Gezondheidsklachten

Laatste Update: 29 november 2016

Wat kan je doen tegen een slechte adem?

Halitosis, want zo noemen artsen deze aandoening, wordt gekenmerkt door een voortdurende onaangename geur in de mond. Er kunnen heel wat ziektes aan de basis liggen van deze aandoening: een postnasale druipneus, chronische bronchitis, onbehandelde diabetes, een luchtweginfectie, een lever- of nierziekte of spijsverteringsproblemen. Bij een meerderheid van de gevallen moet de oorzaak echter in de mond zelf gezocht worden en ligt de ze bij een slechte tandhygiëne, aantasting van het tandvlees of een droge mond.

De geur zelf wordt dan veroorzaakt door voedselrestjes en dode cellen in de mond waar bacteriën zich verzamelen die zich goed voelen in omgevingen waar zuurstofgebrek heerst, zoals bijvoorbeeld de de onderkant van de tong. Deze bacteriën produceren erg volatiele en sterk ruikende zwavelverbindingen zoals waterstofsulfide.

Wat kan je zelf doen?

Op z'n minst twee keer per dag je tanden poetsen en eventueel dagelijks flossen kan helpen om van die geur-veroorzakende bacteriën af te komen. Voordat je andere middeltjes gaat proberen is het een goed idee je tandarts een bezoekje te brengen en te kijken of je misschien geen tandproblemen hebt die aan de basis van je problemen met slechte adem kunnen liggen. Indien je tandarts niets kan vinden is het raadzaam om ook je dokter te consulteren. Misschien kan die een andere onderliggende oorzaak vinden.

Maar als dit niet het gehoopte resultaat oplevert kan je met volgende tips zelf aan de slag:

 1. Drink thee: een aantal kleinere onderzoeken lijkt aan te geven dat zowel groene als zwarte thee stoffen (polyfenolen meer bepaald) bevatten die de groei van de 'slechte' bacteriën in je mond kunnen stoppen.
 2. Probeer eens een mondspoelmiddel met zink-ionen. Zink lijkt onmiddellijk de slecht ruikende zwavelverbindingen te neutraliseren en je adem beter te doen ruiken. In verschillende gezondheidswinkels en bij de apotheek worden dit soort mondspoelingen verkocht.
 3. Gebruik een tongschraper om dode cellen, bacteriën en voedselrestjes te helpen verwijderen. Dit plastic hulpmiddeltje wordt verkocht in drogisterijen en bij de apotheker en kost hooguit een paar euro. Na het schrapen niet vergeten je mond goed te spoelen. Indien je geen schrapertje hebt kan dit eventueel ook met een tandenborstel.
 4. Drink voldoende water. Dit helpt je mond vochtig te houden en geeft slechte bacteriën minder kansen. Volgens de Chinese traditionele geneeskunde zou dit ook moeten helpen omdat een slechte adem in deze visie veroorzaakt wordt door overdreven warmte in de maag.
 5. Nog volgens de Chinese geneeskunde zijn er een aantal voedingsproducten die we beter vermijden: donkergroene bladgroenten, andijvie, koffie, alcohol, suiker; melk, gefrituurd en pikant gekruid voedsel.
 6. Appels, selder of wortels zijn dan weer wel goed: ze helpen tandplak en bacteriën te verwijderen.
 7. Probeer een mondspoeling die essentiële oliën (tea tree-olie, pepermunt- of citroenolie) bevat. Studies lijken aan te geven dat deze beter werken dan de gebruikelijke mondspoelingen. Bij twijfel wel altijd je tandarts raadplegen!
 8. Met kruidenmiddeltjes kan je ook je adem frisser maken. Op een klein takje rozemarijn, munt of slangenkruid kauwen kan de slechte geur behoorlijk maskeren.
 9. Gebruik vooral geen mondspoeling met alcohol. Alcohol kan de mond uitdrogen en zo de slechte bacteriën vrij spel geven.
 10. Vermijd stress: zoals bij zoveel aandoening blijkt uit voorlopige studies ook hier dat stress misschien wel een negatieve invloed kan hebben. Mensen met minder stress lijken ook minder gevoelig voor de slechte bacteriën die in de mond kunnen leven.


Zo, we hopen je een beetje op weg gezet te hebben om je te helpen mocht jij ook een probleem ondervinden met slecht ruikende adem. Mochten bovenstaande tips niet werken ga dan zeker samen met een (tand-)arts eens na wat bij jou de oorzaak kan zijn. Zoals gezegd ligt de oorzaak niet altijd in de mond zelf. Maar voor veel mensen zouden bovenstaande tips voldoende moeten zijn. Veel succes!

Extra tips zijn altijd welkom, stuur ze ons dus door.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik doe mijn tong al jaren 2x per dag met een tongschraper, als je zie wat er in het begin afkomt is het niet zo gek dat je mond vies ruikt, het helpt echt.
  Ik heb ook een gekke gewoonte, als er op tv iemand aan het zingen is kijk ik altijd gelijk naar de tong, moet je maar eens opletten hoe vies sommige zijn.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share