Mentale Gezondheid

Laatste Update: 16 januari 2017

Welke therapie helpt je van je fobie af?

Ze bestaan in alle maten en vormen en iedereen kan ermee te maken krijgen. En als we er last van hebben kunnen ze ons het leven behoorlijk lastig maken. We hebben het over fobieën: door psychologen gedefinieerd als 'een doordringende angst voor een object of een situatie, meestal een overdreven en irrationele angst gezien de werkelijke dreiging die ervan uitgaat.

Een angst die de fobielijder ertoe aanzet erg veel moeite te doen om dit object of deze situatie te vermijden.

We zijn allemaal wel eens ergens bang voor natuurlijk maar dit is niet vergelijkbaar met een echte angststoornis, wat een fobie dus is. Voor deze aandoening bestaan er gelukkig therapieën.

We hebben het in de titel en de inleiding van dit artikel bewust over 'therapieën' en niet over behandelingen. De reden is dat gesprekstherapieën in de regel de meest effectieve behandeling van deze aandoening zijn en dat medicatie eigenlijk enkel in erg acute gevallen zin heeft.

De nadelen van het gebruik van medicatie wegen vaak niet op tegen de beperkte voordelen.

Benzodiazepines zoals oxazepam en diazepam worden soms gegeven om iemand die heel gestrest en angstig is na een angstaanval te kalmeren en antidepressiva kunnen eventueel onderdeel van een behandeling zijn bij zware fobieën.

Maar artsen en psychologen zullen normaal toch eerder voor andere therapieën kiezen om de onderliggende oorzaak van de fobie weg te nemen.

Welke gesprekstherapieën?

Eerst en vooral goed nieuws voor alle lezers die zelf met een fobie kampen: de meeste fobieën kunnen, mits de juiste therapie gekozen wordt, genezen worden. Maar de nadruk bij deze uitspraak ligt wel degelijk op 'de juiste therapie' Er zijn immer zoveel oorzaken en vormen van fobieën dat het onmogelijk is één therapie te vinden die voor al deze vormen een goede remedie is.

Vaak zal zelfs een combinatie van één van de onderstaande methodes aangewezen zijn.

Cognitieve gedragstherapie

Omdat fobieën veel gelijkenissen vertonen met obsessief-compulsieve stoornissen is de behandeling soms ook erg gelijkend. Deze therapie kan bestaan uit verschillende elementen:

  • Ontspanningsoefeningen leren de patiënt hoe hij of zij zichzelf kan ontspannen zodra deze een angstaanval voelt opkomen. De patiënt uitleg geven over z'n angststoornis en inzicht geven in het feit dat dit echt een psychologische aandoening is die perfect kan behandeld worden (psycho-educatie).
  • Systematische desensitisatie, het blootstellen van de patiënt aan het object of de situatie waar hij of zij zo bang voor is. Eerst kleinschalig en langzaam meer en meer tot de patiënt er niet meer angstig op reageert.
  • Bij blootstelling en preventietraining leert de patiënt dat hij anders moet reageren telkens als hij met het object van z'n angsten geconfronteerd wordt. Hij mag niet langer hetzelfde gedrag stellen als vroeger maar moet juist bewust eraan denken te kiezen voor een betere reactie.
  • En tenslotte is er een ook een cognitieve herstructureringstherapie waarbij aan de patiënt geleerd zal worden dat hij z'n negatieve gedachten en gevoelens rationeel moet analyseren. Hij moet inzien dat z'n angsten absoluut niet te verantwoorden zijn als hij er met de nodige afstand objectief naar kijkt.

Oogbeweging of EMDR-therapie

Deze vorm van therapie wordt vooral toegepast wanneer de behandelende arts of therapeut vermoedens heeft dat de fobie te wijten is aan een onverwerkt trauma, een zogenaamde posttraumatische stress-stoornis. Het kan zijn dat een gebeurtenis in het verleden, vaak in de kindertijd, door de patiënt gelinkt wordt aan situaties of objecten die dan erg negatieve herinneringen en gevoelens zullen oproepen.

Doel van de therapie is patiënten de herinneringen aan dat trauma beter te laten verwerken, zodat de sterke gevoelens die eraan gekoppeld zijn verdwijnen. Dit wordt onder andere gedaan door tijdens het ophalen van de herinnering de patiënt snelle oogbewegingen te laten maken.

Dit zou onze hersenen op dezelfde manier laten werken als tijdens onze REM-slaap en daardoor het verwerken van de herinneringen gemakkelijker maken.

Hypnotherapie

hypnotherapieBij deze therapie wordt de patiënt in een toestand van hypnose gebracht, met als doel hem of haar op een ontspannen manier een inkijk in zijn of haar onderbewustzijn te geven. De patiënt wordt gestimuleerd gebeurtenissen uit het verleden te koppelen aan het heden zodat men kan leren beter om te gaan met angsten die hun basis vinden in gebeurtenissen uit het verleden.

Je ziet het, psychologen en artsen hebben heel wat therapieën ter beschikken om mensen die lijden onder fobieën te helpen deze te overwinnen. Alle bovenstaande therapieën hebben hun deugdelijkheid al voldoende bewezen in verschillende studies.

Maar zoals gezegd vereist elke patiënt en fobie een andere aanpak en dus zal de behandelaar soms even moeten zoeken vooraleer de juiste aanpak gevonden is. Mocht jij zelf met een fobie rondlopen is de boodschap dan ook: zoek hulp, laat je behandelen en geef vooral niet te snel op. Je kan ze vast en zeker overwinnen!

Jouw vragen en reacties naar aanleiding van dit onderwerp zijn weer van harte welkom. Laat ze hier achter!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share