Cellulitis

Laatste Update: 9 december 2022

Welke vrouwen lopen kans op cellulitis?

Misschien is dit een beetje een rare titel, ik zal het dan ook even nader toelichten. Iedereen vrouw (ook man)loopt natuurlijk het risico om cellulitis te ontwikkelen (1). Het hangt vaak van externe omstandigheden af hoe groot de kans is om putjes in de benen/billen te krijgen.

Er zijn onderzoeken bekend gemaakt dat cellulitis ook erfelijk kan zijn, maar dit is slecht een kleine groep. Het overgrote deel van de vrouwen heeft zelf de touwtjes in handen. Eigenlijk best fijn toch? Om te weten dat je zelf verantwoordelijk bent voor de ontwikkeling van cellulitis. Naja het kan ook een beetje confronterend zijn natuurlijk.

In dit artikel wil ik het gaan hebben over de kans op cellulitis en het land waar je geboren bent. Ieder land heeft zo hun eigen gewoontes (cultuur) en het schijnt dat ook cellulitis hier gevoelig voor is! Ik zal je niet alleen vertellen in welk land het grootste percentage "cellulitis vrouwen" rondloopt, maar ook geef ik je de reden!

Cellulitis in Nederland

Laat ik eerst even naar Nederland kijken, misschien is dit ook wel het meest interessant!

Wat vindt de Nederlandse vrouw van hun eigen bilpartij? Zijn wij Nederlanders erg tevreden?

Vorig jaar zomer (mei 2011) is er een onderzoek naar vorig gekomen waarin blijkt dat 28% van alle vrouwen hun eigen billen "mooi" vindt. Dit is een erg hoog percentage. Gemiddeld genomen scoren Nederlandse billen "best ok".

Slechts 16% is niet tevreden met de bilpartij en de grootste oorzaak voor deze mening ligt bij de putjes in de billen, gevolgd door platte en hangende billen.

Gemiddeld genomen is Nederland erg tevreden met de eigen billen!

Cellulitis over de hele wereld

Het zal je wellicht niet verbazen, maar Amerika is het land waar de meeste "cellulitis vrouwen" rondlopen! Het verschil tussen de #1 en de #2 (Brazilië) is zelfs 400%. Dus wanneer ik in Amerika geboren bent loopt je de grootste kans op deze huidaandoening.

Hoe zit het met de rest van de wereld?
Noord- en Zuid-Amerika nemen het grootste deel voor hun rekening gevolgd door Japan, Australische en vervolgens Europa. Grappig om te weten is dat Frankrijk, Italië en Portugal de enige 3 landen in Europa zijn waar relatief erg weinig mensen zijn met cellulitis. In Azië en Afrika is de kans op cellulitis vrij laag.

Waar ligt je oorzaak?
In het begin vond ik het erg moeilijk om een correlatie te vinden. Het is natuurlijk te makkelijk om het zomaar weer op het voedingspatroon te gooien, ondanks dat ik wel denk dat hier de oorzaak ligt. Maargoed, eerst wil ik "bewijs" hebben voordat ik deze uitspraak wil bevestigen.

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat hormonen een rol spelen (2).

Na een tijdje gezocht te hebben kwam ik een overzicht tegen waar het aantal mensen met obesitas er overgewicht. Ik klikte op het knopte "map" en tot mijn grootste "verbazing" zag ik alle landen die ook in het lijstje stonden van de landen met cellulitis.

Deze stonden natuurlijk niet in de exact zelfde volgorden (de top 3 trouwens wel), maar de 2 lijstjes kwamen erg veel overeen.

Misschien is het te vroeg om een conclusie te trekken, maar het volgende kan ik wel zeggen.

De landen waar de meeste vrouwen rondlopen met cellulitis, zijn ook de landen waar ook de meeste mensen last hebben van obesitas!

Ander onderzoek laat ook zien dat hoe hoger het BMI, hoe meer je last hebt van bubbels vlak onder de huid als vrouw (3).

Je mag ieder zijn eigen conclusie trekken.... Wat is die van jou?

Bronnen:

  1. http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.ceon.element-1acef128-b32e-3fe7-b7e8-d64a753e4170
  2. https://www.termedia.pl/Cellulite-a-cosmetic-or-systemic-issue-Contemporary-views-on-the-etiopathogenesis-of-cellulite,7,33343,0,1.html
  3. https://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/2019/04000/Structural_Gender_Dimorphism_and_the_Biomechanics.22.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share