• wat te doen tegen een slechte adem

Wat kan je doen tegen een slechte adem?

2016-11-29T08:45:02+01:00maart 15th, 2013|Gezondheidsklachten|3 Reacties

Laatste update: door

Wat kan je doen tegen een slechte adem?

Halitosis, want zo noemen artsen deze aandoening, wordt gekenmerkt door een voortdurende onaangename geur in de mond. Er kunnen heel wat ziektes aan de basis liggen van deze aandoening: een postnasale druipneus, chronische bronchitis, onbehandelde diabetes, een luchtweginfectie, een lever- of nierziekte of spijsverteringsproblemen. Bij een meerderheid van de gevallen moet de oorzaak echter in de mond zelf gezocht worden en ligt de ze bij een slechte tandhygiëne, aantasting van het tandvlees of een droge mond.

De geur zelf wordt dan veroorzaakt door voedselrestjes en dode cellen in de mond waar bacteriën zich verzamelen die zich goed voelen in omgevingen waar zuurstofgebrek heerst, zoals bijvoorbeeld de de onderkant van de tong. Deze bacteriën produceren erg volatiele en sterk ruikende zwavelverbindingen zoals waterstofsulfide.

Wat kan je zelf doen?

Op z'n minst twee keer per dag je tanden poetsen en eventueel dagelijks flossen kan helpen om van die geur-veroorzakende bacteriën af te komen. Voordat je andere middeltjes gaat proberen is het een goed idee je tandarts een bezoekje te brengen en te kijken of je misschien geen tandproblemen hebt die aan de basis van je problemen met slechte adem kunnen liggen. Indien je tandarts niets kan vinden is het raadzaam om ook je dokter te consulteren. Misschien kan die een andere onderliggende oorzaak vinden.

Maar als dit niet het gehoopte resultaat oplevert kan je met volgende tips zelf aan de slag:

  1. Drink thee: een aantal kleinere onderzoeken lijkt aan te geven dat zowel groene als zwarte thee stoffen (polyfenolen meer bepaald) bevatten die de groei van de 'slechte' bacteriën in je mond kunnen stoppen.
  2. Probeer eens een mondspoelmiddel met zink-ionen. Zink lijkt onmiddellijk de slecht ruikende zwavelverbindingen te neutraliseren en je adem beter te doen ruiken. In verschillende gezondheidswinkels en bij de apotheek worden dit soort mondspoelingen verkocht.
  3. Gebruik een tongschraper om dode cellen, bacteriën en voedselrestjes te helpen verwijderen. Dit plastic hulpmiddeltje wordt verkocht in drogisterijen en bij de apotheker en kost hooguit een paar euro. Na het schrapen niet vergeten je mond goed te spoelen. Indien je geen schrapertje hebt kan dit eventueel ook met een tandenborstel.
  4. Drink voldoende water. Dit helpt je mond vochtig te houden en geeft slechte bacteriën minder kansen. Volgens de Chinese traditionele geneeskunde zou dit ook moeten helpen omdat een slechte adem in deze visie veroorzaakt wordt door overdreven warmte in de maag.
  5. Nog volgens de Chinese geneeskunde zijn er een aantal voedingsproducten die we beter vermijden: donkergroene bladgroenten, andijvie, koffie, alcohol, suiker; melk, gefrituurd en pikant gekruid voedsel.
  6. Appels, sel