1 Geen toevoegingen
Om te beginnen is kokosmelk makkelijk zelf te maken en dus kun je kokosmelk drinken zonder dat de voedingsindustrie er aan te pas is gekomen.
Dat is een hele belangrijke factor wat betreft gezonde voeding, want op het moment dat voeding door de voedingsindustrie onderhanden is genomen kun je er van uit gaan dat er ongezonde toevoegingen aan zijn toegevoegd, dit zijn meestal emulgatoren, stabilisatoren en de nodige kunstmatige suikers of transvetten.
Daarnaast is er dan ook veel meer energie nodig om alle verpakkingen te maken. Je ecologische voetafdruk wordt daardoor kleiner.
2 Geen verpakkingen
Maar niet alleen de voeding zelf kan mee gerommeld zijn, wat dacht je van de verpakking? Wist je dat in al die kartonnen verpakkingen en blikjes allerlei coatings aan de binnenkant zijn aangebracht, die voor een gedeelte door het voedsel dat in de verpakking zit wordt opgenomen. Dit zijn die welbekende weekmakers die juist zo slecht voor je zijn.
Een kokosnoot heeft gelukkig geen verpakking nodig, moeder natuur heeft al voor een goed jasje gezorgd.
3 Geen lactose, geen caseïne
Veel mensen hebben in meerdere of mindere mate problemen met het verteren van lactose. Daardoor kan melk juist voor gezondheidsklachten zorgen en is elke dag melk drinken helemaal niet zo’n goed idee, zelfs als je geen lactose intolerantie hebt.
Want eigenlijk is het drinken van gewone koemelk helemaal niet zo gezond. Als je de gegevens van The China Study erbij pakt dan kun je zien dat er een verband is tussen chronische aandoeningen, verhoogde ontstekingswaarden en de hoeveelheid dierlijke eiwitten die er geconsumeerd wordt.
Om specifiek te zijn, de hoeveelheid caseïne. Juist koemelk bevat een enorme hoeveelheid caseïne. 80% van alle eiwitten in melk is caseïne.
Een ideale vervanger van melk is dan kokosmelk, het lijkt heel veel op melk qua textuur en smaak, je kunt kokosroom ook heel goed gebruiken als vervanger van room gemaakt van melk. En natuurlijk zit er in kokosroom de nodige vetten, net als in melk, alleen dan uit plantaardige bron, dus zonder de lactose en de caseïne, en dus ook zonder verhoogde ontstekingswaarden.
4 Geen suikers maar wel eiwitten
In zuivel kom je de nodige suikers tegen, juist deze suikers, lactose, zorgt voor problemen in de menselijke spijsvertering. Kokosnootmelk bestaat uit hele andere voedingsstoffen dan zuivel, zo bevat kokosmelk veel eiwitten, water, onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Suikers zitten er niet in.
5 Vol laurinezuur
Een van de argumenten die de anti kokosmelk brigade graag hanteert is dat kokosmelk vol met verzadigde vetten zit en dus slecht voor je cholesterol is, zelfs nog slechter dan suikers en dat laurinezuur nog net even extra erg is omdat het de ontstekingswaarden ook nog eens verhoogt.
Dat is dus echt niet waar, de hele anti vet campagne van de vorige eeuw is inmiddels alweer ingehaald door de realiteit en recenter onderzoeken tonen aan dat verzadigde vetten niet veel invloed hebben op cholesterolwaarden.
Er zijn zelfs onderzoeken waaruit juist het tegendeel blijkt. In een onderzoek werden 60 gezonde proefpersonen gedurende 8 weken op een kokosmelkpap dieet gezet.
Na die 8 weken werd het effect van dit dieet op de cholesterolwaarden bekeken. En wat bleek? Dat kokosmelkpap juist voor een lagere LDL cholesterol en een hogere HDL cholesterol zorgde.
Zoals je weet is juist die verhouding tussen LDL en HDL de belangrijkste indicator voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vanwege cholesterol.
Daarbij is laurinezuur een middellange keten verzadigde vetzuur, daarom heeft het andere gezondere eigenschappen als korte keten verzadigde vetzuren. Uit onderzoeken is juist gebleken dat die middellange keten vetzuren juist een ontstekingsremmend effect hebben.
Van laurinezuur is bijvoorbeeld ook aangetoond dat het juist schimmeldodende en antibacteriële eigenschappen heeft en kan worden ingezet tegen de behandeling van acne en kleine brandwondjes.
Energie voor je hersenen
Ook kunnen middellange keten vetzuren vrijwel direct omgezet worden door de lever in energie voor de hersenen. Je kunt dus je hersenen van instant energie voorzien op een andere manier dan snelle suikers.
6 Vol met belangrijke elektrolyten die je vochtbalans bepalen
Elektrolyten zijn mineralen die heel belangrijk zijn voor je vochthuishouding. Het meest treffende voorbeeld van hoe belangrijk elektrolyten zijn is dat je dood kunt gaan aan teveel water drinken. Bijvoorbeeld marathonlopers die na het rennen van een marathon ineens veel water drinken, uit onderzoek blijkt dat een op de zes marathonlopers na de marathon te veel water in 1 keer drinken, dit kan dus heel gevaarlijk zijn.
Drink je in een keer heel veel water dan raakt je bloed verdund met water. In je bloed zitten dan niet genoeg zouten meer en dus het water wordt aangetrokken door het zout in je cellen. Het gevolg is dat je cellen opzwellen. In je lichaam geen probleem, maar wel in je hersenen, die zitten namelijk in de schedel en die geeft niet mee, dus de druk op je hersencellen wordt te groot.
Normaal gesproken gereguleerd je lichaam de vochtbalans met onder andere zout, zout trekt vocht aan en zodoende kan je lichaam door middel van zout bepalen hoeveel water er in je bloed zit.
Voldoende elektrolyten in je lichaam hebben is dus essentieel voor een gezond functionerend lichaam. Je bestaat voor bijna 70% uit water, dus je kunt wel nagaan dat een goede vochthuidhouding de basis is voor alle processen.
Kalium
Kalium is heel belangrijk voor het verlagen van je bloeddruk. Kalium werkt een beetje als tegenhanger van natrium. Kalium helpt je nieren om overtollig vocht in je lichaam uit het bloed te filteren en uitplassen.
Maar dat is niet de enige reden waarom kalium belangrijk is. Het lichaam heeft kalium ook nodig om signalen door te geven, je zenuwstelsel is afhankelijk van voldoende kalium. Zo kun je bijvoorbeeld problemen krijgen met je hartslag als je niet voldoende kalium binnenkrijgt. Onvoldoende kalium zorgt er ook voor dat je spieren zwak worden.
Een kaliumtekort is meestal het gevolg van diuretica, de zogenaamde plastabletten. Dus als je plastabletten slikt laat regelmatig meten of je genoeg kalium in je bloed hebt.
Calcium
Calcium is ook een van de essentiële mineralen die verantwoordelijk zijn voor een goede zenuwimpuls overdracht, het speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Dit is ook weer een belangrijk mechanisme wat betreft je bloeddruk. Heb je aan de ene kant de natrium en kalium die door middel van de hoeveelheid water in het bloed het bloedvolume kunnen reguleren, zo kan je lichaam door middel van calcium de bloeddruk verhogen door de aderwanden te laten samentrekken. Ook is calcium belangrijk voor de bloedstolling en voor het samentrekken van de hartspier, en dus een sterke hartslag.
Tevens is calcium erg belangrijk voor sterke botten en voor de opname van vitamine D, vooral oudere mensen hebben in Nederland in meer of mindere mate last van botontkalking omdat bij ouderen het lichaam minder goed in staat is om calcium op te nemen.
Vaak is de gedachte dat je calcium met name uit zuivel moet halen. Maar zuivel is verre van ideaal vanwege de lactose en de caseïne, hier blijkt weer dat kokosmelk een hele goede vervanger van zuivel is.
Natrium
Natrium is verantwoordelijk voor het verhogen van de bloeddruk, daarom wordt ook geadviseerd om niet teveel zout te eten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je zonder zout kunt, zonder zout zou je sterven. Gelukkig zit er in kokosmelk een beetje zout, dus zal je vanwege kokosmelk geen hoge bloeddruk ontwikkelen.
Magnesium
Magnesium is verantwoordelijk voor meer dan 300 processen in je lichaam die te maken hebben met de energievoorziening. Magnesium staat dus centraal in de energievoorziening. Daarnaast zorgt magnesium voor een goede hartslag en heeft het bloeddrukverlagende eigenschappen.
Je kunt dus wel stellen dat kokosnootmelk je voorziet van een heleboel belangrijke elektrolyten, vier van de vijf vind je er in terug. Kokosmelk voorziet je van energie en het zorgt voor een goede balans in je vochthuishouding.
7 Vol met mineralen
Naast de mineralen die essentieel zijn voor je vochtbalans en je bloeddruk zitten er ook nog andere belangrijke mineralen in kokosmelk, ook deze mineralen hebben ieder een unieke taak in het menselijk lichaam.
Fosfor
Fosfor zorgt samen met calcium ervoor dat je botten en je tanden sterk zijn. Fosfor en calcium spelen  samen als team een belangrijke rol in de energievoorziening in je lichaam. Ook bij fosfor wordt al snel gedacht aan zuivelproducten, gelukkig is ook hier kokosmelk weer een goed alternatief.
IJzer
IJzer is heel belangrijk omdat je zonder ijzer last zou krijgen van bloedarmoede, je zult je dan moe en futloos voelen, je weerstand zal minder worden en je concentratievermogen zal achteruitgaan. Een ogenschijnlijk onschuldig tekort aan ijzer kan voor grote problemen zorgen in het normale dagelijkse functioneren. Daarom zal een huisarts bij zulke klachten eerst kijken naar bloedarmoede, dit komt vaker voor dan je denkt. Zorg er dus voor dat je voldoende producten eet waar ijzer inzit, bijvoorbeeld kokosmelk.
Zink
Zink is ook een belangrijk mineraal dat ervoor zorgt dat je cellen kunnen regenereren en dat eiwitten opgebouwd kunnen worden, zonder zink is je lichaam veel minder goed in staat om schade te repareren. Zink is belangrijk voor je immuunsysteem, en werkt vooral goed samen met vitamine C. Het is nodig voor de opname van vitamine A. Zink is ook goed voor sterke botten.
Een tekort aan zink zie je als eerste terug in een minder mooie huid en je geheugen functioneert niet goed als je een tekort hebt aan zink. Zink is zelfs van invloed is op je vruchtbaarheid, dus zorg ervoor dat je voldoende zink binnenkrijgt.
8 vol met vitaminen
Naast al die hele belangrijke mineralen zit er in kokosmelk ook de nodige vitaminen, met name B vitaminen die erg belangrijk zijn voor bijvoorbeeld mooie haar, maar ook om de schade van alcohol tegen te gaan. Er zijn heel veel verschillende B vitamines, met elk hun unieke eigen taak in het menselijk lichaam. De volgende B vitamines zul je terugvinden in kokosmelk.
Vitamine B1
Vitamine B1 ook wel Thiamine genoemd speelt een belangrijke rol in de verbanding van koolhydraten. Een ander proces waarbij het lichaam vitamine B gebruikt is het goed functioneren van het zenuwstelsel. Ook heeft je hart de vitamine nodig om goed te kunnen functioneren. Andere bronnen van vitamine A zijn graan, zuivel en varkensvlees.
Dus wat dat betreft is kokosmelk een hele goede gezonde bron om deze vitamine uit te halen.
Vitamine B2
Vitamine B2 is weer belangrijk voor andere processen, waaronder je spijsvertering en de instandhouding van je zenuwstelsel. Je ogen en je huid zijn vitamine B2 nodig om gezond te blijven. Daarnaast is vitamine B2 erg belangrijk in het tegengaan van oxidatieve schade aan de cellen. Andere bronnen van vitamine B2 zijn zuivel en dierlijke producten, dus ook wat betreft vitamine B2 is kokosmelk het plantaardige alternatief.
Vitamine B3
Vitamine B3 ook wel niacine genoemd is een vitamine die erg belangrijk is voor de energievoorziening en het goed functioneren van je zenuwstelsel. Zo zie je dat een kokosmelk ideaal is omdat het je juist de mineralen en de vitaminen geeft die je samen energie geven.
Vitamine B6
Vitamine B6 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en het is ook nodig in de energievoorziening van het lichaam. Vitamine B6 is ook belangrijk voor een sterke weerstand. Je kunt deze vitamine uit eieren, vlees, peulvruchten, graanproducten en aardappelen halen. Maar dus ook uit kokosmelk
Vitamine B11
Deze vitamine ken je waarschijnlijk beter als foliumzuur. Foliumzuur is heel belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en is belangrijk voor de instandhouding van je DNA. Als je niet genoeg foliumzuur binnenkrijgt als je zwanger bent is de kans aanwezig dat je een misvormde baby krijgt, zorg dus vooral voor voldoende inname van foliumzuur als je zwanger bent.
Volgens het voedingscentrum zit er geen foliumzuur in kokosmelk. Maar als ik in het Engels zoek dan zit er rond de 10% foliumzuur in kokosmelk. Dat is wel weer in lijn met het negatieve advies van het voedingscentrum waar ik het absoluut niet mee eens ben!
Foliumzuur vind je terug in groente en fruit, graanproducten maar ook wel wat in zuivelproducten. En ook voor vitamine B11 is kokosmelk weer een goede vervanger van gewone koemelk dat naast foliumzuur lactose en caseïne bevat.
Vitamine C
Vitamine C is de vitamine die ervoor zorgt dat je een sterke weerstand hebt en niet wordt geveld door het eerste de beste griepje. Vooral de combinatie van vitamine C en vitamine E is een ijzersterk team dat samen een sterke antioxidante werking heeft en je beschermd tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Daarnaast speelt vitamine C een rol in je energievoorziening en is vitamine C nodig voor sterke tanden, botten en haren.
9 Vezels
Heb je weleens die witte dingetjes inde kokosmelk gezien? Juist dat zijn de vezels, het werkt ongeveer hetzelfde als het vruchtvlees in sinaasappelsap. Vezels hebben als voordeel dat ze je darmen helpen om alle voedingsstoffen goed in zich op te nemen.
Daarbij vertragen ze de opname van koolhydraten en suikers waardoor je een stabielere bloedsuikerspiegel hebt.
10 Onverzadigde vetten
Naast die middellange verzadigde vetten zitten er ook onverzadigde vetten in kokosmelk. Iedereen weet dat onverzadigde vetten het beste voor je zijn en zo is het ook met kokosmelk.
Onverzadigde vetten zorgen voor een lager cholesterolgehalte. Dus als jij je dieet moet aanpassen vanwege je cholesterol kun je melk het beste vervangen met een plantaardige versie, zoals kokosmelk.
11 Je kunt zelf bepalen hoeveel calorieën er in je kokosmelk moeten zitten
Het grote voordeel van zelf kokosmelk maken is dat jij zelf de verhouding water/kokos kunt bepalen. Als je vindt dat je toch teveel calorieën binnenkrijgt op een dag dan is het kokosmelk ontbijt ideaal, als je namelijk in plaats van drie koppen, vier of vijf koppen water toevoegt aan de kokos dan neemt het aantal calorieën zo met bijna 50% af.
Zo kun je wel heel gemakkelijk je calorie inname reduceren zonder dat je gelijk moet gaan diëten of calorieën tellen.
12 Van kokosmelk val je af!
Kokosmelk kan je trouwens helpen met afvallen. In kokosmelk zitten namelijk minder calorieën dan in normale melk. Door dit te vervangen zorg je ervoor dat je minder calorieën eet en op die manier kan het je ondersteunen tijdens het afvallen. Daarbij vult kokosmelk heel goed, omdat de vetten zo snel opgenomen worden zit je ook snel vol en eet je niet meer dan nodig.
Recepten met kokosmelk:
Om je op weg te helpen heb ik natuurlijk al een paar recepten voor je samengesteld zodat je meteen aan de slag kunt met vaker kokosmelk te nemen in plaats van zuivel. Als je eenmaal doorhebt hoe je lekkere kokosmelk maakt dan zal je de zuivel niet meer missen.
Plus dat kokosmelk een paar dagen houdbaar is, dus je hoeft niet eens elke dag aan het blenden, ideaal!
Havervlokken, rozijnen en (zelfgemaakte) kokosmelk
Dus ik was in de winkel helemaal enthousiast aan het zoeken naar kokosmelk, en dat vond ik ook, maar er zat weer eens van alles doorheen. Daarom kwam ik op het idee om tijdens het ontbijt gebruik te maken van zelfgemaakte kokosmelk. Kokosmelk is rijk aan calcium, vitamine C en ijzer.
Maak dit ontbijt ook lekker met havervlokken waarin belangrijke vezels zitten die ervoor zorgen dat de energie uit de maaltijd geleidelijk bij je binnen komen. Daardoor kun je de hele ochtend teren op dit ontbijt.
Voor extra zoetigheid kun je er een klein handje rozijnen doorheen doen. In rozijnen zit veel natuurlijk suiker, dus wees echt zuinig! Daarnaast zijn rozijnen gezond doordat er erg veel kalium in zit dat goed is tegen een hoge bloeddruk.
Ingrediënten:
- Havervlokken
- Rozijnen
- (Zelfgemaakte) kokosmelk
Waarom gezond?
- Havervlokken zijn gezond vanwege de fosfor dat heb je nodig voor sterke botten.
- Rozijnen zijn gezond door de magnesium die je concentratievermogen bevorderen.
- Kokosmelk is gezond door de kalium dat zorgt voor een goede vochtbalans in je lichaam.
Bereiding:
Zelf kokosmelk maken is niet heel moeilijk. Je hebt alleen wel een blender en een filterzak/vergiet nodig. Een kokosnoot kun je het beste openkrijgen door met een mes over het middel van de kokosnoot te tikken. Al draaiend klop net zolang totdat je de kokosnoot open kunt breken. De kokos kun je ook uit de helften kloppen. Vervolgens doe je de kokosstukken in de blender en doe er driekwart liter water bij. Zet de blender twee minuten aan en je krijgt een dikke witte brij. Doe de brij in de filterzak/vergiet en pers het vocht uit de zak in een kom. Nu heb je je eigengemaakte verse kokosmelk.
Doe de kokosmelk in een kommetje en voeg er een handvol havervlokken en rozijnen aan toe.
Kokosmelk, blauwe bessen en amandelen
Soms heb je gewoon zin in een snel ontbijt, meestaal resulteert dit in een bakje yoghurt. In dat geval kun je de ochtend ook goed beginnen met een kom kokosmelk. Kokosmelk is een goede bron van mineralen, vezels en veel B vitaminen wat goed is om een vol gevoel te krijgen en voor je weerstand. Voor zoetigheid en vitaminen kun je een handje blauwe bessen in de kokosmelk doen. De amandelen kun je toevoegen voor belangrijke mineralen en de belangrijke omega 3 onverzadigde vetzuren.
Ingrediënten:
- Kokosmelk
- Blauwe bessen
- Amandelen
Waarom gezond?
- Kokosmelk is gezond door de calcium die belangrijk is voor je botten.
- Blauwe bessen zijn gezond doordat ze vol antioxidanten zitten die belangrijk zijn tegen vrije radicalen.
- Amandelen zijn gezond door de vitamine B12 die goed zijn voor je hersenen.
Bereiding:
Doe de avond tevoren de kokos die je uit de verse kokosnoot hebt gehaald met drie kopjes water in de blender, heb je daar geen tijd voor dan kun je ook met heet water de gezonde voedingsstoffen sneller uit de kokos weken.
Je weet inmiddels wel hoe je een kokosnoot kraakt, over de evenaar tikken met de achterkant van een groot mes en dan de kokos er uit kloppen of eventueel wrikken met een grote stevige lepel.
Vervolgens zet je de blender aan en giet je daarna de kokosmelk door een vergiet in een kom. Voeg er een handje blauwe bessen aan toe en een handje amandelen. Roer het goed door elkaar en eet smakelijk!
Kokosmelk met mandarijnen en appel
Wat ook een heerlijk fris ontbijt of tussendoortje is, is kokosmelk met mandarijn en appelschijfjes. Heerlijk fris om de dag mee te beginnen. De kokosmelk is een goede bron van vezels, B vitaminen en tal van andere mineralen. De mandarijn is een echte vitamine C bom. De appel is goed voor kalium. Vitamine C is belangrijk voor de weerstand en kalium is belangrijk om overtollig vocht af te drijven. Op die manier begin je de dag fris en met belangrijke ingrediënten.
Ingrediënten:
- Kokosmelk
- Mandarijn
- Appel
Waarom gezond?
- Kokosmelk is gezond vanwege de vezels, B vitaminen en heel veel mineralen
- Mandarijnen bevatten zo’n beetje de meeste vitamine C van alle fruit.
- Appel is gezond doordat het cholesterol verlagend werkt, en je voorziet van vitaminen en mineralen die je weerstand versterken.
Bereiding:
Tik over het middel van een kokosnoot met de achterkant van een groot vleesmes. Doe dit om het hele middel van de kokosnoot totdat je de kokosnoot open kunt breken. Tik de kokos uit de kokosnoot en doe de kokos in de blender samen met driekwart liter water. Zet de blender een paar minuten aan en de kokosmelk is bijna klaar. Giet de kokosmelk door een vergiet in een kom. Je hebt nu genoeg kokosmelk voor meerdere personen of voor meerdere ontbijten. Pel het mandarijntje. Was de appel en snijd hem in 4 stukjes over de lengte. Verwijder de klok. Snijd daarna blokjes uit de stukjes appel en voeg deze met de mandarijnstukjes toe aan een kommetje kokosmelk.
Tot slot:
Vers gemaakt kokosmelk is een hele goede vervanger van melk, helemaal als je niet tegen lactose kunt. Je hoeft iet bang te zijn dat je cholesterol stijgt of dat je er dik van wordt. Integendeel, de middellange keten vetzuren worden juist heel makkelijk door het lichaam opgenomen en zijn daardoor juist heel geschikt als energiebron, juist omdat deze energie niet wordt opgeslagen, mits je natuurlijk niet veel meer eet dan dat je energie verbruikt.
Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24282632
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354806
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22030224
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/
http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3113/2
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=76&ContentID=12117-1
https://books.google.nl/books?id=9Kb0AgAAQBAJ&pg=PA149&lpg=PA149&dq=Folate+coco+milk&source=bl&ots=sbdr4mDpdn&sig=yIQ-VBRhGKhhhc6jySlepBHqM_M&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjpsNmppNzLAhUBnA8KHRySBuQQ6AEIWzAJ#v=onepage&q=Folate%20coco%20milk&f=false
Super lekker! En veel lekkerder dan gewone melk!
Helemaal met je eens, Nathalie!