Acne

Laatste Update: 20 april 2023

Wat is baby acne?

Acne is een huidaandoening die regelmatig voorkomt bij baby's. Net als bij tieners zijn het voorhoofd, de neus, de wangen en de kin en soms de rug plaatsen waar de ontsierende pukkeltjes verschijnen. Hoe het eruit ziet lijkt ook op tieneracne, namelijk rode bultjes of puistjes met een rode rand eromheen. Hoe het komt dat baby's acne krijgen is onbekend.

Misschien wordt het veroorzaakt door de zwangerschapshormonen van de moeder. Binnen een week of zes zou de acne vanzelf moeten verdwijnen (1). Als dat niet zo is, raadpleeg dan een arts die eventueel een creme of zalf kan voorschrijven. Niet alle huiduitslag op het gezicht van je baby is echter acne, en er is één type uitslag die een aanwijzing kan zijn dat je baby met spoed medische zorg nodig heeft. Ook bij hersenvliesontsteking komt namelijk huiduitslag voor.

Hersenvliesontsteking

Voordat je ervan uitgaat dat de uitslag op de huid van je baby acne is die vanzelf weer weggaat is het belangrijk om jezelf ervan te verzekeren dat het geen uitslag is die gepaard gaat met hersenvliesontsteking.

Baby's onder de 3 maanden oud hebben 10% kans om te overlijden aan een hersenvliesontsteking (2). Ga dus altijd naar een arts voor de zekerheid.

Om een hersenvliesontsteking vast te kunnen stellen druk je de zijkant of de onderkant van een glas tegen één van de pukkeltjes aan. Als het pukkeltje hierdoor wit wordt, en dus als het ware verdwijnt, dan is het acne of een andere huiduitslag. Kan je het pukkeltje niet wegdrukken, maar blijft het ook onder druk een paars vlekje, meld je dan zo snel mogelijk bij het ziekenhuis of een arts.

Lijkt het toch een pukkeltje, ook dan kan je voor de zekerheid een arts bellen.

Koemelkallergie

Een andere huiduitslag die wel eens voor acne wordt aangezien is de uitslag die ontstaat als een baby allergisch is voor koemelk (3). De pukkeltjes lijken erg op acne, maar er vormen zich sneller korstjes. Er bestaat helaas geen test waarmee aangetoond kan worden of het al dan niet om koemelkallergie gaat. Maar je kan er wel door zogenaamde eliminatie achterkomen of de huiduitslag van je baby met koemelk te maken heeft. Als je borstvoeding geeft, stop dan met het eten en drinken van alle melkproducten.

Bij de natuurvoedingswinkels zijn goede vervangers van bijvoorbeeld soja te koop. Geef je flesvoeding schakel dan over op hypo-allergene flesvoeding. Als de pukkeltjes binnen vier weken verdwenen zijn dan is het waarschijnlijk dat je baby koemelkallergie heeft. Veel kinderen groeien over dit soort allergieën heen als ze 4 of 5 jaar oud zijn.

Conclusie

Als je ervan verzekerd bent dat je baby acne heeft, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om te zorgen dat de acne zo snel mogelijk verdwijnt en niet terugkomt. Was het gezicht van de baby één keer per dag met lauw water en een beetje babyzeep.

Gebruik een zacht washandje en dep het gezichtje voorzichtig droog. Gebruik geen huidverzorgende producten met veel olie erin maar kies liever voor een niet-vette creme. En vergeet niet dat je baby zich nog niet bewust is van zijn of haar acne, en er dus ook niet zoveel last van heeft.

Bronnen:

  1. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/53569667/82._iajpr._acne-libre.pdf?1497810038=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DACNE_CAUSES_AND_AMAZING_REMEDIAL_MEASURE.pdf&Expires=1682004174&Signature=GBGXkh0NOZwqJSPqUJr4D5SO-rSlPaNxposdramkjxcH-2O9kGXdBW3jY6vQll14YtPx45~nUiXMzSUBOOQnjJzGjI2JDLPZ2JW~q2XLfLTdFG4tuJyoSJBkAt-wefkG6Iki5OmZOl40lzfcmrmS7QQ0t0sN1tfL0YIYZlIFbmp5ydGsuLkeKdM5ZMf2juOhHH2xcBy0DodYja1jZdlLpeiac-oTjesuoWdGWf58NuOCDURrfza~UBLRT7DcsbZj59uftAwhwHhUdTxswI1QeIv~3E2KZesk0Tsyu5LZOaX9oIEMMx9U38rzCfqmRIkDN-4c7wZ7hxM3iRXTSAeyBg__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751722210000922
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cea.12302

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Als een voedende moeder een hypo-allergeen dieet gaat volgen is het niet aan te raden om soja als melkvervangend product te gebruiken. Kinderen met koemelkallergie hebben de kans om ook allergisch voor soja te zijn (of te worden). Soja-allergie is een hardnekkige allergie die je niet snel overgroeit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share