__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 26 september 2014

Wat je moet weten over het Ebola-virus

0
(0)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wat je moet weten over het Ebola-virus

ebola virusHet is op dit moment dagelijks in het nieuws: De vreselijke epidemie van het ebola-virus. Een virus wat helaas in de meeste gevallen nog steeds dodelijk is, omdat er geen medicijnen voor zijn. Nu er een epidemie is worden er wel experimentele medicijnen ter beschikking gesteld, maar dat is nog lang niet genoeg om iedereen te behandelen.

Maar wat is het ebola-virus eigenlijk, en moeten we hier in Nederland bang zijn voor dit dodelijke virus?

Wat is het ebola-virus?

Ebola is een hele zeldzame, maar tegelijk heel ernstige infectieziekte welke veroorzaakt wordt door het ebola-virus. De ziekte komt in Afrika voor, hetzelfde werelddeel waar ooit in 1976 de eerste uitbraak plaatsvond. Het was aan de rivier de ebola, in Congo, waar de onderzoekers Guido van der Groen en Peter Piot het virus voor het eerst dit verwoestende virus aantoonden.

De ziekte is verwoestend voor het lichaam. De patiënt krijgt last van interne bloedingen en bloedingen uit alle mogelijke lichaamsopeningen. Met name het hart, de nieren en de lever worden aangevallen en hebben het tijdens de ziekte ontzettend zwaar. Daarnaast heeft de patiënt veel last van een hoge koorts.

Hoe besmettelijk is het ebola-virus?

Dat het ebola-virus ontzettend besmettelijk is, is inmiddels wel duidelijk. Daar is geen enkele twijfel over mogelijk. Maar op welke manieren? Laten we dat even op een rijtje zetten:

 • Ten eerste is er een besmetting mogelijk bij het eten van zogenaamd Bush-Meat. Niet zozeer van belang voor Europeanen, maar in Afrika wordt dat nog steeds gedaan, ook al is het in grote delen van Afrika ten strengste verboden. Het bush-meat, dus letterlijk het vlees uit het oerwoud, wordt mogelijk gemaakt door illegale maar zeer lucratieve en commerciële jacht op bijvoorbeeld gorilla’s, olifanten en chimpansees. Het jagen op wilde beesten stamt natuurlijk al vanaf het begin van de mensheid. In die periodes was er ook meer dan genoeg wild om geen gevaar op te leveren voor het voortbestaan. Nu wordt het échte wild steeds schaarser wat ook van invloed is op de aanwezigheid van ziektes. Het slachten en eten van bush-meat is één van de besmettingshaarden van het ebola-virus. Er hoeft maar één persoon te zijn die een ziek beest gegeten heeft, en de gevolgen zijn al snel niet meer te overzien.
 • Op het moment dat iemand besmet is met het virus, en ook de ziekteverschijnselen vertoont, kan een ander persoon heel snel besmetten door contact via alle mogelijke lichaamsvloeistoffen. Denk hierbij aan bloed, speeksel, sperma, zweet, braaksel en urine. Dit is natuurlijk heel erg gevaarlijk voor de directe omgeving van de besmette persoon, maar ook voor de mensen die de patiënten moeten behandelen. Je hebt vast op het nieuws gehoord dat er verschillende behandelaars naar hun land terug gegaan zijn, omdat er een verdenking van besmetting was. Erg gevaarlijk werk dus!
 • Ook is er besmetting mogelijk via onbeschermd, seksueel contact. Ik heb het hier over alle vormen van seks, dus oraal, anaal en vaginaal. De veroorzaker van de besmetting mag duidelijk zijn: lichaamsvloeistoffen zoals sperma en vaginaal vocht kunnen het ebola-virus heel gemakkelijk overdragen.

Voor alle duidelijkheid, het ebola-virus wordt NIET overgedragen door:

 • Muggen of andere insecten die je wel of niet kunnen steken.
 • Door de lucht kan het virus ook niet overgedragen worden. Hier moet wel een kleine kanttekening bij gezet worden, want in theorie kunnen er relatief grote waterdruppels in de lucht ‘hangen’, wat volgens sommige onderzoekers wel besmettingsgevaar op kan leveren. Maar dit laatste is nog omstreden.
 • Ook heeft onderzoek uitgewezen dat de ziekte niet besmettelijk is als de drager nog geen ziekteverschijnselen heeft. Ook dit is een beetje omstreden, maar oppervlakkig contact met een drager zonder symptomen zou geen probleem hoeven te zijn.

Patiënten met het ebola-virus die het geluk hebben dat ze genezen, en dat is mogelijk maar de kans is erg klein, zijn tot 7 weken na het verdwijnen van de symptomen nog steeds besmettelijk via de eerder genoemde manieren.

De symptomen van het ebola-virus

Op het moment dat er sprake is van een besmetting, wordt je niet direct ziek. Het kan tot 3 weken duren voordat de eerste ziekteverschijnselen op gaan treden. Deze eerste klachten kunnen de volgende zijn:

In een volgend stadium wordt het veel ernstiger. De patiënt gaat dan last krijgen van de volgende symptomen:

 • Heftige inwendige bloedingen
 • Storingen in de nieren en de lever
 • Een huiduitslag die veel vlekken vertoond
 • Diarree
 • Overgeven
 • Het uitvallen van meerdere organen

De bestrijding en behandeling van het ebola-virus

Op het moment van schrijven is er nog geen goedgekeurd medicijn beschikbaar. Behalve dan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dit jaar nog een vaccin beschikbaar te hebben (1) voor een grotere groep mensen. Dit kan betekenen dat op korte termijn de huidige uitbraak meer onder controle gekregen kan worden.

Echter, door de recente noodsituatie zijn er al wel experimentele medicijnen beschikbaar gesteld die nog niet voldoende getest zijn om een redelijk voorspelbaar resultaat te behalen. Deze experimentele medicatie is ter beschikking gesteld door verschillende landen, maar is helaas nog maar in mondjesmaat beschikbaar.

Productie vindt plaats op laboratoriumniveau

Bij het behandelen van een patiënt ligt de nadruk op het snel herkennen van de symptomen om dan direct de patiënt zoveel mogelijk in afzondering te plaatsen. Bij een constatering van een besmetting worden ook alle mensen die contact met de patiënt gehad hebben geobserveerd om te kijken of er een besmetting plaats heeft gevonden. Is dit het geval, dan worden ook deze mensen in quarantaine geplaatst.

Alles is er op gericht om te voorkomen dat de ziekte nog verder verspreid gaat worden. Het is ook om die reden dat behandelaars alleen mogen werken in beschermde pakken om besmetting te voorkomen. Maar deze pakken zijn, in Afrika, zo vreselijk warm dat er vaak niet langer dan 2 uur in gewerkt mag en kan worden.

Daarnaast is het natuurlijk zaak om het lijden van de patiënten zoveel mogelijk te beperken.

Waarom is de huidige uitbraak zo omvangrijk?

Er zijn in het verleden wel meer uitbraken geweest van Ebola, maar deze waren heel vaak in een geïsoleerd gebied in het regenwoud. In zo’n gebied is het relatief gemakkelijk om groepen mensen te isoleren om verspreiding verder te voorkomen. Bij de huidige uitbraak is het virus doorgedrongen tot de drukker bevolkte gebieden en de steden.

Hier is het bijna onmogelijk om alle primaire en secundaire gevallen te isoleren omdat het om zoveel mensen gaat en lang niet iedereen weet dat ze op de één of andere manier in contact zijn geweest met een ander. Het is daarom dat de uitbraak nu zo groot is, en heel moeilijk te stoppen is.

Is verspreiding naar Nederland mogelijk?

In theorie is dit inderdaad mogelijk, maar dan moet diegene uiteraard wel in direct contact zijn geweest met een virusdrager en/of bush-meat hebben gegeten. Gezien de huidige stand van zaken, met alle waarschuwingen, is de kans heel minimaal dat een toerist of een andere bezoeker het virus meeneemt naar Nederland.

Naar aanleiding van de uitbraak zijn er op internationaal niveau hele duidelijke afspraken gemaakt over het herkennen van de symptomen tijdens de vlucht of op de luchthavens. Ook worden reizigers in het risicogebied op de luchthaven eerst gecontroleerd op lichaamstemperatuur. Een koorts kan een eerste symptoom zijn van ebola.

Ook worden er altijd flyers uitgedeeld in het vliegtuig. Hierin staat duidelijk waar mensen op moeten letten als ze weer thuis zijn. Bij het herkennen van één of meerdere symptomen wordt aangeraden om direct naar de huisarts te gaan, die de patiënt eventueel door kan sturen naar het ziekenhuis voor een observatie in quarantaine.

Op het moment dat er een verdacht geval van Ebola in Nederland is, wordt er direct melding van gemaakt bij de GGD waarna alle personen met wie contact is geweest ook worden onderzocht en minimaal 3 weken geobserveerd. Zodra er bij één van hen ook symptomen worden geconstateerd, gaan ook zij in quarantaine en worden ook hun contacten verder in kaart gebracht.

Het is de enige manier om op een bepaald moment de ziekte in te dammen. Gelukkig zijn we in Nederland nog niet in dat stadium geweest, mede dankzij de uitstekende gezondheidszorg die we hier hebben.

Wel zijn er behandelaars teruggekomen uit het risicogebied die de verschijnselen van Ebola hadden. Maar inmiddels is bekend geworden dat dit loos alarm was. Gelukkig maar!

Tot slot

Als je de beelden op televisie ziet in welke omstandigheden de behandelaars moeten werken, samen met het lijden en de onzekerheid van de patiënten, gaat dit door merg en been. Je kunt de angst in hun ogen zien. We mogen dan wel eens mopperen op onze gezondheidszorg, maar laten we met z’n allen in ieder geval blij zijn dat we zo’n goede gezondheidszorg hebben.

Een gezondheidszorg die schoon kan werken met goede materialen. Laten we daar eens bij stilstaan, stilstaan bij de rijkdom die we hier hebben. De rijkdom die gezondheidszorg heet. Chapeau![/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen" open="false"]1. http://www.nu.nl/buitenland/3886271/ebola-vaccin-nog-jaar-grote-schaal-beschikbaar.html

http://www.who.int/en/[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share