Jeugdpuistjes

Laatste Update: 12 juni 2014

15 Handige Tips Tegen Jeugdpuistjes

jeugdpuistjesAls je last hebt van jeugdpuistjes of zelfs acne heeft dat zeker invloed op je zelfvertrouwen. Nu zijn er verschillende behandelingen op de markt, een aantal daarvan zijn effectief, maar de meeste wondermiddelen werken gewoon niet.

Gelukkig kun je veel doen om jeugdpuistjes te verminderen! In dit artikel deel ik een aantal van de beste tips met je voor een mooie huid.

Laten we maar direct beginnen met de tips!

Voldoende hydrateren

Zoals je ongetwijfeld weet is water enorm belangrijk voor je algehele gezondheid. We kunnen weken zonder voedsel, maar slechts een paar dagen zonder. Het maakt niet uit of je wel of geen huidproblemen hebt, je moet elke da voldoende water drinken. Wanneer het gaat om jeugdpuistjes en acne zorgt water ervoor dat de huid gehydrateerd blijft en gaat overproductie van talg tegen.

Daarnaast is water ook een essentieel component om de huid te beschermen tegen indringers zoals bacteriën etc.

Niet aan de pukkels zitten

Indien je een paar mee-eters hebt of een paar pukkels in je gezicht is het moeilijk om er niet aan te zitten. Helemaal wanneer er een wit kopje op zit. De reden waarom je je huid met rust moet laten is om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Indien je een pukkel uitdrukt met je vingers kunnen er bacteriën in de huid terecht komen. Het gevolg kan een dikke ontsteking zijn.

Oppassen met stress

Je hooft natuurlijk wel vaker om aan anti stress management te doen. Echter, wat veel mensen niet weten is dat stress ook direct invloed heeft op jeugdpuistjes en acne. Waarom is stress zo belangrijk? Veel stress vermindert je immuunsysteem en dat heeft weer invloed op je huid. Ik weet zelf nog goed dat ik altijd veel meer last had van plekken in mijn gezicht in een stressvolle periode.

Eet vaker vers, biologisch, groente en fruit

Een verhoogde inname van groente en fruit is zeker handig voor een mooie huid. Vaak heb je meest last van jeugdpuistjes wanneer je een ongezond voedingspatroon hebt. Denk dan aan regelmatig een vette hap, veel suiker, frisdrank, vlees en weinig groente, fruit en vezels.

Met name donkere bladgroenten zijn aan te raden om je lichaam te helpen ontgiften. Ik durf bijna wel met zekerheid te zeggen dat jeugdpuistjes en acne grotendeels komt door een ongezond voedingspatroon.

Oppassen met lichaamshaar en zweet

Wanneer je een dikke baard hebt of veel lichaamsbeharing kan dat resulteren in extra uitbraken. Dat komt omdat in haar ook olie zit waardoor de talgklieren eenvoudiger verstopt raken en ontstoken. Het is een goede tip om je regelmatig te scheren en niet te veel lichaamsbeharing te hebben. Vergeet ook niet dat zweet zeker je vijand is, helemaal als je wat acne op je rug hebt. Dit is te voorkomen door na het sporten te douchen en zweten zoveel mogelijk te vermijden.

Oppassen met make-up

Je poriën open en schoon houden is zeker de essentie van een goede huidbehandeling. Wanneer je erg veel make-up gebruikt om bijv. plekken te verdoezelen zal dat onherroepelijk resulteren in meer puistjes en pukkels. Indien je toch make-up nodig hebt zorg dat het geschikt is voor een gevoelige huid.

Kussensloop dagelijks vervangen

Deze tip kreeg ik laatst van één van mijn lezers op de blog. Indien je niet regelmatig je kussensloop vervangt kan dat resulteren in extra dode huidcellen, demodex op het kussensloop. Dit kan weer invloed hebben op je huid en uitbraken.

Ga eventueel naar een dermatoloog

Ik kan mij voorstellen dat je liever niet naar een dermatoloog gaat. Echter, als je erg last hebt van jeugdpuistjes is het sowieso een goede tip om een bezoekje te brengen. Wees uiteraard wel kritisch met wat je voorgeschreven krijgt. Jarenlang antibiotica medicatie is naar mijn mening zeker niet de beste oplossing tegen huidklachten. De tijdelijke verlichting van klachten neemt het niet op tegen de nadelen.

De juiste huidverzorging

Ten eerste de meest gemaakte fouten: Ga je gezicht niet scrubben of teveel wassen met een reiniger op basis van alcohol. Hierdoor droogt je huid erg huid en worden zowel acne als jeugdpuistjes aanzienlijk erger. Je wilt niet de natuurlijke olie van je huid constant verminderen. Deze heeft een belangrijke functie.

Ik was zo zelf mijn huid één keer per dag met een gezichtsreiniger speciaal voor een gevoelige huid. Daarnaast gebruik ik een zalf op basis van een olie om de huid soepel te houden. Last but not least, behandel ik mijn eigen huidklachten met ‘’zz creme’’ van demodexsolutions.com. Deze combinatie werkt het beste en veel van mijn cursisten hebben een vergelijkbare ervaring.

Test of minder zuivel werkt

Nu zijn er veel theorieën in de omloop waarbij zuivelproducten (voornamelijk melk) jeugdpuistjes erger maken. Nu merk ik zelf dat een vermindering van zuivel goed bij mij werkt. Echter, ik eet nog wel biologische yoghurt vanwege de belangrijke vitamines, mineralen en levende culturen.

Test daarom uit of een vermindering van zuivel resulteert in minder huidklachten.

Test of minder gluten werkt

Een voedselallergie komt vaker voor dan dat je zou denken. Eén van de meest voorkomende allergieën is een gluten intolerantie. Indien je elke dag veel broodproducten eet is het een goede test om dit te minderen en te kijken of je minder last hebt van zowel acne als jeugdpuistjes.

Persoonlijk heb ik weinig problemen met speltproducten. Sowieso een goede tip is om alle ‘’witte producten’’ te laten staan. Denk aan wit brood, witte pasta, witte rijst etc.

Gebruik niet te veel producten door elkaar

Als je last hebt van huidklachten ben je zeker geneigd om van alles te proberen. Het is niet verstandig om veel verschillende huidproducten te proberen. Deze kunnen invloed op elkaar hebben. Een goede tip is om het zo simpel mogelijk te houden. Gebruik 1 soort gezichtsreiniger, 1 soort vochtinbrenger en 1 soort acne zalf (zoals zz creme).

Supplementen werken, maar met mate

Dit is een verlengstuk van de voorgaande tip. Nu zijn er zeker supplementen die effectief zijn om acne / jeugdpuistjes te verminderen. Denk aan visolie, lysine, multivitaminen en bijv. msm. Echter, het is niet handig om te veel supplementen te nemen. Wat veel mensen niet weten is dat bij supplementen andere voorschriften gelden.

Zo heeft een fabrikant bijna vrije keuze met betrekking tot de gezondheidsclaims. Tevens moet je altijd oppassen met de dosis van supplementen. Meer is zeker niet beter wanneer het gaat om supplementen.

Hou een voedseldagboek bij

Nu is er zeker een correlatie tussen voeding en huidklachten. Niet alleen door eventuele voedselallergieën of intoleranties, maar je kunt ook meer last krijgen door te veel suiker, transvetten, verzadigde vetten en voedingsmiddelen hoog in de glycemische index. Een goede tip is om dagelijks even te noteren wat je allemaal gegeten en gedronken hebt. Heb je de volgende dag een uitbraak? Dan kun je dat herleiden en in de toekomst voorkomen.

Wees geduldig

Het kan even duren voordat je huidklachten daadwerkelijk wat minder gaat worden. Bij mij heeft het destijds een aantal weken geduurd voordat ik echt zichtbaar resultaat had. Sindsdien is mijn eigen acne gevoelsmatig met 80% (subjectief) afgenomen. Vooral de combinatie van een goede huidverzorging en voedingspatroon heeft bij mij het verschil gemaakt.

Conclusie

Deze 15 tips hebben bij mij erg goed geholpen om van mijn eigen huidklachten af te komen. Nu hoef je niet alles in één keer uit te testen. Probeer een paar van de tips en kijk hoe het met je huid gaat. Zo heb ik zelf de beste resultaten behaald met de juiste huidverzorging en mijn voedingspatroon.

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste

  Ik zou graag weten waar ik die ZZ creme kan kopen?
  Ik heb al gezocht op internet maar vind nergens een site waar ik het in Belgie kan laten leveren.

  Kan er iemand mij verder helpen aub?

  Alvast bedankt.

  Mvg
  Cindy

 2. beste maker, ik heb uw tips gelezen en ik ben erachter gekomen dat ik een tip miste. ondanks ik het zelf al wist. namelijk: smeer tandpasta op uw puistje. zo droogt het uit en gaat het sneller weg. het beste is om paradontax te gebruiken.

  1. Bedankt voor deze extra info, Lin!
   Zijn er nog meer mensen die positieve, of negatieve, ervaringen hebben met het gebruik van tandpasta op puistjes?

   1. jaa het is zeer slecht voor je huid, ik deed het ook altijd, maar kreeg van een gespecialiseerd iemand te horen dat dat één van de laatste dingen is die je moet doen.

  2. Nee, tandpasta is slecht voor je huis. Je kunt beter tea tree oil gebruiken (verkrijgbaar bij de Tuinen) dat is beter voor je huid

  3. Tandpasta is niet goed voor je huid dat zou ik niet gebruiken Bij Primark kun je een spot zapper gel kopen dat is speciaal gemaakt voor puistjes

 3. Hoi! Ik zag iemand die een reactie achterliet over tandpasta op je acne / pukkels. Dit helpt niet bij alle mensen / huidtypes. Ik raad het voornamelijk af bij acne, bij 1 of 2 pukkels kan het misschien werken maar meer ook niet.

  1. Het is inderdaad waar dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op dit soort hulpmiddelen. Maar het is altijd het proberen waard!

 4. Hii, ik ben zelf heel alergies voor gluten, als ik nog maar 1 kruimeltje binnenkrijg lig ik 3 dagen met buikpijn op bed. Ik heb geluk dat ik het gelijk merk, veel mensen krijgen na jaren pas klachten terwijl ze (zoals iedereen met deze ziekte) al hun hele leven alergies zijn. Wat ik wil zeggen is dat het geen zin heeft om een beetje glutenvrij te eten. Mis voor puistjes wel hoor, maar ik wouw dit toch ff zeggen. btw: bedankt voorde tips verder

 5. Wat ook helpt is veel water drinken en sporten. Door water te drinken zuivert het je huid en krijg je aanzienlijk minder puistjes, en door te sporten zweet je alle viezigheid eruit. Wat ook helpt is om je gezicht gewoon iedere dag te wassen met een washandje met water.

  1. Wat een goede tip, Sanne!

   Zijn er meer lezers die hier ervaringen mee hebben?

  1. Dat is niet verstandig, Lola. De littekens zullen veel groter zijn.
   Het beste is om de puistjes met rust te laten, hoe vervelend dat ook is.

 6. Ik kan uit ervaring zeggen dat Sudocrem heel goed helpt tegen puistjes, je moet het op je puist/pukkel smeren en laten intrekken. Ook na het douchen smeren. Het heeft (bij mij) echt effect!

  1. Dank voor het delen van jouw ervaringen met Sudocréme.

   Zijn er meer lezers die hier ervaringen mee hebben? Positief of negatief?

  1. Tandpasta kan voor sommigen een oplossing zijn.
   Waarom is Tandpasta in jouw visie niet goed?

  1. Dankjewel voor deze tip. Honing is inderdaad heel erg goed in het remmen van ontstekingen.

   Zijn er meer lezers die hier ervaring mee hebben?

 7. Wat voor mij werkt is gluten minderen veel water drinken en voor het slapen met ontreinigings crème van weleda Mn gezicht schoonmaken en dan insmeren met tea tree van de tuinen

 8. Ik loop al 3maanden met de zelfde puisten rond, ik duw ze telkens uit maar komen relkens weer opnieuw, iemand tips?HELP?!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share