Wat zijn parabenen?

2017-01-18T01:57:14+01:00september 28th, 2013|Huidverzorging|23 Reacties

Laatste update: door

Wat zijn parabenen?

Als je op zoek bent naar een antwoord op de vraag, "Wat zijn Parabenen", dan kan ik mij voorstellen dat je daar nog niet eerder van gehoord hebt. Dit zijn chemische stoffen die conserverende eigenschappen hebben. Parabenen worden vaak gebruikt in cosmetica en andere schoonheidsproducten die gewoon over de toonbank worden verkocht. Ook zit het in andere producten zoals shampoo en tandpasta.

Mensen worden steeds bezorgder over de bijwerkingen van de overvloedige inname parabenen of wanneer ze deze chemicaliën op hun huid te smeren. De schrik voor parabenen wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door het vermeende verband tussen parabenen en de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker.

In dit artikel wil ik een paar van de meest voorkomende voor-en nadelen van deze chemische conserveringsmiddelen bekijken en nog wat andere nuttige en praktische informatie die de vraag: "Wat zijn parabenen?” beantwoord.

Wat parabenen zijn en waarvoor ze worden gebruikt

"Wat zijn parabenen en waarom worden ze gebruikt? Als we het simpel proberen te maken dan worden parabenen gebruikt om er voor te zorgen dat producten langer meegaan. De chemische eigenschappen van parabenen zorgen ervoor dat ze uitstekende conserveringsmiddelen zijn die ervoor zorgen dat ingrediënten langer bewaard kunnen worden.

Deze conserveringsmiddelen doden schimmels en zwammen voordat deze een kans hebben om zich te verspreiden en schade aan te richten aan onze producten. Hoewel er verder weinig ‘voordelen’ zijn voor het gebruik van parabenen zorgen ze er wel voor dat de houdbaarheid en de werkzaamheid van vele schoonheids-en verzorgingsproducten drastisch verbeterd wordt. Ze zorgen ervoor dat producten niet in de winkelrekken bederven of kapot gaan wanneer ze bij ons in de kast staan.

Zonder conserveringsmiddelen kunnen producten bederven of een deel van hun doeltreffendheid verliezen voordat ze compleet zijn opgebruikt. Dit zorgt voor veel verspilling en hogere kosten voor bepaalde artikelen die we uiteindelijk toch weer nodig hebben. Mensen die graag zonder parabenen willen leven zullen waarschijnlijk meer geld moeten uitgeven voor gespecialiseerde producten die biologisch worden gemaakt en worden aangeduid met een bepaald etiket, bijvoorbeeld ‘bevat geen parabenen’.

Als geld geen rol speelt voor mensen dan zou het gemakkelijk zijn om deze controversiële chemische stoffen niet meer te gebruiken. Echter, de meeste Nederlanders met een gemiddeld inkomen die parabenen willen vermijden zullen al snel merken dat dit niet zo gemakkelijk is als het lijkt.

Waarom parabenen slecht voor ons kunnen zijn