Diabetes Behandelen

Laatste Update: 5 mei 2016

Diabetes dieet: In 8 weken diabetes GENEZEN. Kan het echt?

Diabetes dieet: In 8 weken diabetes GENEZEN. Kan het echt?diabetes dieet

Ik heb al het een en ander geschreven over diabetes en de beste manier om met deze ziekte om te gaan en de symptomen te verlichten. Een recente studie toont echter een verrassend resultaat aan: diabetes kan niet alleen worden beheerd, het kan worden genezen!

Let op: dit geldt wel alleen voor diabetes type 2. Diabetes type 1 is namelijk vaak een aangeboren aandoening en kan niet worden genezen. Tenminste, niet met onze huidige kennis en middelen op het gebied van geneeskunde.

Wat wellicht het meest wonderbaarlijk was aan de gehele studie, is dat het niet ging om een test van een nieuw medicijn. Sterker nog, er kwam geen enkele medicatie aan te pas. De ziekte werd geheel op natuurlijke wijze genezen; namelijk door middel van voeding. Wat je in je mond stop is dus veel belangrijker dan je denkt!

Voordat ik echter dieper inga op de uitgevoerde studie en eventuele tips over hoe je dit dieet zelf zou kunnen uitvoeren onder toezicht van je huisarts, wil ik eerst even het verschil tussen diabetes type 1 en type 2 bespreken.

Wat is diabetes eigenlijk?diabetes

Elk jaar weer worden er duizenden mensen gediagnosticeerd met diabetes. En duizenden anderen lijden onder de aandoening, maar bij hen werd de diagnose nog niet gesteld. Diabetes is eigenlijk een groep van ziektes, waarbij het voornaamste kenmerk is dat er niet genoeg insuline of helemaal geen insuline wordt aangemaakt. Diabetes type 2 is een aandoening die voortkomt uit je levensstijl. Bijna 9 van de 10 mensen met diabetes, lijden onder diabetes type 2. In het verleden was diabetes vooral iets wat voorkwam bij mensen op hogere leeftijd. Ten heden dage krijgen echter ook al veel kinderen de ziekte. Dit heeft uiteraard met name met een ongezonde voedingswijze te maken.

Diabetes type 1 is een heel ander beestje. Dit type komt namelijk met name voor bij kinderen en wordt gekenmerkt door het feit dat er geen enkele insuline meer aangemaakt wordt door de alvleesklier.

Het probleem is als volgt:

 • Het lichaam vereist een speciale suiker genaamd glucose als de belangrijkste bron van brandstof of energie. Het lichaam maakt glucose uit voedingsmiddelen met koolhydraten, zoals brood, ontbijtgranen, rijst, pasta, aardappelen, melk, yoghurt en fruit.
 • De glucose wordt door middel van het bloed door het hele lichaam getransporteerd - het niveau van glucose in je bloed mag echter niet te hoog of te laag te zijn. Wanneer de glucose boven een bepaald niveau komt, dient er wat uit het bloed te worden gehaald en in de lichaamsweefsels te worden gepompt om de cellen van energie te voorzien. Een kleine hoeveelheid glucose wordt ook opgeslagen in de lever, zodat het later kan worden gebruikt. Wanneer het glucosegehalte te laag is, wordt een kleine hoeveelheid glucose opgeslagen in de lever in de bloedbaan vrijgelaten om het niveau in het bloed weer te verhogen.
 • Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd, dit is een klier net onder de maag. Insuline is als een sleutel die de "deur" van de lichaamscellen (glucosekanalen) opent, zodat de glucose de cel in kan en deze hier kan voorzien van energie. Dit proces heet glucosemetabolisme.
 • In het geval van diabetes kan de alvleesklier ofwel geen insuline of te weinig insuline aanmaken, waardoor deze niet goed werkt.
 • Zonder insuline zijn de glucosekanalen dicht. Glucose bereikt een te hoog niveau in het bloed, wat leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel die de gezondheidsproblemen in verband met diabetes veroorzaakt.

Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier niet genoeg insuline omdat de cellen in de alvleesklier die de insuline produceren werden vernietigd door het eigen immuunsysteem van het lichaam. Deze insuline moet worden vervangen. Dus mensen met deze vorm van diabetes hebben elke dag insuline nodig om te kunnen overleven. Momenteel kan insuline alleen worden gegeven door injectie of door een insulinepomp, maar andere methoden worden in de toekomst wellicht ook beschikbaar.

We weten nog niet wat de exacte oorzaak is van diabetes type 1, wel kan het genetisch bepaald zijn. De ziekte uit zich echter alleen wanneer zoiets als een virale infectie het immuunsysteem activeert en dit voor de gek houdt, zodat het zich richt op lichaamseigen cellen. Dit wordt een auto-immuunreactie genoemd.

Hoewel de oorzaak van deze vorm van diabetes niets te maken heeft met levensstijl, is een gezonde levensstijl wel belangrijk om de aandoening onder controle te houden.

Diabetes type 2 is een ziekte veroorzaakt door onze levensstijl en wordt sterk geassocieerd met een hoge bloeddruk, abnormale bloedvetten en de klassieke 'appelvorm' waar sprake is van extra buikvet.

Mensen met deze vorm van diabetes zijn meestal insuline resistent. Dit betekent dat hun alvleesklier wel insuline produceert, maar de insuline niet zo goed werkt. De alvleesklier reageert door harder te werken om meer insuline te maken. Uiteindelijk kan hij echter niet genoeg produceren voor een gezonde balans en gaat de bloedsuikerspiegel omhoog.

Een gezond dieet kan de ziekte goed onder controle houden, hoewel medicatie soms nodig is om complicaties te voorkomen.

Mensen die de meeste kans hebben om diabetes type 2 te krijgen hebben vaak de volgende risicofactoren (onderverdeeld in risicofactoren die niet kunnen worden veranderd en die wel kunnen worden veranderd):

 • Een familiegeschiedenis van diabetes.
 • Leeftijd - het risico neemt toe naarmate we ouder worden.
 • Zijn afkomstig uit etnische achtergronden met meer kans op diabetes type 2, zoals Melanesische, Polynesische, Chinese mensen of mensen uit het Indiase subcontinent.

Vrouwen die:

 • bevallen zijn van een kind van meer dan 4.5 kg zwangerschapsdiabetes hadden tijdens de zwangerschap.
 • lijden aan een aandoening bekend als polycysteus ovarium syndroom.

Risicofactoren die wel kunnen worden veranderd:

 • Levensstijl
 • Hoeveelheid lichamelijke activiteiten
 • Voedingspatroon
 • Gewicht
 • Roken
 • Bloeddruk
 • Cholesterol

Wat is pre-diabetes?

Een persoon wordt gediagnosticeerd met pre-diabetes wanneer de bloedsuikerspiegel hoger ligt dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om te worden gediagnosticeerd met diabetes. Pre-diabetes kan niet alleen eenvoudig voorkomen worden, het kan ook relatief eenvoudig teruggedraaid worden. Ook hier is het belangrijkste een gezond dieet.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van diabetes?

diabetes symptomen

Bij diabetes type 1 kunnen symptomen vaak plotseling en zelfs levensbedreigend zijn, daarom wordt deze vorm meestal vrij snel gediagnosticeerd. Bij diabetes type 2 hebben veel mensen helemaal geen symptomen, terwijl andere symptomen ongemerkt worden gezien als onderdeel van het 'ouder' worden. Daarom is er vaak al sprake van complicaties tegen de tijd dat diabetes opgemerkt wordt.

Veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Meer dorst dan normaal
 • Vaker plassen
 • Moe en lusteloos
 • Altijd honger
 • Wonden die langzaam genezen
 • Jeuk, huidinfecties
 • Wazig zicht
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies (type 1)
 • Geleidelijk in gewicht aankomen (type 2)
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn
 • Duizelig
 • Beenkrampen

Heb jij de afgelopen tijd last van deze symptomen en merk je ook dat je bloedsuikerspiegel sterk op en neer gaat, ga dan direct naar je huisarts om je te laten onderzoeken.

Diabetes type 2 genezen

diabetes genezen

Veelbelovend onderzoek van de Universiteit van Newcastle suggereert dat diabetes type 2 in slechts 8 weken genezen kan worden door alleen een dieet. Genezen. Het gebruikte dieet is effectief gebleken bij personen die tot 10 jaar lang aan diabetes lijden, en de onderzoekers denken dat de kans groot is dat het ook werkt voor mensen die nog langer diabetes hebben.

Het dieet dat werd gebruikt in deze studie was van korte duur en bevatte erg weinig calorieën, om de energieconsumptie na een maagband-operatie na te bootsen. Het is namelijk al bekend dat een maagband-operatie diabetes snel kan genezen. De Newcastle onderzoekers voerden hun eerste studie uit met behulp van dit dieet, en de resultaten waren indrukwekkend.

Deelnemers die 4 jaar of minder lijden aan diabetes werden geplaatst op een dieet van 800 calorieën. De dagelijkse voedselinname was beperkt tot drie vloeibare maaltijdvervangers (in totaal 600 calorieën) en drie porties van niet-zetmeelrijke groenten (in totaal 200 calorieën).

Na 1 week:

 • De bloedsuikerspiegel op nuchtere maag was weer normaal en bleef ook op een normaal niveau gedurende de gehele studie.
 • Glucoseproductie door de lever nam af, terwijl insulinegevoeligheid van de lever aanzienlijk was toegenomen.

Tegen het einde van de studie:

 • Vetgehalte in de lever en alvleesklier was beduidend gedaald
 • De alvleesklier functioneerde weer normaal met betrekking tot glucose-gevoeligheid en insulineproductie.
 • Het gemiddelde gewichtsverlies was 15,3 kg, oftewel ongeveer 15% van het initiële lichaamsgewicht.
 • Vier weken na het einde van de studie was de gemiddelde gewichtstoename 3,1 kg (waarvan ook een deel vocht), maar bij 7 van de 11 deelnemers functioneerden de lever en de alvleesklier nog steeds naar behoren.

Kortom, de deelnemers hadden dus effectief hun diabetes type 2 genezen. Let wel: diabetes type 1 met de huidige stand van de wetenschap niet genezen worden.

Het onderzoek werd in 2011 uitgevoerd. Op dat moment waren de onderzoekers terughoudend en wilden het dieet niet graag adviseren aan anderen, omdat er te weinig deelnemers waren aan het eerste onderzoek om dit te kunnen verantwoorden. Ze wilden langdurigere onderzoeken zien met meer deelnemers voordat ze het dieet wilden aanraden.

Tegenwoordig komen dergelijke strenge diëten echter veel vaker voor. Een van de meest populaire diëten die op dit principe zijn gebaseerd, is bijvoorbeeld het 5:2 dieet, waarop je op 2 dagen in de week je energieconsumptie verlaagt tot 500 kcal per dag. Een variant hierop is recentelijk ook populair geworden. Hierbij draait het zich dan om een reductie in energieconsumptie om de andere dag. Ook intermittent fasting is enorm populair, met name omdat de wetenschap de voordelen hiervan ondersteunt.

De uitvinder van het 5:2 dieet is nu ook uitgekomen met een kortdurend dieet van 8 weken, gebaseerd op het hierboven besproken onderzoek van Newcastle University.

Zelf heeft de auteur, genaamd Dr. Mosley, namelijk ook ervaring met het genezen van zijn eigen diabetes. Zijn dieet is gebaseerd op natuurlijke voedingsmiddelen uit de Mediterraanse keuken en 800 calorieën per dag, waardoor mensen over het algemeen in een staat van ketose raken. Het voordeel hiervan is dat ketose een sterk honger-onderdrukkend effect heeft.

De onderzoekers leggen de nadruk op het verliezen van 15% lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid lijkt namelijk voldoende vetverlies te stimuleren in de lever en de alvleesklier, waardoor deze een normale functie hervatten en waardoor diabetes type 2 dus genezen wordt.

Terwijl de onderzoekers hun experimenten met voornamelijk vloeibare maaltijdvervangers uitvoerden, is het wellicht nog effectiever om natuurlijke en onbewerkte voeding te gebruiken. Omdat hier zoveel vezels inzitten, zorgt dit ook voor meer verzadiging. Vermoedelijk zullen andere diëten die vasthouden aan de 800-calorieën per dag regel vergelijkbare resultaten opleveren.

Dat wil echter niet zeggen dat elk dieet even gezond is. Sterker nog, sommige programma's kunnen diabetes zelfs in de hand werken. Eet je bijvoorbeeld alleen ongezonde voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, dan zou je natuurlijk nog steeds afvallen als je maar 800 kcal eet per dag, maar door de sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel is de kans op een genezing van je diabetes een stuk kleiner.

Natuurlijke voedingsmiddelen bestaande uit met name plantaardige voeding zijn de beste keuze en zorgt voor de meeste verzadiging. En zullen tevens het genezingsproces ondersteunen. Bovendien zul je door met name onbewerkte, plantaardige voeding te eten een veel groter volume kunnen consumeren dan wanneer je alleen shakes zou drinken of voor bewerkte voeding zou kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld twee eieren, 3/4 kopje linzen, of een paar middelgrote sinaasappels eten voor dezelfde hoeveelheid calorieën als anderhalve lepel olie. Dit extra volume zul je nodig hebben als je maar zo weinig energie kunt consumeren.

Door bijvoorbeeld veel groenten te eten op een dag, kun je je maag behoorlijk vullen op maar heel weinig calorieën. Het dieet duurt uiteindelijk maar 8 weken, bijna iedereen kan iets 8 weken volhouden, zeker als je zo snel resultaten ziet.

Ook voor diabetici met een normaal gewicht

Het is het waard om te vermelden dat het dieet niet alleen helpt om diabetes te genezen bij mensen met overgewicht, maar ook bij mensen die op een normaal gewicht zitten. De onderzoekers hebben de theorie dat iedereen een bepaald limiet heeft wat betreft de hoeveelheid vet in de lever en alvleesklier zonder diabetes te krijgen. Ga je echter over deze limiet heen, dan krijg je problemen die uiteindelijk tot diabetes leiden.

Bij sommigen ligt dit limiet dus zo laag, dat ze al diabetes krijgen wanneer ze een normaal lichaamsgewicht hebben. Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek dat suggereert dat Aziaten met een BMI boven de 23 zich al zouden moeten laten onderzoeken op diabetes, terwijl dit bij de meesten ligt op een BMI boven de 25. In dit voorbeeld gaat het dus om een hele bevolking waarvan de tolerantie over het algemeen lager ligt, hoewel er nog steeds sprake is van grote verschillen binnen etnische groepen.

Uiteindelijk is dit dieet bedoeld om vet in de organen te verminderen, dus het maakt niet uit welk gewicht je momenteel hebt, de kans is groot dat het dieet ook voor jou werkt.

Waarom een diabetes dieet?

Diabetes doodt alleen al in de VS meer dan 70.000 mensen per jaar en draagt bij tot 200.000 meer doden. In de VS hebben 29 miljoen mensen een diagnose gekregen dat ze diabetes hebben. Een verdere 8 miljoen mensen hebben de ziekte, maar weten het nog niet. Ruim 80 miljoen mensen in de Verenigde Staten hebben pre-diabetes en ontwikkelen de ziekte op gestaag tempo.

Tegenwoordig worden eigenlijk alleen medicijnen gebruikt om diabetes onder controle te houden. Dit is echter een natuurlijke manier om de ziekte binnen 8 weken te GENEZEN en de onderzoekers schatten dat het dieet werkt voor ongeveer twee-derde van de mensen met diabetes type 2.

Er is dus een geweldige kans dat jij er ook baat van zou kunnen hebben!

Om je erbij te helpen zelf aan de slag te gaan met dit dieet, heb ik hieronder de belangrijkste richtlijnen voor je op een rij gezet, evenals een weekmenu voor je opgesteld. Dat houdt in dat je al gelijk aan de slag kunt met het dieet. Let wel: een dieet met zo weinig calorieën zou in sommige gevallen schadelijk kunnen zijn of bijwerkingen kunnen hebben. Doe dit dieet (of eender wel dieet) dus altijd onder toezicht van je huisarts!

Diabetes dieetplan

diabetes dieet

Het volgende dieetplan dient enkel als een voorbeeld. Je kunt er uiteraard voor kiezen om het dieet aan je eigen behoeften aan te passen. Maar nogmaals: doe dit alleen onder toezicht van een bekwaam arts!

De basisregels:

De regels zijn simpel. De volgende richtlijnen bestaan om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Het zijn geen vereisten, maar door de richtlijnen te volgen heb je wel een grotere kans op succes.

 • Eet met name plantaardige voeding en beperk dierlijke producten zoveel mogelijk
 • Vermijd toegevoegde vetten zoals olie en boter. Gebruik ook geen vetten bij het bakken. Gebruik in plaats daarvan enkele lepels water of groentebouillon. Smaakt beter dan je denk!
 • Eet drie keer per dag en eet rauwkost als snack indien je nog honger hebt
 • Beperk je energieconsumptie tot 800 kcal per dag
 • Zorg elke dag voor een half uur lichte beweging, maar ga NIET fanatiek sporten op dit dieet
 • Volg het dieet gedurende 8 weken

En dat was het al. Zolang je je beperkt tot voornamelijk plantaardige voeding, zul je zien dat je een redelijke hoeveelheid kunt eten om aan je energiebehoefte van 800 kcal te voldoen. Honger lijden hoeft dus niet.

Hou er wel rekening mee dat je in de eerste paar dagen ontwenningsverschijnselen kunt vertonen, waaronder een flinke hoofdpijn. Dit gaat over het algemeen na 3 dagen, maar zeker na een week weer over. Beperk ook je koffie-consumptie in deze 8 weken, al is het wellicht beter niet helemaal te stoppen met koffie tijdens dit dieet, omdat je dan nog sterkere ontwenningsverschijnselen krijgt, en het is niet nodig alles in een keer te doen. Na het dieet kun je eventueel ook de koffie aan de kant zetten.

Het menu:

Om het zo simpel en eenvoudig mogelijk te houden, heb ik gerechten gebruikt met maar weinig ingrediënten. Ook zijn alle gerechten snel klaar te maken, zodat je het dieet ook in je drukke leven kunt inpassen.

Dag 1:

Ontbijt: 1/2 kop havermout bereid met water en een halve appel in schijfjes. Kop thee of koffie.

Lunch: 1 snee volkoren speltbrood belegd met een schijfje magere kaas, en een groentesoep (zelf gemaakt met groentebouillon, ui, knoflook, veel groene groenten en wortelen - vermijd aardappelen en andere zetmeelrijke producten).

Avondeten: Grote salade van bladgroenten met een dressing van balsamicoazijn en bestrooid met een eetlepel pijnboompitten,  100 gram gestoofde zalm op een bedje van spinazie.

Dag 2:

Ontbijt: Fruitsalade van 1 banaan, 1 kop gesneden aardbeien, 1 appel.

Lunch: Salade van ijsbergsla, gekookte groene boontjes, 1 kleine aardappel en 1 in stukjes gesneden ei met een dressing van zout en citroensap.

Avondeten: Serveer 1 schijf volkoren speltbrood met 1/2 kop zelfgemaakte, vetarme hummus (mix een blik kikkererwten met 2 knoflookteentjes, een scheutje citroensap, zout en was gemalen venkel) en beleg met schijfjes tomaat en komkommer.

Dag 3:

Ontbijt: Serveer 200 gram magere bio-yoghurt met 1 banaan en 1 kop aardbeien.

Lunch: Omelet van 2 eieren, gevuld met 500 gram gestoofde courgette.

Avondeten: 100 gram zalm geserveerd met een salade en 300 gram gekookte broccoli, gebakken in knoflook (zonder olie! Gebruik hiervoor wat water!).

Dag 4:

Ontbijt: 1 banaan en een kop koffie.

Lunch: Griekse salade zonder olijfolie met 50 gram fetakaas en een schijf volkoren speltbrood.

Avondeten: Geroerbakte rijst in groentebouillon (1 kop gekookte volkorenrijst) met 500 gram gemengde groenten en geserveerd met een spiegelei.

Dag 5:

Ontbijt: 1 in schijfjes gesneden appel bestreken met 1 eetlepel natuurlijke pindakaas.

Lunch: 1 kop groentesoep geserveerd met rauwkost en een halve kop zelfgemaakte hummus (zie recept hierboven).

Avondeten: Pastaschotel met 1 kop gekookte volkoren rijstpasta, 80 gram gebakken kipfilet en groente naar wens. Serveer eventueel met tomatensaus.

Dag 6:

Ontbijt: Omelet van 2 eieren en een handvol verse spinazie en 1 appel.

Lunch: Zoete salade van 2 koppen geraspte wortel, 1 in stukjes gesneden sinaasappel en geserveerd met 1 in schijfjes gesneden kleine banaan.

Avondeten: Tomatensoep (het liefst vers en zelf bereid, zonder olie - kook 1 kilo tomaten met een klein gesneden ui en 2 teentjes knoflook kapot, breng op smaak met zout en peper) met een half blikje kikkererwten.

Dag 7:

Ontbijt: 1/2 kop volkorenmuesli gemengd met een geraspte appel en 1/4 kop magere bio-yoghurt.

Lunch: 100 gram gerookte zalm op een bedje van verse spinazie. 1 kopje aardbeien.

Avondeten: Halve kop gekookte rijst met 300 gram broccoli en overgoten met een eetlepel tahini met een snufje zout.

Tot slot...

Het is dus inderdaad mogelijk om diabetes te genezen, en dit kan geheel zonder bijwerkingen van nare medicatie. Het is mogelijk om een gezond en lang leven te leiden, zolang je een gezond dieet consumeert en je gewicht in de gaten houdt. Maar pas op, hoewel het in theorie erg makkelijk klinkt, is het bovenstaande dieet dit zeker niet. Om op zo weinig energie rond de komen per dag zul je al je wilskracht nodig hebben om het vol te houden. En met name in de eerste week zul je je vaak afvragen of het dit wel allemaal waard is, omdat je dat volop in de ontwenningsfase zit.

Echter, is 8 weken afzien zoveel gevraagd voor een leven lang zonder diabetes? Ik heb je met dit artikel proberen te helpen je in de juiste richting te leiden om je ziekte voorgoed te genezen, het is echter aan jou om het ook uit te voeren.

Succes!

Bronnen:

http://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/reversal.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/

news.usc.edu/82959/diet-that-mimics-fasting-appears-to-slow-aging/

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3404259/Eat-beat-diabetes-just-eight-weeks-s-life-changing-diet-help-avoid-reverse-Type-2-diabetes-best-s-tasty-way-health.html

http://care.diabetesjournals.org/content/38/1/150.full

http://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/documents/Diabetes-Reversaloftype2study%20June%2015.pdf

http://www.nhs.uk/news/2011/06June/Pages/type-2-diabetes-and-low-calorie-diets.aspx

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Robert Jan als je vet en eiwit beperkt en wel koolhydraten blijft eten (anders dan uit groente ) krijg je bij 800 kcal heel veel honger.
  Als je daarentegen vet en eiwit eet en heel veel groente erbij, maar geen banaan, brood rijst en aardappels kun je het dieet zonder honger doen en echt 8 weken volhouden.
  Een ervaring deskundige

  Marij

 2. Nou ja. 9 van de 10 dingen lust ik niet.
  Geen feta geen hummus vis etc.
  Al die subtropische varianten eet ik niet.
  En bovendien. Ik werk 5 dagen in de week. Soep kan ik niet warm maken. En koken daar al helemaal niet.

  Mijn b bloedsuiker is wat verhoogd. Wil graag goed beginnen. Maar hier kan ik persoonlijk niets mee. Wat jammer.

  1. Erg jammer inderdaad. Jammer dat je 9 van de 10 Dingen niet lust, en dat je niks moet hebben van al die subtropische varianten.
   Je moet toch echt bij jezelf beginnen!

 3. Hartstikke bedankt voor alle informatie hoe meer mensen goede informatie geven aan elkaar des te beter wordt ter wereld, dankjewel, misschien heb je meer goeie recepten, kan je naar mijn mailadres sturen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share