Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 11 juni 2016

10 tandverzorging tips voor een gezond gebit

10 tandverzorging tips voor een gezond gebittandverzorging tips

Kijk je wel eens in de spiegel en ben je teleurgesteld over je altijd donkerder wordende tanden? Of twijfel je over de beste manier om je tanden te verzorgen, zodat ze nog lang meegaan en je zo min mogelijk problemen bezorgen?

In dit artikel deel ik 10 tips met je voor een optimale tandverzorging. Mooie tanden en een witte glimlach hoeven helemaal niet duur te zijn of veel tijd te kosten. Integendeel, met een beetje gezond verstand kom je al heel ver!

Laten we beginnen...

1. Een dieet voor je tanden.

Zolang je nog regelmatig rode wijn, koffie of thee drinkt en ook nog rookt, dan zal het moeilijk worden om parelwitte tanden te krijgen. Juist deze dingen zorgen voor vlekken op je tanden die je er maar moeilijk weer af krijgt. Hoewel dit de voornaamste boosdoeners zijn, kunnen cola en andere donkere dranken ook een behoorlijke smet op je tanden achterlaten. Dus, drink of eet je iets met een donkere kleur, zal dit niet helpen je tanden witter te maken. Probeer daarom met name voor lichte dranken te kiezen of natuurlijk voor water! Heb je toch iets gedronken of gegeten dat vlekken kan achterlaten, poets dan gelijk je tanden en gebruik eventueel een natuurlijk bleekmiddel, zoals citroensap, om je tanden echt goed te reinigen. Spoel je mond vervolgens wel goed uit, omdat citroensap anders het enamel van je tanden kan aantasten. En heb je de mogelijkheid niet om je tanden te poetsen, kun je ook een appel eten om ze te reinigen!

2. Gooi je tandenborstel weg.

En heb je een elektrische borstel, verander het opzetstuk dan tenminste om de 2 of 3 maanden. Doe je dit niet, dan blijf je gewoon de bacteriën die je eerst weggepoetst hebt, vervolgens weer in je mond zetten.... Geen al te frisse gedachte. Zorg er ook voor dat je op de juiste manier poetst. De beste manier om je tanden te poetsen is door de tandenborstel op een hoek van 45 graden op je tandvlees te zetten en vervolgens zachtjes je tanden te poetsen in een cirkelvormige beweging. Ga dus niet steeds heen en weer, maar poets je tanden in een cirkel. Zorg er ook voor dat je de borstel vasthoudt net als een potlood. Hierdoor poets je je tanden niet te hard en voorkom je bloedend tandvlees.

3. Je tong reinigen.

Als je een reguliere tandenborstel gebruikt, is de kans groot dat je van die ribbeltjes achter op de borstel ontdekt hebt. Misschien heb je je wel afgevraagd wat dit precies is. Maar deze ribbeltjes zijn juist bedoeld om je tong mee te reinigen. Heb je deze niet op je tandenborstel, dan kun je ook een tongschraper kopen. Zorg ervoor dat je elke ochtend je tong hiermee reinigt om plaque te verwijderen en voor een frisse adem te zorgen! Een slechte adem wordt namelijk voornamelijk veroorzaakt door een teveel aan bacteriën op je tong, en juist daarom is het reinigen elke ochtend zo belangrijk. Een tongschraper werkt ook beter dan je tong poetsen met je tandenborstel en is bovendien een stuk hygiënischer!

4. Eet de juiste voedingsmiddelen.

Hoewel sommige dranken en voedingsmiddelen een ramp zijn voor je tanden, zijn er weer andere voedingsmiddelen die je tanden juist mooi, wit en schoon kunnen houden. Dit zijn met name producten die stevig en knapperig zijn. Een appel heb ik al eerder genoemd. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een appel eenzelfde effectieve werking kan hebben als een poetsbeurt (wat overigens niet wil zeggen dat je alleen appels moet eten en je tandenborstel kunt weggooien!). De appel staat daarom ook wel bekend als de tandenborstel van de natuur. Maar ook andere keuzes kunnen een reinigend effect hebben, zoals rauwe wortels en selderij. Voor een maximaal effect, kun je dit soort voedingsmiddelen kiezen na je maaltijd, of als laatste onderdeel van je maaltijd (appel als dessert misschien?!). Zo krijgen je tanden direct een goede schoonmaakbeurt. Maar vergeet je tanden niet elke avond en ochtend nog te poetsen!

5. Appelazijn voor een diepe reiniging.

Appelazijn heeft een vergelijkbare werking als citroensap. Wil je wittere tanden, spoel je mond dan elke ochtend met appelazijn en poets vervolgens je tanden. Appelazijn, of citroensap, zorgt ervoor dat vlekken op je tanden oplossen en maakt zo je tanden witter. De vloeistof doodt echter ook schadelijke bacteriën die voor gaatjes en andere tandproblemen kunnen zorgen en reinigt je tanden en tandvlees grondig.

6. Zuiveringszout.

Zit je eraan te denken je tanden bij een tandarts te laten bleken omdat je vindt dat ze niet wit genoeg zijn? Tanden bleken beschadigt niet alleen de buitenste laag van de tanden, maar maakt ze ook gevoeliger, waardoor je sneller tandproblemen kunt ontwikkelen. Een natuurlijk alternatief om ze witter te krijgen is door middel van zuiveringszout. Poets hiervoor je tanden eens per week met zuiveringszout. Je kunt gewoon een hoeveelheid nemen ter grootte van een erwt en dit vervolgens op je tandenborstel strooien. Gebruik het wel niet te vaak, omdat het anders ook het laagje enamel dunner kan maken, wat op den duur ook tot problemen kan leiden. 1 keer per week zorgt echter voor de gewenste resultaten en is geheel veilig. Let op: slik het zuiveringszout niet door, maar spuug het uit, want hier zit ontzettend veel sodium in. Net zoals je geen lepel zout zou willen doorslikken omdat dit ongezond is, moet je er ook voor zorgen dat je zuiveringszout weer gewoon uitspuugt! Mocht je er toch last van hebben ook al gebruik je het maar eens per week, stap dan over op poetsen met citroensap.

7. Een frisse adem.

Iedereen komt wel eens in situaties terecht waarin een slechte adem echt het laatste is wat je wilt. In plaats van anderen weg te jagen door ze te vragen om je adem te controleren, kun je dit ook gemakkelijk zelf doen. Lik hiervoor je handpalm en ruik er vervolgens aan om te peilen om je adem wel fris ruikt. Ruikt je adem toch minder fris dan je zou wensen, neem dan een pepermuntje of eet een appel mocht je hier nog tijd voor hebben. Ook mondwater kan een goede manier zijn om een slechte adem tegen te gaan. Kies altijd voor een mondwater waar geen alcohol inzit. Over het algemeen bevatten de meeste mondspoelingen die je gewoon in de winkel kunt krijgen een behoorlijke hoeveelheid alcohol, wat wederom voor allerlei problemen kan zorgen, zoals een droge mond. Dit zorgt ervoor dat het weefsel in je mond gevoeliger wordt voor bacteriën en dat wil je natuurlijk voorkomen.

8. Regelmatig flossen.

Elke ochtend en avond flossen kan best tijdsintensief zijn en sommigen van ons hebben in de ochtend zo een haast dat flossen gewoonweg geen prioriteit is. Maar wanneer je leert om te flossen zonder dat je hiervoor telkens in de spiegel moet kijken, kun je het ook snel op je werk doen, in je auto en zelfs terwijl je in bed zit televisie te kijken. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende flossdraad bij je hebt. Stop een doosje in je tas, maar leg er ook eentje in je auto of zelfs in je bureau. Heb je wel gewoon genoeg tijd in de ochtend, zorg er dan voor dat je gewoon netjes elke ochtend en avond na het tandenpoetsen flost, want je voorkomt er gewoon hele vervelende problemen mee.

9. Poets je tanden.

We horen best wel wat tegenstrijdige berichten over het beste tijdstip om onze tanden te poetsen. Enkele bronnen claimen dat we dit direct na de maaltijd moeten doen en dan maar liefst 3 keer per dag, terwijl weer anderen zeggen dat 1 keer per dag voldoende is. Onderzoek wijst echter uit dat de meest cruciale momenten om de tanden te poetsen in de ochtend en in de avond zijn. En dan ook direct nadat je uit bed stapt en wanneer je er weer n stapt. Speeksel zorgt er normaal gesproken voor dat de plaque niet aan de tanden kan plakken. Het probleem is echter dat je speeksel wat opdroogt in de avond en met name als je naar bed gaat. Om te voorkomen dat de plaque vervolgens je tanden kan aantasten, kun je deze het beste verwijderen door je tanden gelijk voor het naar bed gaan te poetsen. Juist vanwege dezelfde reden is het ook belangrijk om direct in de ochtend je tanden te poetsen. De opbouw van plaque is namelijk niet geheel te voorkomen in de ochtend en dus wil je direct in de ochtend je tanden poetsen om de bacteriën te verwijderen en weer een frisse adem te krijgen.

10. Kies een kleurtje.

Soms is het niet mogelijk om oude vlekken van roken of koffie drinken geheel te verwijderen of je tanden stralend wit te krijgen met natuurlijke middelen. Voor de dames is er echter ook nog een andere oplossing om de tanden witter te laten lijken, en dat is door een mooie lippenstift te kiezen! Fellere kleuren, zoals een mooie tint rood, zorgen ervoor dat je tanden er witter uitzien. Lichtere kleuren aan de andere kant maken je tanden geler. En dat wil je juist voorkomen. Een goede reden dus om te gaan shoppen voor een nieuw kleurtje!

Tot slot...

Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om je gebit gezond te houden. Denk er wel aan dat je het beste zoveel mogelijk voor natuurlijke alternatieven kunt kiezen en zover mogelijk wegblijft bij chemische producten die je de witste tanden beloven en deze belofte vervolgens toch niet nakomen. Deze producten zijn vaak veel schadelijker voor je tanden dat je denkt en voegen niets toe, integendeel, ze maken je portemonnee alleen maar lichter.

Kortom, eet gezond, poets je tanden en flos regelmatig en je hoeft je nergens zorgen over te maken!

Succes!

Bronnen:

https://www.dentalhealth.org/tell-me-about/topic/caring-for-teeth/caring-for-my-teeth

http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/life-stages/adult-oral-care/article/what-is-good-oral-hygiene

http://www.nidcr.nih.gov/oralhealth/Topics/DevelopmentalDisabilities/DentalCareEveryDay.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Bruikbare informatie! Handige tips, ga ze zeker bij ons in de praktijk ook toepassen.

  2. Wij werden despotisch opgevoed op het gebied van mondverzorging. Dat is wellicht de reden dat mijn 91-jarige moeder haar eigen tanden nog heeft. Ik heb ook een goed gebit. Recent heb ik het poetsen met kurkuma ontdekt. Je zou het niet verwachten, maar dit gele poeder maakt je gebit wit en je mond fris.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share