Wat zijn parabenen?

Als je op zoek bent naar een antwoord op de vraag, "Wat zijn Parabenen", dan kan ik mij voorstellen dat je daar nog niet eerder van gehoord hebt. Dit zijn chemische stoffen die conserverende eigenschappen hebben. Parabenen worden vaak gebruikt in cosmetica en andere schoonheidsproducten die gewoon over de toonbank worden verkocht. Ook zit het in andere producten zoals shampoo en tandpasta.

Mensen worden steeds bezorgder over de bijwerkingen van de overvloedige inname parabenen of wanneer ze deze chemicaliën op hun huid te smeren. De schrik voor parabenen wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door het vermeende verband tussen parabenen en de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.

In dit artikel wil ik een paar van de meest voorkomende voor-en nadelen van deze chemische conserveringsmiddelen bekijken en nog wat andere nuttige en praktische informatie die de vraag: "Wat zijn parabenen?” beantwoord.

Wat parabenen zijn en waarvoor ze worden gebruikt

"Wat zijn parabenen en waarom worden ze gebruikt? Als we het simpel proberen te maken dan worden parabenen gebruikt om er voor te zorgen dat producten langer meegaan. De chemische eigenschappen van parabenen zorgen ervoor dat ze uitstekende conserveringsmiddelen zijn die ervoor zorgen dat ingrediënten langer bewaard kunnen worden.

Deze conserveringsmiddelen doden schimmels en zwammen voordat deze een kans hebben om zich te verspreiden en schade aan te richten aan onze producten. Hoewel er verder weinig ‘voordelen’ zijn voor het gebruik van parabenen zorgen ze er wel voor dat de houdbaarheid en de werkzaamheid van vele schoonheids-en verzorgingsproducten drastisch verbeterd wordt. Ze zorgen ervoor dat producten niet in de winkelrekken bederven of kapot gaan wanneer ze bij ons in de kast staan.

Zonder conserveringsmiddelen kunnen producten bederven of een deel van hun doeltreffendheid verliezen voordat ze compleet zijn opgebruikt. Dit zorgt voor veel verspilling en hogere kosten voor bepaalde artikelen die we uiteindelijk toch weer nodig hebben. Mensen die graag zonder parabenen willen leven zullen waarschijnlijk meer geld moeten uitgeven voor gespecialiseerde producten die biologisch worden gemaakt en worden aangeduid met een bepaald etiket, bijvoorbeeld ‘bevat geen parabenen’.

Als geld geen rol speelt voor mensen dan zou het gemakkelijk zijn om deze controversiële chemische stoffen niet meer te gebruiken. Echter, de meeste Nederlanders met een gemiddeld inkomen die parabenen willen vermijden zullen al snel merken dat dit niet zo gemakkelijk is als het lijkt.

Waarom parabenen slecht voor ons kunnen zijn

parabenen formuleVolgens sommige studies kunnen deze stoffen waaronder methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen de gezondheid schaden door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren. Hoewel er verschillende opvattingen over dit onderwerp zijn bij een reeks medische onderzoekers is er weinig twijfel dat deze chemische stoffen in tumorweefsel van bepaalde kankercellen kan worden gevonden.

De verbinding tussen parabenen en kanker (in het bijzonder borstkanker) is dan voor veel mensen ook de reden om te proberen zo weinig mogelijk parabenen binnen te krijgen. Aangezien parabenen vooral aanwezig zijn in producten die specifiek worden verkocht aan vrouwen (zoals make-up, reinigingsmiddelen en shampoos), vinden veel vrouwen het vervelend dat ze erachter komen dat ze deze parabenen al jaren in (en op) hun lichaam doen zonder dat te weten.

Vrouwen die een familiegeschiedenis hebben van borstkanker zullen waarschijnlijk met veel interesse kijken naar wat parabenen zijn en proberen deze potentieel schadelijke parabenen uit hun beautykits en badkamer te halen. De aanwezigheid van parabenen in sommige borstkankertumoren is onmiskenbaar, maar de rol die deze stoffen spelen (indien aanwezig) bij de ontwikkeling van borstkanker - of andere schadelijke ziekten – wordt nog fel bediscussieerd.

Om ervoor te zorgen dat ze toch maar eventuele problemen zo goed mogelijk vermijden kiezen veel vrouwen en meisjes ervoor om producten te zoeken zonder parabenen maar met gezonde, natuurlijke ingrediënten. De kans is groot dat je ook steeds meer producten ziet met een label ‘bevat geen parabenen’ of ‘zonder parabenen’. Zeker bij een aantal schoonheids-en gezondheidsproducten wordt dit steeds vaker normaal. De groeiende vraag naar deze producten zijn de reden achter een groot aantal nieuwe opties in de winkelrekken.

En mannen en parabenen dan?

Maar ook mannen kunnen last krijgen bij het gebruik van parabenen, deze worden vaak opgenomen in het lichaam door de epidermis. Sommige medische onderzoekers geloven dat parabenen de werking van een gezond endocriene systeem negatief beïnvloeden. Iedereen die gebruik maakt van producten met parabenen moet zich bewust zijn van de mogelijke problemen met gebruik van deze chemische stoffen in schoonheids-en huidverzorgingsproducten.

Door meer te lezen over waarom parabenen slecht voor je zouden zijn ben je beter in staat een weloverwogen keuze te maken over wat je wel en niet gaat kopen. Hoewel het compleet vermijden van parabenen wel een beetje onderzoek en planning vergt, is het wel mogelijk. Veel mensen voelen zich beter wanneer ze weten dat deze conserveermiddelen niet meer bij hun dagelijkse inname zit.

Producten die vaak parabenen bevatten

Meer dan driekwart van de schoonheids-en gezondheidszorg producten die gewoon bij de drogist worden verkocht zullen parabenen in het lijstje van ingrediënten hebben staan. Bijna alle producten in de schoonheidsindustrie kunnen parabenen bevatten, tenzij er specifiek op de verpakking staat dat het product parabenenvrij is.

Denk bijvoorbeeld aan tandpasta's die vaak worden behandeld met parabenen om de frisse mintgeur voor een langere periode te behouden. Hoewel de frisse smaak misschien wel iets langer mee gaat betekent tandpasta met deze stoffen wel dat deze conserveringsmiddelen in grote hoeveelheden in ons lichaam worden opgenomen.

Parabenen worden ook vaak gevonden in zonnebrandmiddelen, shampoos, conditioner, haarproducten, vochtinbrengende crèmes, anti-aging producten, mascara en andere cosmetica. Als je gaat winkelen dan moet je goed kijken naar de ingrediënten van het product.

Als je methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen ziet bij de ingrediënten dan weet je zeker dat het een product is dat parabenen bevat. Als je langs de bestaande producten in jouw eigen huis loopt kom je er waarschijnlijk al snel achter dat veel producten die gewoon in de kast staan parabenen bevatten.

Producten met parabenen vervangen

Hoewel alle producten die parabenen bevatten in jouw eigen huis weggooien natuurlijk wel geld kost kan het voor sommige mensen toch de moeite waard zijn, vooral als je bang bent voor borstkanker en alles wil doen om het te voorkomen. Mensen met gezondheidsproblemen met het endocriene systeem moeten ook heel voorzichtig zijn met welke ingrediënten en producten ze gebruiken of inslikken.

Om goede producten zonder parabenen te vinden zal het wel even iets langer duren voordat je met de boodschappen klaar bent. Vaak kun je ook veel informatie over de verschillende producten op het internet vinden. Daarnaast kan het internet ook vaak helpen om producten zonder parabenen te vergelijken en te kijken wat eerdere klanten van het product vinden.

Op die manier kom je er al snel achter of het product daadwerkelijk aan jouw vereisten voldoet.

Daarnaast is het zonder parabenen ook belangrijk dat je iets meer leert over de standaard houdbaarheidsdatum bij deze eventuele aankopen. Door wat extra tijd te besteden kun je ervoor zorgen dat je producten zonder parabenen vindt die binnen jouw budget passen.

Hoe kom je erachter dat er parabenen in zitten?

Parabenen zijn chemische verbindingen op basis van 4-hydroxybenzoëzuur. Deze chemicaliën zijn doorgaans te vinden in cosmetica, maar ze kunnen ook worden gebruikt in etenswaren en andere producten. De antimicrobiële eigenschappen van parabenen zorgen ervoor dat ze een populaire keuze zijn geworden voor een breed scala aan commerciële toepassingen. Parabenen doden bacteriën in producten en verlengen de houdbaarheid en de werkzaamheid van verschillende producten.

Elk bedrijf dat gebruik maakt van parabenen in hun product hebben een gedetailleerde lijst van ingrediënten die op potten, dozen, flessen en andere verpakkingen moet worden gezet. Als je de chemische namen weet van deze parabenen dan is het veel gemakkelijker om als consument deze conserveermiddelen te vermijden wanneer je in de winkel bent.

Geneesmiddelen kunnen ook parabenen bevatten. Als jij bezorgd bent over bepaalde voorgeschreven medicijnen die deze stoffen bevatten, praat dan met jouw huisarts over eventuele alternatieven. Voordat je een recept opnieuw navult kun je altijd even kijken of er parabenen in zitten. Van bepaalde parabenen denken wetenschappers dat deze producten het hormoon oestrogeen nabootst. Dit is zorgelijk voor bepaalde vormen van kanker die worden veroorzaakt door verhoogde oestrogeenniveaus.

Alternatieven voor parabenen

Reformwinkels en andere alternatieve winkels kunnen producten aanbieden waar geen parabenen in zitten. Deze producten kunnen ingrediënten zoals organische zuren bevatten, deze kunnen helpen om een product langer goed te houden zonder de schadelijke bijwerkingen van parabenen. Voorbeelden van organische zuren die in plaats van parabenen kunnen worden gebruikt zijn diazolidinylureum, natriumbenzoaat en kaliumsorbaat.

Als je aan het winkelen bent voor alternatieve producten, bekijk dan altijd de ingrediënten...als je kunt zien dat dit product organische zuren bevat en dat er geen chemische namen van parabenen op staan dan kun je dit product waarschijnlijk goed kopen.

Natuurlijk is het altijd gemakkelijker om gewoon producten te kopen waar fabrikanten duidelijk de woorden “bevat geen parabenen” op heeft gezet.

Veel zorgzame ouders zijn ook bezorgd over de chemische stoffen die in producten zitten die ze gebruiken bij baby's, peuters, of wat oudere kinderen. Gelukkige heeft de moderne gezondheidszorg geluisterd naar hun doelgroep en wordt het steeds normaler dat we alternatieven zien die minder schadelijke producten bevatten voor de gezondheid van kinderen. Als je graag hebt dat jouw kinderen geen parabenen binnenkrijgen, let dan vooral op tandpasta's, baby shampoos, en zonnebrandmiddelen.

De conclusie over parabenen

Nu je weet wat parabenen zijn ben je in elk geval in staat een betere beslissing te nemen over het kopen van (of juist vermijden van) producten met deze stoffen. In de toekomst zal er ongetwijfeld meer informatie vrijkomen over wat parabenen precies doen. Welke rol ze eventueel spelen bij de ontwikkeling van kanker en endocriene-gezondheidsproblemen.

Onderzoekers zijn momenteel bezig de effecten van deze conserveermiddelen te bestuderen. Op dit moment is het misschien slimmer om gewoon alternatieve producten te zoeken waarvan je weet dat er geen parabenen inzitten.

Bronnen

European Journal of Cancer Prevention 2003, 12:479–485

Concentrations of Parabens in Human Breast Tumors by P.D. Darbre, A.

Alijarrah, W.R. Miller, N.G. Coldham, M.J. Sauer and G.S. Pope appeared in the Journal of Applied Toxicology, 24, 5-13 (2004)