Voedingsadvies

Laatste Update: 10 februari 2014

De 10 meest gemaakte voedingsfouten

sinaasappelsap ongezond
te veel suiker

We vinden natuurlijk allemaal dat we goed eten, maar in veel gevallen sluipen er gewoontes in je voedingspatroon die je zelf niet meer ziet of merkt. Natuurlijk, je hebt het altijd zo gedaan, dus zal het wel goed zijn.

Toch kun je nog heel wat gezondheidswinst halen door je voedingspatroon eens kritisch onder de loep te nemen, aan de hand van deze meest gemaakte voedingsfouten.

Je eet niet genoeg

Dit is er ééntje die aan de ene kant vreselijk fout is, maar aan de andere erg begrijpelijk. Te weinig eten kan verschillende oorzaken hebben, zoals geen tijd om te eten, of je wilt afvallen, of een combinatie van deze twee. Natuurlijk, we weten het allemaal wel: Als je af wilt vallen, moet je minder calorieën innemen dan je verbruikt. Alleen op deze manier gaat je lichaam het opgeslagen vet gebruiken als energiebron, waardoor je af zult vallen.

Maar overdrijf dit niet: Hou je lichaam goed in de gaten en let op duidelijke signalen: Heb je veel dorst? Heb je beduidend minder energie? Heb je écht honger? Dan wordt het tijd om je voedingspatroon aan te passen, want anders kun je niet op een normale manier functioneren.

Je eet juist teveel

Teveel eten is ook weer niet goed. Het is waar dat extra eten goed is voor je spieropbouw, maar tegelijkertijd ook je vet-massa vermeerdert, dus wordt je zwaarder. En dat is nou juist het probleem bij te veel eten. Uiteindelijk moet het eten in balans zijn met je lichaam, je inspanningen en je doelstelling.

Over dit laatste kun je verderop wat meer lezen.

Het is duidelijk dat teveel junkfood eten beslist niet goed is. Maar ook aan gezonde voeding kun je je overeten, zij het natuurlijk wat minder snel dan de calorierijke voeding zoals snacks, snoep en andere lekkernijen. Maar over het algemeen is de verleiding heel erg groot, de verleiding om meer te eten en calorierijk te eten. Daarom is het goed om toch zo nu en dan eens je calorieën te tellen, om er zeker van te zijn dat je goed eet: Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig.

Je eet teveel witte producten

witbroodWat zijn witte producten? Hiermee bedoel ik alle producten waar alle vezels aan onttrokken zijn. Denk hierbij aan witte rijst, witte pasta of witbrood. Dus alle producten die een bewerking hebben ondergaan om maar ‘wit’ te worden. Het is onduidelijk waarom deze producten zijn ontstaan, want het ontbreken van vezels zorgt voor problemen in je voedingspatroon.

Als je de volle variant van de eerder genoemde producten eet, dus volkorenbrood en volkorenpasta, verbeter je je eigen stofwisseling, de vertering van je voedsel gaat efficiënter en je houdt langer een voller gevoel in je maag zodat je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt.

Je voegt teveel zout toe

Het is een bekend feit dat we allemaal véél te véél zout eten. Hoe komt dat toch? Het overgrote deel van het zout wat we binnen krijgen, komt uit industriële producten. Producten die in de fabriek klaargemaakt zijn voor jouw gemak, zodat je dit alleen maar op hoeft te warmen, of je kunt het koud eten. Geloof het of niet, maar de fabrikant voegt vaak wat extra zout toe, om het ‘op smaak’ te brengen.

zoutIn de meeste gevallen is dit veel te veel, en de fabrikanten weten dit ook. Je ziet inmiddels een tendens dat de fabrikanten de zoutpot wat minder gul gebruiken. Maar toch blijft dit het grootste deel van onze zoutinname. Het andere deel is wat we zelf nog eens toevoegen aan ons eten. Tijdens het koken wordt er zout gebruikt, en daarnaast staat vaak standaard de zoutpot op tafel.

Uit gewoonte wordt er vaak éérst zout op gedaan, voordat er geproefd wordt. Het zout in de industriële producten kun je vrij weinig aan veranderen, maar het zout wat je thuis op het eten gooit, is een hele goede eerste stap in de goede richting om minder zout te eten.

Je eet te zwaar in de avond

Een andere veelgemaakte fout is het té veel en té zwaar eten in de avond, en dan meestal ook nog relatief laat. Hiermee ga je met een (over) volle maag naar bed, waardoor je niet optimaal van je nachtrust kunt genieten. Tijdens de nacht blijft het lichaam werken om het voedsel allemaal te verwerken, dus van uitrusten is geen sprake.

Bij het opstaan voel je je dan ook een beetje geradbraakt en je hebt geen zin aan ontbijt. Al met al een slechte nachtrust en een heel slecht begin van je dag!

Je drinkt te weinig water

Het klinkt misschien wat vreemd, maar water is een belangrijk onderdeel van je voedingspatroon. En dan spreek ik niet van koffie of andere warme dranken, en ook niet van alcohol, maar van gewoon water. Het maakt niet uit of dit uit de kraan komt, of uit een fles van de supermarkt, je moet, afhankelijk van je gewicht, minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag drinken.

Je eet teveel junkfood

hamburgerJunkfood plaats ik in de groep ‘fout voedsel’. Bij junkfood moet je denken aan snoep, snacks en allerhande gefrituurde zaken. Dit soort voeding bevat veel te veel (ongezond) vet en dus logischerwijs ook veel te veel calorieën. Maar junkfood is niet het enige wat in het lijstje van fout voedsel staat.

Ook met alcohol is het oppassen geblazen, zeker als je wilt afvallen. Alcohol is rijk aan calorieën, koolhydraten en eiwitten, en daarnaast geeft het je ook een hongerig gevoel. Ook wordt je zelfdiscipline minder door de werking van de alcohol. Al deze zaken gaan er voor zorgen dat je ook nog eens meer gaat eten.

Je eet niet gevarieerd

Niet alleen voor de mensen die gewicht willen verliezen, of juist spieren op willen bouwen, maar ook voor de mensen die ‘gewoon’ lekker willen eten zonder een bepaald doel, geldt dat je altijd gevarieerd moet eten. Met name voor de eerste twee groepen betekent dit dat het lekker gemakkelijk is om eenzijdig te eten. Je hoeft geen calorieën te tellen. Om eventuele tekorten aan voedingsstoffen te compenseren, wordt er dan vaak wel een vitamine-supplement ingenomen.

vegetarisch etenDeze vorm van eenzijdig eten is een erg zwak aftreksel van wat gevarieerd eten je kan bieden. Gevarieerd eten betekent heel duidelijk ook voldoende groenten en fruit. Vergeet daarbij het water drinken niet!

Eten moet een gebalanceerd geheel zijn, om jouw complexe lichaam alles te geven wat het nodig heeft.

Je eet niet doelmatig

Je hebt natuurlijk de gewone mensen, zoals jij en ik, die gewoon lekker willen eten. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat je je er lekker bij voelt en er een gezond lichaam van krijgt. Maar er zijn ook mensen die een specifiek doel hebben zoals afvallen, juist aankomen, of spiermassa kweken.

Juist voor deze mensen is het belangrijk om je voedselpatroon aan te passen aan je doel. Vergeet even al die pillen, supplementen en alle andere dingen die je op iedere straathoek kunt kopen en ga eens kritisch je voedselpatroon onder de loep te nemen, met je doelstelling als uitgangspunt.

Je slaat maaltijden over

Als je minder calorieën binnen wilt krijgen, om bijvoorbeeld af te vallen, is het een snelle conclusie om dan maar een maaltijd over te slaan, bijvoorbeeld het ontbijt. Ook wordt er vaak een maaltijd overgeslagen als men denkt ‘geen tijd’ te hebben.

Allemaal redenen die vanuit de persoon zelf misschien erg logisch klinken, of gemakkelijk als excuus wordt gebruikt, maar het is het slechtste idee wat je maar kunt hebben. Je lichaam heeft gewoon op gezette tijden nieuwe energie nodig om door te kunnen gaan op de meest efficiënte manier die maar mogelijk is.

Zonder voedingsstoffen gaat dit niet lukken. Je auto heeft ook regelmatig nieuwe diesel nodig, anders begint deze te haperen en stopt er uiteindelijk mee. Zo is het ook met je lichaam. Regelmatig brandstof is gewoon een noodzaak! Een ander gevaar van een maaltijd overslaan, is het feit dat je dan de volgende dag een extra groot hongergevoel hebt, en dus meer gaat eten dan normaal. Daar gaat je ‘voordeel’!

Probeer 5 x per dag te eten: Ontbijt, gezond tussendoortje, lunch, gezond tussendoortje en gezond avondeten.

Conclusie en aanbeveling

Als je alles punt voor punt bekijkt, zal je misschien in eerste instantie tot de conclusie komen dat de meeste punten niet op jou van toepassing zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat je misschien niet helemaal objectief naar jezelf kunt kijken.

Je zelfbeeld wordt vaak een beetje gekleurd!

Om dit vertekende beeld te vermijden, is het wellicht een idee om samen met je partner of iemand anders die jou heel goed kent, de lijst eens door te nemen. Leuk om te doen voor elkaar en het maakt je bewuster over wat je (niet) eet. Een andere manier is om een week lang een lijstje bij te houden van wat je eet, op welke tijden en waarom.

Persoonlijk denk ik dat je dan zult schrikken van wat je  allemaal naar binnen stouwt, zonder dat je het in de gaten hebt. En het is juist dit ‘onbewust’ ingenomen voedsel wat vaak de grootste boosdoener is.

Nuttig artikel? Deel het hieronder via social media of laat een reactie achter, alvast bedankt!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share