Prikkelbare Darm

Laatste Update: 5 mei 2014

De 10 beste tips om prikkelbare darm klachten direct te verminderen

enzymeEen prikkelbare darm of een spastische darm is voor velen zeker geen gemakkelijke aandoening om mee te leven. Daarnaast zijn er veel tegenstrijdige berichten te vinden over wat je wél en niet mag eten, welke supplementen werken en welke leefstijl aanpassingen je het beste kunt maken.

In dit artikel ga ik je een aantal tips geven voor per direct verlichting van de symptomen. Het is zeker mogelijk om een prikkelbare darm syndroom onder controle te krijgen, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat te doen.

Inhoud:
1. Digestieve enzymen
2. Probiotica voor de goede bacteriën
3. Niet te laat nog eten
4. Oppassen met kruisbloemige groenten
5. Vezels, vriend en vijand tegelijkertijd
6. Alleen rijpe vruchten
7. Groenten altijd koken
8. Neem je tijd
9. Geen water drinken tijdens een maaltijd
10. Eet alleen kleine maaltijden

Digestieve enzymen

Het zijn de kleine subtiele aanpassingen die een enorm groot verschil zullen  maken wat betreft een vermindering van klachten. De eerste tip die ik je daarom wil geven zijn ‘’digestieve enzymen’’.

Wanneer je voedsel eet moet dat omgezet worden door je spijsvertering in bruikbare voedingsstoffen. Zo worden koolhydraten verwerkt in glucose, eiwitten worden omgezet in peptiden en aminozuren. En dan natuurlijk ook niet te vergeten de belangrijke vetten.

Echter, wanneer je last hebt van een prikkelbare darm is het niet zo simpel. Het eten van bonen en koolsoorten gaat vaak gepaard met buikpijn. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen niet goed verteerd worden. Het gevolg is dat er onverteerbare deeltjes overblijven en deze onverteerbare deeltjes zijn verantwoordelijk voor klachten.

Het enzym ‘’Alpha-Galactosidase’’ is erg belangrijk om je spijsvertering een extra zetje in de rug te geven. Onderzoek toont aan dat dit enzym de typische symptomen van een prikkelbare darm (zoals winderig, opgeblazen gevoel, diarree) drastisch kan verminderen.

Je kunt digestieve enzymen bij de meeste natuurwinkels eenvoudig krijgen. Kijk wel even op de verpakking of de ‘’Alpha-Galactosidase’’ ook aanwezig is. Nu is het wel belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden en niet te grote maaltijden eten. Anders heb je namelijk meer enzymen nodig om je spijsvertering te ondersteunen.

Daarnaast altijd even controleren bij je arts of je digestieve enzymen veilig kunt nemen. Zo is het niet aanbevolen bij diabetes, zwangerschap en bepaalde gezondheidsklachten en medicatiegebruik.

Probiotica voor de goede bacteriën

De goede bacteriën in bijvoorbeeld yoghurt en kefir tref je nu overal aan. De fabrikanten maken optimaal gebruik van deze nieuwe bewustwording. In je darmflora moet een balans gehandhaafd worden. Het is een mini ecosysteem met zowel ‘’goed’’ als ‘’slechte’’ bacteriën. Deze bacteriën komen in de darmflora direct na geboorte en vervullen ook een cruciale rol om je gezondheid en sterk te houden.

Bij PDS is de balans niet optimaal en hebben de ‘’slechte’’ bacteriën de overhand gekregen. Nu zijn er meerdere strategieën die je kunt volgen om je darmflora te versterken. Allereerst, minder suiker eten, want teveel suiker gaat gepaard met meer ‘’slechte’’ bacteriën. Maar ook voldoende probiotica(1) dagelijks nemen om langzaam de balans te herstellen. Als je meer wilt weten over probiotica dan raad ik je aan om dit artikel even door te lezen.

Het belangrijkste is om dagelijks een schaaltje yoghurt te nemen, kefir en meer gefermenteerde groenten eten. Echter, ga niet te ver en eet niet teveel probiotica, start met een schaaltje yoghurt en kijk hoe het gaat.

Niet te laat nog eten

Dit is tevens een strategie bij het afvallen. Echter, het lijkt erop dat mensen met een prikkelbare darm syndroom beter niet te laat nog een maaltijd nuttigen. Wanneer je slaapt gaat je spijsvertering op een laag pitje. Vandaar dat het beter is om 2 tot 3 uur voor het slapen niet meer te eten, of alleen kleine hoeveelheden. Anders heeft je spijsvertering het extra zwaar te verduren en wordt je slaapritme ook nog onderbroken.

Indien je toch iets voor het slapen wilt eten, kies dan voor een kleine snack. Denk aan een schaaltje yoghurt, handvol noten of een rijstwafel.

Oppassen met kruisbloemige groenten

Uiteraard zijn groenten belangrijk voor je complete gezondheid. Persoonlijk eet ik meer dan de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag. Maar bij PDS is het toch een ander verhaal. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, koolraap, spruitjes en andere kolen zorgen voor een fermentatie in de darmen wat tot winderigheid kan leiden.

Vandaar dat het belangrijk is om niet te veel van deze groenten te eten, kleine hoeveelheden is zeker het advies bij kruisbloemige groenten. Denk dan aan 1 of 2 stukjes broccoli, maar niet meer. Op deze manier kun je nog steeds genieten van kruisbloemige groenten zonder dat je last krijgt van buikkrampen.

Vezels, vriend en vijand tegelijkertijd

Als je last hebt van digestieve klachten is het eerste advies om meer vezels te eten. Het gevolg is dat veel mensen met PDS op een vezelrijk voedingspatroon zijn overgestapt. Echter, dit kan zeker gevolgen hebben. Je darmen zijn gevoeliger en kunnen niet te veel vezels goed verwerken, hierdoor kun je echt last krijgen van zeer pijnlijke buikkrampen.

Simpelweg volkoren eten is niet de beste oplossing om voldoende vezels binnen te krijgen. Een goede tip is om een klein beetje spelt of volkoren te eten. Noten, psyllium en lijnzaad wordt ook wel goed verdragen. Je kunt ook quinoa en bruine rijst proberen. Maar blijf eerst even weg van te veel volkorenbrood of andere vezelrijke producten.

Vergeet niet dat je langzaam dit moet opbouwen. Je darmen moeten wennen aan meer vezels, dit gaat niet van de één op de andere dag. Daarnaast moeten psyllium supplementen ook langzaam opgebouwd worden.

Alleen rijpe vruchten

Een onrijpe banaan eten is zeker geen goede strategie. Je spijsvertering moet simpelweg meer moeite doen om de voedingsstoffen op te breken en te verteren. Om je spijsvertering een handje te helpen, eet dan alleen rijpe vruchten! In de supermarkt of groenteboer kun je kijken hoe zacht een bepaalde soort fruit is.

Zo kun je een avocado heel goed aanvullen hoe rijp de vrucht. Uiteraard kun je ook fruit kopen dat nog een tijdje moet rijpen, maar eet deze niet!

Groenten altijd koken

Ik drink zelf graag dagelijks een groene smoothie. Maar dit is niet aan te raden bij een prikkelbare darm. Het is belangrijk om je spijsvertering het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Rauwe groente eten is niet handig omdat je spijsvertering meer moeite moet gaan doen. Vandaar, kook in principe altijd je groenten. Weliswaar gaan er wat vitamines verloren, maar dat is beter dan het alternatief. Je kunt zelfs fruit en havermout koken, wees hier bewust van!

Neem je tijd

Je spijsvertering begint al in de mond. Je tanden en speeksel maken een groot verschil hoe zwaar je spijsvertering het gaat hebben. Neem daarom de tijd en ga zeker niet gehaast eten! Kauw tenminste 25-30x en neem kleine happen. Het voordeel is dat je sneller vol bent en minder last zult hebben van PDS klachten.

Geen water drinken tijdens een maaltijd

In Nederland is het normaal om tijdens een maaltijd ook te drinken. Nu moet je zeker voldoende water drinken per dag. Echter, het is beter voor de effectiviteit van je spijsvertering om niet te drinken tijdens het eten. Wanneer er water bij de spijsbrui komt neemt de kwaliteit iets af. Daarnaast geeft je lichaam een signaal om meer maagzuur aan te maken. Mijn eigen regel is om een half uur voor het eten een glas water te drinken.

Eet alleen kleine maaltijden

Het advies om 3 maaltijden per dag te eten is niet handig bij PDS. Grote maaltijden gaat gepaard met een grotere druk op je spijsvertering. Door 5 tot 6 kleine maaltijden te eten heeft je spijsvertering het VEEL gemakkelijker. Dit alleen kan een groot verschil maken in hoeveel klachten je momenteel hebt.

Daarnaast is het slim om typische voedingsmiddelen die PDS erger maken in kleine hoeveelheden tussen de maaltijden door te eten. Zo kun je prima een klein beetje broccoli eten tussen een maaltijd door. Door bepaalde voedingsmiddelen apart te eten nemen de klachten ook verder af.

Conclusie

De beste manier om de klachten van een prikkelbare darm syndroom onder controle te krijgen is door wat je eet. Het zijn de kleine aanpassingen die voor maximaal resultaat zullen zorgen. Met name probiotica, digestieve enzymen, kleine maaltijden en bepaalde voedingsmiddelen goed koken of vermijden gaat een groot verschil maken. Ik zou zeggen, probeer deze tips uit en laat me weten hoe het gaat.

Voor vragen of een opmerking, laat dan hieronder een reactie achter.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik ben een grote fan van de enzymplex. Dat is een supplement met alles erop en erin van 100% plantaardige oorsprong en METEEN helpt. Ik neem het ook mee als ik ergens een dinertje heb of uit ga eten. Meteen na de maaltijd innnemen en nooit meer last van een opgeblazen buik gehad

 2. Bij mij helpt het vroeger eten inderdaad heel goed. Ik heb avondmaal en lunch omgedraaid en eet savonds niets meer. Veel minder last van een opgeblazen buik en verstopping 🙂

 3. ik eet bijna niets meer omdat ik overal last van krijg,,, het enige wat geen pijn doet en last geeft is cnackebrod,
  ik eet geen rijst , vlees, kip , brood , kaas , appels , banaan , druif , lasagna pizza , eerlijk gezegd kan ik zowat niets eten
  zou leuk zijn als ik dan wat in gewicht af zou vallen
  maar ik heb nog nooit zo een grote maag/buik gehad en kan geen van mijn broeken meer aan,,
  het is altijd weer een gok wat er gaat gebeuren als ik ook maar iets eet
  kan zijn dat ik niet opblaas en normaal kan functioneren
  kan zijn dat ik een paar uur later zo een grote harde buik heb dat ik niet meer kan zitten
  kan zijn dat ik meteen al last heb
  en kotsmisselijk terwijl ik erge honger kan hebben tegelijkertijd
  de poeders die je via de huisarts kan krijgen om ontlasting te verzachten en dus naar het toilet te kunnen gaan zijn behoorlijk lastig,, je moet constant in de buurt blijven van een toilet of thuis blijven
  soms zijn de darmen super overgevoelig, met tussenpozen dat het lijkt of ik eindelijk weer eens wat kan eten
  dat gaat dan een paar dagen goed , mits ik mij wel aan mijn strenge dieet hou wat ik zelf heb mogen ontdekken van wat ik wel en niet kan eten
  maar soms is dat gewoon totaal niets
  behalve het cnackebrod

  mandarijnen, kiwi, en mango gaat goed
  hehe , eindelijk iets gevonden wat ik zonder problemen kan nemen
  voorderest
  sla , paprika, tomaat , mozarella , soms ook ei , gaat allemaal niet
  zelfs een gekookt ei heeft er een keer voor gezorgd dat ik vreselijk misselijk werd en opgeblazen

  maar waarom val ik niet af? omdat mijn eten gewoon niet wil verteren ook al zit er bijna niets in denk ik dan

  1. hey, hier hetzelfde liedje!
   ondertussen haat ik eten.
   ik moet ook elke week Moviprep innemen...leuk is anders.

   sterkte

 4. ik kan net als petra geen eten verdragen maar ik heb pds echt heel naar je bent de hele dag aan het zoeken naae iets om als eten te kunnen verdragen
  ik moetst herbalife nemen 2 x de dag en dan gewoon kijken wat ik nog meer kon verdragen want op een gegeven moment kwam ik vitaminen en mineralen te kort dus moet uit kijken met vezels geen brood eten dus en mag s avonds wel gekookte groente aardappel en een stukje vlees Maar het valt niet mee dus ik ken het prbleem misschien is deze tip wat voor haar ik heb er wel een beetje baat bij alle vette dingen laten staan wat je lekker vind geen varkensvlees maar rund en lichtverteerbaar dan zal het moeten lukken

 5. Is iedereen eerst met een ervaren diëtist gaan praten? Ik ben nu na ruim een half jaar pas doorverwezen door mijn huisarts. We proberen eerst de probiotica in combinatie met evenwichtige voeding, in mijn geval pindakaas op brood en een hand noten tussendoor of 's avonds. Afgelopen week vanaf woensdag weer steken aan de rug - middenrif en maagpijn gehad, vermoedelijk door broccoli op maandag. Wat is er bekend over hongergevoel en PDS?

 6. Mooie video ik merk zelf ook als ik kool soorten eet dat ik de volgende dag of zelf nog de zelfde avond heel erg veel krapen krijg overal in mijn buik van links en rechts ik ga de tips zeker opvolgen en het drinken en eten tergelijk doe ik van af nu ook niet meer ik ben zo veel mogelijk aan het zoeken nu over pds omdat ik het zelf ook heb voor mij is alles nieuw

 7. Ooit gehoord van het Fodmap dieet? Is ontwikkeld in Amerika en in Nederland door het Martini ziekenhuis in Groningen geintroduceerd. Veel dietisten hebben er ervaring mee. In grote lijnen bestaat het uit de eliminatiefase waarin een aantal fodmap-rijke voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding worden geweerd. Na een 4 tot 6 weken zijn je darmen tot rust en voldoende hersteld voor de volgende fase: herintroductie, hierbij wordt per week 1 voedingssoort uitgeprobeerd en de reactie van het lichaam nauwkeurig bijgehouden.
  In de laatste fase kan je proberen bepaalde voedingsstoffen, die je afzonderlijk verdraagt, te combineren.
  Het is intensief maar er worden veel goede resultaten mee behaald!

 8. Ik neem nu al een tijdje naar volle tevredenheid de symbion forte capsules in. Mijn stoelgang is weer op orde en voel ook dat mijn buik weer ontspannen is. Ik heb ook weer meer energie om leuke dingen te gaan doen. Ik ben hier heel erg blij mee

 9. Ik heb naast mijn pds ook dat ik niks kan verdragen waar lactose in zit, echt drama want ik kan ook bijna niks eten en ik moet naar alle ingrediënten kijken..
  Om wat meer stabiliteit te houden eet ik zo’n 6 tot 8 keer per dag kleine maaltijden meer vet en eiwitten en tussen de middag mijn vezels, (brood) en dan gaat het wel redelijk.
  Maar inderdaad het is n blijft echt drama helaas.. hebben jullie ook zo vaak last van die vermoeidheid? Het is voor mij altijd maar weer een overleving om me werk en huishouden elke dat weer te doenzz

 10. Ik kan overdag alles eten wat ik wil maar bij iedere avond maaltijd krijg ik last en moet ik vrijwel direct naar de wc. Ik heb hier veel last van doordat ik heel mager word.

  Hoe kan het dat ik met de avond maaltijd wel last heb en de rest van de dag niet?

 11. Het is bij mij begonnen met pijn links achter in mijn rug men dacht aan nierstenen echter Se pijn trok ook naar voren links onder mijn ribben soms over heel mijn buik
  Nu zegt mijn huisarts dat dit PDS is mijn heb hier mijn twijfels over

 12. Hoi,
  8 jaar geleden is mijn galblaas verwijderd. Sindsdien heb ik vaak diarree. Nu ben ik een paar maanden geleden bevallen en tijdens de zwangerschap waren de klachten over. Nu wordt het weer steeds erger. De hele week is het alweer raak. Ik ontbijt met yoghurt en fruit, of yoghurt met granola zo snel mogelijk na het wakker worden. Een half uur na de maaltijd beginnen de buikkrampen. Ik ben er zo'n 1 a 2 uur zoet mee en uiteindelijk loop ik 2 of 3 keer helemaal leeg. Wordt ook misselijk en ga zweten omdat ik naar ben van de buikkramp. Het rare is dat het altijd in de ochtend is. De rest van de dag gaat het goed. Savonds niet meer eten maakt het zo mogelijk nog erger. Nu probiotica plus besteld. Ik hoop dat het helpt! Als iemand tips heeft hoor ik het graag

 13. IK eet al jaren musley met yoggurt in de morgen en in de middag volkoren brood
  Ik heb altijd last van winderigheid en veel pijn vroeg in de ochtend links onder de buik

 14. Goedemiddag allen,

  Ik lees hier dat velen met PDS last met hebben van verstopping en een opgeblazen gevoel. Nu is dit bij mezelf het tegenovergestelde.
  Zou zeer graag ik gewicht bijkomen als man aangezien ik met 1m83 rond de 62kgs zat. Dit lukte me echter goed dankzij gewoon veel grotere porties te eten en ook te stoppen met roken (1 maand, joehoee). Ben goed aangekomen en blijf rond de 68kgs hangen.

  Sinds dit weekend na een avondje sushi (wel zeker 20stuks) te eten ben ik opgestaan met erge diarree - de platte waterachtige soort. EN nu heb ik dit elke ochtend al voor een dag of 4. Ik eet niet echt anders. Na de ochtend als ik een toiletbezoek heb is alles normaal (vorm, kleur) heb ook geen pijn in de buik ofzo na het eten, Dankzij men grote porties (4/5x eetmaal) ga ik soms wel 2x per dag naar toilet voor een grote boodschap. Tot voor zaterdag was alles heel normaal.

  Heeft dit te maken met het PDS? Kan dit dankzij een bacterie van die rauwe vis zijn, Slechte kwaliteit/ virus ..? Ben een beetje ten einde raad en wil nu de huisarts een keer bezoeken, maar geen idee of die iets kunnen voorschrijven tegen dit of dit tussen de 2 oren zit. Ben wel benieuwd of andere dit ook ervaren en hoe dit best op te lossen is (diareeremmers zou kunnen helpen maar dit lijkt me onnodig).

  Fijne dag verder

 15. Hallo,

  Ik heb uw pagina met interesse gelezen, ik heb al jaren last en lijdt zowel aan IBS ( irritable Bowel syndroom ) als aan PDS , maar ik weet niet dat als ik dingen eet dat U aanraad bij PDS geen negatieve gevolgen kan hebben voor mijn slecht functionerend maagklepje. Ik heb regelmatig last van winderigheid, opgeblazen gevoel ( zowel wss door maag als door darmen ) en ben eigenlijk beetje het noorden kwijt. Ik wil een schema voor mezelf opbouwen voor de maaltijden te verdelen van 3 naar 6 per dag, maar daar ik terug ga beginnen te sporten, weet ik niet of ik dan genoeg energie ga binnenkrijgen omdat mijn Kcal-verbruik normaal rond de 2400 calorieeen is ( ik sportte tot 3 keer 1u30 per week, maar nu niet meer momenteel). Ik eet alles graag behalve prei, :p. Kan U mij helpen om eventueel een schema op te stellen met de voeding en zo een herkenbaar patroon voor te te maken. Momenteel door de lockdown weeg ik 106 kg voor 1m96 en ik ben 43 j.

 16. Dankjewel
  Ik ga de tips ter harte nemen.
  Mijn vraag is kan de pds ook zorgen voor lucht in de maag en veel boeren??

  1. Hallo Sylvana,

   PDS kan zeker zorgen voor veel lucht in de maag en boeren. Door de flinke activiteit van je darmen krijg je namelijk meer lucht in je lichaam. Dit kan leiden tot een opgezette buik en veel winden of boeren laten.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 17. Waarom hoor ik de wetenschap zeggen dat er geen (duidelijk) verband betstaat tissen PDF en voeding?
  Kan ook zijn dat we om andere redenen tegen bepaald eten niet kunnen.
  Zelf heb ik nog geen duidelijk beeld wat nu wel en niet duidelijk problematisch is. Het is een grote puzzle waarbij de puzzle stukjes regelmatig van vorm veranderen, lijkt het wel.

  1. Dag Charles, wetenschappers zijn er inderdaad nog niet uit. Mocht je het idee hebben dat voeding bijdraagt aan lichamelijke klachten dan zou je een dagboekje kunnen bijhouden, hierin houd je bij wat je hebt gegeten of hebt gedaan die dag. Het kan inderdaad soms een puzzel zijn. Maar het loont zeker om stil te staan bij wat we eten. Groetjes Robert Jan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

201 Shares
Tweet
Pin201
Share