cholesterol medicijnen

Laatste Update: 9 augustus 2022

Waarom zijn statines gevaarlijk?

Waarom zijn statines gevaarlijk?statines gevaarlijk

Je hebt vast al eerder gehoord van de bekende cholesterolverlagende medicijnen – statines.

Sterker nog, de kans is groot dat je zelf leidt onder een te hoog cholesterol en misschien wil je voorkomen dat je dokter je op statines
zet of wellicht gebruik je ze al en wil je er helemaal vanaf.

Voordat je echter de statines de schuld geeft van je bijverschijnselen, is het in de eerste plaats belangrijk om je te realiseren waarom
je eigenlijk statines gebruikt.

In de laatste decennia hebben we te horen gekregen dat we vetarm moeten eten omdat dit gezonder voor ons is.

Dit zou er niet alleen voor zorgen dat we gewicht afvallen, maar ook dat we minder risico lopen op hart- en vaatziekten.

Noem het toevallig, maar in dezelfde 20 tot 30 jaar is het aantal mensen met overgewicht drastisch toegenomen (1) en is
ook de doodsoorzaak nummer 1 nu verbonden een hart- en vaatziekten.

Uiteindelijk heeft dit 'toeval' ertoe geleid dat wetenschappers een nieuw kijkje hebben genomen naar vetten, cholesterol en de
manier waarop deze twee verbonden zijn.

Nu blijkt het zo te zijn dat vetten helemaal niet de boosdoener zijn. Verschillende onderzoeken hebben dit al aangewezen (2,3,4).

Toch blijven de meeste mensen er nog in geloven dat vetten je cholesterol aanwakkeren en dat cholesterol slecht is.

Het tegendeel is waar. Zonder cholesterol zou je nu al dood zijn.

Ten eerste is cholesterol uit je dieet niet de boosdoener waar je hem altijd voor hield, zoals we in dit artikel zullen bespreken.

Ten tweede zorgt cholesterol ook niet voor hart- en vaatziekten.

De echte boosdoener – suiker en slechte koolhydraten

Een van de redenen waarom mensen leiden aan hart- en vaatziekten, is omdat alles vervangen wordt door suiker.

We denken dat we vetarm moeten eten om gezond te blijven en dus vervangen we veel voedingsmiddelen die eigenlijk gewoon gezond zijn – zoals bijvoorbeeld eieren – door producten waar veel (snelle) koolhydraten in zitten.

Hierdoor is onze bloedsuikerspiegel constant verhoogd, wat ook weer een effect heeft op je cholesterolniveaus en op hart- en vaatziekten, evenals vele andere ziekten en aandoeningen, zoals je in onderstaand artikel zult zien.

Hieronder vertel ik je meer over cholesterol en statines, waarom deze zo gevaarlijk zijn en hoe je op een natuurlijke manier je cholesterolgehalte op een gezond niveau kunt brengen.

Bovendien leer je wannneer je cholesterolniveau echt een vergroot risico op hart- en vaatziekten aanwijst, lees dus snel verder!

Statines gevaarlijk

Vele miljoenen mensen nemen cholesterolverlagende medicijnen – met name statines - en sommige "deskundigen" beweren dat vele miljoenen meer ze zouden moeten nemen.

De meesten zijn het hier gelukkig niet mee eens.

Statines zijn HMG-CoA-reductaseremmers, dat wil zeggen, ze blokkeren het enzym in de lever dat verantwoordelijk is voor het maken van cholesterol.

Het feit dat statines bijwerkingen veroorzaken staat vast: er zijn nu 900 studies die hun bijwerkingen bewijzen, van spierproblemen te een verhoogd risico op kanker.

Gemelde bijwerkingen zijn onder andere:

 • Spierproblemen
 • Polyneuropathie (schade aan de zenuwen in de handen en voeten)
 • Rabdomyolyse (een ernstige degeneratieve spierweefsel voorwaarde)
 • Bloedarmoede
 • Acidose
 • Sexuele disfunctie
 • Immuundepressie
 • Geheugenverlies

Statines en spierpijn

Spierproblemen zijn de bekendste bijwerkingen van statines, maar cognitieve problemen en geheugenverlies zijn ook op grote schaal gemeld.

Een scala aan andere problemen, variërend van bloedglucose tot problemen met pezen, kunnen ook optreden.

Er is bewijs dat statines zelfs het risico op de ziekte van Lou Gehrig, suikerziekte en zelfs kanker kan verhogen.

Statines bijwerkingen: Een verrassende oorzaak van diabetes

Van statines is aangetoond dat ze het risico op diabetes vergroten door enkele verschillende mechanismen. Het belangrijkste is dat ze insulineresistentie verhogen, wat zeer schadelijk voor je gezondheid zou kunnen zijn.

Verhoogde insulineresistentie draagt bij aan chronische ontstekingen in het lichaam, en een ontsteking is het kenmerk van de meeste ziekten.

In feite kan verhoogde insulineresistentie leiden tot hartziekte, wat ironisch genoeg de voornaamste reden is om een cholesterolverlagend medicijn te nemen!

De medicijnen kunnen ook buikvet, hoge bloeddruk, hartinfarcten, chronische vermoeidheid, schildklierverstoringen en ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en kanker veroorzaken.

Ten tweede verhogen statines het risico op diabetes door daadwerkelijk je bloedsuikerspiegel te verhogen.

Eet je een maaltijd die zetmeel en suiker bevat, gaat de overtollige suiker naar de lever, die vervolgens de suiker opslaat als cholesterol en triglyceriden.

Statines zijn effectief door te voorkomen dat de lever cholesterol aanmaakt. Als gevolg hiervan geeft je lever de suiker af in je bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.

Nu is het belangrijk om te beseffen dat drugs-geïnduceerde diabetes en echte type 2 diabetes niet noodzakelijkerwijs hetzelfde zijn.

Als je statines neemt en erachter komt dat je bloedsuikerspiegel is verhoogd, is het mogelijk dat je alleen hyperglycemie hebt - een neveneffect, en het resultaat van je medicatie.

Helaas zullen veel dokters je op dat moment ten onrechte diagnosticeren met "type 2 diabetes," en eventueel een ander geneesmiddel voorschrijven, terwijl alles wat je hoeft te doen alleen het staken van de statines is, zodat je bloedsuikerspiegel weer terugkeert naar normale waarden.

Heb je dus vrienden of familie die statines nemen en hen wordt verteld dat ze leiden aan diabetes type 2, verwijs ze dan naar dit artikel.

Fouten in onderzoeken over statines

Een studie bekend als de JUPITER proef stelde aanvankelijk voor dat cholesterolverlagende statines een hart-gerelateerde dood kunnen voorkomen in veel meer mensen dan alleen in mensen met een te hoge cholesterol.

Maar twee jaar na de bekendmaking ervan in 2008, zeiden de onderzoekers dat de JUPITER resultaten gebrekkig zijn - en dat ze geen ondersteuning bieden voor de voordelen die in eerste instantie gemeld werden.

Niet alleen is er geen opvallende afname van coronaire hartziekten, maar een recent rapport heeft ook vraagtekens gezet bij de betrokkenheid van farmaceutische bedrijven in dergelijke studies.

Als je statines neemt, moet je ook CoQ10 nemen

Statines breken CoQ10 af in je lichaam, wat verwoestende gevolgen kan hebben.

Als je statines neemt zonder CoQ10, is je gezondheid ernstig in gevaar.

Helaas is dat de meerderheid van de mensen die ze innemen. CoQ10 is een cofactor (co-enzym) die essentieel is voor de vorming van ATP-moleculen, die je nodig hebt voor de cellulaire energieproductie.

Organen zoals het hart hebben hogere energie-eisen, en vragen daarom om meer CoQ10 om goed te functioneren.

Voornamelijk in de lever speelt het ook een rol bij het handhaven van bloedglucose.

Artsen informeren zelden mensen over deze risico's en adviseren slechts af en toe om een CoQ10 supplement te nemen.

Als je lichaam steeds minder CoQ10 binnen krijgt, kun je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte en pijn, en uiteindelijk hartfalen.

Co-enzym Q10 is ook zeer belangrijk in het proces van het neutraliseren van vrije radicalen. Dus als je CoQ10-niveau te laag is, raak je in een vicieuze cirkel van verhoogde vrije radicalen, verlies van cellulaire energie, en beschadigde mitochondriaal DNA.

Statines hebben ook invloed op talrijke andere biologische functies, inclusief:

 • Al je geslachtshormonen
 • Cortison
 • De dolichols, die betrokken zijn bij het gezond houden van de membranen in je cellen
 • Alle sterolen, zoals cholesterol en vitamine D (wat vergelijkbaar is met cholesterol en wordt geproduceerd uit cholesterol in de huid)

Het is nog onzeker of statines je lichaam beroven van vitamine D, maar ze doen wel je natuurlijke vermogen verminderen om de actieve vorm van vitamine D aan te maken.

Dat is het natuurlijke gevolg van het cholesterolverlagende vermogen van het geneesmiddel, omdat je cholesterol nodig hebt om vitamine D aan te maken!

Het is de grondstof die je lichaam gebruikt om vitamine D om te zetten, nadat je je huid aan zonlicht hebt blootgesteld.

Het is ook bekend dat vitamine D insulineresistentie verbetert, dus statines ontnemen je dit "ingebouwde" gezondheidsbevorderende mechanisme waardoor de kans op diabetes nog groter is.

De meeste mensen hebben statines niet nodig

Dat deze medicijnen zich op de markt hebben verspreid op deze manier, is een getuigenis van de kracht van marketing, corruptie en hebzucht, want de kans is groot dat je statines helemaal niet nodig hebt.

De enige groep die hiervan zouden kunnen profiteren, is de groep die geboren is met een genetische afwijking genaamd familiaire hypercholesterolemie, wat ze bestand maakt tegen de traditionele maatregelen om cholesterol te verminderen.

En, nog belangrijker, cholesterol is niet de oorzaak van hart-en vaatziekten.

Als je je aanspoort om je totale cholesterol te controleren, dan moet je weten dat deze test je vrijwel niets vertelt over het risico op hart-en vaatziekten, tenzij het gaat om 330 of hoger.

Het HDL percentage is een veel krachtigere indicator voor het risico op hart-en vaatziekten.

Hier zijn de twee verhoudingen waar je op moet letten:

 1. HDL/totaal cholesterol: idealiter boven 24 procent. Als onder de 10 procent ligt, heb je een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.
 2. Triglyceride/HDL: moet onder 2 liggen.

Cholesterol is van levensbelang

Je lichaam heeft cholesterol nodig - het is belangrijk voor de productie van celmembranen, hormonen, vitamine D en galzuren die je helpen om vet te verteren.

Cholesterol helpt ook je hersenen om herinneringen te vormen en is essentieel voor neurologische functies.

Er is sterk bewijs dat te weinig cholesterol het risico op kanker, geheugenverlies, de ziekte van Parkinson, hormonale stoornissen, beroerte, depressie, zelfmoord en gewelddadig gedrag vergroot.

Op natuurlijke wijze je cholesterolgehalte verbeteren

Er is echt geen reden om statines te nemen en te lijden onder de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van deze gevaarlijke medicijnen.

Het is een feit dat 75 procent van het cholesterol door de lever wordt geproduceerd, wat wederom wordt beïnvloed door de insulineniveaus.

Dus, als je je insulineniveaus optimaliseert, optimaliseren je automatisch ook je cholesterol.

Kortom, je cholesterol beheren kan alleen op natuurlijke wijze door het aanpassen van je dieet en levensstijl:

Snelle tips voor een gezonde cholesterolspiegel zonder statines

 • Optimaliseer je vitamine D-spiegel. Uit onderzoek blijkt het extreme belang van adequate blootstelling aan de zon voor het normaliseren van je cholesterolgehalte en het voorkomen van hart-en vaatziekten.
 • Verminder (of als het enigszins kan, verwijder) granen en suikers in je dieet. Idealiter. Daarnaast is het belangrijk een groot deel van het voedsel dat je eet rauw te eten. Hierdoor blijven zoveel mogelijk vitaminen en mineralen behouden.
 • Zorg ervoor dat je voldoende omega-3 vetten binnenkrijgt van hoge kwaliteit. Met name dierlijke omega-3 vetten zijn goed voor je. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zalm.
 • Andere hart-gezonde voedingsmiddelen zijn olijfolie, kokos en kokosolie, biologische rauwe zuivelproducten en eieren, avocado, rauwe noten en zaden, en organisch vlees.
 • Zorg ervoor dat je dagelijks beweegt. Niet alleen cardio is hierbij van belang. Met name ook spiertraining is belangrijk voor de productie van het groeihormoon.
 • Werk aan je emotionele uitdagingen. Er zijn verschillende manieren om aan stress te werken. Meditatie, yoga en sport kunnen allemaal helpen.
 • Vermijd roken of het overmatig drinken van alcohol.
 • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. 7 tot 8 uur zijn goed, maar 9 uur per nacht is nog beter.

In tegenstelling tot de statines, die je cholesterol verlagen ten koste van je gezondheid, zijn deze tips om je levensstijl aan te passen onderdeel van een holistische benadering waar je algehele gezondheid van zal profiteren – wat wederom leidt tot een gezond cardiovasculair systeem.

Tot slot

Wanneer je je niet goed voelt en naar de dokter gaat, en daar te horen krijgt dat je cholesterol veel te hoog is, dan is dat vaak even schrikken. Het is je dokter, hij weet immers alles.

Jammer genoeg is dit niet helemaal waar. Natuurlijk weet je dokter veel, maar niet alle artsen zijn zo up-to-date als ze zouden moeten zijn.

Daar komt nog eens bij kijken dat ook artsen vaak een zogenaamde quota moeten halen.

Uiteindelijk zijn het namelijk de dokters die medicijnen voorschrijven. En de farmaceutische bedrijven zullen er wel voor zorgen dat de medicijnen die zij produceren, ook de medicijnen zijn die ze zullen voorschrijven.

Voeding is het beste medicijn, dat wisten al de oude Grieken.

Voordat je jezelf dus blootstelt aan de vele gevaarlijke bijverschijnselen van statines, kun je wellicht eerder ervoor kiezen je gezondheid te verbeteren door middel van voeding en levenswijze.

DAAR zitten namelijk geen nare bijverschijnselen aan vast!

Zijn er mogelijkheden om je cholesterol te verlagen zonder medicijnen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bronnen:

https://www.cdc.gov/healthyschools/obesity/index.htm

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/low-fat/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-fats/

https://www.spacedoc.com/statin_drugs

https://abcnews.go.com/Health/HeartHealth/cholesterol-busting-statins-study-raises-concerns/story?id=11037926

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21551398/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21247357/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3035518/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2493531/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23257975/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte mijnheer Mevr Gebruik van af Zaterdag statines Heb gelezen dat ze gevaarlijk zijn Kan ik nu zo stoppen

  1. Nee, zomaar stoppen met medicijnen is sterk af te raden, en kan zelfs heel gevaarlijk zijn. Stoppen kan natuurlijk, maar altijd in overleg met je behandelend arts.

 2. Tuurlijk kun je altijd stoppen met staties, en natuurlijk heb je zelfbeschikkingsrecht, en natuurlijk bepaal je zelf wat je slikt.

  Maar dat wil nog niet zeggen dat dat de beste oplossing is, toch?

  Stoppen met staties is soms mogelijk, maar altijd in overleg met je behandelend arts!

 3. Beste. ik gebruik Atorvastatine 40 mg samen met Ticagrelor 90 mg /Acetylsalylzuur 80mg/ en Metoprolol 25mg/
  Ticagrelol 90 mg 2x per dag //de andere 1x p/dag.

  Dit allemaal na een lichte infarct op 29 jan. 2018 .

  Kan ik stoppen met staties ?

  best regard ,

  geert Terpstra

 4. Ik gebruik atorvastatine voor 2 jaar en niemand controleerd bloed of zo mijn laaste Cholesterol/ HDL 3.0, LDL 1.4, HDL 0.8, Cholesterol 2.6 en Triglyceriden 0.6. Maar ik moet nog steeds gebruiken omdat zij zeggen Ik had een hart infarct. Neem ik ook Bisolprolol en acetylsalicylzuur en niemand kijkt wat gebeurd met mij en de bijwerkingen van alle deze medicaties. Zijn zij gevaarlijk? en ben ik in gevaar voor te lang gebruik?

 5. Goedenavond, ik had afgelopen woensdagavond een acute hypertensie 206-116, mijn man heeft me direct naar het ziekenhuis gereden. Daar hebben ze mij tot vrijdagmiddag gehouden, mijn bloed en zuurstof zijn onderzocht, ik 24 uur met een kasje rondgelopen om bloeddruk en hart te controleren, daar is niets uitgekomen, bij ontslag uit het ziekenhuis kreeg ik een gesloten brief mee voorr de huisarts, die was er smiddags niet meer de assistente heeft gelukkig de brief geopend, er stond geen enkele informatie in alleen het advies voor medicijnen 2.5 mg ramipril en 10 mg simvastatin, ik neem de ramipril wel in omdat mijn bloeddruk nog steeds te hoog is, maar de statines wijger ik in te nemen, ik de reden hier niet, ik heb geen enkel bewijs dat ik een te hoog cholesterolgehalte zou hebben, ik ben 57 , heb nooit gerookt, altijd gesport, ik drink 1a2 glaasjes wijn per dag, ik eet gezond, veel fruit en groente, ik ben eigenlijk een gezondheidsfreek, het is voor mij ook een raadsel waar ik die acute hypertensie vandaan haal.

  1. De kans is groot dat je insulineresistentie hebt. Teveel focus op groenten en fruit (hoog in koolhydraten) en te weinig op dierlijk vet en vlees (vals beschuldigd als ongezond).

   Ga keto of gelijkaardig eten om die insuline onder controle te krijgen.

 6. Een perfecte samenvatting! Heel informatief voor mensen die niet op de hoogte zijn van deze problematiek en te vaak "slikken" wat de dokter zegt.

 7. Ikben blij dat ik dit artikel ontdekt heb heel intersant voor mij daar ik een te hoge cholesterol had en heb en ik wou geen Stones nemen omdat voor mijn gewrichten slecht is ,ik ben er mee gestopt , ik be er allergisch is aan aan ,wat moet ik doen suikers vermijden ?

  1. Hoi Francine,

   Fijn dat je wat aan ons artikel hebt gehad! Als je gewend bent om suikers te eten dan is het natuurlijk even wennen om opeens bijna niets tot geen suikers meer te eten. We kunnen je dan ook zeker aanraden om het gebruik van suikers rustig af te bouwen. Je kan bijvoorbeeld denken aan een koolhydraatarm dieet met zo veel mogelijk verse groenten. Probeer daarnaast zo veel mogelijk bewerkte producten te laten staan. Drink in plaats van frisdrank bijvoorbeeld water of neem in plaats van yoghurt met een smaakje bijvoorbeeld de naturel variant. Probeer zo veel mogelijk pure producten te vinden.

   We hopen dat je hiermee verder kunt!

   Groeten, Robert Jan

 8. De inhoud van je stuk vind ik interessant maar door je spelfouten vind ik je minder geloofwaardig. Neem de moeite om het te laten lezen door een echte redacteur.
  Ben je een medicus? En weet jij of statines ook het ‘goede’ vet - het HDL - afbreken?
  I

  1. Dag Marileen,
   Dank voor je feedback! Ik laat het zeker nakijken! Ik hoop dat je desondanks wel wat aan het artikel hebt gehad. Ik ben zelf geen medicus maar groot voorstander om zelf het nodige research te doen voor het optimaliseren van de gezondheid. Gelukkig werken wij binnen ons platform OptimaleGezondheid met verschillende professionals in de gezondheidsmarkt waaronder Erna Beers (arts).

   Statines breken HDL niet af, in tegenstelling uit verschillende studies is gebleken dat statines het HDL niveau enigszins doen stijgen. Dit dit zal helaas de neveneffecten van statines niet doen tegenhouden. Meer informatie van deze studies vind je hier:
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3035518/
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2493531/
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23257975/

 9. Ik heb ook chlorestorol verlagende medicijnen,na controle was de bloedsuiker te hoog,en ik voelde me niet lekker,nergens zin in,geen zin om op te staan,heb ik de pillen een half jaar niet meer gebruikt,voelde me beter,bij controle,was de bloedsuiker goed,chlorestorol weer te hoog,dan weet je het niet meer,maar ik wil me goed voelen,niet depressief,de dokter zei er niet veel op,toen ik dat vertelde.ik kon wel in gesprek gaan met een praktijkondersteuner,een tijd gedaan,maar ik twijfel aan die tabletten,

  1. Dag Joke, bedankt voor het delen van je ervaring met cholesterolverlagende medicijnen. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de bijwerkingen van de medicijnen. Je zou wellicht met wat lifestyle aanpassingen kunnen proberen de cholesterol en de bloedsuiker spiegel omlaag te brengen. Hopelijk bevordert dit het herstel van je gezondheid en mogelijk verlaagt dit de behoefte naar medicatie! Stuur gerust een mail naar [email protected] voor de aanvraag van Gratis cholesterol verlagende recepten. Wij helpen jou graag verder. Het allerbeste toegewenst!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

77 Shares
Tweet
Pin
Share77