Burnout

Laatste Update: 28 april 2017

Weer aan het werk na een burnout: Tips

Stel je eens voor; je bent hard aan het werk om voor je gezin te zorgen en alles loopt op rolletjes. Natuurlijk heb je het druk en lijd je onder stress, maar wie niet? Toch? Totdat je op een gegeven moment merkt dat het bergafwaarts gaat en dat je steeds minder tegen de druk kunt. En op een dag houdt het op; uit bed komen wordt moeilijk, naar het werk gaan onmogelijk. Je hebt een burnout.

Wanneer je onder een burnout lijdt, word je doorgaans begeleid door je arts. Maar wat doe je nou eigenlijk na je burnout? Wat is de beste manier om weer aan de slag te gaan? In dit artikel deel ik de beste tips met je om weer te gaan werken na je burnout.

Laten we beginnen…

Een burnout - wat is dat eigenlijk?

Bijna 1 op 20 werknemers heeft ooit in zijn leven last van een burnout. Hoewel het vaak niet zo wordt gezien, is een burnout wel degelijk een ziekte. De aandoening wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren. Stress is uiteraard een grote boosdoener, vaak door een te hoge werkdruk. Deze stress wordt je dan vaak te veel, waardoor je emotioneel en fysiek zo erg uitgeput raakt, dat je bijna niks meer kunt doen. Een burn-out wordt gekenmerkt door extreme uitputting, cynisme, en een lage eigendunk als het aankomt op je eigen vaardigheden.

Hoewel burn-out en depressie vaak onder één noemer worden beschreven, zijn deze twee aandoeningen niet hetzelfde. Bij een burn-out gaat het namelijk niet zozeer om een stemmingsstoornis als wel om extreme uitputting.

Om te illustreren hoe erg het ermee gesteld is: 12% van alle huisartsbezoeken gaan om klachten met betrekking tot stress. Het is dus een enorm probleem in onze maatschappij. Vaak worden overmatige stress en uitputting nog niet eens bestempeld als burn-out, simpelweg omdat men het nog steeds niet officieel als ziekte onderkend.

Waarom een burnout zo schadelijk is

Een burnout is amper vergelijkbaar met een griepje. Het is niet zo dat je enkele dagen uit de rotatie bent en dan vervolgens weer je werk kunt oppakken zonder problemen. Een echte burnout duurt namelijk vaak enkele maanden, en zelfs dan ben je nog steeds de oude niet. Langer in de ziektewet zitten dan nodig is wil echter niemand. Volg daarom de volgende tips om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen!

5 Tips voor werken na een burnout

  1. Wees duidelijk

Vooral belangrijk is dat je baas en collega's ervan op de hoogte zijn dat je lijdt onder een burnout en dat je zeker in het begin een stuk minder aankan dan normaal. Het is voor veel mensen niet makkelijk om hier eerlijk voor uit te komen, toch maak je het jezelf onnodig moeilijk door hier niet eerlijk over te zijn. Mensen kunnen immers veel beter rekening houden met je beperkingen wanneer ze weten wat er aan de hand is. Bespreek dit dus vooral voorafgaand aan de eerste dag dat je weer aan de slag gaat en vraag ook je baas om dit met je collega's te bespreken zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

  1. Bespreek je stappen met een specialist

De meeste mensen die na een burnout weer aan de slag gaan zijn nog niet helemaal genezen. Bovendien wijst onderzoek uit dat mensen die in het verleden een burnout hadden ook een grotere kans hebben op een terugval. Dit wordt met name veroorzaakt door het feit dat veel mensen gewoon in hun oude gewoontes terugvallen zodra ze weer aan het werk gaan. Dat wil zeggen dat ze niet voldoende rustmomenten nemen en niet op tijd stoppen voordat de stress weer toeslaat. Zodoende is de kans op een nieuwe burnout dan ook veel groter. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat je het met je huisarts bespreekt  wanneer je van plan bent om weer te gaan werken. Eventueel kan hij je ook eerst naar een specialist verwijzen indien dit nodig mocht zijn. De kans is groot dat je arts van mening is dat het nog te vroeg is om deze stap te zetten. In dat geval kun je bespreken welke stappen er eerst ondernomen moeten worden voordat je klaar bent om weer met je werk te beginnen. Stress-management technieken zullen hier ongetwijfeld onder vallen.

  1. Stel duidelijke grenzen

Wanneer je na een burnout weer aan het werk gaat, ben je extra gevoelig voor invloeden van buitenaf. En zeker voor stress. Op dit moment kun je dit echter nog totaal niet aan, het is dan ook belangrijk om heel duidelijk te weten wat je wel en wat je niet overbelast. Zodra je merkt dat iets voor extra stress zorgt, moet je direct aan de bel trekken. Wees hier ook heel duidelijk in tegenover je baas en collega’s. Zorg ervoor dat voorafgaand aan je nieuwe start heel duidelijk is wat je taken zijn en of je met eventuele deadlines te maken hebt.

Durf vooral ook nee te zeggen! Neem niet meer aan alleen om in een goed daglicht te komen staan bij je baas. Je eigen gezondheid is nu het belangrijkste.

  1. Zorg goed voor jezelf

Deze spreekt wellicht voor zich, maar uit de realiteit blijkt vaak iets anders. Voordat je er ook maar over peinst om weer terug aan het werk te gaan, is het belangrijk dat je bepaalde gewoontes hebt aangeleerd om goed voor jezelf te zorgen en een terugval te vermijden. Heel belangrijk hierbij is je slaappatroon. Zeker als je herstellende bent van een burnout, is het belangrijk om minimaal 9 uur per nacht te slapen. Dit geeft je lichaam en geest de benodigde extra tijd om te herstellen en tot rust te komen. Zorg ervoor dat dit regelmaat wordt en niet uitzondering.

Ook is het belangrijk om elke dag een half uur te bewegen. Beweging zorgt voor de productie van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon, wat stressverminderend werkt en tevens voor ontspanning zorgt. Bouw daarnaast regelmatige rustmomenten in je dag in. Neem bijvoorbeeld de tijd om lekker te genieten van een heerlijke kop thee in de middag, of van een romantische film ‘s avonds samen met je partner. Al deze zaken zorgen ervoor dat je regelmatig rust krijgt en stress niet te veel oploopt.

  1. Herken de signalen

Herstellen van een burnout duurt lang en gaat niet altijd even gemakkelijk. Vaak denk je je beter te voelen, alleen om de volgende dag weer in een dip te zitten. Daarom moet je de signalen kunnen herkennen die je vertellen dat je klaar bent om weer te gaan werken. Volgens experts is een stijgende trend in energie- en stemmingsniveaus het belangrijkste teken dat het beter met je gaat en je langzaam klaar bent om weer deel te nemen aan het alledaagse leven. Dit houdt dus niet in dat je je een of enkele dagen beter voelt, maar je echt merkt dat je energieniveau gedurende minimaal twee weken stabiel is en hoger ligt dan de weken ervoor. Deze trend moet stijgende blijven om met zekerheid te kunnen zeggen dat het beter gaat. Het allerbelangrijkste is echter dat je energieniveaus stabiel blijven en niet met de dag wisselen. Hieraan kun je herkennen dat je echt genezende bent.

Conclusie

Het is niets om je voor te schamen als je tijd nodig hebt om weer de oude te worden en hierdoor tijdelijk niet kunt werken. Belangrijk is het om te beseffen dat je niet de enige bent! Talloze Nederlanders lijden jaarlijks aan een burnout en komen er maar met moeite uit. Om je kansen op succes te verhogen, is het essentieel dat je je tijd hiervoor neemt en niet direct weer naar het werk gaat zodra je je weer een dag beter voelt. De kans dat je er dan nog dieper in zakt wordt zo namelijk alleen nog maar groter. Zorg goed voor jezelf en weer ervan overtuigd dat je je weer helemaal lekker voelt, voordat je de stap zet je werk weer op te nemen!

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072470/

turnerpsychologycalgary.com/burnout-when-to-return-to-work-after-a-medical-leave/

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share