Dieet

Laatste Update: 22 mei 2016

Weight Watchers Ervaringen: Succes of flop?

Weight Watchers Ervaringen: Succes of flop?weight watchers ervaringen

Het is alweer 50 jaar geleden dat Weight Watchers op het toneel verscheen en mensen probeerde te helpen een gezonder leven te leiden. Weight Watchers heeft leden geholpen om een stichting te creëren die zich richt op het maken van gezondere keuzes. Weight Watchers werd met name populair door de wekelijkse meetings die vandaag de dag nog steeds een hoeksteen van het programma vormen.

Weight Watchers staat je toe alles te eten wat je wilt, zolang je binnen je dagelijkse beperkingen blijft. Zo kun je toch nog genieten van gerechten waar je van houdt in combinatie met voedzame keuzes zoals fruit, groenten, magere eiwitten en volkoren granen. In tegenstelling tot veel diëten, stimuleert Weight Watchers ook een actieve levensstijl.

Wat is het Weight Watchers dieet?

weight watchers

Het begon allemaal in een woonkamer, waar vrouwen samenkwamen om elkaar te steunen tijdens het afvallen. Daarna groeide de groep en werd vervolgens een van de meest bekende namen op het gebied van gewichtsverlies. Ze zijn tot nu toe een innovatief merk gebleven, hebben online programma's geschapen evenals een programma speciaal voor mannen.

Het oorspronkelijke Weight Watchers programma nodigt leden uit tot wekelijkse bijeenkomsten waar ze mensen helpen een netwerk te vormen met anderen die hetzelfde doel nastreven. De vergaderingen worden geleid door een getrainde leider die de groep motiveert en ondersteuning biedt door middel van informatie over voeding en fitness.

Het dieet zelf is gebaseerd op een puntensysteem. Je berekent eerst hoeveel punten je per dag mag eten op basis van je huidige gewicht, je doel en nog enkele andere factoren. Aan elk voedingsmiddel wordt een aantal punten toegekend. Zo hebben calorie-arme en vetarme voedingsmiddelen bijvoorbeeld minder punten - en kun je hier dus meer van eten - dan vette voedingsmiddelen.

Wanneer je je aan het aantal punten per dag houdt val je vanzelf af omdat je automatisch minder energie consumeert dan je nodig hebt om je huidige gewicht te behouden.

De voor- en nadelen van het Weight Watchers dieetprogramma

weight watchers voordelen

Er zijn veel goede dingen te zeggen over Weight Watchers, maar zoals elk programma zijn er ook nadelen. Persoonlijk heb ik het programma 3 weken gevolgd, maar om voor de meeste mensen effectief te zijn, zijn er wat wijzigingen nodig. Mijn persoonlijke ervaringen lees je onderaan dit artikel.

Voordelen:

 • Programma's voor zowel mannen en vrouwen
 • Kies begeleiding via bijeenkomsten of online
 • Online programma is zeer uitgebreid
 • Biedt begeleiding bij sporten
 • Duizenden recepten en gerechten om uit te kiezen
 • Blijkt al 50 jaar effectief te zijn voor de meeste mensen
 • Biedt veel vrijheid wat betreft voedingskeuzes
 • Stimuleert bewust eten

Nadelen:

 • Niet strict genoeg voor veel mensen
 • Vaak laat het advies over wat echt gezond is te wensen over
 • Online programma's bieden niet het traditionele sociale aspect van de bijeenkomsten
 • Geen gestructureerd plan, wat een probleem kan zijn voor sommigen
 • Geen sterke focus op beweging

Weight Watchers recepten en hulpmiddelen

weight watchers recepten

Weight Watchers benadrukt het eten van gezondere voedingsmiddelen, terwijl je ook met mate van lekkernijen kunt genieten. Je dieet zal dan ook met name volkoren granen, magere eiwitten, groenten en fruit, eieren en zuivelproducten bevatten. Ongeacht welk programma je kiest, je hebt altijd toegang tot een heleboel Weight Watchers recepten online. Tussen de recepten vind je onder andere pastasauzen, muffins, brownies, hamburgers, pizza, pasta en nog veel meer - maar dan wel allemaal gemaakt van gezondere producten. Daarnaast is het natuurlijk ook de bedoeling dat je zoveel mogelijk fruit en groente eet om effectiever af te vallen.

De website van Weight Watchers is voorzien van duizenden recepten voor alle gelegenheden. Leden van de Weight Watchers Bijeenkomsten kunnen ook gebruik maken van de A-Z voedsel lijst te vinden in de Pocket Guide. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar met bijvoorbeeld tips voor eten in restaurants.

Ongeacht of je het programma online doet of deelneemt aan bijeenkomsten, je vindt hier talloze ideeën voor snacks en maaltijden samen met een lijst van de zogenaamde power foods, zoals fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten. Het programma is ontworpen om je te leren hoe je slimmere keuzes kunt maken, zodat je maaltijden voedzamer zijn, maar je ook beter verzadigen en je dus minder geneigd bent naar ongezond junkfood te grijpen.

Het nieuwe ProPoints programma

propoints programma

Recentelijk is Weight Watchers overgestapt naar een nieuw programma waarin deelnemers nog meer gestimuleerd worden om voor gezonde voedingsmiddelen te kiezen. Dat is toch een pluspunt, want het merk laat zo wel zien dat het mee wil gaan met de tijd.

Net zoals in het oude programma, tellen calorieën ook mee in het pro-programma, omdat het een feit blijft: je moet meer calorieën verbranden dan je eet wil je effectief kunnen afvallen. Maar natuurlijk is er nog veel meer nodig voor succesvol gewichtsverlies, en waar die calorieën vandaan komen maakt een groot verschil.

Zelfs wanneer de calorieën hetzelfde zijn, krijgen eiwit- en vezelrijke voeding minder ProPoints zodat je hier meer van kunt eten. Calorierijke voedingsmiddelen die meer vet en bewerkte koolhydraten bevatten, krijgen meer punten toegekend. Daarnaast mag je ook onbeperkte hoeveelheden vers fruit en niet-zetmeelrijke groenten eten. ProPoints wil mensen zo aanmoedigen om een grote verscheidenheid van gezond voedsel te eten - verdeeld over drie maaltijden plus snacks.

Deelnemers worden aangemoedigd om met name voor meer Power Foods te kiezen,  zoals volkoren granen, mager vlees, magere zuivel en onbeperkte hoeveelheden vers fruit en niet-zetmeelrijke groenten. Groenten en fruit zijn bijzonder verzadigende en voedzame voedingsmiddelen die de basis van elk dieet zouden moeten vormen. Rijk voedsel kan nog steeds wel worden gegeten, maar het nieuwe programma beperkt de hoeveelheid van deze extra's.

De ProPoints waarden van voedsel kunnen bepaald worden door middel van een pocket guide die honderden van de meest populaire voedingsmiddelen bevat, een online database van duizenden voedingsmiddelen, een mobiele app of door middel van een Pro Points rekenmachine.

Weight Watchers en Sport

weight watchers sport

Weight Watchers stimuleert een actieve levensstijl, hoewel beweging en sporten geen vereisten zijn van het programma. Doe je echter wel aan beweging, wat natuurlijk zeker aan te raden is, dan krijg je ook meer punten toegewezen per dag. Om deze hoeveelheid extra punten te bepalen, dien je eerst te bepalen hoeveel je precies sport en hoeveel je daarbij verbrandt.

Om de intensiteit van je training te berekenen, kun je gebruik maken van hartslagen per minuut of een aantal eenvoudige fysieke aanwijzingen. Als je ervoor kiest om de hartslagen per minuut te gebruiken voor je berekening, zijn de indelingen als volgt:

 • Lage intensiteit: 68-92 slagen per minuut
 • Matige intensiteit: 93-118 slagen per minuut
 • Hoge intensiteit: meer dan 119 slagen per minuut

Met behulp van fysieke signalen kun je ook bepalen hoe intens het sporten was. Dit is wat door Weight Watchers zelf het vaakst gebruikt wordt Deze methode is gemakkelijker dan het controleren van je hartslag tijdens het sporten. De onderstaande tabel kan worden gebruikt om je te helpen de intensiteit van je training te bepalen:

 • Lichte intensiteit - Vrij gemakkelijke oefening waar je niet van gaat zweten tenzij het een warme, vochtige dag is. Er is geen merkbare verandering in ademhalingspatroon.
 • Matige intensiteit - Ietwat zwaardere oefening waar je wel vaak gaat zweten na ongeveer 10 minuten. De ademhaling wordt dieper en sneller. Je kunt een gesprek voeren, maar niet zingen.
 • Hoge intensiteit - Zware oefening die zal ertoe leiden dat je al gaat zweten na drie tot vijf minuten. Ademhaling is diep en snel. Je kunt alleen maar praten in korte zinnen.

Houd in gedachten dat mensen die net beginnen met sporten of die niet actief zijn geweest gedurende een lange periode vaak de neiging hebben om de intensiteit te overschatten. Als je net begint kan het nauwkeuriger zijn om de intensiteit te meten door het meten van je hartslagen totdat je een juist begrip van de werkelijke intensiteit hebt gekregen.

Met Weight Watchers kun je eigenlijk voor elke vorm van beweging kiezen, alles is gezond zolang je het maar leuk vindt. Enkele aanbevolen vormen van lichaamsbeweging zijn:

 • Yoga
 • Pilates
 • Wandelen
 • Jogging
 • Aerobics
 • Zwemmen
 • Fietsen
 • Kickboxing

Mijn eigen Weight Watchers ervaringen

weight watchers resultaten

Persoonlijk heb ik het programma 3 weken gevolgd. Ik ben maar weinig afgevallen, namelijk 1 kilo, maar dit was verder ook niet de focus. Ik weet dat erg veel mensen veel succes hebben met Weight Watchers, en ik denk dat dit voornamelijk te maken heeft met de eenvoud van het programma. Het lijkt wellicht dat het lastig is om punten te tellen elke dag, maar eigenlijk valt dit wel mee. Je went er snel aan en op een gegeven moment gaat het automatisch, zeker omdat je toch vaak dezelfde maaltijden eet.

Hoe gezond het dieet is, dat bepaal je natuurlijk zelf. Je mag je punten zelf besteden waaraan je wilt, echter wordt je wel ertoe aangezet om gezonde keuzes te maken, dit is zeker een pluspunt. Wel is het zo dat 'gezonde keuzes' een ruim begrip is. Natuurlijk twijfelt niemand eraan dat groenten en fruit gezond zijn. Echter, producten die maar weinig calorieën bevatten krijgen ook maar weinig punten toegekend, wat de indruk zou kunnen geven dat ze dus ook gezond zijn. Ik vind persoonlijk dat hier nog meer de nadruk op moet worden gelegd, en dat producten die dan wel weinig calorieën bevatten, maar ook gewoon lege calorieën, dat deze toch meer punten zouden moeten krijgen.

Dat gezegd hebbende denk ik dat Weight Watchers voor veel mensen een ideaal plan is. Als je genoeg weet om de betere keuzes te maken, kan het bovendien een uiterst gezond dieet zijn. Je hebt natuurlijk erg veel vrijheid omdat je zelf kunt kiezen waaraan je je punten besteedt.

Echter denk ik ook dat er mensen zijn die het met dit programma juist niet goed doen, met name omdat deze groep meer beperkingen en meer regels nodig heeft. Als jij weet dat je bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden of een streng programma moet volgen om te kunnen afvallen, dan is Weight Watchers waarschijnlijk niet je ideale keuze.

Tot slot...

Met name het gemak van Weight Watchers maakt het voor mij toch een aanrader. Iedereen kan er gemakkelijk mee beginnen en krijgt bovendien ook nog extra steun wanneer er gekozen wordt voor een officieel (online) programma.

Bedenk wel: ook wanneer je niet over je puntenlimiet gaat op een dag, wil dat nog niet zeggen dat je gezond eet. Wil je echt weten wat je elke zou moeten eten en waar een optimaal dieet uit bestaat in het kader van het Weight Watchers programma, kijk dan eens naar dit artikel.

Succes!

Bronnen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Weight_Watcher

http://www.weightwatchers.com/food/index.aspx

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share