. lena 14 maart 2018 om 14:22 - Antwoorden

  mensen uit mijn klas moeten echt wat meer gaan lachen
  zodat ze knapper worden
  grapjeeee whahahha

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: