Cellulitis

Laatste Update: 2 november 2020

Cellulitis om je lichaam te beschermen?

Adipocytes (of vetcellen) zijn speciale cellen in het lichaam om het lichaam te beschermen en te voorzien van vetcellen(1). Je hebt een aantal van deze plaatsen in je lichaam en de meest voorkomende is in de holte van de buik en rechtstreeks onder de huid. De reden dat deze vetcellen bestaan is om je lichaam ’s temperatuur te regelen en voor energie opslag. Met andere woorden, deze vetcellen waar veel vrouwen wereldwijd last van hebben is het resultaat van miljoenen jaren evolutie met als doel je warm te houden en beschermen.

Survival of the fittest
Een lange tijd geleden toen we nog in grotten leefden en niet wisten wanneer er weer eten op de tafel zou staan heeft je lichaam een soort verzekeringspolis ingesteld. Deze polis had als doel om je overlevingskansen te verhogen. Want heel lang geleden kon je niet simpelweg naar de supermarkt voor je ontbijt, lunch en avondeten. Er moest gejaagd worden op dieren en fruit geplukt worden om te overleven. Soms waren er tijden bij (bijvoorbeeld een strenge winter) dat er voor een lange tijd helemaal geen of beperkte mate voedsel te krijgen was.

Om toch te overleven heeft je lichaam een systeem ingesteld om ervoor te zorgen dat je in slechte tijden ook nog kunt overleven. Deze opslag is mogelijk door een vorm van synthese en opslag. Echter, wanneer de opslagruimte te groot wordt krijg een golvend en klonterig effect en noemen we ook wel sinaasappelhuid, oftewel cellulitis.

Cellulitis Factoren

Er zijn een aantal factoren die juist deze "vetopslag" verhogen en zijn vooral te wijten aan: ongezonde voeding,

  • gebrek aan oefening,
  • lage vochtinname
  • en een onevenwichtige hormoonhuishouding(2).

Dit geeft ook direct aan dat je cellulitis kunt bestrijden met een effectief dieet, regelmatig bewegen en meer water gaan drinken. In sommige gevallen wordt er zelfs gekozen voor een chirurgische ingreep, maar daar ben ik geen fan van gezien de hoge risico’s en beschadigen aan de huid.

Cellulitis Crème

Waar ook veel vrouwen voor kiezen is een behandeling met een cellulitis crème. Het idee dat je met een zalf de oneven huid kunt wegsmeren klinkt natuurlijk erg verleidelijk. Persoonlijk ben ik van mening dat cellulitis crèmes niet altijd even effectief kunnen werken wanneer je ook niet richt op de echte oorzaken van cellulitis. De directe reden waarom cellulitis crèmes voor een (tijdelijke) verlichting kunnen zorgen is doordat er cafeïne op de ingrediëntenlijst staat. Even voor de duidelijkheid,  het is niet de bedoeling om 5 koppen koffie per dag te gaan drinken aangezien de cafeïne in crèmes op een andere manier werken dan het drinken van cafeïne.

"Koffiedik als behandeling tegen cellulitis"

Het doel van de crèmes is om voor een licht branderig effect te zorgen en de bloedstroom te bevorderen en om de vetcellen op te splitsen(3). Hoewel cafeïne zeker kan helpen om de vet uit de vetcellen te splitsen en elimineren is het alleen niet voldoende. Een gezonde lifestyle zal altijd de basis moeten vormen van een effectief anti cellulitis plan.

Bronnen:

  1. https://www.nature.com/articles/srep02767
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520379/
  3. https://minus-adip-extra.de/wp-content/uploads/2020/05/P-170-A-Jens-Bielenberg_Cellulite.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share