10 super tips om van brandend maagzuur af te komen

2017-01-16T05:55:16+01:00november 20th, 2013|Brandend Maagzuur|72 Reacties

Laatste update: door

10 super tips om van brandend maagzuur af te komen

Regelmatige zuurbranden of oprispingen kunnen er voor zorgen dat je dagelijkse leven erg verstoord wordt geraakt. Vaak zijn mensen daarom genoodzaakt langdurig medicatie te nemen. Echter deze medicijnen hebben met name op lange termijn forse bijwerkingen.

Gelukkig zijn er een 10 simpele aanpassingen in je leefstijl die je kunt maken om brandend maagzuur te voorkomen en verhelpen.

Het beste is om niet in één keer al deze tips op te volgen. Eerst schrijf de meest relevante items op en vervolgens begin met de tip(s) die je het gemakkelijkste kunt implementeren.

Vergeet niet dat het even kan duren voordat je verlichting van klachten gaat merken, er bestaat geen simpele oplossing waarmee je binnen 24 uur van zuurbranden af bent, het even geduurd om regelmatige zuurbranden te krijgen, het gaat ook even duren om er van af te komen.

Laten we maar direct beginnen!

Tip #1: borst hoger dan buik

Een zeer eenvoudige manier om minder zuurbranden te krijgen is om er voor te zorgen dat je borst in een hogere positie verkeert dan je buik. Dit klinkt wellicht heel simpel, maar de meeste mensen krijgen vooral last tijdens het slapen. Hierdoor wordt je nachtrust verstoord en kunnen er heel goed andere klachten bijkomen.

Wat veel mensen doen is een paar extra kussens plaatsen, maar dat werkt niet goed! Wat er moet gebeuren is dat je slokdarm direct boven je maag zit (ongeveer een hoek van 25 graden).

Een simpele manier is om je bed aan te passen met een kleine verhoging onder de poten. Hierdoor wordt per direct je slokdarm minder belast en heb je minder last van zuurbranden tijdens de slaap. Evenals ga niet met een volle maag slapen, het is beter om tenminste een paar uur voordat je gaat slapen geen maaltijd meer te nuttigen, of een kleine maaltijd.

Tip #2: Eet in kleine porties

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip die ik je kan geven. Je voedingspatroon heeft een grote invloed op de frequentie en intensiteit van je zuurbranden. In Nederland is het normaal om 3 maaltijden per dag te eten. Persoonlijk ben ik een voorstander van ‘’power maaltijden’’ waarbij je ongeveer om de 2.5 – 3 uur een kleine maaltijd neemt.

Op deze manier wordt je spijsvertering veel minder zwaar belast. Wanneer je brandend maagzuur hebt is je spijsvertering ontzien een belangrijke schakel voor herstel. Nog een bijkomend probleem is dat veel mensen ook veel te veel eten. Hierdoor gaat veel bloed in de spijsvertering zitten en ben je sneller moe, vervolgens wordt er oppeppers zoals koffie genomen om dat effect tegen te gaan. De oplossing is daarom ook om ongeveer 5 kleine super gezonde maaltijden per dag te nemen.

Ga voor een klein maar gezond ontbijt met voldoende