Huidverzorging

Laatste Update: 18 januari 2017

Wat zijn parabenen?

Als je op zoek bent naar een antwoord op de vraag, "Wat zijn Parabenen", dan kan ik mij voorstellen dat je daar nog niet eerder van gehoord hebt. Dit zijn chemische stoffen die conserverende eigenschappen hebben. Parabenen worden vaak gebruikt in cosmetica en andere schoonheidsproducten die gewoon over de toonbank worden verkocht. Ook zit het in andere producten zoals shampoo en tandpasta.

Mensen worden steeds bezorgder over de bijwerkingen van de overvloedige inname parabenen of wanneer ze deze chemicaliën op hun huid te smeren. De schrik voor parabenen wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door het vermeende verband tussen parabenen en de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.

In dit artikel wil ik een paar van de meest voorkomende voor-en nadelen van deze chemische conserveringsmiddelen bekijken en nog wat andere nuttige en praktische informatie die de vraag: "Wat zijn parabenen?” beantwoord.

Wat parabenen zijn en waarvoor ze worden gebruikt

"Wat zijn parabenen en waarom worden ze gebruikt? Als we het simpel proberen te maken dan worden parabenen gebruikt om er voor te zorgen dat producten langer meegaan. De chemische eigenschappen van parabenen zorgen ervoor dat ze uitstekende conserveringsmiddelen zijn die ervoor zorgen dat ingrediënten langer bewaard kunnen worden.

Deze conserveringsmiddelen doden schimmels en zwammen voordat deze een kans hebben om zich te verspreiden en schade aan te richten aan onze producten. Hoewel er verder weinig ‘voordelen’ zijn voor het gebruik van parabenen zorgen ze er wel voor dat de houdbaarheid en de werkzaamheid van vele schoonheids-en verzorgingsproducten drastisch verbeterd wordt. Ze zorgen ervoor dat producten niet in de winkelrekken bederven of kapot gaan wanneer ze bij ons in de kast staan.

Zonder conserveringsmiddelen kunnen producten bederven of een deel van hun doeltreffendheid verliezen voordat ze compleet zijn opgebruikt. Dit zorgt voor veel verspilling en hogere kosten voor bepaalde artikelen die we uiteindelijk toch weer nodig hebben. Mensen die graag zonder parabenen willen leven zullen waarschijnlijk meer geld moeten uitgeven voor gespecialiseerde producten die biologisch worden gemaakt en worden aangeduid met een bepaald etiket, bijvoorbeeld ‘bevat geen parabenen’.

Als geld geen rol speelt voor mensen dan zou het gemakkelijk zijn om deze controversiële chemische stoffen niet meer te gebruiken. Echter, de meeste Nederlanders met een gemiddeld inkomen die parabenen willen vermijden zullen al snel merken dat dit niet zo gemakkelijk is als het lijkt.

Waarom parabenen slecht voor ons kunnen zijn

parabenen formuleVolgens sommige studies kunnen deze stoffen waaronder methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen de gezondheid schaden door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren. Hoewel er verschillende opvattingen over dit onderwerp zijn bij een reeks medische onderzoekers is er weinig twijfel dat deze chemische stoffen in tumorweefsel van bepaalde kankercellen kan worden gevonden.

De verbinding tussen parabenen en kanker (in het bijzonder borstkanker) is dan voor veel mensen ook de reden om te proberen zo weinig mogelijk parabenen binnen te krijgen. Aangezien parabenen vooral aanwezig zijn in producten die specifiek worden verkocht aan vrouwen (zoals make-up, reinigingsmiddelen en shampoos), vinden veel vrouwen het vervelend dat ze erachter komen dat ze deze parabenen al jaren in (en op) hun lichaam doen zonder dat te weten.

Vrouwen die een familiegeschiedenis hebben van borstkanker zullen waarschijnlijk met veel interesse kijken naar wat parabenen zijn en proberen deze potentieel schadelijke parabenen uit hun beautykits en badkamer te halen. De aanwezigheid van parabenen in sommige borstkankertumoren is onmiskenbaar, maar de rol die deze stoffen spelen (indien aanwezig) bij de ontwikkeling van borstkanker - of andere schadelijke ziekten – wordt nog fel bediscussieerd.

Om ervoor te zorgen dat ze toch maar eventuele problemen zo goed mogelijk vermijden kiezen veel vrouwen en meisjes ervoor om producten te zoeken zonder parabenen maar met gezonde, natuurlijke ingrediënten. De kans is groot dat je ook steeds meer producten ziet met een label ‘bevat geen parabenen’ of ‘zonder parabenen’. Zeker bij een aantal schoonheids-en gezondheidsproducten wordt dit steeds vaker normaal. De groeiende vraag naar deze producten zijn de reden achter een groot aantal nieuwe opties in de winkelrekken.

En mannen en parabenen dan?

Maar ook mannen kunnen last krijgen bij het gebruik van parabenen, deze worden vaak opgenomen in het lichaam door de epidermis. Sommige medische onderzoekers geloven dat parabenen de werking van een gezond endocriene systeem negatief beïnvloeden. Iedereen die gebruik maakt van producten met parabenen moet zich bewust zijn van de mogelijke problemen met gebruik van deze chemische stoffen in schoonheids-en huidverzorgingsproducten.

Door meer te lezen over waarom parabenen slecht voor je zouden zijn ben je beter in staat een weloverwogen keuze te maken over wat je wel en niet gaat kopen. Hoewel het compleet vermijden van parabenen wel een beetje onderzoek en planning vergt, is het wel mogelijk. Veel mensen voelen zich beter wanneer ze weten dat deze conserveermiddelen niet meer bij hun dagelijkse inname zit.

Producten die vaak parabenen bevatten

Meer dan driekwart van de schoonheids-en gezondheidszorg producten die gewoon bij de drogist worden verkocht zullen parabenen in het lijstje van ingrediënten hebben staan. Bijna alle producten in de schoonheidsindustrie kunnen parabenen bevatten, tenzij er specifiek op de verpakking staat dat het product parabenenvrij is.

Denk bijvoorbeeld aan tandpasta's die vaak worden behandeld met parabenen om de frisse mintgeur voor een langere periode te behouden. Hoewel de frisse smaak misschien wel iets langer mee gaat betekent tandpasta met deze stoffen wel dat deze conserveringsmiddelen in grote hoeveelheden in ons lichaam worden opgenomen.

Parabenen worden ook vaak gevonden in zonnebrandmiddelen, shampoos, conditioner, haarproducten, vochtinbrengende crèmes, anti-aging producten, mascara en andere cosmetica. Als je gaat winkelen dan moet je goed kijken naar de ingrediënten van het product.

Als je methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen ziet bij de ingrediënten dan weet je zeker dat het een product is dat parabenen bevat. Als je langs de bestaande producten in jouw eigen huis loopt kom je er waarschijnlijk al snel achter dat veel producten die gewoon in de kast staan parabenen bevatten.

Producten met parabenen vervangen

Hoewel alle producten die parabenen bevatten in jouw eigen huis weggooien natuurlijk wel geld kost kan het voor sommige mensen toch de moeite waard zijn, vooral als je bang bent voor borstkanker en alles wil doen om het te voorkomen. Mensen met gezondheidsproblemen met het endocriene systeem moeten ook heel voorzichtig zijn met welke ingrediënten en producten ze gebruiken of inslikken.

Om goede producten zonder parabenen te vinden zal het wel even iets langer duren voordat je met de boodschappen klaar bent. Vaak kun je ook veel informatie over de verschillende producten op het internet vinden. Daarnaast kan het internet ook vaak helpen om producten zonder parabenen te vergelijken en te kijken wat eerdere klanten van het product vinden.

Op die manier kom je er al snel achter of het product daadwerkelijk aan jouw vereisten voldoet.

Daarnaast is het zonder parabenen ook belangrijk dat je iets meer leert over de standaard houdbaarheidsdatum bij deze eventuele aankopen. Door wat extra tijd te besteden kun je ervoor zorgen dat je producten zonder parabenen vindt die binnen jouw budget passen.

Hoe kom je erachter dat er parabenen in zitten?

Parabenen zijn chemische verbindingen op basis van 4-hydroxybenzoëzuur. Deze chemicaliën zijn doorgaans te vinden in cosmetica, maar ze kunnen ook worden gebruikt in etenswaren en andere producten. De antimicrobiële eigenschappen van parabenen zorgen ervoor dat ze een populaire keuze zijn geworden voor een breed scala aan commerciële toepassingen. Parabenen doden bacteriën in producten en verlengen de houdbaarheid en de werkzaamheid van verschillende producten.

Elk bedrijf dat gebruik maakt van parabenen in hun product hebben een gedetailleerde lijst van ingrediënten die op potten, dozen, flessen en andere verpakkingen moet worden gezet. Als je de chemische namen weet van deze parabenen dan is het veel gemakkelijker om als consument deze conserveermiddelen te vermijden wanneer je in de winkel bent.

Geneesmiddelen kunnen ook parabenen bevatten. Als jij bezorgd bent over bepaalde voorgeschreven medicijnen die deze stoffen bevatten, praat dan met jouw huisarts over eventuele alternatieven. Voordat je een recept opnieuw navult kun je altijd even kijken of er parabenen in zitten. Van bepaalde parabenen denken wetenschappers dat deze producten het hormoon oestrogeen nabootst. Dit is zorgelijk voor bepaalde vormen van kanker die worden veroorzaakt door verhoogde oestrogeenniveaus.

Alternatieven voor parabenen

Reformwinkels en andere alternatieve winkels kunnen producten aanbieden waar geen parabenen in zitten. Deze producten kunnen ingrediënten zoals organische zuren bevatten, deze kunnen helpen om een product langer goed te houden zonder de schadelijke bijwerkingen van parabenen. Voorbeelden van organische zuren die in plaats van parabenen kunnen worden gebruikt zijn diazolidinylureum, natriumbenzoaat en kaliumsorbaat.

Als je aan het winkelen bent voor alternatieve producten, bekijk dan altijd de ingrediënten...als je kunt zien dat dit product organische zuren bevat en dat er geen chemische namen van parabenen op staan dan kun je dit product waarschijnlijk goed kopen.

Natuurlijk is het altijd gemakkelijker om gewoon producten te kopen waar fabrikanten duidelijk de woorden “bevat geen parabenen” op heeft gezet.

Veel zorgzame ouders zijn ook bezorgd over de chemische stoffen die in producten zitten die ze gebruiken bij baby's, peuters, of wat oudere kinderen. Gelukkige heeft de moderne gezondheidszorg geluisterd naar hun doelgroep en wordt het steeds normaler dat we alternatieven zien die minder schadelijke producten bevatten voor de gezondheid van kinderen. Als je graag hebt dat jouw kinderen geen parabenen binnenkrijgen, let dan vooral op tandpasta's, baby shampoos, en zonnebrandmiddelen.

De conclusie over parabenen

Nu je weet wat parabenen zijn ben je in elk geval in staat een betere beslissing te nemen over het kopen van (of juist vermijden van) producten met deze stoffen. In de toekomst zal er ongetwijfeld meer informatie vrijkomen over wat parabenen precies doen. Welke rol ze eventueel spelen bij de ontwikkeling van kanker en endocriene-gezondheidsproblemen.

Onderzoekers zijn momenteel bezig de effecten van deze conserveermiddelen te bestuderen. Op dit moment is het misschien slimmer om gewoon alternatieve producten te zoeken waarvan je weet dat er geen parabenen inzitten.

Bronnen

European Journal of Cancer Prevention 2003, 12:479–485

Concentrations of Parabens in Human Breast Tumors by P.D. Darbre, A.

Alijarrah, W.R. Miller, N.G. Coldham, M.J. Sauer and G.S. Pope appeared in the Journal of Applied Toxicology, 24, 5-13 (2004)

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik had een pot uiercreme gekocht met de vermelding '' zonder parabenen ''
  Ik ben op zoek gegaan wat parabenen waren , ben blij dat ik het nu weet !
  Bedankt daarvoor , zou ik zo zeggen .
  Spijtig dat te weinig mensen weten wat parabenen zijn , maar een paar mensen in mijn vriendenkring zal ik ook zeker vragen of ze weten wat ' parabenen ' zijn en hen aanraden
  om er op hun pc ook eens over te lezen
  Bedankt voor de informatie

 2. Nu weet ik waarom ik er van moet overgeven. Heb jarenlang producten gebruikt met parabenen. En een tijd zonder parabenen. Had voor mijzelf onderzocht voor welke ingrediënten niet tegen kon. Ik moest heel vaak overgeven en misselijk gevoel. Ben er voor naar de huisarts geweest. Ze konden niets vinden. Aantal maanden terug ben ik gaan uitproberen zonder parabenen. Nergens last van en tijdje later geprobeerd met parabenen. Daar werd ik zo misselijk van. Het zijn geen goede ingrediënten.

  1. Hoi Sanne,
   Je hebt gelijk, vaak is het de beste manier om zelf te testen wat de oorzaak kan zijn. Het resultaat is dan verrassend, een resultaat die vaak door de huisarts niet gezien is, of niet gezien kan worden.
   Ben erg blij voor je dat je dit gevonden hebt!
   Jack

 3. Een tijdje geleden is bij mij het Burning Mouth syndroom vastgesteld, je hebt hierbij het gevoel of je een kop gloeiende thee (vloeistof) hebt gedronken of een scherp gekruide maaltijd hebt genuttigd.
  En dat 24-7

  Na een aantal testen bij de allergoloog is er uitgekomen dat ik allergisch ben voor parabenen dit verschijnsel is bij mij ongeveer 3 jaar geleden begonnen.

  Ik heb nu alle wasmiddelen en huidverzorgings producten uit huis verwijderd

  Heeft iemand die het zelfde probleem heeft (of vergelijkbaar) tips om dit probleem te lijf te gaan ?

  1. Ik heb ook ca. 9 maanden last van mijn mond gehad (gevoelig, branderig en droge/vervellende lippen). Na een allergie-test bleek ik overgevoelig te zijn voor parabenen. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat mijn tandpasta dit bevatte, Dit was dus de oorzaak voor mijn mondklachten.

  2. Hallo mag ik vragen welke tandpasta jij gebruikte. Ik heb hetzelfde probleem . en waar heb je die allergietest gedaan?

  3. Ben jij nu geholpen met het brandend mondsyndroom nu je geen parabenen meer gebruikt?
   Ik heb ook al 3 jaar dat syndroom,vandaag is vastgesteld dat ik allergisch ben aan parabenen

 4. Mijn dochter gebruikt Systral creme om zwellingen na muggenbeten te bestrijden. Niet zomaar een bult maar enkels die drie keer zo dik zijn als normaal. Het middel werkt geweldig. In twee dagen niets meer te zien. Terwijl ze voorheen daar zeker een week last van had. Systral is niet in Nederland te koop. In Duitsland alleen in de apotheek.
  Op mijn zoektocht naar het waarom stuitte ik op "parabenen". Zijn parabenen inderdaad de reden dat Systral in veel landen niet te koop is? Zo ja, is er dan een goed alternatief. De werking van Systral is echt geweldig dus moet er wel een goede reden zijn om het niet te verkopen.

  1. Hallo Nelleke,

   Het zijn inderdaad de parabenen die hieraan schuldig zijn. Parabenen kunnen kanker veroorzaken, als je er grote hoeveelheden van neemt. Een alternatief heb ik zo niet voorhanden. Aan de andere kant, als dit de enige parabenen zijn die je dochter krijgt kun je overwegen om de zalf gewoon te gebruiken. Een afweging van voordelen en nadelen.

   Succes,
   Jack

   1. Een doorgesneden ui of halve ui naast u en de muggen komen niet. Dan moet u de reuk er wel bijnemen.

 5. Als in een product minder dan 1% parabenen zitten, dan staat de wetgever toe dat het NIET op het etiket vermeld hoeft te worden. Dus ook al staan er geen parabenen vermeldt op het etiket, er kán nog steeds een zeer minimale hoeveelheid inzitten. (Hoeft natuurlijk niet.) Vraag is ook of een dergelijke minimale hoeveelheid schadelijk kan zijn. Maar: het zou beter zijn om een zero-beleid te voeren.

 6. Ik gebruik al enige tijd de blauwe bessen die bij de AH en Jumbo verkocht worden en die uit Chili worden geïmporteerd. Het is mij opgevallen dat deze bessen buiten de koelkast lang goed blijven en niet verrotten. Is het bekend of deze bessen ook met een bepaald middel, zoals parabelen, behandeld worden om de levensduur te verbeteren.

 7. Net interessante info gelezen nav een doos biosilk silk therapy die ik kreeg van de buurvrouw. Zij wilde het niet vanwege de parabenen die er in zouden zitten. Ik raakte geïnteresseerd en ging zoeken wat het was.
  Nu blijkt op de doos te staan dat er wel parabelen in zitten maar op de 3 flessen staat luid en duidelijk sulfaat en parabelen vrij (in 3 andere talen)!
  Wat te doen en wat te geloven?
  Graag uw advies.
  Vr gr Ineke Smit

 8. Ik heb thuis mijn producten bekeken (scheerschuim, tandpasta, deo, douchgel, handsoap), maar nergens kom ik de termen "methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen of isobutylparabeen" tegen... Interessant artikel, maar als ik in de winkel wil controleren of ergens parabenen in zitten dan heb ik hier dus niks aan.

  Zijn er nog tips om dit wel te herkennen?? Gebruiken fabrikanten bijvoorbeeld andere / alternatieve termen voor deze producten om ons te misleiden?

 9. Ik heb huishouddoekjes van Boni gekocht in de Colruyt en op deze pak,staat in grote letters, bevat geen parabenen. Het is best zo !

 10. Het kan zijn dat die blauwe bessen die lang houdbaar zijn, bestraald worden als desinfectie. Geen idee of dat ook schadelijk is. Aardbeien worden tegenwoordig ook bestraald.

  1. Iemand van de lezers die hier iets over kan zeggen? Wellicht iemand die in die sector werkt?

   1. Fruit mag niet bestraald worden in Nederland. Wel jammer, want het is een goed alternatief voor pesticiden en dergelijke.

 11. wegens totaal geatrofieerde vagina en schaamlippen als gevolg van hormoontherapie na borstkanker schreef de huisarts me een creme voor om de irritatie aan vulva tegen te gaan. Wat zit erin? jawel: 2 soorten parabenen. Zo blijven we maar verder sukkelen,

 12. Hoe is het mogelijk dat Parabenen in zoveel produkten is VOORDAT met zekerheid is bewezen dat ze volkomen veilig zijn? Waarvoor hebben wij dan organisaties die zich bezig houden met voedsel veiligheid?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share