Aambeien Behandeling

Laatste Update: 14 april 2017

Zinkzalf tegen aambeien, helpt het?

Aambeien kunnen veel pijn, jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Kleine aambeien kunnen gemakkelijk worden behandeld met crèmes die je zelf zonder recept kunt kopen en een verandering in je levensstijl. Er zijn echter een aantal mensen die voor het verlichten van hun aambeien liever zinkoxide gebruiken en dit vind je in veel pasta's of crèmes. Laten we de aambeien in het algemeen eens nader bekijken en kijken of een zinkoxide crème (zinkzalf) voor opluchting zou kunnen zorgen.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn aderen in de wand van de endeldarm en de anus, die verdraaid, gezwollen of ontstoken zijn geraakt. Ze kunnen zich intern of extern vormen en pijn en bloeden veroorzaken.

Als je een aambei in je anus, boven de kruising van je rectum en de anus hebt, heb je een interne aambei. Als je aambeien onder deze kruising hebt en onder de huid rond de anus, worden ze beschouwd als externe aambeien. Beide soorten van aambeien kunnen in je anus blijven of naar buiten steken.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan door een toename van de druk, meestal door het persen bij de stoelgang. Aambeien komen vaak voor bij mensen met chronische spijsverteringsstoornissen - vooral constipatie. Ze worden ook vaak gezien bij ouderen en tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, kan je groeiende baby voor extra druk op je baarmoeder en het bekken zorgen, wat kan leiden tot aambeien. De bevalling kan het probleem verergeren maar gelukkig zijn de meeste aambeien, die worden veroorzaakt door de zwangerschap, na de bevalling meteen weer verdwenen.

Een andere veel voorkomende oorzaak van aambeien is obesitas, want als je te zwaar bent, heeft je lichaam gewoon niet genoeg kracht om een goede eliminatie door je darmen te genereren.

Wat is zinkzalf tegen aambeien?

Zinkoxide zorgt voor verlichting van aambeien. Zinkoxide is een type chemische verbinding, die niet in water oplosbaar is maar wel in zuren of alkaline. De witte zink wordt gebruikt als een pigment in verf en het blijft, ook bij blootstelling aan waterstofsulfide of ultraviolet licht, wit. Vanwege het vermogen tot het absorberen van ultraviolet licht, wordt zinkoxide vaak toegepast in crèmes, lotions en zalven ter bescherming tegen zonnebrand. Voordat je het op je aambeien gaat gebruiken, is het noodzakelijk om eerst je arts te raadplegen.

Gebruik zinkzalf tegen aambeien

Zinkoxide kan, volgens velen, een goede alternatieve behandeling tegen aambeien zijn. Zinkoxide zorgt voor een barrière op de huid en kan het zo irritatie voorkomen. Hiernaast kan het gebruik van zinkoxide op je aambeien ook anale irritatie en jeuk verlichten. Het werkt ongeveer hetzelfde als andere aambei-alternatieven, die er op de markt beschikbaar zijn. Zinkoxide crèmes en pasta's kunnen worden gekocht bij drogisterijen en zijn ook online beschikbaar.

De toepassing van zinkzalf tegen aambeien

Het aanbrengen van zinkoxide op het rectale gebied kun je doen met schone wattenbolletjes en je moet er dan voor zorgen dat de crème gelijkmatig op het getroffen gebied wordt aangebracht. Als je liever bij het aanbrengen je vinger gebruikt, moet je je handen vóór en ná de applicatie grondig wassen. Dit is om verontreiniging van het getroffen gebied te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van zinkzalf tegen aambeien

Het is waar dat zinkoxide de aambeien kan verlichten, maar toch moet je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om mogelijke risico's, die de aambeien verergeren en die ook invloed kunnen hebben op je gezondheid, te voorkomen. Zorg ervoor dat je de zinkoxide crème niet in je rectum aanbrengt, omdat het alleen extern mag worden gebruikt. Voorkom ook dat de crème in je ogen, neus en mond komt. Als dit per ongeluk toch gebeurt, moet je onmiddellijk contact opnemen met je arts. Degenen die lijden aan grote en gezwollen aambeien kunnen het beste, voordat ze beginnen met het gebruik van zinkoxide, advies vragen aan een arts.

Vrouwen die zwanger zijn en moeders die borstvoeding geven, moeten ook eerst een arts raadplegen voordat ze zinkoxide of een product tegen aambeien gaan gebruiken. Als je merkt dat je huid gaat irriteren, moet je het gebruik van de zinkoxide crème meteen stoppen. Allergische reacties op zinkoxide zeldzaam, maar je moet meteen stoppen met het gebruik, of onmiddellijk medische hulp inroepen, als je na het aanbrengen van de crème overmatige roodheid, huiduitslag, zwelling of netelroos opmerkt. Als je na het aanbrengen van de zinkoxide bloed op je vinger of het wattenbolletje opmerkt, moet je je arts bellen voor overleg.

Wanneer kun je zinkoxideproducten beter niet gebruiken?

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, mogen zinkoxide niet gebruiken als behandeling voor de verlichting van hun aambeien. Stop ook met het gebruik van zinkoxide crèmes als de huid begint te irriteren. Staak het gebruik van de producten als je een allergische reactie opmerkt en bel onmiddellijk een arts als je na het aanbrengen van de zinkoxide bloed op je vingers of de watjes ziet.

Het is mogelijk om voor verlichting van je aambeien zinkoxide te gebruiken, maar dan moet je wel de nodige voorzorgsmaatregelen nemen want anders kun je het probleem alleen maar verergeren.

Probeer het krijgen van aambeien te voorkomen

Aambeien zijn meestal het gevolg van te hard persen als gevolg van constipatie.

Constipatie wordt vaak veroorzaakt door een slecht dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, het onvoldoende drinken van water en stress. Andere boosdoeners zijn onder andere het misbruik van laxantia, het prikkelbare darm syndroom en hypothyreoïdie.

Deze eenvoudige stappen kunnen je helpen bij het voorkomen van constipatie:

Het voorkomen van aambeien 1: eet vezelrijke voedingsmiddelen

Groenten zijn geweldige bronnen van vezels. Idealiter wil je de soorten eten waar jouw lichaam goed op reageert. Het eten van een grote verscheidenheid aan plantaardige vezels, zal ervoor zorgen dat de ontlasting comfortabel door je darmen kan passeren. Als je extra vezels nodig hebt, stel ik voor om hele biologische lijnzaden te eten. Maal ze in een koffiemolen en voeg één of twee eetlepels toe aan je eten. Je kunt ook organische psyllium proberen, wat zowel obstipatie als diarree kan verlichten. Ik raad je aan om elke vorm van niet-biologische psyllium, zoals Metamucil, te vermijden. Bouw het rustig op, als je niet gewend bent om normaal veel vezels in je dieet te eten, omdat het voor een opgeblazen gevoel en gas zou kunnen zorgen omdat je lichaam moet wennen aan die extra vezels.

Het voorkomen van aambeien 2: verse sinaasappelen

Probeer vanwege de flavonoïden die ze bevatten veel verse sinaasappelen te eten. Flavonoïden zijn krachtige fytochemicaliën die de gezondheid van je aderen promoten. Je kunt ook overwegen om wat kokosolie toe te voegen aan je dieet. Tropische eilandbewoners in de South Pacific halen tenminste de helft van het vet, dat ze consumeren in hun dieet, uit kokosnoten en kokosolie, met als gevolg dat vele typische westerse ziekten en aandoeningen - met inbegrip van aambeien - niet vaak voorkomen. Mijn persoonlijke aanbeveling is pure virgine kokosolie.

Het voorkomen van aambeien 3: drink veel zuiver water

Hetzij zuiver bronwater of water gefilterd door omgekeerde osmose. Gebruik de dorst die je ervaart en de kleur van je urine als graadmeter of je voldoende gehydrateerd bent. Je urine moet een lichtgele kleur hebben. Als het donker geel is, drink je waarschijnlijk niet genoeg water. (Een helder gele kleur is meestal het gevolg van vitamine B2, wat in de meeste multi-vitaminen zit.) Voldoende vezels en water zorgen ook voor een zachtere ontlasting. Een zachtere ontlasting beweegt zich gemakkelijker door je dikke darm en vermindert de noodzaak om te persen.

Het voorkomen van aambeien 4: lichaamsbeweging

Beweeg regelmatig om je spijsverteringskanaal te stimuleren. Daarnaast zorgt lichaamsbeweging voor een betere conditie en een betere algehele gezondheid. Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker waardoor de aambeien ook weer minder snel terugkomen.

Het voorkomen van aambeien 5: probioticum

Neem een hoge kwaliteit probioticum. Evenwicht brengen in je darmbacteriën zal je niet alleen helpen om constipatie te verminderen, maar het zal ook je algehele gezondheid ten goede komen.

Het voorkomen van aambeien 6: krijg controle over je stress

Krijg controle over je emotionele stress. Ik beveel hulpmiddelen aan om je te helpen om emotionele stressfactoren, die bijdragen aan het krijgen van constipatie, te verminderen. Het kan ook helpen bij het verminderen en het elimineren van pijnlijke symptomen die horen bij een aambei uitbraak.

Het voorkomen van aambeien 7: een hurk-wc

Een andere optie waar maar weinig mensen zich bewust van zijn, is het gebruik van een squat toilet of een hurk-wc. Ik ging een paar jaar geleden naar India waar ze op veel plaatsen geen gewone toiletten hebben, maar gewoon een gat in de vloer. Wanneer je gehurkt een toilet gebruikt, zal je lichaam in een positie zijn hoe je eigenlijk van nature stoelgang zou moeten hebben.

Als je op een gewoon toilet zit, verlies je een groot deel van de kracht, die je helpt om je ontlasting naar buiten te persen. Nee ik wil niet zeggen dat je dan maar een gat in je badkamervloer moet maken, maar er zijn wel andere hulpmiddelen die je naast je wc kunt zetten en die enigszins die gehurkte houding zullen simuleren. Hierdoor zul je echt een veel betere stoelgang hebben.

Het voorkomen van aambeien 8: Goede wc-gewoonten

Laat je lichaam op een natuurlijke manier werken door meteen naar het toilet te gaan wanneer je de drang hebt om te poepen. Ga zo snel als je daar behoefte aan hebt – want ophouden kan constipatie veroorzaken of verergeren.

Blijf niet te lang op het toilet zitten. Dit verhoogt de druk op de endeldarm en dat is precies wat je niet wilt hebben. Beperk de tijd op het toilet tot drie tot vijf minuten per toiletbezoekje. Indien nodig kun je opstaan, rondlopen of op een andere manier afleiding zoeken en wachten totdat de drang terugkomt en pas dan weer naar het toilet gaan. Je kunt ook een klein voetenbankje gebruiken terwijl je op het toilet zit om je benen te verheffen en zo de druk wat te verlichten.

Span je niet overmatig in om een stoelgang te hebben. Oefen niet meer dan 30 seconden per poging zachte druk uit en richt je op je buik- en bekkenbodemspieren.

Zinkzalf tegen aambeien

Gebruik een gehurkte houding. Aambeien worden zelden gezien in landen waar mensen gehurkt naar het toilet gaan. Uit een onderzoek gepubliceerd in de late jaren 1980 bleek dat 18 van de 20 patiënten met aambeien volledige en aanhoudende verlichting van pijn en bloeden hadden met het gebruik van een hurktoilet.

Het voorkomen van aambeien 9: veeg je billen op de juiste manier af

Wrijf niet te hard met wc-papier of andere soorten doekjes over het gebied met de aambeien, omdat dit verder zal irriteren en je huid kan ontsteken.

Indien dat mogelijk is, kun je het gebied met de aambeien het beste in een bad of onder een douche, zonder het gebruik van zeep, reinigen - zeep is irriterend. Zorg ervoor dat het gebied goed wordt afgespoeld en dep het droog met een zachte handdoek.

In situaties waarin het wassen niet mogelijk is, kun je vochtige reinigingsdoekjes gebruiken en met langzame en zachte bewegingen je billen schoonmaken.

Tot slot…

Zinkzalf is niet het enige middeltje wat effectief tegen aambeien kan zijn. Er zijn nog meer middeltjes die je gewoon zelf toe kunt passen. Gewoon thuis in je eigen omgeving, zonder gênante situaties bij je huisarts.

Ik heb, na jarenlang onderzoek, een eBook samengesteld waarin al mijn kennis over aambeien staat beschreven.

Wellicht een eBook wat jou kan helpen in je strijd tegen de aambeien? Het boek is GRATIS, dus waarom niet gewoon proberen?

Je kunt hier het GRATIS ebook ‘Weg met aambeien’ downloaden! >>>

Bronnen

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3057743/

medusanews.com/articles/how-to-treat-hemorrhoids-at-home/

www.mydr.com.au/pharmacy-care/haemorrhoids-self-care

hemorrhoids-cured.com

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share