Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm Zomer Weekmenu!

Eczeem

Laatste Update: 24 november 2020

Werking huid en eczeem

De meeste mensen denken dat hun huid een simpele laag is en verder niets. Maar de huid is een complex orgaan net zo als je hart en longen en heeft talloze systemen om je lichaam gezond te houden. Ook is het de ons grootste orgaan en het bedekt je hele lichaam(1).

Je kunt je huid prijzen vanwege de volgende werkingen:

Beschermlaag: De buitenste laag, oftewel de opperhuid beschermt de huid tegen vrije radicalen en vervuiling door een waterdicht systeem.

Ook kan je huid snel pigmentcellen stimuleren om de huid te beschermen tegen de zon, UV-straling is het meest gevaarlijke voor de huid. Deze zonnestralen zijn extra slecht voor de dermis net onder de opperhuid. Deze zit vol met collageen en zorgt ervoor dat de huid sterk en flexibel blijft. Zodra de hoeveelheid collageen afneemt veroudert de huid en ontstaan er rimpels. Vooral bij een droge huid is dit erg snel het geval omdat de UV-straling dan sneller de collageenlaag aantast.

Helemaal onder de dermis heb je de hypodermis en die heeft als functie om de huid te verbinden met de botten en zorgt voor energieopslag. Het wonderlijke van de huid is dat het voor een verbinding zorgt met het complete lichaam. Wanneer er een wond ontstaat wordt er per direct en signaal gestuurd naar de hersenen om dat op te lossen.

Temperatuur regulatie: Krijg je kippenvel of je haren gaan rechtop staan wanneer het koud is? Of zweet je wanneer het erg warm is of rode wangen door pollen? Zonder dat je er iets voor hoeft te doen zorgt je huid ervoor dat de temperatuur op het goede punt blijft zodat het lichaam optimaal kan functioneren.

Helaas doet het kippenvel niet veel om je huid warm te houden. Het stamt nog uit de tijd dat we nog wel bedenkt waren met een bult haar, maar het zweet en ook de rode wangen bij hitte zorgen er zeker voor dat je lichaam afkoelt.

Verbinding met je omgeving: Je huid zorgt ervoor dat je in contact kunt komen met de wereld. Er zijn talloze receptoren in je huid allemaal verbonden met je zenuwstelsel en hersenen. Zelfs hele complexe handelingen zoals auto rijden kun je door dit systeem. Maar ook zorgt het voor sensaties om je te beschermen (warm / koud).

Het is niet voor niets dat kinderen van zachte knuffels houden. 

Aanmaak vitamine D: Vitamines zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam. Vitamine D zorgt ervoor dat de bloedspiegels in balans blijven en een tekort hieraan kan voor huidproblemen zorgen. Veel mensen krijgen vaak niet genoeg vitamine D omdat het vooral te halen is uit vis. Gelukkig maakt je huid zelf vitamine D aan door UV stralen om te zetten in deze vitamine.

In Noord-Nederland hoef je eigenlijk alleen in de winter extra vitamine D uit voeding te halen. In de zomer krijg je genoeg zonlicht, mits je dagelijks 15 minuten buiten bent, om voldoende vitamine D aan te maken.

We dachten ook altijd dat de mate van pigment invloed heeft op de aanmaak van vitamine D, maar dit blijkt niet het geval. De pigment-genen die je hebt hebben hier invloed op(2).

Vet opslag: De huid heeft ook nog een erg vette bescherm laag om er voor te zorgen dat warmte niet snel het lichaam kan verlaten. Daarom zijn we in de winter vaak net 1 kilo zwaarder dan in de zomer. Ook kan het dienen voor een extra vet opslag en is vooral belangrijk geweest ten tijde van voedseltekorten. Teveel vetopslag kan echter bij vrouwen voor cellulitis zorgen.

Algemene Gezondheid: Vaak geeft de huid aan hoe het met je gezondheid gesteld is. Voor mensen die helaas niet geboren zijn met een mooie gladde huid kan dat natuurlijk erg frustrerend zijn. Vooral omdat een huidaandoening lijkt alsof je niet goed voor jezelf zorgt, dat terwijl je zo je best doet. Ook heeft je huid vaak een direct invloed op je zelfvertrouwen en dat kun je zien tegenwoordig met verschillende cosmetische producten.

Om de functies van de huid beter weer te geven heb ik een animatie video gevonden op het internet en legt heel simpel en duidelijk uit hoe complex de huid eigenlijk is:
http://youtu.be/PmotwcIIHS8

De huid en eczeem

Eczeem heeft direct invloed op de opperhuid en dermis en de meeste symptomen zoals rode vlekken en uitbarstingen zul je ook op de opperhuid aantreffen(3). Deze ontstekingen en rode vlekken zorgen voor zichtbare lekkende bloedvaten en na verloop van tijd verandert de structuur van de opperhuid waardoor er regelmatig ontstekingen en eczeem uitbarstingen op de huid kunnen ontstaan.

Hierdoor vermindert de beschermende functie van de huid tegen vrije radicalen, bacteriën en virussen die op die manier in je bloedbaan terecht kunnen komen. Ook de functie om je lichaamstemperatuur goed te reguleren wordt door eczeem lastiger gemaakt.

De huid reageert hierop door je immuunsysteem hierop los te laten waardoor er een overreactie kan ontstaan en jeuk. Toch kun je veel doen om eczeem onder controle te krijgen en de eerste stap is om een aantal bekende ‘’eczeem prikkels’’ te mijden. Waarom deze prikkels in veel gevallen eczeem verergeren is nog niet wetenschappelijk onderbouwd maar gedacht wordt dat het met allergieën te maken heeft.

Hieronder een aantal tips om je huid te versterken:

 • verminder contact met dingen waardoor je huid kan irriteren;
 • draag kleding gemaakt van katoen;
 • verzorg je huid goed tijdens een bad of douche;
 • gebruik elke dag een verzachtende crème;
 • bij jeuk probeer niet te krabben;
 • vermijd te warm weer waardoor je gaat zweten;
 • anti stress management;
 • blijf je huid goed verzorgen zelfs wanneer je eczeem weg is.

Tot slot...

De huid is het grootste orgaan dat je hebt met een belangrijke beschermende functie tegen vrije radicalen. Dat zijn minuscule deeltjes die door de lucht en je lichaam zweven en daar schade aan je DNA kunnen toebrengen. In eerste instantie filtert de huid al veel vrije radicalen uit je lichaam, daarna moeten antioxidanten dat in het lichaam overnemen.

Een techniek die je lichaam ervoor gebruikt is het aanmaken van pigment. UV-straling is namelijk ook zo'n vrije radicaal en die is ook nog eens het meest schadelijk voor de huid zelf. De pigmentdeeltjes zorgen ervoor dat de UV-straling niet te ver in de huid kan doordringen.

Als je huid last heeft van eczeem heeft dit op die locatie invloed op het functioneren van de huid. Die is dan niet meer optimaal voor de bescherming en temperatuurregulatie.

Wil je meer tips om eczeem te behandelen? Download dan het e-book "Weg met eczeem" dat staat boordevol tips. Meer dan 90 procent van de lezers is tevreden met de tips die erin staan.

Klik hier om het e-book te downloaden. 

Bronnen:

 1. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.940.6201&rep=rep1&type=pdf
 2. https://pubs.rsc.org/ko/content/articlelanding/2019/pp/c8pp00320c/unauth#!divAbstract
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6464068/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share