Brandend Maagzuur

Laatste Update: 16 januari 2017

10 super tips om van brandend maagzuur af te komen

Regelmatige zuurbranden of oprispingen kunnen er voor zorgen dat je dagelijkse leven erg verstoord wordt geraakt. Vaak zijn mensen daarom genoodzaakt langdurig medicatie te nemen. Echter deze medicijnen hebben met name op lange termijn forse bijwerkingen.

Gelukkig zijn er een 10 simpele aanpassingen in je leefstijl die je kunt maken om brandend maagzuur te voorkomen en verhelpen.

Het beste is om niet in één keer al deze tips op te volgen. Eerst schrijf de meest relevante items op en vervolgens begin met de tip(s) die je het gemakkelijkste kunt implementeren.

Vergeet niet dat het even kan duren voordat je verlichting van klachten gaat merken, er bestaat geen simpele oplossing waarmee je binnen 24 uur van zuurbranden af bent, het even geduurd om regelmatige zuurbranden te krijgen, het gaat ook even duren om er van af te komen.

Laten we maar direct beginnen!

Tip #1: borst hoger dan buik

Een zeer eenvoudige manier om minder zuurbranden te krijgen is om er voor te zorgen dat je borst in een hogere positie verkeert dan je buik. Dit klinkt wellicht heel simpel, maar de meeste mensen krijgen vooral last tijdens het slapen. Hierdoor wordt je nachtrust verstoord en kunnen er heel goed andere klachten bijkomen.

Wat veel mensen doen is een paar extra kussens plaatsen, maar dat werkt niet goed! Wat er moet gebeuren is dat je slokdarm direct boven je maag zit (ongeveer een hoek van 25 graden).

Een simpele manier is om je bed aan te passen met een kleine verhoging onder de poten. Hierdoor wordt per direct je slokdarm minder belast en heb je minder last van zuurbranden tijdens de slaap. Evenals ga niet met een volle maag slapen, het is beter om tenminste een paar uur voordat je gaat slapen geen maaltijd meer te nuttigen, of een kleine maaltijd.

Tip #2: Eet in kleine porties

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip die ik je kan geven. Je voedingspatroon heeft een grote invloed op de frequentie en intensiteit van je zuurbranden. In Nederland is het normaal om 3 maaltijden per dag te eten. Persoonlijk ben ik een voorstander van ‘’power maaltijden’’ waarbij je ongeveer om de 2.5 – 3 uur een kleine maaltijd neemt.

Op deze manier wordt je spijsvertering veel minder zwaar belast. Wanneer je brandend maagzuur hebt is je spijsvertering ontzien een belangrijke schakel voor herstel. Nog een bijkomend probleem is dat veel mensen ook veel te veel eten. Hierdoor gaat veel bloed in de spijsvertering zitten en ben je sneller moe, vervolgens wordt er oppeppers zoals koffie genomen om dat effect tegen te gaan. De oplossing is daarom ook om ongeveer 5 kleine super gezonde maaltijden per dag te nemen.

Ga voor een klein maar gezond ontbijt met voldoende micro- en macronutriënten. Om je een voorbeeld te geven: een schaal magere yoghurt, met wat bosbessen, kopje havermout en lijnzaad. Dit is pak en beet 150 calorieën en bevat voedingsvezels, complexe koolhydraten, vitamines, mineralen, eiwitten etc.

Als je nog écht honger hebt neem dan een banaan of een appeltje (ook ideaal voor tussendoortje).

Vervolgens zorg dat je ongezouten notenmix of amandelen thuis hebt. Als je honger hebt neem je een handvol noten en belast je je spijsverteringskanaal bij lange na niet zo erg als een plak witbrood met salami. Noten zitten vol met de goede vetten en zijn ook best calorierijk, waardoor het een ideale snack maakt.

Zelf neem ik ook af en toe een speltwafel of rijstwafel als tussendoortje.

Vervolgens voor je avondeten ga je niet voor een recept met aardappelen (zoete aardappelen kan wel), maar een recept op basis van meer groente, wat peulvruchten, eventueel mager vlees en meer niet! Persoonlijk eet ik graag een salade elke avond, of een recept op basis van bruine rijst met veel groente en peulvruchten als vleesvervanger.

Een paar keer per week eet ik zalm of een andere vette vis voor mijn omega 3 vetten. Daarbij moet gezegd worden dat in noten ook de belangrijke vetten zitten.

Het belangrijkste om te onthouden is kleinere porties, meer kleine maaltijden verspreid over de dag en voldoende water drinken (1.5 liter is het minimum). Veruit de meeste brandend maagzuur klachten worden veroorzaakt door een maag die de vertering niet goed aankan. Helemaal wanneer je medicatie neemt tegen zuurbranden, want hierdoor heb je minder maagsap waardoor de vertering op de hobbel gaat.

De oplossing is zeker bijna zo simpel als betere portie controle en bewustere voedingskeuzes!

Eten wanneer je ‘’vol’’ bent is nooit verstandig. Eet wanneer je verzadigd bent, maar niet vol! Zelf heb ik hier grote problemen mee gehad, nu plan ik mijn maaltijden in en hou ik een voedseldagboek bij over wat ik die dag gegeten hebt. Ook noteer ik de calorieën omdat ik een calorie beperkend voedingspatroon volg. Een caloriebeperkend voedingspatroon zou van nature ook goed werken tegen regelmatige zuurbranden.

voedseldagboek
voedseldagboek

Tip #3: geen water drinken tijdens het eten

water drinkenDe meeste mensen drinken simpelweg niet voldoende water. In mijn programma’s is meer water drinken daarom ook de eerste gewoonte waar we aan gaan werken. Dit alleen kan je gezondheid transformeren. Echter, wanneer je iets drinkt tijdens het eten neemt de volume in me maag enorm toe.

Je lichaam anticipeert hierop door meer maagsap te produceren waardoor je eerder last krijgt van zuurbranden.  Hierdoor wordt er weer meer druk uitgeoefend op je slokdarm sfincter (klepje tussen de maag en slokdarm). Het beste is om voor elke maaltijd al wat gedronken te hebben en na je maaltijd, maar niet tijdens het eten!

Helaas hebben veel mensen de gewoonte om te drinken tijdens het eten, dit is een gewoonte die afgeleerd moet worden ten behoeve van je gezondheid. Vergeet niet dat koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank een absolute ‘’no go’’ is als je last hebt van zuurbranden. Overigens is het sowieso verstandig om geen frisdrank meer te drinken, al die geraffineerde suikers kunnen op lange termijn voor serieuze gezondheidsklachten zorgen!

Tip #4: neem je tijd en goed kauwen

Veel mensen (waaronder ik) hebben de gewoonte om te snel te eten. Het lijkt alsof het een race is en je zo snel mogelijk klaar wilt zijn met je eten. Dit heeft waarschijnlijk zijn oorsprong gevonden uit de oudheid waarbij voedsel niet langdurig beschikbaar was. Echter, in de Westerse wereld is dat niet meer het geval en is het beter om langzaam te kauwen en je tijd te nemen.

Aanbevolen wordt om tenminste 25 keer te kauwen voordat je je voeding in het spijsverteringskanaal terecht laat komen. Vergeet niet dat de spijsvertering al in j mond begint waarbij bepaalde enzymen (afhankelijk van het voedingsmiddel) via speeksel vrijgelaten worden. Dit allemaal om de spijsvertering te ondersteunen.

Wanneer je dus langer kauwt hebben de enzymen meer tijd om de voedingsmiddelen af te breken, hierdoor heeft je maag minder werk met de absorptie van voedingsmiddelen. Zo worden eiwitten uit een bijv. speltbroodje afgebroken tot peptiden en dat weer tot aminozuren (bouwstenen van je lichaam).

Tip #5: uitbuiken na het eten

Nog een goede tip is om na het eten (zelfs van een kleine maaltijd) even rustig aan te doen. Het is veel beter om niet druk te gaan bewegen of voorover buigen nadat je gegeten hebt. Een kleine wandeling maken is overigens wel bevorderlijk voor de spijsvertering, hierdoor kan de spijsbrij eenvoudiger de spijsverteringsorganen passeren.

Tip: #6 lichaamsbeweging

lichaamsbeweging tegen maagzuurTenminste 30 minuten per dag lichaamsbeweging is enorm bevorderlijk voor je gezondheid en natuurlijk spijsvertering. Wel moet gezegd worden dat extreme sport niet bevorderlijk is om brandend maagzuur te verhelpen. Hierdoor wordt er veel druk uitgeoefend op de slokdarm en is niet de bedoeling. Probeer tenminste elke dag 30 minuten in totaliteit te bewegen.

Persoonlijk maak ik het altijd onvermijdelijk door mijn boodschappen lopend te doen, in de pauzes een paar simpele oefeningen en na het werk 20 minuten te joggen, hierdoor zit ik zonder al te veel moeite op de aanbevolen hoeveelheid oefening. Het beste is om ’s ochtends al direct te beginnen, op deze manier begin je de dag goed en dat wil je zo houden!

Wat je lichaamsbeweging start punt op dit moment ook mag zijn, probeer sowieso wat te lopen elke dag en dat uit te bouwen tot tenminste 30 minuten. Zelf vind ik gewichten en joggen geweldig, je kunt zelfs een luisterboek meenemen als je het saai vindt. Er zijn talloze manieren om meer te bewegen zonder dat het lastig hoeft te zijn.

Tip: #7 oppassen met stress

oppassen met stress
stress en zuurbranden gaan hand in hand

Het is niks nieuws dat stress invloed heeft op je spijsvertering. Het probleem met negatieve stress is dat je lichaam in een vlucht of vecht status terecht komt. Hierdoor gaat de prioriteit tijdelijk weg van bijv. je spijsvertering naar het overlevingsmechanisme, zo komt er adrenaline vrij om weg te rennen voor de tijger.

Echter, met het drukke leven van nu ervaren veel mensen hetzelfde effect op het kantoor als onze voorouders hadden bij het ontsnappen van een tijger. Het gevolg is dat langdurig negatieve stress je systeem serieus kan beschadigen. Vandaar dat een goede antistress management absoluut een aanrader is, helemaal als je last hebt van brandend maagzuur.

Daarbij kunnen ongezonde gewoontes optreden zoals veel eten, roken, drinken die allemaal een negatief effect op je zuurbranden hebben. Als je last hebt van stress raad ik je aan om mijn gratis anti stress management training door te lezen.

Tip #8: ongezonde gewoontes aanpakken

Roken en overmatig veel alcohol en frisdrank drinken leidt tot meer zuurbranden. Vandaar dat je deze gezonde gewoontes moet gaan vervangen met gezonder varianten. Het is niet realistisch om in één keer met alle ongezonde gewoontes te stoppen. Beter is om eerst 1 aan te pakken, zoals roken. Schaf een e-sigaret aan en gebruik dit geweldige hulpmiddel om te stoppen met roken.

Ik heb reacties mogen ontvangen van mensen die eerst 25 sigaretten per dag rookte nu nog maar 2 door het gebruiken van de e-sigaret. Nicotine is zeker een prikkel, de e-sigaret komt in een versie met of zonder nicotine, zie dit als een hulpmiddel om voorgoed te stoppen met deze zeer ongezonde gewoonte.

Wanneer dat gelukt is kun je de volgende aanpakken totdat je geen maagzuur prikkelende gewoontes meer hebt.

Tip #9: afvallen

Het is een feit dat mensen met overgewicht veel meer last hebben van zuurbranden. Gelukkig zal kleinere porties er alleen al voor zorgen dat je de overtollige kilo’s kwijtraakt. Afvallen is niet alleen calorieën tellen, het is steeds meer gezonde gewoontes aanleren totdat je hier geen moeite meer voor hoeft te doen, dat het een manier van leven wordt waarbij afvallen een positief bijkomend effect is.

Tip #10: stap voor stap

Vergeet niet dat wij mensen gewoonte dieren zijn. Alle tips in één keer proberen op te volgen is niet realistisch en kan zelfs heel frustrerend werken. Mijn eigen richtlijn is om niet meer dan 2 gewoontes per maand aan te leren. Afhankelijk van je situatie is een aanpassing maken aan je bed en kleinere porties eten een goed startpunt.

Vervolgens daarna de andere tips opvolgen. Indien je last hebt van chronische maagzuur kan het wellicht nog nodig zijn dat je medicatie moet blijven gebruiken om de symptomen onder controle te houden. In overleg met je arts kan het heel goed mogelijk zijn dat je steeds minder maagzuurremmers of blokkers nodig hebt!

Het belangrijkste is om vol te houden en weten dat het even kan duren voordat je resultaat gaat krijgen.

Nog 1 ding

Je voedingspatroon is zeker essentieel bij het verminderen en voorkomen van zuurbranden. Veruit de meeste mensen hebben last van zuurbranden door te grote maaltijden en de verkeerde voedingsmiddelen. Door gezonder te gaan leven, meer bewegen en bekende maagzuur prikkels te vermijden zet je een grote stap naar herstel. Daarbij los je niet alleen je brandend maagzuur probleem op, maar krijg je een compleet gezondere leefstijl met meer energie en vitaliteit!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/10-tips-tegen-brandend-maagzuur.mp4" width="478" height="360" description="10 tips tegen brandend maagzuur" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Heb je zelf nog goede tips tegen brandend maagzuur, zuurbranden of oprispingen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Interactie op de blog is belangrijk en je kunt ook altijd vragen hieronder stellen.

Interessant artikel? Deel het hieronder via social media, alvast bedankt!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Halo,
  15 jaar geleden had ik erg veel last van reflux,kon bijna niets meer eten of drinken.wat mij erg goed geholpen heeft is een halve droge boterham kouwen en dan beetje bij beetje door te slikken terwijl je je kin wat omhoog houd.
  Ook op droge havervlokken kouwen is heel goed.
  Geen wijn of chocolade,
  Ongefilterde(troebele )appelciderazijn is ook uitstekend,1soeplepel op 1glas zuiver water. Slokgewijs uitdrinken.
  Veel succes.
  Gr frans

  1. geachte

   ik heb vandaag veel schrik gehad van brandend maagzuur,het kwam tot in mijn keel als ik aan het slapen was ik had bijna geen lucht meer.Welke tip kan je mij nog meer geven?

   Mvg
   De Graeve Benny

 2. Bij mij was het zo erg dat ik s nachts wakker werd omdat het maagzuur terug kwam in mijn mond, en erg zuurbranden had, ik drink nu elke avond 2 koppen Venkel thee en dit helpt mij enorm.
  Veel succes
  Gr Gerry

  1. Dat van die rauwe aardappelsap is nieuw voor me. Ik krijg juist weer last van aardappels... Blijft lastig dus. ;). Mijn tip, via via... is 's morgens vroeg een glas lauwwarm water met zuiveringszout erin. Een theelepelpuntje. Heel erg weinig dus. Ben even gaan snuffelen en vond dit: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/795/Zout/article/detail/1515121/2012/10/11/De-veertien-wonderen-van-zuiveringszout.dhtml
   Verder houd ik me netjes aan: geen koffie/chocola/citrusvruchten en het meeste andere fruit/bonen?/pepers/uien/knoflook/bieslook en prei/alle Nederlandse kazen met een smaakje, dus vanaf licht belegen gaat het al mis bij me, en verder eet ik zo goed als vegetarisch. Af en toe een beetje gerookte zalm, maar dat is het dan wel. Amandelnoten en Paranoten zijn alkalisch. Ik stamp ze tot poeder en doe ze door mijn warme eten. Nooit meer dan 3 tot 5 stuks. Werken uitmuntend voor de stoelgang. En wat moeilijk was, maar dat begint te wennen: 4 tot 5 keer per dag iets eten. Al is het een nootje... Sterkte allemaal. Lydia.

 3. 1 eetlepel rauwe aardappelsap tegen drie lepels lauw water en dat op je nuchtere maag opdrinken, helpt ook tegen maagzweren.
  Waarschuwing, het smaakt wel heel vies.

  1. Melk drinken is voor de meeste mensen met serieuze maagzuurbranden een NO GO! En dan ook nog een icm een sultana...ik weet t niet.... maarja ieder lichaam reageert toch weer anders.

 4. Allemaal goede tips Jack! 😉
  Ik heb er al een paar van toegepast... waarvan sommige met succes!

  Bij Tip 6; 'Lichaamsbeweging' weet ik alleen helaas niet wat voor mij werkt.
  Wat i.i.g. niet werkt is te gaan voetballen kort na het avondeten. Als ik uit mijn werk kom is het rennen en vliegen om nog op tijd bij de training te kunnen zijn. Er zit denk ik een klein uurtje tussen het moment dat ik heb gegeten en de training begint. Ik krijg er dan ook meestal erge last van. Dat beïnvloedt het voetballen nogal. Valt dit trouwens onder de categorie extreme sport? En is er misschien een bepaalde tijd wat er op z'n minst tussen zo'n avondmaaltijd moet zitten voor het sporten?

  Regelmaat; Heeft regelmaat eigenlijk een gunstig effect op het tegengaan van zuur? Zo te zien staat er niks over in. En heeft slapen (veel of weinig) nog invloed?

  Houding; Ik heb trouwens sterk het idee dat een verkeerde houding een ongunstig effect heeft. Ik heb een verkeerde zithouding waardoor mijn klachten verergeren. Dat heeft de Fysio zelfs bevestigd. Dat als je veel (verkeerd/ingezakt) zit, je maagklepje onder druk kan komen te staan... en daardoor niet goed sluit.

  Tandartspraktijken; Ik ben vandaag bij de tandarts geweest en hij heeft geconstateerd dat mijn tandglazuur dusdanig erg is aangetast door het zuur dat het bijna niet meer te herstellen is op sommige plekken! Hij heeft mij als tip gegeven om de mond te spoelen met water als er weer zo'n zuuraanval is. Vaak merk je eigenlijk niet dat het tot zover komt. Het lijkt niet verder dan de keel en/of slokdarm te komen, maar stiekem heeft het dus ook invloed op je gebit!

 5. Goede tips, maar ik mis in het verhaal dat we zo min mogelijk acidisch (ZUUR) moeten eten en peulvruchten zijn volgens mij zuur. Bij reflux moet je toch zoveel mogelijk alkalisch eten? Geen citrusvruchten, geen tomaten, geen koffie, borrel en gefrituurde zaken, geen chocola en zo zijn er nog veel meer dingen. Googelen op alkalisch voedsel kan helpen. De tips om rechtop te blijven zitten en zo veel mogelijk te liggen zijn prima. Wat ik moeilijk vind is die 5 maaltijden per dag. Het begint best goed. Ik tel mijn inname van noodzakelijke medicijnen als een maaltijd en mag twee uur daarna een rijscracker of een kwart van een kleine galia meloen en twee uur later twee beschuitjes, of rijstcrackers met hele jonge kaas. Daarna ben ik te druk bezig om te denken aan iets te eten. Dus ik eet sowieso minder en vooral groenten die alkalisch is, zoals wortelen en broccoli bv. Champions erbij, GEEN vlees en vis meer, want ook die wekken het maagzuur op, maar ik mag dan een vleesvervanger mits die niet scherp gekruid is. Daar zit oa ook vitamine B12 in....

  Vandaag veel last dus ik ga toch echt een biologische 'rennie' nemen.... Sterkte allemaal.

  1. Heb je veel last van brandend maagzuur( ik kon nog geen thee meer verdragen), kaas ,chocolade en cola mijden. Ik heb dit gedaan na maanden pillen slikken voor brandend maagzuur, stopte ik met de pillen dan had direct weer brandend maagzuur, na googelen op een site gevallen wat wel en niet goed is, bij mij waren deze 3 de boosdoeners, na een half jaar deze producten gelaten te hebben kan ik ze weer af en toe eten zonder last te hebben van brandend maagzuur

 6. Sinds ik glutenvrij eet ben ik klachtenvrij. Zodra ik een boterham (of eierkoek of wat dan ook met gluten) eet heb ik binnen 15 minuten weer brandend maagzuur.

 7. Heb de laatste tijd veel heel veel last van maagzuur,word er s'nachts wakker van (mijn mond vol met zuur....heel erg bitter)
  ik weet echt niet meer wat ik moet doen,alle dingen hierboven haast al uitgeprobeerd.......slaap heel slecht!!!

  1. Dan wordt het toch echt tijd om een afspraak te maken met je huisarts. Wellicht is er een achterliggende oorzaak waarom de sluitklep slecht functioneert.

 8. ik heb meestal last als ik iets eet met uien er in .nu zei ik mand mij dat rode uien minder sterk zijn .ik zelf eet altijd een rauwe aardappel goed kauwen tot er vocht vrij komt dat helpt bij mij het beste

  1. Rode uien zijn inderdaad minder sterk van smaak, maar het zijn de beste en de lekkerste uien!

 9. Zuiveringszout (baking soda) is inderdaad een goede optie, vrij dosis tolerant aangezien de pH waarde licht basisch is, echter zou ik je wel aanraden op je totale zout inname te letten mocht je bloeddruk aan de hoge kant liggen, (sodium). Dit zou je uiteraard kunnen compenseren door minder/geen keukenzout te gebruiken.

  Citrus vruchten (mits niet in te hoge doseringen) lijken mij JUIST een aanrader, aangezien dit uiteindelijk juist basisch wordt in plaats van zuur. Hier is veel over te vinden in fora die over alkalische diëten gaan, waar nadrukkelijk een uitzondering wordt gemaakt op citrusvruchten

  Ook kan ik me voorstellen dat als je zo erg op je dieet gaat letten en ineens veel schrapt wat misschien wat zurig is, je maag uiteindelijk ook niks meer gewend is mocht je dan toch een keer iets meer eten of een uitzondering maken op een snackje.

  Ik zou gericht voedsel filteren om (zoals hierboven al werd gezegd) na te gaan of het misschien niet te maken zou kunnen hebben met een gluten of lactose intolerantie.

  Groetjes,
  Mick

 10. Ik weet niet hoe/of ik mijn post hierboven kan aanpassen dus een kleine off-topic toevoeging om verwarring te voorkomen met betrekking tot de Engelse vorm.

  Met baking soda / zuiveringszout bedoel ik natrium(sodium)bicarbonaat, beslist geen bakpoeder!! Bakpoeder bevat naast natriumbicarbonaat nog andere ingrediënten waaronder vaak ook aluminium.

  Het binnen krijgen van Aluminium in metaalische vorm blijkt een negatieve invloed te hebben op je dopamine spiegel in bepaalde regionen van je brein wat hypothetisch de kans op alzheimer's en parkinsons zou kunnen vergroten

  Gr,
  Mick

 11. Beste Jack,
  Dankjewel voor de nuttige tips! Enkele ervan worden reeds toegepast, maar toch nog terug hoop op nog meer verbetering.
  Wat mij wel verwondert, is dat niemand de opmerking maakt van de pijn op de borst.
  Na jarenlange geregelde vreselijke pijn op de borst die gepaard gaat met een branderige keel, en aankaarten bij de huisarts, toch doorverwezen om een gastroscopie te laten doen met als uitslag dat het maagklepje niet meer sluit.
  Ik was eerder verbaasd omdat ik niet zozeer heel veel last had en heb van zuurbranden zelf, eerder van een CONSTANT branderig gevoel in de keel en een snijdende pijn op de borst die met momenten zo onverdraagbaar is dat ik genoodzaakt ben om pijnstillers te nemen om weer even normaal te kunnen functioneren.
  Is er iemand die dezelfde symtomen al heeft ondervonden?
  Ik hoor het graag!
  groetjes,
  Annemieke

  1. De genoemde brandende pijn komt van het zuurbranden. Het is een gevolg hiervan. Hierbij hoef je niet beslist last te hebben van het zuurbranden zelf.
   Heeft de arts niet aangegeven wat de mogelijkheden wijn om de maagklep te 'repareren'?

  2. Hoogst waarschijnlijk een beetje laat maar zodra je last krijgt van druk op je borst werkt het volgende bij de meeste mensen die ik ken: " ga plat liggen en leg een zwaar object(zoals een stapel boeken) op je borstkas en controleer je adem, na ca. 10 minuten is de pijn over.

   Mvg,

   Danny

  3. Ik herken dit, ook het inhaleren van het zuur tijdens de slaap , met een dag hoesten tot gevolg. Na lang zoeken is bij mij autonome neuropathie tengevolge van diabetes ontdekt: slokdarm en maag ontledigen zich zeer traag . Niet veel aan te doen behalve wat van al het bovenstaande

  4. Hoi Annemieke,

   Ik heb 2 jaar continu de pijnen gehad die jij beschrijft en geen zuur in de mond gehad. Niks heeft mij geholpen tot ik me voornam om altijd op mijn linkerzij te slapen (dat is wennen maar dat lukt met wilskracht echt). Af en toe heb ik nog wel een slechte dag maar ik heb nu iig het gevoel dat er iets is dat werkt.
   Succes!

  5. Na een hele dag met steeds terugkerende druk op de borst te hebben gelopen, ben ik vorig jaar op de hart/long eerste hulp opgenomen. Na allerlei onderzoeken werd ik met de diagnose "ontstoken slokdarm wegens reflux" naar huis gestuurd. Sindsdien slik ik 2x daags Pantoprazol 40 mg maar heb nog regelmatig last van druk op de borst/vol gevoel in de maag. Geen snijdende pijn. Ook nooit last van zuur gehad. Wel schrapen met mijn keel en slaap ik op links het best. Maagonderzoek heeft uitgewezen dat er niets aan de hand is met het maagklepje. Wellicht een wat slechter werkende maag werd mij verteld. inmiddels heb ik ontdekt dat melk en vet niet goed bij mij vallen. Ook weet ik dat ik te weinig drink dus ik ga daar maar eens wat beter op letten en ik ga proberen wat vaker kleine hapjes te nemen.

 12. Ik ben sinds 4 januari gestopt met roken en ik heb sindsdien last van maagzuur. Laatst heb ik iemand gesproken die het zelfde had. Zij is door deze reden weer gaan roken.... Heeft iemand hier ervaring mee?

  1. Het is een bekend feit dat je lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe, nicotine vrije, situatie. Maar last van maagzuur is nieuw voor mij.

   Iemand anders die hier ervaring mee heeft?

   1. ja ik heb ook last van branderig maagzuur,sinds ik gestopt ben met roken.
    ik moet er wel bijzeggen dat ik sindsdien ook veel meer eet en daardoor het brandend gevoel begonnen is.sporten gaat heel moeilijk door pijnlijk gevoel bij ademen.
    grtjs Irene

 13. Hoi, Ik heb ook last van brandend maagzuur sinds ik gestopt ben met roken enkele dagen geleden. Zo kwam ik bij deze site terecht....

  Anne

  1. Even een paar weken afwachten totdat je lichaam gewend is aan de nieuwe situatie, Anne.

   In ieder geval top dat je gestopt bent!

  2. Bij mij hetzelfde: gestopt met roken en nu ontzettend veel last van brandend maagzuur. Wat heeft jullie geholpen om ervan af te komen?

 14. Ik heb wel Iberogast gehaald daar zitten o.a. Bittere scheefbloem in, Grote engelwortel, Citroenmelisseblad, Karwijvrucht, Stinkende gouwekruid, Zoethoutwortel, Kamillebloem, Pepermuntblad, Mariadistelvrucht.
  Ik weet alleen niet meer of mijn klachten hiervan verergeren want kan het kwaad als ik te weinig maagzuur heb? Ik heb nu net havermoutvlokken gegeten droog en dat helpt wel iets maar het gaat er niet van over.
  Misschien een tip voor andere mensen ik was toen ik naar mijn biofotonentherapeut (deze behandeld je energetische lichaam) ging in principe klachtenvrij. Door die test om te kijken of ik teveel of juist te weinig maagzuur aanmaak heb ik weer klachten gekregen, ik moet volgende week pas weer naar deze mijnheer toe, maar echt het voelt zo heerlijk als je klachtenvrij bent..... dat gun ik een ieder.
  Groetjes,

  Patricia

 15. Ik heb last van piepende,krakende ademhaling 's nachts als ik op rug lig, kan dit komen door maaglast. Heb over 25 jaar ook 5 maagzweren gehad. Neem ook medicatie Dakar al jaren en L-thyroxine tegen te traag werkende schildklier.heb ook een maagbreuk maar ben de laatste maanden teveel in gewicht toegenomen door stress(overlijden ouders met 4 maand tussentijd) en zelf ook borstkankerpatiente dat nu 12 jaar geleden is....kunt u mij helpen wat ik best kan doen. Mijn huisdokter neemt mij niet al te serieus en zegt altijd maar dat het stress is. Heb ook 2 jaar Lorazepam genomen om te kunnen slapen maar heb dit kunnen afbouwen....

  1. Gezien je reactie, heb ik het vermoeden dat je huisarts je niet erg serieus neemt. Wellicht een idee voor een second opinion? Een frisse kijk biedt vaak nieuwe oplossingen. Het kan in ieder geen kwaad...

 16. Wat bij mij heel goed werkt is 0 procent vet melk, dat drink ik heel veel neem ook een beker mee naar bed vaak, zodat als ik misselijk wordt een slok kan nemen maar vaak als ik een beker opdrink voor het slapen gaan heb ik nergens last van

  1. Dankjewel voor deze aanvulling, Carla.

   Zijn er meer lezers die hier (positieve of negatieve) ervaringen mee hebben?

  1. Als ik op m’n linkerzijde ga liggen, ga ik constant boeren. Voor mij geen goed idee dus. IS GRIEKSE YOGHURT MET WAT FRUIT GOED OM TE ETEN, 2UREN VOORDAT IK NAAR BED GA?

 17. Wegens maagzuur gastroscopie laten nemen en maagklep sluit niet goed af. Ik moet nu elke dag pantropazole40mg innemen. Ik krijg er echter alle nare nevenwerkingen van zoals vreselijke hoofdpijn, zweten, vroegtijdig wakker komen, spierpijnen, depressief voelen. Ik heb ook al omeoprazole, nexiam, ranitidine geprobeerd maar telkens keren de klachten terug. Dan met maagzout geprobeerd mqar dit is niet voldoende evenals gaviscon, syngel enz... . Kan er mij iemand een tip geven want ik heb veel maagpijn en druk op de borst.

 18. Fijn om al deze reacties te lezen. Ik ben ook al heel lang bezig met dit probleem. Samen met de huisarts besloten om mijn ontlasting te laten onderzoeken op een bacterie. Wacht met smart af.

 19. als je last hebt van maagzuur moet je een schaaltje of een paar lepeltjes gele vla helpt prima

 20. Mijn man heeft ook last van maagzuur door een scheurtje in het klepje, na een aantal jaar maagzuurremmers slikken kreeg hij klachten met de ontlasting, na onderzoeken kwam hier niets uit. Wij zijn zelf aan de slag gegaan en zijn anders gaan eten veel verse groenten en fruit, een half uur voor het eten 2 glazen mineralen water voor het aanmaken van maagzuur ( maagbranden is te kort aan maagzuur) vermijden van geraffineerde suiker, graan, melk, kaas, zuivel dit remt aanmaak maagzuur, per maaltijd 1 eiwit bron, het duurt idd een hele tijd voor het verbetert maar inmiddels 1,5 jaar zonder medicijnen. Hij had nog wel last van boeren direct met en na de maaltijd een week of 6 enzym geslikt tijdens de maaltijd en de klachten zijn vele malen minder.

  1. Wat een mooi resultaat, Sonja!
   Bedankt voor het delen van jullie ervaringen.

 21. Ik vraag me af of iemand bekend is met een operatie ik ga binnen kort voor een operatie dus enige tips hier voor

 22. Ik heb altijd last van maagzuur, dat ik er gek van word.
  Ik proef het is ruik het, het is gewoon zo erg.
  Artsen vinden niets, waaruit blijkt dat het niet in orde is
  of dat ik iets heb aan mijn maag.
  Ik heb al verschillende medicatie gebruikt, waarbij niets helpt.
  Zantac word mee van de zwaarste maagpillen genoemd bij de dokter.
  Laat ons zeggen hoe zwaarder ze ook zijn, ik kan overal tegen en niets helpt.
  Ben beetje ten einde raad en heb zowat alles geprobeerd.
  Nu ben ik bezig met een middeltje appelazijn.
  Naar het schijnt als je elke keer voor het eten, een eierdopje appelazijn mengt met bv: water of fruitsap...
  dat je er dan vanaf geraakt.
  Omdat ik dus ten einde raar ben, ben ik van plan om het daar eens mee te proberen.
  Ook werd me verteld dat het mss opgelost kan worden, met acupunctuur kuren.
  Zou zoiets helpen ipv er alles aan te doen en pillen ervoor te pakken?
  Laat ons zeggen dat ik niet 100% zeker weet, of ik achter zoiets sta.
  Geen ervaring ermee, ook geen interesse in gehad.
  Maar als er iemand ervaring mee heeft, mag je het gerust delen.
  Ik sta nu heel graag open voor TIPS ...
  Ik word er gewoon zo gek van, dat als er mss echte goeie tips bestaan
  die mss wel weggelegd zijn voor me.
  Alle hulp welkom

  MVG

  1. Zelfde probleem ga soms met de kop tegen de muur , vind zelf het toilet niet meer van de zuur stres in mijn keel (het brand stikt ruikt naar zuur , spaghetti geur ) Meestal rond 3 u nachts . mijn oplossing één zantac en een pantomet . daarna een kop linden -citroen thee lipton (heet ) die deze zure slijmen oplost en lindert . Buiten dat neem ik pijnremmers voor een rug aandoening codeine erbij om beide pijnen te onderdrukken de keelpijn en de rug pijn. Succes grt

 23. Ik heb ook heel erge maagzuur , wat mij helpt is een appel langzaam op eten.
  Dus iedere keer als ik het heb eet ik een appel.

 24. Ik herken werkelijk alle klachten die hierboven worden genoemd. Vooral pijn in het middenrif en de ernstige steken rond de hartstreek en slappe ledematen. Bij mij was het vooral mijn linkerbeen en arm die hevig begon te tintelen. Ik heb er 5 jaar lang héél veel last van gehad. Ik kon elke nacht geen oog dicht doen en moest meerdere keren per nacht mijn bed uit om naar lucht te happen. Ik hing zelfs uit het raam of moest ineens naar buiten! Plots een zeer hoge hartslag, hartkloppingen en paniek, stijve linkerarm en bijna spastische spieren waren iedere nacht meer regel dan uitzondering! Het was een ware nachtmerrie. Om het maagzuur niet omhoog te laten komen sliep ik op een gegeven moment zelfs alleen nog maar in mijn relax-stoel in de woonkamer. Deken erover en slapen. Niet dus! Mijn huisarts schreef Omeprazol voor. Dat verminderd het maagzuur zei hij. Ik werd kotsmisselijk van dat spul en na een nacht waarin ik dacht dat het afgelopen was met me, weer vanwege hevige hartkloppingen en duizeligheid en weer een stijve linkerarm heb ik 112 gebeld! Ik dacht serieus aan een hartaanval. Ik sport veel, en ben een goed getrainde wielrenner. Met de ambulance direct in volle vaart naar het ziekenhuis in Rotterdam. In het Erasmus MC werd niets gevonden wat duidde op hartproblemen. Ze waren zelfs jaloers op de CT-scan. U bent getraind en hebt een topconditie was het antwoord. De volgende dag daarop werd een duo scopie gemaakt van mijn slokdarm. Die bleek volledig ontstoken te zijn. Weer medicijnen. Ik ben 2 dagen later weer met hartkloppingen opgenomen. Weer kwam het hevig terug! Toen nam ik een drastische beslissing. Ik ben alleen nog maar water en brood gaan gebruiken. Geen koffie, zuivel , of zware kosten. Gewoon de basis. Na twee weken merkte ik al dat het maagzuur minder werd en ook de hartkloppingen minder en minder werden. Ik was ook gestopt met Omeprazol en Pantoprazol. Daar geloofde ik niet in. Het werd daar niet minder van! Na 6 weken begon ik weer langzaam op te bouwen naar mijn reguliere etenspatronen. Dat ging aanvankelijk goed, totdat...ik na het avondeten (pasta met oude kaas erover) en daarna een volle beker Bulgaarse yoghurt weer de sigaar was. Niet gelijk in de avond, maar weer in de nacht. Er kwam weer een aanval die dit keer echter zo heftig was dit ik bijna niet meer kon lopen en kon ademen!! Weer die linkerarm helemaal stijf, geen lucht krijgen, paniekgevoelens alsof je overlijdt! Echt bizar!! Weer 112 en met de ambulance mee naar het EMC. Na bloedonderzoek in de faculteit bleek dat ik een heftige caseïne- intolerantie had. ZO WERKT HET: Caseïne is een hard eiwit in melk dat slecht wordt opgenomen in de maag en in de darmen! Het zit vooral in oude kaas , melkchocolade en zuivelproducten. MELK was dus het probleem!!! Caseïne hecht vast aan je maagslijmvliezen waardoor je maag juist GEEN maagzuur meer aanmaakt! Je eten blijft lang liggen op de maag omdat het niet verteerd, waardoor je middenrif onder druk komt te staan en je die hevige pijnen krijgt. Juist in de nacht komt de maagzuurproductie weer op gang, omdat de caseïne dan pas is opgelost. Het gevolg is maagzuur dat razendsnel omhoog komt omdat je eten nog verteerd moet worden. Er wordt dan direct heel veel maagzuur aangemaakt! Juist terwijl je ligt! Dit geintje kostte mij ook mijn gebit. Het maagzuur tast ook je tanden en kiezen aan. En je slokdarm! Ik had na bloedonderzoek ook nog een fors tekort aan vitamine B12! Dat komt omdat melk ervoor zorgt dat je maagzuur niet werkt op de momenten dat het écht moet, direct na het eten dus! Tijdens het verteren komt B12 vrij en neemt je lichaam het op. Wanneer de boel verstoord is neem je niets op en krijg tekorten! B12 tekort leidt tot problemen met het zenuwstelsel en hart en vaten! Je hebt dus juist een maagzuur tekort, en het gaat écht fout wanneer je dan ook nog eens maagzuurremmers gaat gebruiken, zoals juist vaak wordt voorgeschreven!
  Inmiddels ben ik nu een jaar verder en; Ik heb mijn leven weer volledig terug!! Slaap goed, geen paniekaanvallen meer. Geen hartkloppingen. Werkelijk ALLE klachten zijn volledig verdwenen!! Mijn conditie is ook nog eens met sprongen vooruit gegaan moet ik eerlijk zeggen, en dat had ik niet verwacht want deze was al goed! Ik slik nu tijdens het avondeten B12- vitamines. Iedere dag. En dat werkt perfect! B12 kun je veilig innemen en een teveel kan bijna niet. Dan krijg je hooguit diarree. Melk is verleden tijd voor mij!! Bij het minste geringste aan melk dat ik binnenkrijg, voel ik direct al weer mijn middenrif gaan branden. Dan krijg ik ook even het zuur. Maar niet zo erg meer als voorheen. Gelukkig maar. Koemelk is domweg niet geschikt voor het menselijk lichaam. Een koe heeft immers meerdere magen en kijk eens naar hoe snel een kalfje groeit! Koemelk is écht alleen voor koeien, hoe lekker het ook smaakt!! Als vervanger gebruik ik nu kokosmelk of havermelk. Deze zijn niet dierlijk en dus een prima alternatief voor het maken van Brinta of havermoutpap, koffiemelk, e.d. Koffie zwart kan ik prima drinken, even als zure vruchten waarvan men soms beweerd dat deze juist de boosdoeners zijn. Dit verhaal is puur gebaseerd op mijn eigen ervaring en ik deel hem graag. Ik ben echter GEEN arts en deel deze ervaring puur uit mijn eigen leven. Probeer het op zijn minst, het vergt enig doorzettingsvermogen en geduld, soms duurt het wél 6 maanden voor je écht effect merkt, maar dan heb je ook wat: Je leven terug!! Let op: Er zijn ook mensen met een allergie voor eieren of gluten. Dit kan ook bijna dezelfde forse klachten geven! Maar dat moet je écht voor jezelf nagaan en uitzoeken. Veel succes toegewenst allemaal!
  Vriendelijke groeten, Peter

  1. Super peter,
   krijg ook meer last van zuurbranden en ben met mijn allergieeen bezig, word nu eindelijk doorgestuurd, ook melkeiwit allergie, maar ook andere.
   Fijn om iets te lezen over maagzuur door allergieen.

  2. Beste Peter,
   Hopelijk lees je dit.
   Melk is slecht, oke, ik maak mijn havermoutpap met sojamelk. Maar: ik eet wel kaas (1 plak per dag) en Griekse yoghurt ben ik gek op, yoghurt schijnt ook goed voor je darmen te zijn. Maar... slecht voor je maag dus? Of yoghurt niet? Ik schiet bijna iedere nacht 1x wakker met maagzuur in m’n mond. Het is een paar keer gebeurd (lag op m’n buik!) dat het zuur m’n luchtpijp in geschoten was en ik happend naar lucht wakker schoot... Dan ben je gelijk héél goed wakker...

 25. Dag iedereen, het is al van een tijdje geleden deze topic maar ik heb toch een vraagje. Zijn er ook mensen die vaak misselijk zijn door reflux? Ik heb ook vaak en bitere galsmaak in de mond en vaak eennopgeblazen gevoel. Ik moet er wel bij vertellen dat mijn galblaas vorig jaar is verwijderd. Pantoprazole gaf mij teveel bijwerkingen, ook de medicatie tegen'.misselijkheid. Ik ben een beetje radeloos a het worden. Tips zijn zeer welkom!

 26. Ik heb sinds een paar weken een brok in mn keel en oprispingen en van tijd tot tijd last van erge pijn op de borst en rug.Via de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis voor een echo, daar is niet geconstateerd waar de pijn vandaan komt. Over veertien dagen volgt een onderzoek bij de MDL arts.Wat zoj het kunnen zijn?

 27. Ik herken veel : zuur ,branden in de keel middenrif dat pijn doet.stresssituaties ...
  meestal exact om 3 u nachts , ook door de dag dat soms een schijn hartaanval of pijn op het middenrif krijg . ( 2x ambulance ziekenhuis )
  Ja soms eet ik te laat drink alcohol .... maar soms heb ik het ook als ik niets eet of drink .
  Mijn oplossing voor deze zuren eerst een patomet een zantec en dan !!! hete lindecitroenthee om deze zure slijm uit de keel op te lossen en te verdrijven.
  en het brand gevoel te linderen .
  Ik neem of maak zelf misbruik van mijn pijnstillers codeïne (voor rugklachten ) om de keel en het middenrif te
  ontlasten van pijn .
  Het slapen in een hoek naar boven zelfs op de linkerzij heeft weinig succes of is zelf maar een tijdelijk lapmiddel .
  Denk dat ik maar weer mijn bed in kruip na de duizenden oprisping leuk elke nacht om 3 tot 5 a6 u op Nee dus .
  Grt en succes allemaal Thanks voor de tips

  1. tsja, dat kan van alles zijn. Persoonlijk zou ik gaan voor houten blokken. Dat is het gemakkelijkst te realiseren. In ieder geval iets wat stabiliteit geeft qua materiaal en qua vorm.

 28. Heel goede tips, die stuk voor stuk overeenkomen met wat ik intuïtief als oplossing zie voor brandend maagzuur.
  Aanvulling in de tips zou het volgende kunnen zijn.
  Informeer jezelf over de werking van je maag o.a. door jezelf van de anatomie op de hoogte te stellen.
  Schakel vervolgens je hersens in om het probleem (het niet sluiten van de maagklep) aan te pakken. Doe dat geconcentreerd, vooral in je bed.
  Benoem het resultaat en verbaas je erover.

  Voor je algemene gezondheid:
  lees het boek van Joe Dispenza "jij bent de placebo" aandachtig en denk goed na over de implicaties. Neem de tijd om aan je gezondheid te werken.

 29. Ik heb ook refluxonderzoek gehad ( slang via slokdarm in maag ) . Daar kwam niet echt wat uit. Wel maanden zware maagbeschermer moeten slikken . Nu heb ik nog altijd last. Allerlei bijverschijnselen zoals duizeligheid en soms misselijk en weinig eetlust. Niets helpt echt. Soms lijkt het maagzuur te zijn maar juist tegendeel kan oorzaak zijn. Ook de doorbloeding speelt een rol. Het komt op onregelmatige tijden maar nooit in de slaap. Vaak ook slap in benen en draaierig gevoel en veelal ook oorsuizen. Ook lijkt geen alcohol niet te helpen want juist biertje met mate geeft rustiger gevoel. Stress kan rol spelen maar wat je er ook over leest hoeft het niet te zijn. Het belemmert je wel in dagelijks leven . Huisarts weet het vaak ook niet omdat vele klachten zich voordoen. Beweging goed maar als je duizelig bent ga je ook niet wandelen e.d. Het is bij mij ook geen Menière want dat kan men uitsluiten. Ontlasting en bloeduitslagen prima maar toch last. Door de klachten ga je ook anders eten maar helpt niet altijd. Strakke kleding kan tegen werken. Zithouding ook maar grote vraag is hoe kom je ervan af? Cardiologie levert ook niets op. MRI ook niet. Neuroloog noemt het SOLK. Somatische Onverklaarbare Lichamelijke Klachten. De echte oplossing niet gevonden. Het houdt je dagelijks bezig en naaste omgeving begrijpt het niet.

 30. Hallo allemaal,ik heb zo,n beetje alle reacties gelezen en deze komen mij zeer bekend voor.
  Ik wil om te beginnen vermelden dat ik in Ecuador woon in het plaatsje Riobamba. Ik ben in 2005 geemigreerd. Ik woon dus in het hart van de Andes alwaar de plaatselijke bevolking voor 80 % uit indianen bestaat.Maar nu,waar het om gaat. Ik rookte vanaf mijn 15de jaar,gemiddeld 1 pakje sigaretten per dag.Overigens ik ben 63 jaar oud. Op 7 maart 2019 ben ik spontaan gestopt met roken,ik had er genoeg van. Het was geen enkel probleem,behalve de afkickverschijnselen.
  Maar na ongeveer 10 dagen was dit voorbij. Na 3 weken begon ik echter te zoeken naar een alternatief voor het roken.Het antwoord was vrij simpel:ik ga meer eten,maar meer uit verveling dan van de honger. Al snel merkte ik dat er iets veranderde aan spijsvertering,en ik kreeg langzamerhand last van oprispingen met maagzuur. Ik dacht dit zijn nog steeds afkickverschijnselen dus gaat wel over. Niet dus. Het werd erger en ik had per dag 2X 40 gram Omeprazol nodig om van dit vervelende gevoel af te komen. Maar ook dit hielp op een gegeven moment niet meer. Ik merkte dat als ik iets at dat dan het gevoel verdween,maar na pakweg een half uur kwam het 2 X zo hard weer terug. Dus ging ik meer eten. Op het laatst werd ik er zo gek van dat ik besloot om naar een specialist te gaan. Deze wilde onderzoeken of alles met mijn maag in orde was,dus adviseerde hij mij even te gaan snuffelen van binnen middels een Endoscopie. De uitslag was verrassend....niets aan de hand,alleen een geirriteerde maagwand. Op zijn advies ben ik toen gestopt met het eten en drinken van: koffie,scherpe kruiden,teveel olie( mayonaise ) en vooral alcohol. Daarnaast adviseerde hij mij om smorgens bij het ontbijt een sap te maken in de blender van 1 winterpeen met 1 appel bij voorbaat een Granny Smith en uiteraard met water. Verder in de middag een stuk Guanabana,dit is een plaatselijke fruitsoort hier. Verder gewoon alles eten en drinken,behalve bovenstaande. Ik ben hiermee begonnen en na ongeveer 2 weken waren al mijn klachten verleden tijd. Ook Omeprazol heb ik niet meer nodig. Hopelijk kan ik met mijn ervaring ook anderen helpen. Succes.

  1. Dankjewel voor het uitgebreid delen van jouw ervaringen, Hennie.
   Ik hoop met jou dat anderen hier van kunnen leren en hun voordeel hiermee kunnen halen.

   1. Ik zit ook in dezelfde bootje als jullie en ik heb veel uitgeprobeerd. Om lang verhaal kort te maken wil ik jullie aanraden op basis van mijn ervaring dat jullie moeten zorgen dat jullie geen constipatie mogen hebben. Nog een heel belangrijk factor is dat je moet spijsverteringsenzymen moet innemen van de apotheek wat betrouwbaar is en kwalitatief. Je zult werkelijk met de enzymen verschil merken. Ik denk dat wegens de maagzuurremmers er geen maagzuur is de voedsel in maag rot en de maag hierdoor brand en ook met de enzymen misgaat.

 31. Veel nuttige gelezen, mijn groot probleem ik verdraag geen melkproducten niets van sprankelende dranken kan
  iemand mij goede tip geven na middagmaal mag ik ook niets meer eten heb luie maag graag meer tips hiervoor.

   1. Hallo Robert Jan,

    Heb zojuist een bericht gepost.
    Is dit nog actueel om het laatste bericht in deze rubriek alweer een jaar oud is.

    Hartelijke groet,
    Ger van de Kolk

 32. Hoi. ik kamp al jaren sinds ik 12 was met reflux. ben ook aan mijn slokdarm geholpen in het ziekemhuis omdat deze te nauw was. nu sinds een jaar of 2 slaap ik met een kotsemmer naast mijn bed wordt wel eens wakker in paniek en moet dan hevig hoesten en braken de medicijnen helpen niet ben overgestapt naar cbd capsules die hielpen een tijdje maar het kwam als nog terug. heb binne kort een gesprek voor defensie en ik weet niet of ik met deze aandoening wel aangenomen kan worden

  mvg roy 28 jaar

 33. Maagzuur drijft op alles, dus ook op vocht.
  Dus in je maag zuur, dat drijft ook omhoog! Gaat naar strottenhoofd of zo.

  U maagzuur direct kwijt? Doe hieronder:
  1 NOOIT OP RUG LIGGEN. JUIST OP BUIK.
  Dan NOOIT SPEEKSEL DOORSLIKKEN. DAN GEWOON SCHOTELTJE UITSPUGEN. 15 MINUUT LATER VOEL JE BETER.
  2 HEET WATER 1 SLOK NEMEN, DAN DIRECT HOOFD VER MOGELIJK ACHTEREN.
  ELKE KEER 5SEC. HOOFD NAAR ACHTER VOLHOUDEN. .DAN WEER SLOK.
  ZO HEET MOGELIJK WATER. DIT HAALT ZUUR UIT STROOTTEHOOFD, OF MAAG... CIRCAX5 SLOKKEN 1 MINUUT.
  NU WEER NAAR VOREN LICHT BUIGEN. 10 MINUUT GEEN SPEEKSEL DOORSLIKKEN, want anders blijft het maagzuur daar ook weer op....

  Zelf blijven experimenteren is de tip van mij.
  Onthoudt;
  Zuur kan ook weg door brood te eten. Nooit rug liggen. Beter is buik.
  Maar daarna... half uur niets eten, en licht naar voren buigen.
  En vooral niets DOORSLIKKEN, maar SPEEKSEL uitspugen!
  Want zuur drijft JUIST OP je SPEEKSEL, want dat zit vol luchtbellen.
  Zucht....

  ...
  IK WEET ALLES VAN...

  Na koffie, direct glaasje water. Dit om overtollig en vasrklevend koffie van 'wand' te halen.
  Nooit ruglighouding koffie drinken. Want dan roep je het op....
  Beter is licht naar voren gebogen..... + heet glas water erna.

 34. Hier mijn probleem: Vaak na het eten krijg ik last van een benauwd gevoel. Alsof er een barrière in mijn longen komt. Ik kan wel diep inademen maar het lijkt op astmatische klachten. Ga ik een tijdje op mijn buik liggen gaat dat gevoel weg en kan ik weer vrij ademen. Heel af en toe heb ik last van branden maagzuur. Ik heb ook een maagbreuk. Heb al twee keer een maagonderzoek gehad en daar is bij entree naar de maag een mini ontsteking geconstateerd. Dit laatste onderzoek is 5 jaar geleden en staat weer gepland in april dit jaar.
  De klachten die ik omschrijf komen overeen met de term gastric asthma. Als je hierop googled lees je dat het passeren van het eten door je slokdarm een een signaaltje aan je longen word gegeven dat de boel vernauwd. Komt dit door de maagbreuk niemand weet het. Mijn vraag is of er mensen zijn die dezelfde klachten ervaren en hoe er mee om te gaan dat vervelende benauwde gevoel op te lossen en liever te voorkomen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

8 Shares
Tweet
Pin8
Share