• fibromyalgie aandoening

Wie krijgt last van fibromyalgie? Nieuwe Feiten over de omstreden aandoening

2016-11-17T10:57:59+01:00oktober 19th, 2012|Fibromyalgie|29 Reacties

Laatste update: door

Wie krijgt last van fibromyalgie? Nieuwe Feiten over de omstreden aandoening

Wanneer je last hebt van oververmoeidheid of spierpijn – dan is de eerste stap om een afspraak te maken bij je huisarts. Vervolgens zal je arts een bloedonderzoek uitvoeren om te kijken of er infecties zijn.

Wanneer er niks te vinden is wordt er verder gekeken en voordat je weet ben je al maanden bezig om je klachten een ‘’naam’’ te kunnen geven.

Het grote probleem van fibromyalgie is dat de symptomen erg overeen komen met andere aandoeningen, waaronder anaemia, reumatische klachten en auto-immuunziekten waar we mee te kampen hebben. Vandaar dat specialisten eerst alle andere vergelijkbare aandoeningen bij langs gaan voordat de diagnose fibromyalgie wordt gegeven.

Daarbij kun je ook niet zien of iemand fibromyalgie heeft. Er zijn geen duidelijke symptomen zichtbaar. Officieel is fibromyalgie niet eens een ziekte, maar een syndroom. Hetzij meerdere klachten waar geen duidelijke oorzaak voor gegeven kan worden.

Om toch fibromyalgie te kunnen vaststellen wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde fibromyalgie tenderpoints.  Wanneer iemand bij 11 of meer van de tenderpoints pijn ervaart is er sprake van fibromyalgie.

Iemand met fibromyalgie heeft echter meer pijnklachten dan alleen in de tenderpoints.  Andere klachten die gepaard gaan met fibromyalgie zijn onder andere slaapproblemen, weinig energie, geheugen problemen en meer!

Echter, momenteel wordt alleen spierpijn gebruikt bij de diagnose van fibromy