Voedingsadvies

Laatste Update: 17 november 2016

Welke pasta is gezond?

Toevallig zal dit artikel gaan over een van mijn lekkerste gerechten. Eigenlijk zijn het meerdere gerechten, maar alles met het ingrediënt pasta vind ik heerlijk. Met vis, groeten, vlees, etc. Je kunt het niet raar genoeg bedenken of ik heb het wel eens gegeten en alle soorten gerechten vind ik echt heel erg lekker.

Helaas kan ik het niet elke dag eten (als dat kon deed ik dit zeker) maar ook een te grote hoeveelheid aan pasta kan niet altijd even goed zijn voor je gezondheid.

Sterker nog, er zijn ook soorten pasta die bij voorbaat niet goed zijn voor je gezondheid. Ik dit artikel geef ik je een aantal feiten over pasta!

Nog even een korte opmerking, hiernaast op de afbeelding is mijn lievelingsgerecht afgebeeld: Pasta bolognese!

Wat is pasta?

Heb jij jezelf wel eens de vraag gesteld wat pasta nu eigenlijk is? Pasta is (wanneer we het hebben over het deegwaar) een andere benaming voor Italiaanse noedels. De meeste bekende vormen van pasta zijn:

 • Macaroni
 • Lasagne
 • Spaghetti
 • Penne
 • Tagliatelle


Die hierboven genoemde 5 soorten pasta, zijn slecht en top 5 van de meest bekende. In totaal zijn er wel meer dan 20 verschillende soorten. In de supermarkt liggen er maximaal een stuk of 8. Wil je de rest een keer proberen? Dan zal je terecht kunnen bij de plaatselijke specialist of een tripje richting Italië plannen.

Door de jaren heen zijn er werkelijk waar duizenden verschillende recepten de grond uit geschoten hoe je een gerecht met pasta kunt maken. Het is daadwerkelijk met eigenlijk alles we te combineren: Met vis, vlees, groeten etc.

Hoe wordt het gemaakt?

Pasta wordt gemaakt van harde granen (tarwe) die op heel veel verschillende manieren gevormd kan worden. Vandaar dat er ook veel verschillende soorten van pasta zijn. Soms wordt er ook water gebruikt bij het produceren van pasta echter echte pasta bevat geen water en dit wordt in het productieproces ook zeker niet gebruikt!

2 soorten pasta

In principe zijn er slecht 2 soorten hoofdpasta waar de overige soorten uit gemaakt worden.

 1. Gedroogde pasta
 2. Verse pasta

Pasta is niet ongezond???

Ik ga er vanuit dat iedereen wel eens pasta heeft geproefd dus ik zal niet vertellen hoe het smaakt! Men denkt namelijk dat je dik wordt wanneer je veel pasta eet. Dit is natuurlijk complete onzin. Een normale portie gekookte pasta voor mij betekent 100 gram en zal uitkomen op ongeveer 350 Kcal.  Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort pasta!

Hetgeen waar je wel dik van kunt worden is de verschillende toevoegingen zoals soesjes, kazen, pesto en noem maar op! Dit zijn nu juist de dingen waar pasta “slecht” door kunt maken!

Wanneer je bijvoorbeeld wat groente toevoegt aan pasta zal het een goede en evenwichtige maaltijd zijn!

Je kunt pasta wel ongezond maken

Een verse pasta met tomaten saus zal erg goed voor je zijn want het levert zijn voldoende energie je ook nog eens via te tomaten saus goede voedingsstoffen binnen zoals anti-oxidanten. Gooi het dus ook niet vol met “liters” vette kaassausen bijvoorbeeld!

Welke pasta is gezond?

Zoals hierboven genoemd is pasta bij voorbaat niet slecht. Volkoren pasta gebaseerd op volkoren granen levert je echt nog meer goede voedingsstoffen op! De pasta varianten gebaseerd op volkoren granen zijn rijk aan vitaminen, anti-oxidanten, goede vezels en lignanen!

Het wekelijks eten van pasta (volkoren pasta) heeft bewezen om een goede toevoeging te zijn aan je voedingspatroon en zal de ontwikkeling van gezonde hart- en bloedvaten doen versnellen, het gaat kanker tegen en heeft een zeer goede werking op de spijsvertering!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Geachte redacteur,

  Ik heb het pasta artikel gelezen en mis nog een (gemiddelde) voedingstoffen lijst.
  Als deze erbij stond, had ik gewezen op de grote hoeveelheid zetmeel.
  Zetmeel is een koolhydraat en heeft veel van suiker.

  U meent dat een wekelijkse portie goed is voor hart en bloedvaten, maar de hoeveelheid zetmeel in pasta's spreken dit tegen, integendeel werkt verstoppend.

  Met deze onderzoeksvraag zocht ik naar een artikel dat informeert over hoe gezond pasta is.

  Dus ik hoop bij deze dat uw mij kunt terugbrengen tot het eten van heerlijke spaghetti's

  Met vriendelijke groet,

  Oerboer

  1. Hoi Leon,

   Pasta is natuurlijk een hele grote leverancier van zetmeel, daar heb je helemaal gelijk aan. Ik denk dat je op een andere manier naar pasta moet kijken: Ten eerste is volkoren pasta de beste oplossing. Maar belangrijker is wat je erbij doet. Lekker pasta eten is niet een kwestie van het bord volladen met pasta, en er een potje saus overheen gooien. Pasta moet je eten met verse ingrediënten zoals groenten, en dan ook nog het liefst met zelfgemaakte tomatensaus.Alleen dan weet je wat er in verwerkt zit, en vooral wat er NIET in zit.
   Ik maak zelf regelmatig zelfgemaakte pasta met een heerlijke zelfgemaakte saus. Ik bestempel dit als zeer gezond met al die verse groenten. Om je vingers bij af te likken!

   Succes en smakelijk eten!
   Jack

 2. Geachte Robert Jan Hendriks ,

  Ik heb een enkele vraagje !
  Ik heb nu een blubber buikje over van zwangerschap kan ik dan wel volkoren spelt pasta eten om in goede conditie te blijven, want ik fiets elke dag 2 uur .

  Groetjes,
  Doutzen

  1. Hallo Doutzen,

   Het beste advies dat ik je kan geven is om geen strikt dieet te volgen! Je hebt voldoende calorieën nodig voor herstel na de zwangerschap. De beste manier is inderdaad om meer te bewegen / sporten. Aangezien je elke dag al 2 uur fiets is volkorenpasta natuurlijk een prima voedingsbron.

   Een goede tip is om eens te kijken naar speltpasta i.p.v. volkorenpasta, zitten meer nutriënten in en heeft een lekkere nootachtige smaak.

   Handige links:
   https://www.optimalegezondheid.com/speltpasta/
   https://www.optimalegezondheid.com/hoe-gezond-is-speltbrood/

   Succes!

   Groetjes,

   Jack

 3. Echte pasta kan wel degelijk water bevatten. In het zuiden van Italië (Puglia, Basilicata, Calabria) wordt pasta gemaakt van semolina, het durum tarwegries afkomstig van durum tarwe. Dit wordt met water aangemaakt tot deeg. Daarvan wordt in die streken alle pasta gemaakt. Pasta met ei is iets uit Noord-Italië.

 4. goede middag

  heb een vraagje over de pasta.
  is de pasta gemaakt van spelt, rijst of mais wel goed bij een schimmelinfectie ?

  vriendelijke groet Miriam

  1. Miriam ik lees net jouw vraag. Ik zit met een ontzurings plan , dat eigenlijk ook gewoon goed is tegen schimmels, en nog veel meer. Rijst is verzurend, tarwe is héél verzurend, maar de Italiaanse spagettie is niet bewerkt-geraffineerd ,dus wel beter, spelt is basisch en mais is basisch. Bij alle ziektes , schimmels,candida, psoriasis, artrose artritis enz is het noodzaak om zo veel mogelijk basisch te eten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share