Wat te doen tegen hoofdpijn (deel 1)

2017-01-18T11:17:43+01:00juni 7th, 2013|Migraine|0 Reacties

Laatste update: door

Wat te doen tegen hoofdpijn (deel 1)

We hebben er allemaal wel eens last van: Hoofdpijn. Gelukkig is in de meeste gevallen de hoofdpijn vrij snel weer verdwenen, al dan niet met medicijnen. Maar toch is er een deel van de mensen die dagelijks geconfronteerd worden met hoofdpijn, waardoor optimaal functioneren een nagenoeg onoverkomelijk probleem wordt.

In de meeste gevallen is er vrijwel direct een oorzaak aan te wijzen, met name bij spanningshoofdpijn.

Hoofdpijn heeft in veel gevallen een belangrijke signaalfunctie voor het feit dat er iets anders in het lichaam niet in orde is, bijvoorbeeld Sinusitis of griep.

Een voorbeeld hiervan is spanningshoofdpijn, wat een direct gevolg is van een andere aandoening in het lichaam: Spanning in de spieren in de halsstreek, de nek of in de rug.

Dit is dan op zijn beurt weer het gevolg van emotionele of psychische problemen.

Spanningshoofdpijn

Zoals de naam al verklapt: Dit is hoofdpijn dat ontstaat door gespannen spieren. Deze spanningen trekken zich als het ware rond het hoofd samen, waardoor je het gevoel krijgt dat er een band om je hoofd knelt. Deze spanning in de spieren kan heel veel oorzaken hebben. Om er een paar bekende te noemen:

Slaapgebrek: Een tekort aan slaap zorgt voor meer spanning in de spieren, waardoor de spanningshoofdpijn ontstaat. Daarnaast heb je bij chronisch slaaptekort vaak last van duizeligheid, depressie, overgewicht en moeite met concentreren.

Stress: Dit is één van de meest voorkomende oorzaken van spanningshoofdpijn. Stress heeft direct invloed op je hele lichaam. De spanning in je spieren gaat toenemen als gevolg van de bekende stressreactie van het lichaam. Als de stress chronisch is, blijven de spieren onder spanning staan; met als gevolg dat je veel spanningshoofdpijn kunt hebben.

Verkeerde (werk)houding: Door een verkeerde werkhouding, bijvoorbeeld achter je bureau, kunnen er rug- en nekklachten ontstaan. Door de spanningen die dit teweeg brengt zal de pijn uitstralen naar het hoofd; wat ervaren wordt als spanningshoofdpijn.

Vochtig en/of koud weer:  Met name ouderen merken dat  kou en vocht een directe invloed op de spieren heeft. De spieren trekken veel sneller samen waardoor onder andere de spanningshoofdpijn kan ontstaan.

Emotionele/psychologische problemen: Dit is natuurlijk gerelateerd met stress, maar is toch de moeite van het vermelden waard. Door het continu piekeren wordt de spierspanning aanmerkelijk verhoogd; met spanningshoofdpijn als gevolg.

Er zijn heel veel mogelijkheden om spanningshoofdpijn te behandelen, zowel met als zonder medicijnen. De snelste en gemakkelijkste vorm van behandelen is spanningshoofdpijn die veroorzaakt wordt door een verkeerde (werk)houding. [pullquote]Een andere houding aanleren en/of je werkplek aanpassen doet in de meeste gevallen al wonderen[/pullquote].

In de traditionele geneeskunde worden meestal al snel medicijnen voorgeschreven zoals pijnstillers en spierontspanners. Voor het geval je daar geen grote fan van bent, bijvoorbeeld door de bijwerkingen van sommige medicijnen, zijn er ook alternatieve behandelingen mogelijk die over het algemeen goede resultaten hebben:

  • Fysiotherapie
  • Chiropractie