Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 7 maart 2016

Zwanger worden: 10 tips om snel en gezond een zwangerschap te realiseren

Zwanger worden: 10 tips om snel en gezond een zwangerschap te realiserenzwanger worden

Heb jij het moment in je leven bereikt waarop je klaar bent om moeder te worden? Of probeer je zelfs al langer zwanger te raken maar wil het niet zo goed lukken? Zwanger worden en je eigen kindje op de wereld zetten is iets prachtigs, maar het vergt ook een goede voorbereiding.

Immers, je kunt niet zomaar op een dag besluiten dat je nu zwanger wilt worden. Je moer ervoor zorgen dat je lichaam in de beste conditie is zodat je zonder complicaties de zwangerschap doorkomt, maar ook dat je een gezond kindje op de wereld kunt zetten.

Dat gezegd hebbende is het ook niet zo dat je altijd direct zwanger wordt. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe lang het duurt voordat je zwanger raakt. Ben je ouder dan 40, dan duurt het over het algemeen een stuk langer. Bovendien dien je de juiste omstandigheden te scheppen om je vruchtbaarheid te stimuleren. In dit artikel neem ik de 10 stappen met je door die je moet nemen om zo snel mogelijk zwanger te worden en een gezond kind op de wereld te zetten!

Laten we beginnen....

1. Besteed een bezoekje aan je huisarts

Het is belangrijk om de basis voor een gezonde zwangerschap nog voordat je zwanger wordt te leggen. Je hebt meer kans op een succesvolle zwangerschap wanneer je lichaam voorbereid is. Maak een afspraak voor een controle met je huisarts of verloskundige om erachter te komen of je lichaam zich in de juiste staat bevindt om zwanger te geraken of dat je wellicht nog iets aan je levensstijl moet aanpassen voordat je een poging doet om een kindje te krijgen.

Indien er sprake is van bepaalde gezondheidsproblemen is het wellicht niet mogelijk deze direct op te lossen, maar door zo snel mogelijk maatregelen te nemen kan het wel zijn dat het op den duur makkelijker wordt om zwanger te worden.

En ook al denk je dat je optimaal gezond bent, soms kan het toch zo zijn dat er onderliggende problemen zijn die je nog niet hebt bemerkt. Maak dus die afspraak!

2. Plan een gezonde zwangerschap

Als je probeert om zwanger te worden, eet dan gezonde maaltijden, handhaaf een gezond gewicht, zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, en proberen om alle slechte gewoontes af te leren (zoals drinken, roken, of zelfs het gebruik van drugs). Beperk je inname van cafeïne tot minder dan 200 milligram per dag (ongeveer 1 grote mok koffie). Te veel koffie kan bijdragen tot vruchtbaarheidsproblemen.

Tijdens de afspraak voor een controle die ik in de vorige tips heb besproken, bespreek dan ook even welke medicijnen je neemt om erachter te komen of ze veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Je kunt het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen drastisch verminderen door een gezonde portie foliumzuur binnen te krijgen. Eerder heb ik het al gehad over de gevaren van foliumzuur supplementen en de voordelen van foliumzuur uit voeding.

Zoek in ieder geval zo goed mogelijk uit wat je kunt doen om je baby een gezonde start te geven.

3. Zoek uit wanneer je ovuleert

De snelste manier om zwanger te raken is door te letten op je ovulatie, dus wanneer er een eisprong plaatsvindt. Je eisprong vindt slechts eenmaal per menstruatiecyclus plaats, en je hebt maar een paar dagen in die tijd wanneer het mogelijk is om zwanger te worden. Weten wanneer je eisprong plaatsvindt betekent dat jij en je partner kunnen ‘plannen’ om te vrijen om de grootste kans te hebben om zwanger te raken.

Je kunt een paar verschillende methoden gebruiken om erachter te komen wanneer je ovuleert. Er zijn online verschillende calculators die je kunnen helpen om de precieze datum uit te zoeken. Normaal gesproken duurt een gehele cyclus 28 dagen. Je ovulatie valt normaal op de twee dagen in het midden van twee menstruaties, dus in het midden van je cyclus.

Als je een onregelmatige menstruatie hebt kan het soms moeilijk zijn om er precies achter te komen wanneer je ovuleert, in dat geval kun je het beter even met je huisarts bespreken. Bovendien zijn er bij de drogist ook tests beschikbaar die je precies zeggen of je op een bepaald moment ovuleert, die zijn erg handig om het zeker te weten.

Het klinkt wellicht niet heel erg romantisch om een vrijpartij te plannen, maar als je graag een kindje wilt geeft dit je wel de beste kans.

4. Vrijen op het juiste moment

Zodra je weet wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je dus ook precies inplannen wanneer je moet vrijen om een grotere kans te hebben om zwanger te worden: dit is meestal ongeveer drie dagen voor de eisprong tot en met de dag van je eisprong.

Je hebt enkele dagen om te vrijen voor een zwangerschap, omdat zaadcellen ongeveer drie tot zes dagen kunnen overleven in je lichaam. (Jouw ei overleeft echter maar een dag.) Dat betekent dat als je seks hebt op maandag, zaadcellen kunnen overleven in je eileiders tot en met donderdag - of zelfs op zijn laatst tot zondag.

Weet je niet precies wanneer je vruchtbare periode is, kun je er ook voor kiezen om de andere dag te vrijen. Dit betekent dat je vrijwel altijd gezond sperma in je eileiders hebt wanneer je ei wordt vrijgegeven. Natuurlijk kun je ook vaker vrijen wanneer je dat fijn vindt, het zal echter je kansen weinig vergroten, dus voel je niet gedwongen je relatie extra onder druk te zetten door elke dag te moeten vrijen.

Nog een tip: Als jij en je partner wachten om seks te hebben totdat je meest vruchtbare tijd, zorg ervoor dat de droge periode ervoor dan niet te lang duurt. Je partner moet ten minste een keer in de dagen vlak voor je meest vruchtbare periode ejaculeren. Anders zou er sprake kunnen zijn van een ophoping van dode zaadcellen in zijn sperma. Probeer ook extra ‘hulpmiddelen’ zoals olijfolie, speeksel of glijmiddel te vermijden, omdat dit het sperma kan vertragen. Indien je zoiets toch nodig hebt, vraag dan je arts om een goed alternatief.

5. Geef sperma een boost

Zaadcellen hebben de beste kans om een eicel te bevruchten wanneer ze gezond, sterk en overvloedig zijn. Je partner kan verschillende dingen doen om dit te stimuleren:

  • Minder alcohol dringen. Studies tonen aan dat het dagelijks drinken van alcohol testosteron en zaadcellen kan verlagen, en het aantal abnormale zaadcellen kan verhogen.
  • Vergeet tabak en recreatieve drugs. Deze kunnen slechte spermakwaliteit veroorzaken.
  • Probeer om een ​​gezond gewicht te behouden. Overgewicht kan het aantal zaadcellen verminderen en het sperma vertragen.
  • Zorg voor genoeg voedingsstoffen in het dieet - zink, foliumzuur, calcium en vitamine C en D zorgen allemaal voor een sterk en overvloedig sperma.
  • Vermijd sauna’s en gebruik geen te warme baden, want hitte doodt sperma. (Testikels doen het het beste bij een temperatuur van rond de 35 graden, iets koeler dan de lichaamstemperatuur dus. )

Hoe eerder je partner ook zijn levensstijl aanpast, hoe beter: Sperma heeft een tijd nodig om goed te ‘rijpen’, zodat eventuele verbeteringen nu beter sperma zal opleveren over ongeveer drie maanden.

6. Besteed aandacht aan je dieet

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat voeding en vruchtbaarheid aan mekaar zijn gekoppeld. Een gezond dieet zullen je kansen om een gezonde baby en gezonde zwangerschap enorm verhogen.

Eet meerdere porties fruit, groenten, (glutenvrije) volkoren granen, en calcium-rijke voedingsmiddelen zoals yoghurt en magere kaas. Niet genoeg voedingsstoffen in je dieet kan ook een invloed hebben op je menstruatie, waardoor het moeilijk te voorspellen is wanneer je ovuleert. Bovendien kan het ook zo zijn dat je wellicht helemaal niet ovuleert als je sterk ondergewicht of overgewicht hebt.

Je partner moet ook aandacht besteden aan zijn dieet, omdat bepaalde vitaminen en voedingsstoffen - zoals zink en vitamine C en E en foliumzuur – belangrijk zijn voor het maken van gezonde zaadcellen.

Vis biedt geweldige voedingswaarde voor een groeiende baby, en is een goede bron van eiwitten en omega-3 vetzuren. Wel moet je ervoor zorgen dat je voor de soorten vis kiest die niet te veel kwik bevatten, want dit kan wederom gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Een gezonde portie vis twee keer per week is ideaal.

Kwik kan zich ophopen in je lichaam en kan daar maar liefst een jaar in je cellen zitten, vissen zoals makreel en tonijn kunnen dus beter niet gekozen worden. Kies dan beter voor bij voorbeeld zalm twee keer per week. Bovendien zit zalm vol met omega-3 vetzuren die een gezonde groei van je baby bevorderen.

Vleeswaren moeten in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd, en gerookt of rauw vlees moet geheel worden vermeden tijdens de zwangerschap. Verwarm het vlees zodat het goed doorbakken is. Als je zwanger bent kunnen bepaalde bacteriën en parasieten in het vlees namelijk heel gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.

7. Leer de juiste gewoonten aan

Voor veel aanstaande moeders vraagt ​​een zwangerschap een abrupte verandering in eet- en drinkgewoonten - maar sommige gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Maak het makkelijker voor jezelf door deze gewoontes nu af te leren en zorg ervoor dat je kindje vanaf het begin een goede start krijgt.

Af en toe een flesje bier of een glas wijn zal waarschijnlijk niet van invloed zijn op je kansen om zwanger te raken, maar alcohol kan de ontwikkeling van de baby schaden. En omdat je niet precies weet wanneer je ovuleert of zwanger wordt, is het beter om alcohol volledig te vermijden. In plaats daarvan kun je genieten van een groentesapje dat je lijf voorziet van alle nodige voedingsstoffen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor roken. Als je sigaretten rookt of zelfs drugs gebruikt is het echt nodig hier nu mee te stoppen. Al deze stoffen en gewoonten kunnen een ontwikkelende foetus schade toebrengen.

Consumeer ook minder cafeïne. Onderzoeken naar de invloed van cafeïne op de ontwikkeling van de baby zijn gemengd. Experts raden echter over het algemeen een lage tot matige consumptie van cafeïne aan; het liefst minder dan 300 mg per dag of ongeveer het equivalent van twee kopjes koffie. Deze hoeveelheid heeft geen invloed op je vruchtbaarheid, maar hier kunnen meerdere factoren een rol spelen. Bespreek het daarom met je huisarts en wellicht dat hij je aanraadt om helemaal te stoppen met de koffie.

Als je al zwanger bent wordt het over het algemeen aangeraden om niet meer dan een kopje koffie per dag te drinken – grotere hoeveelheden worden gelinkt aan een verhoogd risico op een miskraam. Ben je een echte koffiedrinker en wil je zwanger worden, probeer dan nu al om over te stappen op andere alternatieven zonder cafeïne.

8. Prenatale supplementen

Hoewel je aan bijna al je nutritionele behoeften door middel van een evenwichtig dieet kunt voldoen, geloven veel deskundigen dat zelfs de gezondste eters extra hulp kunnen gebruiken. Het nemen van een prenatale vitamine zorgt ervoor dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt om je kansen op een gezonde baby te stimuleren.

Vergeet niet dat een supplement een aanvulling is en geen vervanging voor een gezonde voeding. En aangezien reguliere multivitamine-supplementen veel te hoge doses van vitaminen en mineralen bevatten die schadelijk zouden kunnen zijn voor de ontwikkeling van de baby, is het beter om voor een supplement te kiezen dat speciaal ontwikkeld is voor zwangere vrouwen. Volg je een vegetarisch dieet, kan het ook zijn dat je supplementen met vitamine D en B-12 nodig hebt in combinatie met extra eiwit.

Je huisarts kan eventueel een bloedtest afnemen om eventuele tekorten te ontdekken. Deze kun je vervolgens ook aanvullen voor de zwangerschap met een gepast supplement of speciale aanpassingen aan je dieet.

9. Zorg voor genoeg foliumzuur in je dieet

Het is inmiddels door talloze onderzoeken aangetoond dat foliumzuur het risico op aangeboren afwijkingen aan de neurale buis van je baby drastisch verlaagd, en foliumzuur zorgt bovendien voor een lager risicop op hartaanvallen, beroertes, kanker en diabetes.

De meeste vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt een supplement met 400 aangeraden voor de zwangerschap, en 600 microgram tijdens de zwangerschap. Maar zoals in dit artikel besproken, is het veel beter deze hoeveelheid uit natuurlijke voedingsmiddelen te halen vanwege de gevaren die gepaard gaan met foliumzuur als supplement.

Foliumzuur als supplement is een synthetische vorm van de voedingsstof die we echt nodig hebben, en dat is folaat. Gelukkig kun je je behoefte – ook tijdens de zwangerschap - gemakkelijk dekken door folaatrijke voedingsmiddelen, zoals donkergroene bladgroenten waaronder spinazie en boerenkool, citrusvruchten, noten, peulvruchten en volkoren granen.

Folaat (foliumzuur) is een in water oplosbare vitamine, zodat je lichaam het overschot via de urine zal uitscheiden wanneer je te veel consumeert. Maar er is ook een nadeel verbonden aan dit soort vitamines: omdat folaat water-oplosbaar is, raak je de vitamine ook kwijt wanneer je hem in water kookt. Hij lost dan als het ware op in het kookvocht dat je naderhand gewoon weggooit. Een betere manier om folaatrijke groenten te bereiden is door ze te stomen of rauw te eten.

Wees je ervan bewust dat een teveel aan foliumzuur een vitamine B12-tekort kan verbergen in sommige gevallen, wat een probleem zou kunnen zijn voor vegetariërs. Ook hier kan een bloedtest uitsluitsel geven.

10. Zorg voor een gezond gewicht

Het is misschien een goed idee om wat pondjes kwijt te raken - of er zelfs een paar bij te smullen wanneer je ondergewicht hebt - terwijl je probeert zwanger te raken, want je wilt zo dicht mogelijk bij je streefgewicht zitten wanneer je zwanger bent. Bovendien kan over- of ondergewicht het moeilijker maken om zwanger te raken. Ook hebben zwaarlijvige vrouwen meer complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling, en vrouwen met ondergewicht hebben meer kans op een laag geboortegewicht van hun baby.

Naast het volgen van een gezond dieet met minder verzadigd vet en vezelrijk voedsel, is het ook belangrijk voldoende te bewegen. Als je te zwaar bent, streef dan naar een gewichtsverlies van een halve tot een kilo per week, wat relatief gemakkelijk te bereiken is door verstandigere voedingskeuzes te maken en meer te bewegen. Extreem gewichtsverlies is echt geen goede manier om je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap.

Tot slot...

Als je probeert om op natuurlijke wijze zwanger te raken, is de kans groot dat dit binnen 6 maanden gebeurt. In ongeveer 80% van de gevallen is het binnen deze tijd raak.

Maar hoelang moet je het eigenlijk blijven proberen voordat je hulp zoekt wanneer het niet lukt?

Wanneer je precies bij een vruchtbaarheidsspecialist zou moeten aankloppen ligt grotendeels ook aan je leeftijd. Je vruchtbaarheid neemt af naarmate je ouder wordt, en na 40 kan het een stuk moeilijker zijn om zwanger te worden en is het des te belangrijker je op de juiste manier voor te bereiden. Ben je tussen de 35 en 40 jaar oud en probeer je al 6 maanden zonder succes zwanger te raken, praat dan gerust met je huisarts over eventuele mogelijkheden en hij kan je ook doorverwijzen naar een specialist.

Ben je jonger dan 35 dan kun je het gerust een jaar blijven proberen voordat je naar een specialist gaat. Soms duurt het nou eenmaal iets langer en bovendien is iedereen anders. Weet je echter dat er een bepaalde reden is waarom jij en je partner niet zwanger kunnen worden, wacht dan niet langer en ga direct op zoek naar een specialist.

Succes!

Bronnen:

http://www.parents.com/getting-pregnant/pre-pregnancy-health/general/bad-habits-to-stop-before-getting-pregnant/

http://www.fitpregnancy.com/pregnancy/getting-pregnant/get-healthy-get-pregnant-fertility-diet

http://www.livescience.com/45499-pregnancy-myths.html

http://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/features/truth-about-sexual-positions-getting-pregnant

http://achildafter40.com/chances-getting-pregnant-naturally-after-40/

http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2013/07/how-long-can-you-wait-to-have-a-baby/309374/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Mijn dochter is zwanger dus ik lees alles wat met zwangerschap te maken heb en maak haar gek met het doorsturen van links. Dit artikel over de juiste voeding tijdens zwangerschap vond ik dan ook heel interessant. Ik ben blij dat mijn dochter geen overreding nodig had om tijdens haar zwangerschap van veganistisch op vegetarisch eten om te schakelen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share