Wat is de Paleo levensstijl?

2013-08-04T14:44:37+01:00augustus 4th, 2013|Paleo|10 Reacties

Laatste update: door

Wat is de Paleo levensstijl?

paleo levensstijl uitgelegd Een Paleo dieet, ook wel bekend als het paleolithische dieet of holbewoner dieet, bestaat uit natuurlijke voedingsmiddelen om een goede gezondheid en een gezonde lichaamsbouw te bereiken. Het menselijk lichaam heeft zich al meer dan 2 miljoen jaar ontwikkeld met wat we gewoon in de natuur tegenkwamen: vlees van wild, vis, groenten, wilde vruchten, eieren en noten.

Volgens verschillende voorstanders van de Paleo levensstijl zorgde dit dieet met veel dierlijke vetten, eiwitten, en weinig koolhydraten ervoor dat de mens gezond was. Echter, ons dieet veranderde drastisch toen landbouw en veeteelt steeds normaler werden. Volgens de mensen die een Paleo levensstijl volgen zorgt dit voor ‘onnatuurlijk eten’ in ons dieet.

Het idee achter de Paleo levensstijl

Het idee is dat onze genen en fysiologie ontwikkeld is door middel van natuurlijke selectie. Dit betekent dat ons lichaam het beste zou werken met het voedsel dat we hadden tijdens de vroege evolutie van de mens. Dit betekent het complete spectrum van dierlijk voedsel met inbegrip van hun vetten en organen, evenals eieren, groente en beperkte hoeveelheden vruchten en noten.

Aan de andere kant hebben we het voedsel dat we pas sinds 10.000 jaar geleden zijn gaan eten, sinds de agrarische revolutie. Volgens de volgers van het Paleo dieet is dit soort voeding niet geschikt voor onze genen en stofwisseling en kan dus grote schade aanrichten in ons lichaam.

Dit zorgt voor wat vaak het metabool syndroom wordt genoemd. Denk hierbij aan obesitas, type 2 diabetes, hypertensie, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, osteoporose, Alzheimer en tal van andere problemen die onze voorouders volgens hun niet kenden.

Volgens die volgers van Paleo zijn bepaalde producten die door voedingsdeskundigen wel worden aanbevolen extreem slecht voor ons. Vooral omdat deze worden aanbevolen vanwege slechte wetenschap en een economische agenda. Ze zeggen dat producten zoals verzadigd vet, cholesterol en rood vlees in de afgelopen decennia zijn gedemoniseerd. V

olgens de voorstanders van Paleo moeten we juist graanproducten, teveel suiker, plantaardige oliën uit zaden, peulvruchten en zuivelproducten vermijden. Echter, veel van deze producten zijn voor ons de dagelijkse kost.

Het dieet en levensstijl zijn niet alleen gebaseerd op het nabootsen van wat onze voorouders aten, maar volgens voorstanders ook op feitelijke resultaten gebaseerd. De waarheid is echter dat daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs er voor dit dieet er niet is.

Wat mag je wel en niet eten?

Een van de moeilijkste aspecten van de Paleo levensstijl is proberen erachter te komen of een bepaald product daadwerkelijk ‘Paleo’ is. Zelfs binnen de Paleo gemeenschap worden bepaalde producten hevig betwist. Dit is dan ook slechts een beperkt overzicht.

Vermijd