Als er één ding is dat elke vrouw in de loop van haar leven zal leren over cosmetica en huidverzorgingsproducten is het wel dit: geloof nooit de reclamecampagnes van de producenten van deze middeltjes. Allemaal komen ze met studies aanzetten die moeten aantonen dat hun producten goed zijn voor je huid en je er al snel jaren jonger zullen laten uitzien.
Vrouwen, en tegenwoordig trouwens ook steeds vaker mannen, hebben het erg moeilijk om te weten welke claims werkelijk goed onderbouwde wetenschappelijke gronden hebben en welke niet. Ik heb voor jou gezocht naar objectieve en degelijke informatie over het gebruik van cosmetica om je huid jong te houden. Want die bestaat gelukkig wel, je moet enkel door de bomen het bos weten te vinden.
De artikelen die je leest in gespecialiseerde magazines, de adviezen van de verkopers in de winkel en zelfs die van je dermatoloog kunnen immers allemaal 'gesponsord' zijn. De cosmetica-industrie schrikt er niet voor terug deze mensen te betalen om hun producten de hemel in te prijzen.
De afgelopen jaren hebben dermatologen die werkzaam zijn in die industrie een heel scala aan producten ontwikkeld die claimen dat ze fijne lijntjes in je huid kunnen verwijderen, diepere lijnen kunnen opvullen en donker gepigmenteerde vlekjes veroorzaakt door de zon of veroudering kunnen verlichten. Deze producten zouden bovendien minder ingrijpend zijn en veiliger dan plastische chirurgie. Maar ze zijn vaak wel erg duur en soms van twijfelachtige kwaliteit.
Eigenlijk kan je best eerst bij jezelf te rade gaan welke ouderdomsgerelateerde huidproblemen je het liefst zou aanpakken. Laat je daarbij zo weinig mogelijk beïnvloeden door de reclamecampagnes, die willen ons immers graag met een slecht zelfbeeld opzadelen als we niet elk minimale tekentje van een ouder wordende huid onmiddellijk proberen weg te behandelen.
Zijn er zaken die je echt storend en niet mooi vindt? Dan kun je de eventuele behandelingen eens op een rijtje zetten en deze evalueren op de volgende zaken: effectiviteit, kostprijs, de tijd die nodig is om resultaat te boeken en hoe veilig ze zijn voor je gezondheid. Herhaalde behandelingen zijn vaak nodig om op lange termijn een goed resultaat te behouden.
Laten we eens kijken wat de meest aangewezen behandelingen kunnen zijn voor vaak voorkomende klachten in verband met een verouderende huid.
Voor bruine vlekjes:
– Blekende zalf: Deze middeltjes zijn vaak niet duur maar hun effectiviteit is ook niet erg groot. Bovendien zijn ze niet altijd veilig. Uit een rapport van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit: “De verpakking van deze zalfjes laat vaak na te vermelden dat het gebruik slechts tijdelijk en op kleine oppervlakken toegelaten is.
Ze 'vergeten' ook te vermelden dat het na gebruik aangewezen is een goede zonnecrème (minimum factor 20) te gebruiken op deze plekken anders gaat het effect al snel verloren.
Verontrustend is ook een rapport dat heeft aangetoond dat hydroquinone, een actief ingrediënt in veel van deze producten, kankerverwekkend zou kunnen zijn.”
– Retinoïden zalf: Uit een studie van de gerenommeerde Harvard-universiteit bleek dit 'matig effectief' te zijn. Het zal de huid verlichten maar de bruine vlekjes niet volledig doen verdwijnen en het kan ook huidirritatie veroorzaken. Het mag eventueel gebruikt worden in combinatie met blekende zalf.
– Een chemische peeling: Blijkt uit verschillende studies (onder andere een studie van de universiteit van Incheon, Zuid-Korea in 2011) het meest effectieve middel te zijn tegen bruine vlekjes en voor een jonger uitzicht van de huid. Het is wel duur en de tijd die de huid nodig heeft om zich te herstellen hangt erg af van de sterkte van de oplossing die gebruikt wordt.
Over het algemeen zijn ze ook veilig in gebruik maar doordat er zoveel verschillende samenstellingen zijn en sommige huidtypes gevoeliger zijn dan andere valt het toch aan te raden het gebruik ervan op voorhand met je arts te bespreken.
Voor fijne lijntjes en rimpels:
– Lotions die alphahydroxyzuren bevatten of betahydroxyzuren blijken matig effectief te zijn. Ze zijn bovendien ook goedkoop en vrij verkrijgbaar.
– Retinoïdenzalf: blijkt ook hier weer matig effectief te zijn. De producten die vrij verkrijgbaar zijn zijn in de regel veilig te gebruiken, al is het aan te raden ze eerst in kleine dosering uit te testen om te kijken of je huid er niet slecht op reageert. Er zijn ook sterkere varianten maar die zijn enkel op voorschrift te verkrijgen, zodat een arts samen met jouw kan evalueren of dit wel passend is voor jouw huidtype.
– Hydraterende producten: mensen vergeten vaak dat deze eenvoudige, goedkope en veilige producten een erg groot effect kunnen hebben op hoe jong de huid eruit ziet. Ze zullen de lijntjes en rimpels niet wegnemen maar maken ze wel veel minder zichtbaar.
– Zalf met vitamine C: Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat deze de collageen-productie kunnen stimuleren, ons beschermen tegen de schadelijke straling van de zon en huidontstekingen kunnen tegengaan. L-ascorbine zuur zou het meest effectief zijn om rimpels te voorkomen.
– Idebenone: Deze erg krachtige anti-oxidant bleek in een recente studie, gepubliceerd in het 'Journal of Dermatology' na 6 weken de huid tot 26% minder ruw en droog te maken en 37% meer gehydrateerd. Het resultaat was dat er tot een derde minder rimpels en lijntjes zichtbaar waren.
- Chemische peeling: Is ook hier weer één van de meest effectieve oplossingen maar met natuurlijk dezelfde opmerkingen als degene die we er hierboven al over gaven.
Welke huidverzorgingsproducten en cosmetica gebruik jij om je huid er eeuwig jong te laten uitzien? Laat het me weten!
Bij chemische peeling worden de oude oppervlakkige huidcellen verwijderd en nieuwe, jonge huidcellen ‘verschijnen’ aan de huidoppervlakte.
Zoals eigenlijk al staat benoemd is chemische peeling de beste oplossing voor een jongere huid. Ik heb het zelf ook geprobeerd en ben er zeer tevreden mee!