Bloedsuiker

Laatste Update: 29 mei 2014

10 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

tips voor een stabiele bloedsuiker spiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is van groot belang voor je algemene gezondheid. Maar weet jij precies wat dit nu precies inhoudt? Wat is de bloedsuikerspiegel en hoe kunnen we deze in balans houden? Lees snel verder!

Hieronder de inhoud van het artikel:
1. Wat is de bloedsuikerspiegel?
2. Hoe merk je als je bloedsuikerspiegel te hoog is?
3. 10 tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
4. Conclusie

Wat is de bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is een maateenheid die de hoeveelheid glucose aangeeft, die opgelost is in het bloed. Dit wordt uitgedrukt in millimol per liter, ofwel mmol/l. In een normale situatie is de bloedsuikerspiegel, als de persoon nuchter is, tussen de 4 en de 6 mmol/l. Als de waarde van een nuchter persoon boven de 7 mmol/l ligt, spreken we van suikerziekte of diabetes.

Gedurende de dag wisselen deze waardes. Vlak voor het eten zal deze waarde wat lager zijn, terwijl direct na het eten de bloedsuikerspiegel waarschijnlijk zal pieken, of in ieder geval fors stijgen. De glucose uit het eten komt dan namelijk in het bloed en wordt getransporteerd naar de cellen die behoefte hebben aan energie.

Als gevolg van deze reactie, wordt er in het lichaam direct insuline aangemaakt. Insuline zorgt er voor dat de glucose sneller en efficiënter door de cellen wordt opgenomen zodat de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk weer gaat zakken. Als op dat moment het lichaam geen behoefte heeft aan glucose, dan zorgt de insuline er voor dat de overtollige energie wordt omgezet in lichaamsvet. Dit vet wordt opgeslagen, meestal rond de middel en in de buikstreek, voor eventueel later gebruik.

Het is van groot belang voor je gezondheid om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden en diepe dalen en hoge pieken te vermijden. Met name de hoge pieken zorgen voor een hoge productie van insuline en meer lichaamsvet. De extra insuline lost dit wel weer op, maar is door de grote hoeveelheid weer slecht voor je gezondheid. Daarnaast wil je ook niet echt dat er té veel lichaamsvet wordt opgeslagen in de buikstreek en op de heupen.

Hoe merk je als je bloedsuikerspiegel te hoog is?

Een te hoge bloedsuikerspiegel is te merken aan verschillende factoren. Als je last hebt van één of meerdere van de volgende punten, dan raad ik je aan om even een afspraak te maken met je huisarts om je bloedsuikerspiegel te laten controleren:

 • Je hebt minder weerstand omdat je immuunsysteem niet efficiënt werkt. Je wordt dus sneller ziek.
 • Je krijgt last van kleine kwaaltjes die samenvallen met ouderdom. Zogenaamde ouderdomskwaaltjes.
 • Je bent snel moe en je hebt veel minder energie.
 • Je krijgt last van overgewicht, of je gewicht is vrij snel gestegen in de afgelopen periode.
 • Je hebt de neiging om de hele dag door te eten, met name ‘lekkere’ tussendoortjes.
 • Je hebt regelmatig een hongerig gevoel.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Als je zo nu en dan een hoge bloedsuikerspiegel hebt, dus een piek, dan is er niet zo vreselijk veel aan de hand. Maar het wordt anders al dit té vaak voorkomt, of als je bloedsuikerspiegel constant veel te hoog is. Hierbij een kleine opsomming van de mogelijke gevolgen. Het lijstje is niet compleet, maar geeft je een aardig idee over hoe belangrijk het is om je bloedsuikerspiegel zo veel mogelijk op een normaal niveau te houden:

 • Je lichaam maakt extra veel insuline aan om de aangeboden glucose zo snel mogelijk te verwerken. De insuline gaat aan het werk, waardoor de bloedsuikerspiegel snel gaat dalen en uiteindelijk in een dal raakt. Direct gevolg is dat je een hongergevoel krijgt, met name zin hebt in zoete dingen. Hierdoor begint het hele proces opnieuw.
 • Als je bloedsuikerspiegel té vaak en té veel schommelt, is de kans heel erg groot dat je uiteindelijk Diabetes krijgt: Je lichaam wordt resistent voor de insuline, waardoor de glucose in het bloed niet meer (voldoende) verwerkt kan worden.
 • Je lichaam zal niet meer in staat zijn om bepaalde hormonen aan te maken. Dit heeft met name effect op het groeihormoon HGH, het slaaphormoon Melatonine, en het DHEA-hormoon. Deze laatste is erg belangrijk om zo veel mogelijk het verouderingsproces van het lichaam tegen te gaan.
 • Je weegschaal gaat protesteren. Door de hoge pieken glucose in het bloed, zal de insuline er voor zorgen dat het overschot aan glucose wordt omgezet in lichaamsvet. Dit vet zal worden opgeslagen in de buikstreek en op de heupen. Allemaal plekken waar we geen extra vet willen hebben.
 • Door de extra aanmaak van insuline, wordt er ook cortisol en adrenaline in grote hoeveelheden aangemaakt. Stresshormonen staan er om bekend dat ze bepaalde lichaamsfuncties ‘uitzetten’ omdat het lichaam in de ‘stress-stand’ wordt gezet. Alléén de lichaamsfuncties die op dat moment van belang zijn om te overleven worden van energie voorzien. De rest kan wel even wachten. Dit heeft onder andere grote gevolgen voor je spijsvertering en je hele hormoonhuishouding.

10 tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden

Na het voorgaande is het dus duidelijk dat het van groot belang is om je bloedsuikerspiegel in bedwang te houden. Zo veel mogelijk de pieken en de dalen vermijden is het grote doel. Ik geef je hierbij een tiental praktische tips hoe je dit kunt bereiken:

1) Vermijd snelle koolhydraten

Vermijd zo veel mogelijk voeding met snelle koolhydraten. Denk hierbij aan aardappelen, brood, witte pasta of bijvoorbeeld witte rijst. De voeding met de allersnelste koolhydraten is natuurlijk suiker zelf. Daarom vallen ook koekjes, gebak en andere zoete lekkernijen in deze categorie. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met langzame koolhydraten. Hierdoor wordt de glucose langzaam afgegeven aan het bloed waardoor een piek aan productie van insuline niet nodig is.

2) Vermijd stress

Stress is niet alleen erg vervelend in het dagelijkse leven, maar heeft ook heel veel gevolgen voor je algemene gezondheid. Als we het even bij het onderwerp houden, heeft stress als gevolg dat er veel cortisol en adrenaline wordt aangemaakt. Deze twee hormonen zorgen voor een nog hogere productie van insuline, en bevorderen daarnaast de opslag van lichaamsvet.

3) Verdeel je eetmomenten over de dag

Vermijd de situatie dat je 1 of 2 keer per dag een flinke maaltijd gaat nuttigen. Dit geeft een enorme piek waardoor er onnodig veel insuline wordt aangemaakt. Het is veel beter om de dagelijkse voeding te verdelen over 5 tot 6 maaltijden per dag. Gebruik het ontbijt, de lunch en het avondeten als basis. Neem tussendoor, op gezette tijden, gezonde tussendoortjes.

4) Ga bewegen!

Bewegen, en nog liever écht sporten, zorgt er voor dat je lichaam efficiënter gaat werken, waardoor ook je bloedsuikerspiegel beter beheerst kan worden. Vermijd wel dat je dit té veel gaat doen. Extreme sportbeoefening zal zorgen voor extra aanmaak van het hormoon Cortisol. Ga iedere dag minimaal een half uur lekker fietsen of stevig wandelen. In het meest ideale geval kun je dit aanvullen met een paar keer per week naar de sportschool voor een krachttraining en eventueel cardiotraining.

5) Kaneel

Zorg dat je in de keuken regelmatig kaneel gebruikt. Kaneel staat er om bekend dat deze je insulinereceptoren stimuleren. Daarnaast heeft kaneel een zeer positief effect op je spijsvertering.

6) Citroen

Citroenen zijn erg zuur, dat weten we allemaal. Om deze reden wordt citroen alleen maar gebruikt om het eten op smaak te brengen. Maar als je citroen in kunt passen in je dagelijkse eetpatroon heeft dit veel positieve effecten voor je bloedsuikerspiegel. Citroen is namelijk in staat om de opslag van lichaamsvetten te voorkomen en, nog belangrijker, om je insuline-huishouding te stabiliseren en te verbeteren.

7) Glycemische Index

Eet zo veel mogelijk voeding met een lage Glycemische Index, en vermijd voeding met een hoge Glycemische Index. Deze index geeft aan hoe snel de koolhydraten door het bloed worden opgenomen. Onnodig te zeggen dat pure suiker de hoogste index heeft van 100. Niet goed dus! Als je meer wilt weten over dit specifieke onderwerp, lees dan even de special die ik onlangs heb geschreven: Wat is de Glycemische Index?

8) Gebruik Appel Cider Azijn

Appel Cider Azijn heeft de positieve eigenschap dat het op een vrij korte termijn in staat is om je bloeddruk te verlagen. Al binnen een week zou je resultaten moeten zien, hoewel dit per persoon verschilt. Als je meer wilt weten over alle positieve eigenschappen van Appel Cider Azijn, raad ik je aan om het volgende artikel even te lezen: Bloeddruk Verlagende eigenschappen van Appel Cider Azijn

9) Gefermenteerd voedsel

Gefermenteerde voeding bevat een natuurlijk zuur wat de opname van de glucose door het bloed terugdringt. Hierdoor wordt de Glycemische Index van het gegeten voedsel lager. De glucose zal uiteindelijk langzamer door het bloed worden opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Gefermenteerd voedsel is bijvoorbeeld yoghurt, augurk, zuurkool en kokosnoot. Als je meer wilt weten over gefermenteerd voedsel, en alle voordelen hiervan, lees dan even het volgende artikel: Gefermenteerde voeding voor extra goede bacteriën

10) Neem multivitaminen

Dit populaire supplement is, door de mineralen en de B-vitaminen, prima voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kun je nog Chroom gebruiken als supplement. Deze laatste zorgt voor een betere, en vooral efficiëntere, opname van de glucose door de cellen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler.

Conclusie

Dat je je bloedsuikerspiegel in de gaten moet houden is nu wel duidelijk. Als deze voor té lange tijd, en té vaak, aan de hoge kant is kan dit vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Zéker op langere termijn. Als je een vermoeden hebt dat je bloedsuikerspiegel aan de hoge kant is, raad ik je aan om dit te laten meten door je huisarts.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. geachte ik lees hier sider azijn voor een lage bloeddruk maar niet mijn bloeddruk is te hoog integendeel laag mijn bloedsuikerspiegel wel aan de hoge kant dus is dit voor mij niet zo goed. goed bloeddruk laag minder goed hoge suikerspiegel. dus u zit dan wel verkeerd want het is niet mijn bloeddruk die ik moet verlagen wel de suikerspiegel want mijn bloeddruk is al laag. met beleefde groeten de heer claeys

  1. Beste heer Claeys, mijn bloeddruk is ook te laag, en mijn bloedsuikerspiegel is (veel) te hoog, ik gebruik sinds een paar weken appelciderazijn, en dat bevalt uitstekend!!! Het helpt echt, en de bloeddruk wordt er NIET nog lager door. Het is sowieso voor je hele gezondheid goed om appelciderazijn te gebruiken. Ik drink voordat ik naar bed ga een theelepel in glas water, én ik reinig mijn gezicht ermee!!! Ik zou zeggen: DOEN, je voelt je er echt beter door!!!!

  1. Om het te drinken, moet je 3 theelepels appelciderazijn in een groot glas water mengen. Dit kan warm of koud, het maakt geen verschil voor het effect. Je kan kiezen welke manier je voorkeur heeft. Luister wel naar je lichaam en pas eventueel de dosis aan.

   Drink drie keer per dag een glas. Als je wil kan je honing toevoegen om de smaakte verbeteren (het heeft zeker geen lekkere smaak). Zelfs nadat de symptomen verdwenen blijven veel mensen het gebruiken vanwege de vele voordelen voor de gezondheid.

   *Natuurlijk wel in goed overleg met je huisarts of specialist voordat je begint met appelciderazijn. Want het kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

 2. Het is volgens mij niet zo handig om een aantal kleine maaltijden per dag te eten, bij elke maaltijd ongeacht wat het ook is stijgt de insuline en die hoeveelheden insuline daar wil je nu juist van af. Want al die insulinevorming altijd meer dan nodig leidt tot vetopslag.
  Om de insulineresistentie werkelijk aan te pakken kun je beter één of anderhalve maaltijd eten in 24 uur, dat is een straffe aanpak maar als je dit een tijd hebt gedaan en je insulineresistentie hebt opgelost door afvallen en extreem weing koolhydraten kun je langzaamaan mogelijk weer wat toevoegen aan koolhydraten van de goede soort,je suikerspiegels zullen dalen, je insulinespiegel ook maar dat wordt hier niet vaak gecontroleerd, je kunt er wel om vragen.Je zult genoeg te eten hebben en geen honger. Richt je op groene groenten, normaal eiwitten, gezonde vetten, overigen heb je in principe niet nodig. Eet van tijd tot tijd wat laag koolhyraten fruit zoals blauwe bessen en b.v aardbeien. Doordat je afvalt kunnen lever en alvleesklier weer met elkaar communiceren. Let wel: dit is niet een dieet voor je hele leven maar voor de tijd die nodig is om de spiegels weer op orde te krijgen.Over mezelf diabetes 2 met 3 x metformine en 2 x glyclazide. Sinds kort van alle medicatie af en ben bezig om het helemaal om te keren. Nuchtere bloedglucose 6.8 Ik ben geen dokter wel altijd verpleegkundige geweest.Altijd controleren en samenwerken met je dokter.

 3. Bij mij is zwangerschapsdiabetes geconstateerd, nuchter liggen mijn waarden tussen 4,5 en 5,5 en na maaltijd tussen 5,8 en 9. Als ik verhalen lees op internet zie ik vaak hogere waarden. Heb ik wel diabetes??

 4. Aan iedereen die last heeft van (sterk) schommelende bloedglucose waarden. Ik heb zo ook gehad. Er waren periodes bij dat deze nuchter schommelde tussen de 5 en 7, oftewel pre-diabetes. Naast dat ik op mijn voeding ben gaan letten ben ik ook Berberine (https://www.orthokennis.nl/artikelen/berberine) en Cordycep Sinensis (https://www.orthokennis.nl/nutrienten/cordyceps) gaan gebruiken. Na ongeveer 2 maanden heb ik nu stabielere nuchtere bloedglucose waarden van tussen de 5,3 en 5,5. Ik raad iedereen aan om zich een te verdiepen in deze twee voedingssupplementen via Orthokennis.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share