[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wakker blijven zonder cafeïne (8 super tips)
Om deze moeheid te bestrijden, want je moet toch verder met je werk, grijp je al snel naar de koffiepot. De ene na de andere koffiemok glijdt in rap tempo naar binnen. Ook neem je voor de zekerheid een paar energiedrankjes, in de hoop weer energie te krijgen.
Het resultaat valt uiteindelijk tegen en al dommelend van de slaap sukkel je door naar het einde van de dag, totdat je eindelijk naar huis mag, naar bed…
Natuurlijk grijp je naar de koffie en de energiedrankjes. Daar staan ze om bekend toch? Maar er zijn ook andere manieren om wakker te blijven, ook al ben je nog zo moe. Natuurlijke manieren die in ieder geval beter zijn voor je gezondheid dan al dat suiker in de energiedrankjes en al die cafeïne in de koffie.
Benieuwd? Hieronder behandel ik de 8 beste tips met je om vermoeidheid tegen te gaan en de koffiepot vaarwel te zeggen!
Tip #1: Water drinken
Water is van groot belang voor het functioneren van je hersenen. Op het moment dat je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt, dan ben je eigenlijk al te laat. Dit is vaak een teken dat hersenen te weinig water krijgen, met de hoofdpijn en algemene vermoeidheid als gevolg. Niet alleen voor je hersenen, maar voor je hele lichaam en het functioneren daarvan is het belangrijk om ongeveer 2 liter water per dag te drinken, iedere dag weer.
Zet dus een kan water op je bureau en drink dit gedurende de dag helemaal op.
Tip #2: Maak een klein wandelingetje
Doordat je een nacht heel slecht geslapen hebt, is je dag- en nachtritme helemaal van slag. Je zit binnen, in een kantoor met kunstlicht. Zeker als je weinig of geen daglicht hebt wat door de ramen naar binnen moet komen, zal je lichaam willen geloven dat het tijd is om te slapen. Ga dus, tussen de middag, even lekker naar buiten om je lichaam te laten zien dat het gewoon dag is, dat je biologische klok zich hieraan aan moet passen.
Eet je lunch dus lekker buiten op, in het zonnetje. Als je daarna een wandelingetje maakt, krijg je daardoor ook nog eens extra energie om de middag door te komen.
Een stel Amerikaanse wetenschappers(1) hebben ooit eens onderzocht waar je de meeste energie vandaan kunt halen: Van een bak koffie met daarbij een chocoladereep, of door middel van een wandeling. De cafeïne ga even een hele snelle opkikker, zeker samen met de suikers uit de chocoladereep, maar binnen een uur was de vermoeidheid weer terug.
En nog eens veel erger dan voorheen. De mensen die een korte wandeling maakten hadden bij terugkomst energie voor minimaal 2 uren. Pas daarna zakten ze weer wat terug, maar niet zo erg als de vorige keer. De reden hiervoor ligt in het feit dat je je lichaam even aan het werk zet tijdens een wandeling. Hierdoor wordt er extra zuurstof in je lichaam rondgepompt wat je direct alerter maakt.
Tip #3: Doe wat anders
Het zal je niet verbazen dat eentonig werk je alertheid beslist niet zal verhogen. Eentonig werk zorgt er voor dat je uiteindelijk helemaal in gaat dommelen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Verander dus regelmatig van taak en doe iets totaal anders, mits dit binnen je takenpakket past, natuurlijk. Door de verandering van werkzaamheden blijf je alerter doordat er geen verveling plaatsvindt.
Tip #4: Beheers je ademhaling
Op het moment dat je gestrest bent doordat het allemaal niet meer wil zoals je gepland had, ga je automatisch sneller ademhalen, sneller en oppervlakkiger. Dit zorgt voor een lager zuurstofniveau, een hogere bloeddruk en een hogere hartslag. Allemaal effecten die je nu even niet kunt gebruiken. Concentreer je daarom op je ademhaling.
Ga diep ademen via je buik, zodat je zuurstofniveau weer op een normaal niveau komt. Ga maar even rechtop zitten en doe de volgende oefening: Leg één hand op je borstkas, en de andere op je buik. Adem nu diep in via je neus en voel met je ene hand dat je buik tegen je hand drukt. Je borstkas mag niet bewegen. Op deze manier adem je via je buikholte. Hou je adem even in, en blaas het daarna via je mond, met getuite lippen, weer heel beheerst uit.
Doe deze oefening minimaal 10 keer. Op het moment dat je je concentratie weer even kwijt bent, of je dommelt weer wat in, herhaal je deze oefening weer. Net zolang totdat je het uit jezelf doet, zonder er bij na te hoeven denken.
Voorbeeld:
Tip #5: Babbel even met een collega
Even iets anders doen en even je ogen weg kunnen draaien van je scherm, zorgt er voor dat je weer wakker schrikt. Laat die telefoon even liggen, en loop naar het bureau van je collega en maak even een praatje. Dit kan over van alles gaan, zolang het je maar prikkelt. Over het algemeen is een goede discussie een prima manier om weer alert te worden.
Tip #6: Een tussendoortje eten
Op het moment dat je aan het indommelen bent, kun je je lichaam even wakker maken door wat te eten. Nee, nu niet direct naar de snack-automaat hollen voor een suikerrijke reep. Ik bedoel hier een écht gezond tussendoortje. Die suiker uit de reep geeft je even een hele snelle energieboost en is bovendien heel erg slecht voor je gezondheid.
Een gezond tussendoortje geeft je meer energie op de langere termijn en is gezonder voor je lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een bakje met noten (niet té veel, want hier zitten weer calorieën in), een lekker frisse salade die je van huis meegenomen hebt, een volkorenbroodje met lekker beleg, of een mueslireep.
Nogmaals, haal dit niet in de plaatselijke snackbar, maar bereid dit thuis voor zodat je zeker weet dat je op een goede manier bezig bent.
Tip #7: Laat je ogen even rusten
Doordat je de hele dag naar dat scherm zit te staren, worden je ogen moe door de inspanning. Dit heeft ook een direct effect op je lichaam, wat zich ook direct moe en lamlendig gaat voelen. Probeer in ieder geval de werkzaamheden enigszins af te wisselen, zodat je ogen zich even wat minder in hoeven te spannen.
En als je geen andere werkzaamheden hebt, laat je ogen dan zo nu en dan even afdwalen van het scherm. Kijk gewoon even rustig om je heen, totdat je merkt dat je ogen weer ontspannen zijn. Natuurlijk worden je ogen moe van al dat getuur naar het scherm, moe of niet. Je kunt overwegen om je ogen eens door te laten meten bij een goede opticien. Als je heel veel achter een scherm zit, is de kans heel erg groot dat je een bril nodig hebt voor het schermwerk.
Laat je in ieder geval hierover eens goed adviseren, eventueel door een Arbo-arts van het bedrijf. Een goede correctie met een bril zal je ogen in ieder geval veel meer rust geven, waardoor je minder snel moe wordt.
Tip #8: Doe een power nap
Wat? Een power nap? In het gewoon Nederlands noemen we dat een zogenaamd ‘hazenslaapje’. Een power nap is dus even een heel klein dutje doen van ongeveer 10 minuten. Hoe aantrekkelijk het ook is om langer te dutten, toch ga je merken dat je door dit kleine dutje heel veel extra energie getankt hebt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je dit op een afgesloten plek kunt doen.
Er zijn (vaak grote) bedrijven (zoals NASA) die hier zelfs speciale ruimtes voor hebben, en hun mensen zelfs uitnodigen om even een dutje te gaan doen.
Wat te onthouden:
Ik hoop dat je inmiddels tot de conclusie gekomen bent om moeheid te bestrijden met gezondere middelen dan drie bakken koffie en een chocoladereep. De bovenstaande oplossingen zijn niet alleen veel effectiever, maar ook nog eens veel gezonder.
Aan de andere kant is het natuurlijk wel een feit dat niet goed slapen vaak een achterliggende oorzaak heeft.
Als je bijvoorbeeld door stress op je werk niet goed slaapt, waardoor je jezelf overdag moe voelt en je niet kunt concentreren, waardoor uiteindelijk de stress alleen maar weer hoger wordt, dan zit je in een heel vervelende vicieuze cirkel waar je zo snel mogelijk weer uit moet.
Moraal: De bovenstaande tips zijn handig, maar het is beter om de oorzaak van het slaaptekort op te lossen. Pas dan ben je goed bezig.
[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoek:" open="false"]1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2966367/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]