[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wat gebeurt er met je lichaam als je niet (voldoende) beweegt?
In de morgen zittend aan de ontbijttafel, daarna zittend in de auto, daarna zittend aan het werk, zittend lunchen, weer zittend aan het werk, zittend in de auto terug naar huis, zittend eten en daarna zittend voor de televisie. Daarna mag je even gaan liggen om de volgende ochtend weer precies hetzelfde ritueel te herhalen.
Ok, misschien een beetje extreem, maar je snapt vast mijn bedoeling wel. We zitten steeds meer en meer, en dat kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Wist je bijvoorbeeld dat veel zitten een depressie kan triggeren? Of wist je dat je door veel te zitten een groter achterwerk krijgt?
Wat de gevolgen kunnen zijn van een zittend leven, lees je in dit artikel. Aan het einde geef ik je tips om het zitten te vermijden en/of te compenseren.
We weten allemaal dat een leven zonder voldoende beweging niet goed is. Ook al eet nog zo gezond en gevarieerd, je kunt op geen enkele manier het stilzitten compenseren.
Een zittend leven verkort je levensduur
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten duidelijk zien dat je eerder komt te overlijden als je een zittend bestaan leidt. Dit zal voor velen beslist géén verrassing zijn, want als je logisch nadenkt dan klopt dit ook precies. Een zittend leven betekent dat er niet voldoende bewogen wordt en vaak al helemaal niet gesport wordt.
Niet voldoende bewegen zal zorgen voor overgewicht en zelfs obesitas, wat op zijn beurt weer funest is voor je lichaam: Dit leidt tot een ongezond lichaam met een fors verhoogde kans op verschillende soorten chronische ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes, slapeloosheid, bepaalde vormen van kanker en artritis.
Al deze ziektes zorgen er stuk voor stuk voor dat je leven fors bekort kan worden.
Een zittend leven en je mentale gezondheid
Ook zijn er steeds meer studies die onomstotelijk bewijzen dat er een duidelijk verband is tussen een zittend leven, of niet voldoende bewegen, en je mentale gezondheid. Door niet te bewegen veranderen de zogenaamde plasmavetten in je bloed, samen met de gevoeligheid voor insuline en het insulineniveau.
Alleen al deze factoren kunnen zorgen voor grote stemmingswisselingen.
Daarnaast verandert er ook veel in je hersenen waardoor je apathische neigingen krijgt, lusteloos wordt en dat je daardoor niet meer vooruit te branden bent. Je hebt geen enkele motivatie meer om wat actiefs te ondernemen.
Eigenlijk heb je gewoon nergens geen zin meer in. Je gevoelens en emoties zwakken af en je leidt daardoor een vlak leven zonder hoogtepunten maar vaak wel met dieptepunten.
Een zittend leven verandert je hersenstructuur
Als je niet genoeg beweegt, verandert er structureel iets in je hersenen. Dit hebben onderzoekers van de Wayne State University School of Medicine onlangs ontdekt. Uit hun publicatie in The Journal of Comparative Neurology blijkt dat ze proeven hebben gedaan met een dozijn ratten. De helft van deze proefratten werden gedurende 13 weken in ruime kooien geplaatst waar ruimte was om te bewegen. De ratten beschikten over tredmolens en andere speeltjes, waardoor ze meer dan voldoende beweging kregen.
De andere helft van de ratten werden juist in een klein hokje gezet, zonder tredmolens en andere speeltjes. Deze ratten brachten de hele dag zittend, in dit geval liggend, door. Ze kregen geen enkele vorm van beweging.
Na de testperiode van 13 weken werden alle ratten ingespoten met een bepaalde kleurstof die neuronen op doet lichten. Na deze inspuiting keken de onderzoekers met name naar dat deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor alle lichaamsprocessen die met bewegen te maken hebben. Dit deel is ook verantwoordelijk voor de (onbewuste) ademhaling, het sympathische zenuwstelsel en de bloeddruk.
Als dit deel van de hersenen belemmert wordt, of extreem hoge activiteit vertoont, dan wordt de kans heel groot dat er een chronische ziekte ontwikkeld wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hart- en vaatziektes.
Tussen de beide groepen ratten was een duidelijk verschil te zien in activiteit van de neuronen in dat hersengebied. De ratten die gedurende 13 weken lieten duidelijk een veranderde vorm van neuronen zien, met heel veel vreemde uitgroeisels. Deze laatste zorgde voor een extreem hoge activiteit van de neuronen, waardoor het boodschappen-systeem vanuit de hersenen behoorlijk in de war geschopt werd. Met name voor het zenuwstelsel heeft dit gevolgen, en dus indirect ook weer voor je bloeddruk.
Ok, ratten zijn geen mensen, maar de hersenen van ratten zijn in hele grote lijnen identiek aan de hersenen van mensen. Vandaar dat deze testen waarschijnlijk erg representatief zijn voor de hersenen van de mens.
Een zittend leven zorgt voor een groot achterwerk
Misschien niet erg verrassend, maar wist je dat de vetcellen in je billen wel tot 50% kunnen groeien als je heel veel zit? Door deze groei worden je billen dikker en ronder en dat is nou net wat de meesten onder ons juist niet willen (tenzij van de Nicki Minaj look houdt). De vetcellen in de billen groeien niet door het niet bewegen, maar juist door de druk op de billen terwijl je zit.
Door deze druk gaan de cellen expanderen tot wel 50%! De oorzaak hiervan ligt in het feit dat door veel te zitten de lipide-druppels vermeerderen. Lipide-druppels zijn de moleculen in de vetcellen die de vetten aan zich kunnen binden. Meer lipide-druppels in de vetcellen betekent onherroepelijk dat er meer vet in diezelfde cellen wordt opgeslagen.
De combinatie tussen inactiviteit en de druk van het zitten zorgt hierbij dus voor de vettoename. Dit is een beetje in tegenstelling tot de ontwikkeling van botweefsel en spierweefsel. Deze beide worden juist kleiner en zwakker op het moment dat er niet bewogen wordt. Je kunt je dus voorstellen dat bij te weinig bewegen je lichaam hele vreemde verhoudingen kan krijgen: Veel vetopslag en zwakke spieren!
Wat kun je doen?
De oplossing is ogenschijnlijk heel erg eenvoudig: Stoppen met zittend je leven doorbrengen en gaan bewegen. Nog sterker: ga sporten. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk. Als je een beroep hebt dat je niet de hele dag achter een bureau hoeft te zitten, dan heb je niet zo’n groot probleem.
Dan ben je de hele dag lekker in beweging. Maar als je de hele dag achter je bureau moet blijven zitten, dan is het probleem wat groter. In ieder geval lastiger om voldoende te bewegen. Het is dan zaak om dit te compenseren door na werktijd méér te bewegen, en nog liever te sporten.
Je kunt natuurlijk ook een combinatie doen: ’s avonds meer bewegen en sporten, en overdag toch ook proberen te bewegen, zelfs al zit je achter een bureau. Om dit te realiseren, geef ik je hierbij een aantal tips:
- Op het moment dat je pauze hebt, ga dan een stukje lopen. Neem je lunch mee en loop naar een parkje of gazonnetje. Eet daar je lunch op, lekker in het zonnetje, en loop tenminste een half uur.
- Er zijn nog maar weinig mensen die achter hun bureau telefoontjes beantwoorden met een toestel met draad. De meeste telefoons zijn draadloos. Sta gewoon op en loop heen en weer terwijl je een telefoongesprek voert. Dit stimuleert niet alleen je lichaam, maar vooral ook je geest. Je kunt helderder nadenken als je in beweging bent. Bekijk het als een soort oppepper!
- Probeer ieder kwartier even op te staan om een paar hele korte stretchoefeningen te doen gedurende één minuut. Wissel de oefeningen af, bijvoorbeeld nekspieroefeningen, armspieren, beenspieren of oefeningen waarbij je je schouders even spant en weer ontspant. Maakt niet uit, als je dit maar regelmatig doet. Dat is toch gedurende de gehele dag 32 x stretchoefeningen van een minuut. Prima!
- En voor het geval je in de avond doodmoe op de bank neervalt en tv wilt kijken: Probeer iedere keer tijdens de reclame even op te staan en heen en weer te lopen. Gezien het aantal reclames tegenwoordig, zit je dan uiteindelijk maar de helft van de avond…
- Sowieso is het verstandig om in de avond even lekker te sporten, ook al voel je je doodmoe na een dag hard werken. Sporten levert namelijk meer energie op, dan de hoeveelheid energie die het kost. Dus als je geen puf meer hebt: toch even doorzetten, en je zult zien dat je je na het sporten weer helemaal top voelt. Meer energie om weer andere leuke dingen te doen.
Tot slot
Sommige wetenschappers beweren dat niet bewegen zelfs dodelijk is voor het lichaam. Letterlijk en figuurlijk. Is wel heel erg extreem! Maar we kunnen in ieder geval vaststellen dat niet voldoende bewegen funest is voor je lichaam. Door niet te bewegen is de kans op allerlei chronische ziektes vele malen groter, waardoor je leven waarschijnlijk flink bekort wordt.
Maar bewegen alleen is nog niet genoeg: Dit moet altijd in combinatie met gezond en gevarieerd eten. Dan ben je pas goed bezig!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_toggle title=”Bronnen:” open=”false”]http://www.medicaldaily.com/inactivity-can-remodel-your-brain-sedentary-lifestyle-changes-shape-your-neurons-267797
http://www.medicalnewstoday.com/articles/272178.php
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2586267/Its-official-Sitting-really-DOES-fat-case-didnt-know.html – ixzz2wi3s3hnS[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]
Ik vind dit goeie opmerkingen