Welke therapie helpt je van je fobie af?

2017-01-16T08:55:54+01:00november 3rd, 2013|Mentale Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Welke therapie helpt je van je fobie af?

Ze bestaan in alle maten en vormen en iedereen kan ermee te maken krijgen. En als we er last van hebben kunnen ze ons het leven behoorlijk lastig maken. We hebben het over fobieën: door psychologen gedefinieerd als 'een doordringende angst voor een object of een situatie, meestal een overdreven en irrationele angst gezien de werkelijke dreiging die ervan uitgaat.

Een angst die de fobielijder ertoe aanzet erg veel moeite te doen om dit object of deze situatie te vermijden.

We zijn allemaal wel eens ergens bang voor natuurlijk maar dit is niet vergelijkbaar met een echte angststoornis, wat een fobie dus is. Voor deze aandoening bestaan er gelukkig therapieën.

We hebben het in de titel en de inleiding van dit artikel bewust over 'therapieën' en niet over behandelingen. De reden is dat gesprekstherapieën in de regel de meest effectieve behandeling van deze aandoening zijn en dat medicatie eigenlijk enkel in erg acute gevallen zin heeft.

De nadelen van het gebruik van medicatie wegen vaak niet op tegen de beperkte voordelen.

Benzodiazepines zoals oxazepam en diazepam worden soms gegeven om iemand die heel gestrest en angstig is na een angstaanval te kalmeren en antidepressiva kunnen eventueel onderdeel van een behandeling zijn bij zware fobieën.

Maar artsen en psychologen zullen normaal toch eerder voor andere therapieën kiezen om de onderliggende oorzaak van de fobie weg te nemen.

Welke gesprekstherapieën?

Eerst en vooral goed nieuws voor alle lezers die zelf met een fobie kampen: de meeste fobieën kunnen, mits de juiste therapie gekozen wordt, genezen worden. Maar de nadruk bij deze uitspraak ligt wel degelijk op 'de juiste therapie' Er zijn immer zoveel oorzaken en vormen van fobieën dat het onmogelijk is één therapie te vinden die voor al deze vormen een goede remedie is.

Vaak zal zelfs een combinatie van één van de onderstaande methodes aangewezen zijn.

Cognitieve gedragstherapie

Omdat fobieën veel gelijkenissen vertonen met obsessief-compulsieve stoornissen is de behandeling soms ook erg gelijkend. Deze therapie kan bestaan uit verschillende elementen:

  • Ontspanningsoefeningen leren de patiënt hoe hij of zij zichzelf kan ontspannen zodra deze een angstaanval voelt opkomen. De patiënt uitleg geven over z'n angststoornis en inzicht geven in het feit dat dit echt een psychologische aandoening is die perfect kan behandeld worden (psycho-educatie).
  • Systematische desensitisatie, het blootstellen van de patiënt aan het object of de situatie waar hij of zij zo bang voor is. Eerst kleinschalig en langzaam meer en meer tot de patiënt er niet meer angstig op reageert.
  • Bij blootstelling en preventietraining leert de patiënt dat hij anders moet reageren telkens als hij met het object van z'n angsten geconfronteerd wordt. Hij mag niet langer hetzelfde gedrag stellen als vroeger maar moet juist bewust eraan denken te kiezen voor een betere reactie.
  • En tenslotte is er een ook een cognitieve herstructureringstherapie waarbij aan de patiënt geleerd zal worden dat hij z'n