Herpes

Laatste Update: 12 januari 2023

De incubatietijd van herpes/koortslip

Wanneer je de besmetting plaatsvindt van het herpes virus zullen er niet direct klachten ontstaan, en sommige mensen ervaren sowieso geen klachten (1). Vaak gaan hier een aantal dagen overheen voordat je de eerste klinische symptomen kan waarnemen moet het virus eerst een aantal dagen in je lichaam zitten. Hoeveel dagen er tussen zitten is vaak afhankelijk van een aantal factoren zoals immuunsysteem, algemene gezondheid en ook persoonlijke verzorging speelt een grote rol.

De tijd tussen de besmetting en de eerste klinisch symptomen wordt ook wel de incubatietijd genoemd. Elk soort virus heeft een incubatietijd, dus ook die van het herpes virus. Er zijn verschillende soorten herpes en iedere variant heeft ook zo z’n eigen incubatie tijd.

Hieronder een overzicht van de incubatietijd van de verschillende soorten herpes:

Incubatietijd van verschillende soorten herpes

Kan de incubatietijd langer zijn?

Het tabelletje hierboven geeft aan hoelang het gemiddeld duurt voordat het herpes virus duidelijke symptomen laat zien op vanaf het moment dat je bent besmet. De ene vorm duurt langer dan de andere. Genitale herpes heeft een incubatietijd van ongeveer 3-7 dagen. Wanneer je onveilige sex hebt en je kan 7 dagen later nog geen symptomen waarnemen, betekend dit niet dat je niet besmet bent met het virus. De bovengenoemde tijdsduren zijn gemiddelden en dit betekend dat het ook nog een stuk langer kan duren. Een maand incubatietijd is ook iets dat kan gebeuren en er zijn zelfs mensen bij wie het nog langer duurt (2).

In sommige extreme gevallen kan het zelfs wel een aantal maanden/jaren duren voordat de eerste symptomen naar voren komen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren die je ook zelf nog eens kan beïnvloeden. Waarom ik dit er zo specifiek bij zet? Dit is namelijk erg belangrijk. Niemand zit te wachten op de klachten voortvloeiend uit het herpes virus. Wanneer je zelf de touwtjes in eigen handen hebt om alle klachten "voor je uit te schuiven", zou het toch dom zijn om dit niet te doen? Helemaal als deze factoren ook nog eens je algemene gezondheid positief kan beïnvloeden!

Je immuunsysteem zorgt er eigenlijk voor dat het herpes virus niet aan de "buitenkant" te zien is. Wanneer je dit "schild" dagelijks versterkt, zal het herpes virus je immuunsysteem nooit overwinnen. Goede voeding, geen stress en voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen zijn de "key-elements" op je immuunsysteem zoveel mogelijk te boosten.

Lees verder op de blog hoe je dit kunt doen!

Kan op besmetting voorkomen?

Het is niet mogelijk om een herpes besmetting voor 100% te voorkomen, wel zijn er een aantal goede middelen die er voor zorgen dat de kans op besmetting op de eerste plaats niet zal voorkomen.

Valaciclovir

Dit is vooral handig wanneer bijvoorbeeld je partner het virus met zich mee draagt. Het middel valaciclovir werkt primair om de groei van het virus te remmen (3). Daarnaast heeft het ook nog eens de werking dat het de kans op besmetting aanzienlijk verkleint.

Immuunsysteem

Door je immuunsysteem te vergroten verklein je ook indirect de kans op besmetting en tevens zal de incubatietijd van het virus (wanneer je besmet bent) vergroot worden. Let op je voeding, beperk alcohol en zorg dat je niet teveel stress op je schouders haalt!

Bronnen:

  1. https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/0003-4819-98-6-958
  2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/095646249100200412
  3. https://academic.oup.com/jid/article/178/3/603/927936

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share