LAATSTE UPDATE: 29 november 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Cardiovasculaire systeem en hoge bloeddruk

Hoge Bloeddruk is één van meest voorkomende medische aandoening en treft veel mensen wereldwijd. Het verschil tussen een normale en hoge bloeddruk is nog steeds een discussiepunt. De richtlijn is wanneer de bloeddruk hoger is dan 160/90 mmHG, oftewel hypertensie dat je dan moet beginnen met behandeling.

In dit artikel ga ik het hebben over het cardiovasculaire systeem en waarom het zo belangrijk is dat de bloedcirculatie goed werkt om andere klachten te voorkomen.

Steeds jonger hoge bloeddruk
De leeftijdscategorieën bij mensen met hoge bloeddruk is ook zeer opmerkelijk, boven de 65+ heeft ruim 50% last van hoge bloeddruk. En ik denk persoonlijk dat de leeftijd alleen nog maar verder zal dalen gezien de huidige westerse leefstijl. Indien je bij de groep hoort bij mensen met hoge bloeddruk zul je waarschijnlijk medicijnen nodig hebben en voor de rest van je leven moeten blijven nemen.

Daarbij is het best gevaarlijk, omdat jongere mensen zich vaak niet bewust zijn van hun hogere bloeddruk terwijl oudere mensen dit wel zijn en dan actie ondernemen om er iets tegen te doen(1).

Hoge Bloeddruk is geen ziekte
Veel mensen hebben een vertekend beeld over wat hoge bloeddruk is. Bloed staat altijd onder druk want anders kan het niet door je lichaam stromen en al je organen voorzien van voedingstoffen en zuurstof. Hoge bloeddruk is op zichzelf geen ziekte, maar een behandelbare oorzaak van andere aandoeningen.

Indien de bloeddruk te hoog is kan het de aderen langzaam aantasten. Pas na vele jaren kan het daadwerkelijk de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Het grote probleem bij hoge bloeddruk is dat je niet doorhebt of je last hebt van hoge bloeddruk, er zijn geen signalen. Daarom is het mijn advies om zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen en in de gaten te houden.

Cardiovasculaire systeem
Om te begrijpen waarom een verhoogde bloeddruk invloed heeft op je algemene gezondheid is het eerst nuttig om te weten hoe je cardiovasculaire systeem werkt. Je cardiovasculaire systeem bestaat uit je hart, bloedaderen, aderen, haarvaten en bloed.

Hart

Je hart is de belangrijkste spier van je lichaam. Het hart pompt namelijk je bloed door het lichaam. De kracht die je hart daarvoor gebruikt bepaald hoe hoog je bloeddruk is. Doordat je hart je bloed door je lichaam pompt kan je bloed al het zuurstof en voedingsstoffen transporteren naar plekken waar je lichaam het op dat moment nodig heeft, zoals je spieren als je aan het sporten bent.

Je hart is ongeveer zo groot als je vuist. Bij mannen weegt hij ongeveer 300 gram en bij vrouwen weegt het hart ongeveer 250 gram.

Om het bloed door je lichaam te pompen moet het hart bloed opzuigen uit je aderen en weer in je slagaderen pompen. Om dat te doen heeft het hart kamers. Twee bovenkamers, de artia, en twee onderkamers, de ventrikels. De rechter kant daarvan is het rechter deel en de linker kant is de linkerkant van je hart. Die worden gescheiden door een sterke spier. De buitenkant van je hart beschermt de kamers en spier en zorgt ervoor dat je hart op zijn plek blijft zitten in je borstkast.

Langdurig een te hoge bloeddruk hebben leidt vaak tot hartfalen(2).

Slagaderen

Slagaders zijn de aders die het zuurstof en de voedingsmiddelen naar de delen in het lichaam brengen die het nodig hebben. De bekendste slagader is de aorta, die namelijk de eerste slagader is die uit het hart komt. Deze vertakt zich door het hele lichaam.

Aderen

Aderen zijn de aders die het bloed weer terug voeren naar het hart als de zuurstof en voedingsstoffen zijn afgeleverd.

Haarvaten

In onder andere je huid zitten de kleinste bloedvaten die ook haarvaten worden genoemd. Deze vaten helpen om zuurstof en voedingsmiddelen naar de cellen over te brengen waar ze heen moeten. Daarna komen ze weer samen en vormen ze aderen die het bloed dus weer terug brengen naar het hart.

Bloed

Het meest bekende onderdeel van bloed zijn de rode bloedlichaampjes die de zuurstof, mineralen en vitaminen transporteren naar andere lichaamsdelen. Dat is niet het enige dat in bloed wordt getransporteerd. Ook cholesterol (het goede en slechte) stroomt door de aderen om eiwitten te verplaatsen. Dit cholesterol kan problematisch worden bij een hoge bloeddruk of als er te veel cholesterol is kan het zelfs een hoge bloeddruk veroorzaken.

cardiovasculaire systeem

Deze vaten worden ook wel aders en slagaders genoemd en zijn relatief gezien groot vergeleken met de andere aderen in je lichaam.  Je hart zorgt ervoor dat er bloed door deze aderen gepompt worden zodat je lichaam de benodigde voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Er zijn 2 groepen aderen in je cardiovasculaire systeem. Deze groepen, oftewel paden transporteren bloed tussen de longen en je hart en vanaf je hart naar de rest van je lichaam. Dit geweldige systeem is zo belangrijk voor je gezondheid omdat het verantwoordelijk is voor de toevoer van voedingstoffen en zuurstof naar de organen:

-Koolhydraten (voor energie)
-Eiwitten (bouwstoffen)
-Mineralen
-Vitamines
-Afvalstoffen
-Zuurstof

Ik heb het al kort gehad over het transporteren van zuurstof en voedingsstoffen door het bloed, maar nu ga ik er nog iets dieper op in. Koolhydraten worden in de darmen omgevormd tot glucose dat in die vorm zelfstandig in het bloed opgenomen kan worden. Wel heeft glucose insuline nodig om van het bloed je cellen in te gaan. Daarom is het schadelijk om insuline resistentie te hebben want dan gaat dit lastiger en heb je een hogere bloedsuikerspiegel.

Er zijn verschillende soorten eiwitten in het bloed, namelijk eiwitten die ook onderdeel zijn van het bloedplasma. Eiwitten worden ook gebruikt als verpakkingsmateriaal voor cholesterol en om ijzer en koper te beschermen tegen vrije radicalen.

Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf? Ben je het zat om medicijnen te slikken die je nog ergere bijwerkingen geven? In mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je uit hoe je op een natuurlijke en eenvoudige manier je bloeddruk kunt controleren!

Ga dus direct aan de slag en download mijn ebook hier!

Mineralen worden samen met andere stoffen getransporteerd in het bloed. Calcium wordt bijvoorbeeld aan calbindin-eiwit gekoppeld om door de bloedstroom te kunnen. Fosfor wordt getransporteerd met natrium. IJzers worden getransporteerd in de rode bloedcellen met zuurstof en de beschermende eiwitten.

Daarnaast zit er in het bloed ook nog witte bloedcellen die samen met LDL cholesterol voor plaque kunnen zorgen bij beschadigingen in de bloedwanden door een hoge bloeddruk.

Hieronder heb ik een fragment gevonden om dit proces en met name de werking van het hart te verduidelijken:

Waarom is hoge bloeddruk gevaarlijk?

Hoge bloeddruk is slecht omdat mensen met hoge bloeddruk drie keer zoveel kans lopen op hart- en vaatziekten. Ook ligt het risico op hartinfarct en beroerte velen malen hoger dan normaal(3). Kortom, je hart moet altijd hard werken totdat je hart en aderen zwakker worden.

Zoals je kunt lezen is het belangrijk om een goede bloedcirculatie te hebben voor je algemene gezondheid en om hoge bloeddruk te voorkomen en onder controle te krijgen. Indien je last hebt van hoge bloeddruk of denkt dat je in de risicogroep hoort.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik last van overgewicht?
  • Eet ik veel voeding hoog in zout of vet?
  • Kan ik meer actiever zijn dan dat ik nu ben?
  • Heb ik last van veel stress?
  • Rook ik?
  • Drink ik meer dan 2 glazen alcohol per dag?

Als je maar een paar van bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord loop je al een risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, zelfs al op jonge leeftijd. Des te meer vragen je met ja hebt beantwoord des te hoger het risico.

Je kunt hoge bloeddruk voorkomen en onder controle te krijgen door de risicofactoren en prikkels te vermijden. Sommige risicofactoren zoals genen kun je niks aan doen. Maar andere, zoals een slechte leefstijl en negatieve prikkels zoals stress kun je wat aan doen.

Tot slot…

Je cardiovasculaire systeem is erg belangrijk voor het functioneren van het lichaam. Het systeem omvat alle bloedvaten in je lichaam, de slagaders, haarvaten en aderen die weer teruggaan naar het hart na de aflevering van belangrijke stoffen.

Goed onderhoud van je cardiovasculaire systeem is erg belangrijk. Doordat het bloed ook bestaat uit cholesterol, en witte bloedcellen is een gezonde bloedvaatwand belangrijk. Een hoge bloeddruk kan de wand namelijk beschadigen waardoor er zich plaque kan vormen en de vaatwand verhard dat het hoge bloeddruk probleem alleen maar verergert.

Stappen die je hiervoor kun nemen zijn het aanpassen van je voedingspatroon zodat je meer kalium eet. Een actievere levensstijl met in ieder geval dagelijks 30 minuten beweging, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

.

Bronnen:

  1. https://www.researchgate.net/profile/Tracey_Bushnik/publication/331440009_Blood_pressure_and_hypertension/links/5c87c5ee299bf1e02e29b513/Blood-pressure-and-hypertension.pdf
  2. https://www.jacc.org/doi/full/10.1016/j.jchf.2017.04.012?access_token=&utm_campaign=JACC%253A_Heart_Failure_TrendMD_1&sso_redirect_count=1&utm_medium=cpc&sso=1&utm_content=10.1016%2Fj.jchf.2017.04.012&utm_source=TrendMD
  3. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCRESAHA.116.308398

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Te Hoge Bloeddruk Behandelen

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Top 10 bloeddruk verlagende kruiden

Zelf management tegen hoge bloeddruk

Zelf management tegen hoge bloeddruk

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share