__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Schimmelinfectie Man

Laatste Update: 19 oktober 2015

19 Tips voor mannen met een schimmelinfectie

5
(1)

Tips voor mannen met een schimmelinfectieEen schimmelinfectie kan ontzettend vervelend zijn. Het geeft je een beroerd gevoel en daarnaast kan de schimmelinfectie ook zichtbaar zijn op je lichaam en soms ook op hele onhandige lichaamsdelen zoals je penis.

Door de schimmelinfectie kun je ziek worden en dit kan zelfs levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om een schimmelinfectie te voorkomen en als je er een hebt er alles aan te doen om de schimmels weer terug te dringen tot normale proporties.

De candidaschimmel

De meest bekende schimmel waar je een infectie van kunt krijgen is candida. Candida is vooral een schimmel die er bekend om staat problemen bij vrouwen te veroorzaken, maar ook mannen kunnen last krijgen van candida.

De candidaschimmel komt in principe overal in je lichaam voor, maar vooral in de darmen. Als je last hebt van een verminderde weerstand kan de candidaschimmel niet meer in toom gehouden worden waardoor hij in je bloedbaan terecht kan komen en je een soort overdosis aan candida in je lichaam krijgt.

Daarnaast leeft candida ook op je huid. Als er op je huid een plaatselijke uitbraak is kan dit ook zichtbaar zijn op die plaats van het lichaam. Ook in en rond je mond kun je last krijgen van candida.

Symptomen van een schimmelinfectie

 • Jeuk
 • Huiduitslag (witte of rode plekken)
 • Zwelling
 • Irritatie
 • Pijn tijdens het plassen
 • Pijn tijdens de seks
 • Erectieproblemen
 • Ejaculatieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Snel geïrriteerd
 • Concentratieproblemen

Het risico op candida

Een verlaagd immuunsysteem kan de eerste manier zijn waarop candida de gelegenheid krijgt om te groeien tot het gevaarlijk wordt.

Antibiotica en candida

Het gebruik van antibiotica vernietigd ook de goede bacteriën die de candida normaal gesproken in toom houden. Doordat die er door de antibiotica niet meer zijn krijgt de candida de gelegenheid om zich de verspreiden.

Seks en candida

Candida is strikt genomen geen soa, maar kan wel via vaginale seks worden overgedragen. Dus jij kunt het aan je vriendin of seksuele partner geven en je kunt het van je vriendin of seksuele partner krijgen.

Hygiëne en candida

Doordat candida op de huid aanwezig is, is een slechte hygiëne ook vaak de oorzaak van candida die op de huid te zien is. Echter candida groei in de darmen kan ook voor candida uitslag op de huid zorgen als het in de bloedbaan terecht komt.

Diabetes en candida

Mannen met diabetes hebben ook een drie keer hogere kans op genitale candida en candida overgroei in de darmen doordat suiker en koolhydraten de brandstof is waar candida gebruik van maakt. Een hoge bloedsuiker kan de candida in de bloedbaan en bij je geslachtsdeel versterken.

Tips om het risico op candida te verlagen

Nu je weet welke zaken invloed hebben op de ontwikkeling van een schimmelinfectie is het belangrijk om je te wapenen tegen de infectie. Daarom geef ik eerst tips om een candida infectie in je lichaam en op je geslachtsdeel te voorkomen.

Tip 1: Draag een condoom

Om te voorkomen dat je de schimmel via seks doorgeeft aan je partner is het verstandig om tijdens de seks een condoom te dragen totdat je de schimmel weer hebt weggewerkt of totdat je partner geen last meer heeft van een vaginale schimmel.

Daarbij beschermt een condoom je ook tegen soa’s, zoals aids.

Tip 2: Vermijd orale seks

Als je partner last heeft van een schimmelinfectie op of bij de geslachtsdelen is het verstandig om orale seks te vermijden totdat je partner er geen last meer van heeft. Anders kun je ook een schimmelinfectie in en rond je mond krijgen. Ook je partner moet orale seks met jou vermijden als jij last hebt van een schimmelinfectie om dezelfde reden.

Tip 3: Was je eikel elke dag en ook onder je voorhuid

Bij slechte hygiëne komt candida onder de voorhuid vaker voor bij mannen dan bij mannen die wel een goede hygiëne hebben. Door je penis goed te wassen met warm water en te drogen verwijder je de candida waardoor deze niet kan uitgroeien tot een infectie.

Vermijd geparfumeerde zeep, dit kan de candida juist verergeren en tot een geïrriteerde huid leiden. Bij een drogist kun je neutrale zeep kopen.

Tip 4:Draag loszittend katoenen ondergoed

Door ondergoed te dragen dat ademt geef je jouw zweet een uitweg waardoor je minder last van vocht hebt. Door loszittend ondergoed druk je je zaakje ook niet tegen je lichaam waardoor vocht en dus ook de schimmel de kans krijgt om zich uitbundig te ontwikkelen.

Tip 5: Vervang scheermesjes op tijd

Een harig lichaam staat als sinds de jaren 90 niet meer bij elke man op het verlanglijstje en dus zijn we net als onze wederhelften aan het scheren geslagen. Een beschadiging op de huid door het scheren kan de opening zijn die candida nodig heeft om in te dringen.

Door goede scheermesjes te gebruiken houd je jouw huid beter heel. Vervang scheermesjes daarom zeker voordat er roest op ontstaat.

Tip 6: Verminder je stress met meditatie

Langdurige stress is de manier om zelf je immuunsysteem te verzwakken. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dagelijkse meditatie een goede manier is om je stressniveaus te verlagen.

Bij meditatie focus je op de ademhaling. Dit kan in een zittende houding achter je bureau of liggend op bed. Daarbij is het normaal dat er af en toe toch nog een gedachte door je hoofd spookt. Die kun je laten komen en gaan terwijl je diep adem blijft halen.

Vind je het desondanks lastig om op deze manier te mediteren dan is yoga of thai chi ook een goede manier om te mediteren. Bij yoga en thai chi moet je je namelijk ook focussen op de vorm die je aanneemt, waardoor de kans op afleidende gedachten ook kleiner wordt.

Tip 7: Eet meer magnesium

Magnesium is goed voor je zenuwen en hersenen. Magnesium is ook erg goed om met voeding je stressniveau te verminderen. Mais heeft een grote magnesiumconcentratie. Daarnaast zit magnesium ook in volkoren producten, zoals speltbrood.

Tip 8: Eet meer fruit (tot 3 stukken per dag)

Fruit is in het algemeen een belangrijke bron van vitamine C. In bijvoorbeeld sinaasappels en kiwi’s zit erg veel vitamine C. Vitamine C is een belangrijke vitamine voor het verbeteren en versterken van je immuunsysteem. Door genoeg fruit te eten krijg je ook extra vitamine C en andere mineralen die je lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld de candidaschimmel onder controle te houden.

Echter, houd het bij drie stukken per dag, want de suiker uit fruit is ook de brandstof voor de candida.

Tip 9: Eet meer noten (een handje per dag)

Een paar maand geleden kwam in het nieuws dat mensen die dagelijks een handje noten eten gemiddeld langer leven dan mensen die dit niet doen. Dit kan komen doordat noten over het algemeen een goede bron zijn van vitamine E. Vitamine E en vitamine C zijn samen een belangrijk team voor je immuunsysteem. Door dagelijks een handje noten te eten maak je jouw immuunsysteem sterker.

Tip 10: Eet minder bewerkte voeding

In bewerkte voeding zitten vaak toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft, maar die de candida erg lekker vindt. Eet daarom zo min mogelijk bewerkte voeding zoals koekjes, cake, minder dan 70% pure chocolade, spekjes (de snoepvorm). Daarnaast is het ook belangrijk om in de supermarkt op te letten dat er geen toegevoegde suikers in de normale voeding zit. In sommige gevallen wordt dextrose toegevoegd aan je kipfilet of ander vlees.

Tip 11: Gebruik geen steroïden

Corticosteroïden worden in verband gebracht met genitale candida bij mannen. Dus als het niet nodig is, niet gebruiken.

Tip 12: Eet voeding met een lage glycemische waarde.

Een hoge glycemische waarde in het bloed wordt in verband gebracht met de candida infectie. De kans wordt dan zelfs 10 keer groter dan bij mensen die wel een normale lagere glycemische waarde in het bloed hebben.

Voeding met een lage glycemische waarde zijn:

 • Groente
 • Noten
 • Gevogelte
 • Vis
 • Avocado

Tip 13: Ga naar de dokter voor een diagnose

Als je ondanks stappen last blijft houden van schimmel ga dan naar je arts. Een schimmelinfectie kan ook duiden op een andere ziekte zoals diabetes of een soa.

Tips om de schimmelinfectie aan te pakken

Heb je toch van je arts te horen gekregen dat je last hebt van candida? Dan zijn er meerdere middelen die je helpen de schimmel te bestrijden, zoals crèmes en tabletten. Daarnaast kun je de tips gebruiken voor het voorkomen van de candidabesmetting, het versterken van je immuunsysteem is een goed idee als je de candida infectie wilt bestrijden en daarbij verhonger je de schimmel ook als je minder suiker en koolhydraten eet.

Tip 14: Eet yoghurt

Yoghurt heeft een probiotische werking en er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat probiotica helpen tegen candida. Doordat goede bacteriën dan weer de kans krijgen om te groeien en worden toegevoegd aan de darmflora kunnen die hun werk weer doen om de candida groei in de darmen in te dammen.

Tip 15: kokosolie

Kokosolie kun je op twee manieren gebruiken tegen een schimmelinfectie. Je kunt het eten. Door pure kokosolie te gebruiken als olie bij het koken kun je al aan een goede dagelijkse hoeveelheid kokosolie in je dieet komen.

Daarnaast kun je het gebruiken door op de geïnfecteerde plaats aan te brengen. In kokosolie zit namelijk laurinezuur dat een krachtig middel is tegen schimmel.

Tip 16: Drink groene thee

Groene thee is goed voor je immuunsysteem en heeft een bestanddeel dat de candida ook echt verwijderd. Bij lage concentraties van echte groene thee is dit effect er echter niet. Ga daarom naar een thee speciaalzaak om zo puur mogelijke groene thee te kopen. Het is ook verstandig om groene thee te drinken naast de behandeling die je arts je geeft tegen de candida, omdat groene thee de behandeling extra ondersteund. Alleen groene thee drinken is ook goed tegen candida.

Tip 17: Eet meer omega 3

Omega 3 is goed voor je immuunsysteem en hersenen. Uit onderzoek is ook gebleken dat omega 3 supplementen na een ziekenhuisopname de candida schimmel kan verminderen. Wel in combinatie met medicatie.

Tip 18: Eet rauwe knoflook

In knoflook zit het stofje allicine dat een sterke antischimmel werking heeft. Uit een laboratorisch onderzoek bleek dat het knoflookextract ook beter werkte tegen candida dan de medicatie die ervoor gebruikt wordt. Dit was echter een proef in een schaaltje, dus of het lichamelijk ook beter werkt dan het medicijn is nog niet bekend, maar knoflook toevoegen aan je dieet is een goed idee.

Je moet knoflook rauw eten doordat allicine verdwijnt als je knoflook verhit. Dus doe de knoflook door een salade of op een broodje met ander beleg. Knoflook is rauw best pittig.

Tip 19: Eet kaneel

In kaneel zit kaneelaldehyde dat goed werkt tegen schimmels. Uit hetzelfde laboratorische onderzoek als bij het knoflookextract bleek ook dat het kaneelextract beter werkte tegen de candida dan de medicijnen. Hoe dit in je lichaam werkt ten opzichte van medicatie is echter nog niet bekend, maar het kan zeker geen kwaad om kaneel toe te voegen aan je dieet. Bijvoorbeeld door er iets van op je groenten te doen.

In sommige ernstige gevallen van geniale candida bij mannen wordt de voorhuid verwijderd, maar dan is echt al het andere al geprobeerd

Terug kerende candida infecties kunnen een symptoom zijn van een andere ziekte zoals diabetes of HIV. Ga daarom altijd naar een arts als het blijft terugkeren of langer dan een week duurt.

Tot slot…

Ik streef ernaar om mensen zo gezond mogelijk te maken en houden. Ook bij schimmelinfecties is voorkomen altijd beter dan genezen. Als het dan toch zover is, is genezing belangrijk. Daarom Is voor het voorkomen van een schimmelinfectie een gezond dieet en stressvermindering van belang.

Het beter maken kan uiteraard met alle middelen die artsen voorschrijven, daarnaast kun je ook gebruik maken van groene thee, kruiden en yoghurt om je lichaam te helpen in de strijd tegen schimmel.

Bronnen:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/246615.php

http://www.yeastinfectionadvisor.com/penisyeastinfection.html

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2013.05.2650

http://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553%2808%2900792-X/abstract

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.12009/pdf

http://www.researchgate.net/publication/261277934_Effect_of_azoles_polyenes_garlic_and_cinnamon_on_Candida_albicans_isolates_from_oral_cavity?enrichId=rgreq-1a309786-343e-402b-978e-81611b874343&enrichSource=Y292ZXJQYWdlOzI2MTI3NzkzNDtBUzoxOTUzMTAwNTY5Mzk1MzlAMTQyMzU3Njk1NDk4OA%3D%3D&el=1_x_3

 

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share