Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

De 20 beste tips tegen een rughernia

De 20 beste tips tegen een rughernia 

rugherniaEen rughernia. Het is een vervelende zaak die vaak een hele nare uitwerking heeft op je dagelijks leven. Misschien lijd je momenteel wel onder een rughernia en wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Of wellicht is de pijn zo erg dat je niet meer weet welke kant je op kunt.

Een hernia is dan wel niet levensbedreigend, maar de pijn kan soms niet uit te houden zijn. Wil je alles doen om te vermijden dat je onder het mes moet, lees dan het onderstaande artikel, waar we dieper ingaan op wat een rughernia is, de oorzaken en gevolgen en natuurlijk een lijst met tips om je zo snel mogelijk van je hernia klachten af te helpen!

De rughernia

Een hernia komt het vaakst voor in je onderrug. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van lage rugpijn, en pijn in de benen (ischias).

Tussen 60% en 80% van de mensen ervaart lage rugpijn ervaren op een bepaald moment in hun leven. Een hoog percentage van mensen zal er bovendien pijnklachten in de rug en benen aan overhouden, in het geval van een hernia in de rug.

Hoewel een hernia soms erg pijnlijk kan zijn, voelen de meeste mensen zich veel beter met slechts een paar weken of maanden van niet-chirurgische behandeling.

Een korte anatomieles

De wervelkolom bestaat uit 24 botten, genaamd wervels, die worden gestapeld bovenop elkaar. Deze botten sluiten aan op een kanaal dat het ruggenmerg beschermt.

Vijf wervels vormen de onderrug. Dit gebied wordt heet de lumbale wervelkolom.

Andere delen van de wervelkolom zijn:

Ruggenmerg en zenuwen. Deze 'elektrische kabels' reizen door het wervelkanaal en versturen berichten tussen je hersenen en spieren.

 1.  Tussen je wervels zitten flexibele tussenwervelschijven. Ze fungeren als schokdempers wanneer je loopt of rent.

Tussenwervelschijven zijn plat en rond, en ongeveer een 1cm dik. Ze bestaan ​​uit twee componenten:

 • Annulus fibrosus. Dit is de sterke, buigzame buitenrand van de schijf.
 • Nucleus pulposus. Dit is het zachte, geleiachtige midden van de schijf.

Een hernia in de rug ontstaat wanneer de gelei-achtige kern duwt tegen de buitenste ring als gevolg van slijtage of een plotselinge blessure. Deze druk tegen de buitenring kan lage rugpijn veroorzaken.

Als de schijf erg versleten is of gewond raakt, kan het gelei-achtige midden helemaal doorknijpen.

Zodra de kern door de buitenste ring breekt, kan het zijn dat de pijn in de onderrug een stuk verbetert. De pijn in de benen daarentegen wordt dan vaak een stuk erger.

Dit komt omdat het geleiachtig materiaal zorgt voor een ontsteking van de spinale zenuwen. Het kan ook druk uitoefenen op deze gevoelige spinale zenuwen, waardoor pijn, gevoelloosheid of zwakte in één of beide benen het resultaat is.

In veel gevallen wordt een hernia in verband gebracht met de natuurlijke veroudering van de ruggengraat.

Bij kinderen en jonge volwassenen hebben schijven – in gezonde toestand - een hoog watergehalte. Naarmate we ouder worden, beginnen onze schijven uit te drogen en te verzwakken. De schijven beginnen te krimpen en de ruimten tussen de wervels wordt kleiner. Dit normale verouderingsproces heet schijfdegeneratie.

Risicofactoren

Naast de geleidelijke slijtage die bij veroudering optreedt, kunnen ook andere factoren de waarschijnlijkheid van een hernia verhogen. Weten wat een risico is voor een hernia kan je helpen verdere problemen te voorkomen.

Geslacht. Mannen tussen de leeftijden van 30 en 50 hebben de grootste kans een hernia te krijgen.

Onjuist tillen. Je rugspieren gebruiken om zware voorwerpen te tillen, in plaats van je benen, kan een hernia veroorzaken. Draaien terwijl je iets optilt kan je rug ook kwetsbaarder maken. Til met je benen, niet je rug, om je rug te beschermen.

GewichtOvergewicht zorgt voor extra druk op de schijven in je onderrug.

Repetitieve activiteiten die je ruggengraat overbelasten. Veel banen zijn fysiek veeleisend. Sommige banen vereisen constant tillen, trekken, buigen of verdraaien. Met behulp van veilig tiltechnieken kun je je beschermen tegen een herniarug.

Frequent rijden. Gedurende langere periodes zitten, in combinatie met de trillingen van de motor van de auto, kan de druk op je wervelkolom en schijven verhogen.

Sedentaire levensstijl. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk bij het voorkomen van vele medische aandoeningen, met inbegrip van een hernia.

 1.  Er wordt aangenomen dat roken de zuurstoftoevoer naar de schijven vermindert en snellere degeneratie veroorzaakt.

Voor de meeste mensen met een hernia is pijn in de onderrug het eerste symptoom. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden en vervolgens verbeteren. Vervolgens treedt er vaak pijn in de benen, gevoelloosheid of zwakte op.

Deze pijn in de benen strekt zich meestal tot onder de knie, en vaak tot in de voet en enkel.

Symptomen van een herniarug:

 • Rugpijn
 • Pijn in het been en/of de voet (ischias)
 • Gevoelloosheid of een tintelend gevoel in het been en/of de voet
 • Zwakte in de benen en/of de voet
 • Verlies van controle over de blaas of darmen (zeldzaam). Dit kan wijzen op een ernstiger probleem: Caudasyndroom. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat de spinale zenuwwortels worden samengedrukt. Het vereist onmiddellijke medische aandacht.

Niet alle patiënten zullen pijn ervaren als een schijf degenereert. Het blijft een grote uitdaging voor de arts om te bepalen of een schijf de bron van pijn is voor een patiënt.

Om te bepalen of u een hernia lumbale schijf, zal uw arts u vragen om een ​​volledige medische geschiedenis en voeren een lichamelijk onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd door magnetische resonantie imaging (MRI) scan.

Na het bespreken van uw symptomen en medische geschiedenis, zal je arts je wervelkolom onderzoeken. Tijdens het lichamelijk onderzoek, kan je arts verschillende tests uitvoeren om de oorzaak van je lage rugpijn te bepalen.

In sommige gevallen is een operatie nodig, maar de dokter kan ook andere maatregelen aanraden om chirurgie te voorkomen. Deze omvatten:

Rust. Meestal 1-2 dagen bedrust om ernstige rugpijn te kalmeren. Neem rustpauzes gedurende de dag, maar vermijd zitten voor langere tijd. Maak al je bewegingen langzaam en gecontroleerd. Verander je dagelijkse activiteiten, zodat je bewegingen die nog meer pijn kunnen veroorzaken voorkomt, vooral naar voren buigen en tillen.

Anti-inflammatoire geneesmiddelen. Geneesmiddelen zoals ibuprofen of naproxen kunnen de pijn verlichten.

Fysiotherapie. Specifieke oefeningen kunnen je onderrug en buikspieren versterken.

Epidurale steroïde injectie. In deze procedure worden steroïden geïnjecteerd in je rug om de lokale ontsteking te verminderen.

Van de bovengenoemde maatregelen zijn alleen epidurale injecties effectief gebleken in het verminderen van de symptomen. Laat je echter niet ontmoedigen, want je kunt ook zonder medicatie en injecties de klachten van je herniarug significant verminderen.

tips tegen rughernia klachten

Tips om hernia klachten te verminderen

Er zijn talloze manieren die je gewoon vanuit je eigen huis kunt uitoefenen om de pijn in je rug en benen, veroorzaakt door een hernia, flink te verminderen. Elke tip is in de meeste gevallen een superieur alternatief tegenover chirurgie of andere toepassingen om je pijn te verhelpen.

Wil jij zelf de pijn de baas worden? Bekijk dan snel onderstaande tips voor pijnverlichting van een hernia in de rug.

1. Kleine aanpassingen

Bij lichte pijn door een rughernia, kan al verlichting worden bereikt door middel van eenvoudige huismiddeltjes. Bijvoorbeeld, het aanbrengen van een verwarmingselement of een ijslaag op het getroffen gebied kan een goede manier zijn om pijn tijdelijk te verlichten.

Daarnaast is wat extra bedrust en het vermijden van zware lichamelijke inspanning of werken voor een paar dagen ook zeker een aanrader.

2. Zorgvuldige bewegingen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen onnodige druk op de hernia uitoefent. Het dragen van hoge hakken, slapen op je buik en staan ​​of zitten voor langere tijd moet worden vermeden vanwege de extra druk op je rug.

Vergeet niet om de rug recht te houden tijdens het tillen van zware voorwerpen, en til in plaats daarvan door je knieën en heupen. Het is ook nuttig om je te concentreren op het behouden van een goede houding, of je nu staat of zit.

3. Een lichte workout

Er zijn verschillende goede oefeningen die je kunnen helpen de pijn geassocieerd met een hernia te verlichten. Dit omvat het volledige strekken van de rug, zoals voorover buigen en van zij naar zij buigen met behulp van soepele, consistente bewegingen.

Je huisarts is vast ook in staat een paar extra oefeningen aan te bevelen die goed zijn voor je rug, op basis van de locatie van de beschadigde wervelkolom. Zodra de rug sterker is, zul de druk op de wervelschijf afnemen en de pijn vanzelf minder worden.

 4. Bezoek een chiropractor

In sommige gevallen kan het  nuttig zijn een chiropracticus te bezoeken voor het verlichten van de pijn die geassocieerd wordt met een hernia. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de huisarts samenwerkt met de chiropracticus, zodat alle partijen zich bewust zijn van de exacte locatie van de betreffende schijf.

Dit zorgt ervoor dat je chiropracticus procedures kan uitvoeren die het meest nuttig zijn voor je specifieke aandoening, terwijl je toegevoegd letsel of verergerde pijn kan voorkomen.

5. Pijnverzachters zonder recept

Soms is de pijn van een hernia dan toch wat erger en zullen natuurlijke middeltjes amper helpen de scherpe kantjes eraf te halen. Ibuprofen, paracetamol en naproxen zijn enkele van de meest populaire keuzes voor een hernia.

Gezien deze slechts een tijdelijke verlichting van de pijn garanderen, is het wel aan te bevelen eerst met je arts te overleggen in hoeverre pijnstillers een optie zijn voor jouw specifieke situatie.

6. Medicijnen op recept

Leid je onder erg veel pijn maar kun je de gedachte van chirurgie nog niet aan, dat kun je je huisarts vragen een receptje voor je te schrijven. Dit kan dus zijn voor medicatie voor zenuwpijn, spierontspanners of andere medicatie. De pijnverlichting is vele malen sterker bij dergelijke medicatie, maar wel dien je rekening te houden met zwaardere bijwerkingen.

Verwarring, vermoeidheid, misselijkheid en constipatie kunnen optreden als gevolg van het nemen van deze voorgeschreven pijnstillers, dus het is belangrijk om te overwegen hoe deze factoren de dag-tot-dag routine zullen beïnvloeden.

 7. Chirurgie

Aangezien de meeste hernia pijn niet-chirurgisch wordt behandeld,  dien je deze optie alleen in je achterhoofd te houden voor ernstigste gevallen. Veel hernia operaties hebben hoge slagingspercentages, maar het herstelproces kan lang duren.

Houd in gedachten dat de beste behandelingsopties niet hetzelfde zijn voor elk geval van een hernia. Afhankelijk van de omvang van de beschadiging, plaats van de schijf en persoonlijke gezondheid kunnen sommige behandelingsopties geschikter zijn voor de een dan voor de ander. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je een pijnbehandeling voor je hernia overweegt.

8. Drink meer water

Verminder de ontsteking in je rug door het verhogen van je vochtinname (bij voorkeur door het drinken van schoon water) en het verbeteren van je eetgewoonten. Zo kun je bijvoorbeeld ook veel vocht binnenkrijgen door veel fruit en groente te eten.

9. Overweeg een infrarood lamp

Wil je de pijn verminderen, de doorbloeding verbeteren en je bewegingsbereik vergroten, dan kun je thuis gebruik maken van een infrarood lamp. Deze straalt warmte diep in het weefsel, waardoor de ontsteking kan verminderen en dus ook de klachten van een hernia aanzienlijk kunnen afnemen.

Hou er wel rekening mee dat je waarschijnlijk meerdere behandelingen nodig hebt om een langdurig effect te bemerken.

10. De juiste lichaamshouding

Een juiste lichaamshouding, zoals al eerder vermeld, is natuurlijk erg belangrijk. Dit kun je bereiken door regelmatig strekoefeningen te doen en oefeningen gericht op specifieke spieren om de onderliggende oorzaak van je hernia te elimineren.

11. Lekker koud

Breng een pak ijs op het getroffen gebied aan om je spieren te helpen te ontspannen en  spierspasmen te verlichten. Dit resulteert in een significante verlichting van de pijn.

12. Een goede nachtrust

Slaap is belangrijk en nog belangrijker wanneer je lichaam moet herstellen van een hernia in de rug. Om je lijf hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen en de druk op je wervelschijven te verlagen, kun je een klein kussen onder je hoofd en een andere onder je knieën leggen tijdens je slaap.

13. Geen overbelasting

Je rug is nu waarschijnlijk erg gevoelig. Je wilt de pijn zoveel mogelijk verminderen in plaats van te verergeren. Vermijd daarom elke vorm van overbelasting, waaronder zwaar werk en intensieve lichaamsbeweging.

14. Een paar pondjes te veel?

Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht kan extra druk leggen op de schijven in je onderrug.

15. De juiste tiltechniek

Buig nooit door je onderrug, dit kan je hernia sterk verergeren, waardoor je uiteindelijk wellicht een zwaardere aanpak nodig hebt om je pijnklachten te verminderen.

16. Yoga

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om herniapijn te voorkomen. Omdat je geen intensieve lichaamsbeweging mag uitvoeren, kun je bijvoorbeeld yoga overwegen. Dit is een manier van bewegen die ervoor zorgt dat je spieren flexibeler worden en je spieren sterker, zonder extra druk te leggen op je wervelschijven.

17. Wandelen

Een half uurtje wandelen per dag is een goed alternatief voor yoga en kan je bovendien helpen wat extra pondjes kwijt te raken.

18. Opstaan vanuit de juiste houding

Zorg altijd voor een goede houding wanneer je wandelt, zit, slaapt en opstaat. Sta voorzichtig op en houd je schouders naar achteren en trek je buikspieren in. Ga je zitten, zorg er dan voor dat je voeten plat op de grond staan en slaap op een stevig matras, bij voorkeur op je zij.

19. Gezonde voeding

Eet gezonde en uitgebalanceerde maaltijden. Die tip kent natuurlijk iedereen. Maar bij een hernia is gezonde voeding bijzonder belangrijk. Gebruik ook voldoende gezonde vetten, omdat deze als het ware je tussenwervelschijven 'smeren' en soepel houden, wat belangrijk is om de pijn tegen te gaan.

20. Stop met roken

Roken vormt niet alleen een oorzaak van hernia, maar kan de klachten ook verergeren. Indien je het gevoel hebt dat je niet kunt stoppen, probeer dan een van de nuttige hulpmiddeltjes uit die tegenwoordig verkrijgbaar zijn op de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nicotinepleister of de populaire elektrische sigaret.

Wat je ook doet, stoppen met roken dient helemaal bovenaan je prioriteitenlijstje te staan!

Tot slot

Herniaklachten zijn pijnlijk, maar chirurgie is lang niet altijd nodig. Door de hernia met behulp van bovenstaande tips zo goed mogelijk onder controle te houden, kun je er uiteindelijk voorgoed van afkomen. De kans dat je opnieuw een hernia ontwikkelt, is bovendien maar 5%.

Zorg voor je gezondheid en voordat je het weet leid je weer een pijnvrij leven!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024495/

http://www.herniainfo.com/q-a/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,
  Soms denk ik dat je nooit geneeskunde of medicijnen hebt gestudeerd?
  Ikzelf heb last gehad van een hernia inguinalis en heb mij poliklinisch later helpen!
  Na 6 weken alles oké!
  Soms kan de voeding niet alles genezen toch?
  groet Wouter

 2. Dat de 'epidurale steroïde injectie' als enige middel de klachten van een hernia vermindert is misschien wel waar, maar bij mijn man heeft het zo'n 8 jaar geleden geleid tot een verstoring in het zenuwstelsel, waardoor de spieren in zijn rug constant aan- en ontspannen. Zijn bovenlichaam is hierdoor erg beweeglijk en lijkt steeds evenwicht aan het zoeken.
  De oorzaak van deze 'bijwerking' komt waarschijnlijk uit een -in de injectie gebruikte- vulstof. Deze injecties werden toen alleen in België toegepast en daarom wisten artsen in Nederland niet hoe ze de klachten van mijn man moesten plaatsen. Hij was op advies van de zorgverzekeraar naar een neuroloog in België gegaan, omdat de wachtlijsten in Nederland erg lang waren. En in België had hij binnen 1 week een consult bij een neuroloog.
  Nu na acht jaar therapie zijn deze klachten wel aan het minderen, maar de hoop dat zijn klachten ooit voorbij zijn, heeft hij nu opgegeven.
  Er zitten dus mogelijk ook nadelen aan deze injecties!

 3. ik heb juist gehoord van mijn manuele therapeut dat als je hernia hebt je je absoluut niet mag laten kraken!!@@

  1. Dat heb ik ook van mijn manuele therapeut gehoord. De fysio die onvoldoende rekening heeft gehouden met de discopathie in mijn onderrug heeft de hernia zelfs veroorzaakt met een manipulatie (kraken). Zorg dus dat je iemand vind die weet wat 'ie doet.

 4. Ik heb momenteel een hernia en moet geopereerd worden .

  Ik heb over gewicht maar zowel mijn neuroloog als neurochirurg zeiden toen ik mijn over gewicht aan kaarten ,Nee ,dir is niet door over gewicht ook als u 60 kilo had gewogen had u dit kunnen hebben .Ik wil je vertellen dat ik daar zo blij mee was want vaak wordt alles op over gewicht gegooid .
  ik hebben slecht werkende schildklier en eet koolhydraatarm en ben altijd bezig met gezond een
  Daarbij doe ik aan aqua therapeutisch zwemmen .

 5. ik ben in 2008 geopereerd aan een hernia l5 s1 na weken pijn in het been weer klachten vrij een heerlijk gevoel is dat. in januari 2010 ben ik zwaar gevallen over een inloopmat die omhoog stond
  gelijk weer pijn in de rug en been..nu stelt mijn werkgever ministerie van defensie dat ik door de val alleen voor ongeveer drie maanden pijn heb gehad aan de val en dat daarna mijn oude hernia weer op is gaan spelen.
  en volgens de verzekerings arts kun je van een val geen hernia krijgen. Alleen weten ze nog niet precies hoe een hernia ontstaat..nu naar drie rug operaties nog elke dag zware pijn in mijn rug om de maand na de pijnpoli voor prikken en aan de morfine elke dag.
  na het ongeluk geen dag meer pijnvrij geweest de pijn maat je leven tot een hel en defensie wil van niks weten want ze weten zeker dat je van vallen geen hernia kunt krijgen.

 6. Bauke,ik ben 4weken geleden van de trap gevallen..sinds die tijd vage klachten,en na een week nu vreselijke zenuwpijn in been en rug blijk ik een hernia te hebben.
  Mijn huisarts zei dat een val de oorzaak niet hoeft te zijn,maar dat het zeker wel mogelijk is.

 7. Ik heb al ander halve maand zo een rug pijn uitstraling na me linker bil en uitval na me been en voet steeds de dokter maar gebeld verwijs brief gekregen om foto’s te laten maken vreemd maar ze kon mijn melden dat ik een hernia had ik wist wel dat ik artrose had maar kreeg diclofinac 75 Mg dit was echt niks me man ging bellen en bellen elke dag weer tot eindelijk een door verwijzing gekregen voor een neuroloog ze hadden het zo geregeld dat ik de volgende dag kon komen nou eenmaal daar onderzoek gehad ja hernia maar duurt 6 weken dan kan het vanuit ze eigen genezen meestal zei die er achter aan kassa bon gekregen met daarop morfine kortwerkend 5mg en morfine lang werkend 10mg trammadol50 Mg diclofinac 75 Mg en paracetamol 1000 Mg nou ik moest steeds meer pillen nemen combinaties nam ik maar zoals trammaldol met diclofinac en paracetamol ik werd suf en kreeg hard kloppingen maar goed kon dus toch even slapen maar dit mocht ik dus niet doen van de dokter ja als ik even zonder pijn kan zotten waarom niet zit dagen nachten met de pijn en zei zal het zo weer doen als je geen hernia heb gehad weet je niet waar over je praat nou dagen erna steeds meer pillen geslikt en gebelt en gebelt je word van het kasje na de muur gestuurd morfine daar was ik alleengaanden buiten me pijn om aan het kotsen dus die heb ik niet meer genomen want ik leed al pijn niet dan nog iets erbij tot eindelijk kon ik 30 juli een mri scan laten maken nou daar kon ik egt niet op wachten de pijn nam zo erg toe dat ik niet wist waar ik het zoeken moest huisarts gebelt kon dan toch 9 juli nee dat duurden ook te lang ik wilden niet meer met deze helse pijn leven tot eindelijk bleef me man bellen en belden later de berijkbaar huisarts mijn op nou egt biet te geloven wat doe je de hele dag ik zei wat denk je zelf ik word gek van die pijn ik trek het niet meer ik wil er vanaf ja maar een operatie is ook niet zonder risico ik zei denk beter dan deze pijn waarom ga je geen boek lezen heb je ontspanning ik zei ga jij dit egt serieus tegen mijn zeggen bel jij egt voor deze shit mijn op ik hing gelijk op ik werd egt lijp van die pijn ik jankte zo erg dat me man na die neraloog belden en die had ze antwoord ook klaar ja sorry ik heb u vraag niet de juiste medicatie gegeven ik had een hoge dosis moeten geven nou zegt mijn man morfine gaat ze niet nemen meer want dan is ze alleen maar aan het overgeven tussen tijd kreeg ik van een ander ziekenhuis bericht waar ik ook me mri zou krijgen bericht ik kon maandag 2 juli terecht pffff dat was best goed nieuws maar goed ik moest wel het weekend door dus ik was na zo een Chinees geweest die ook mensen helpt met kwaaltjes en hernia heeft iets geholpen maar goed maandag dus die mri gehad Ik heb ook een forse hernia dit kan uit ze eigen niet genezen zei de neuroloog hij heeft ze assistent de op dracht gegeven dat er spoed achter gezet moest worden ander halve week later kan ik terecht bij de neurochirurg 12 juli die gaat dus eerst kijken en bepaald zelf de wachtlijst ik word gek van de pijn slaap bijna niet meer zijn al weer drie dagen aan het bellen na ziekenhuis ja huisarts moet contact opnemen en nou vandaag was het weer ja de chirurg is vrijdag pas weer in het ziekenhuis in Eindhoven doet alleen vrijdag opereren want tot vrijdag zitten ze in Tilburg ik weet het niet meer me man wilden de dokterspost al bellen wat moeten we nog of kunnen nog de operatie moet toch gebeuren ik ben bijna door me reserve heen ik ben op pffffff me man is ook helemaal kapot die moet ook om half 5 ze bed uit die moet gewoon werken maar is tussen ze werk ook aan het bellen hij is machteloos en gesloopt slaapt door mijn slecht omdat ik zo een pijn heb en probeert te draaien in bed

  1. Dag Corrinna, Ik hoop dat het wat beter met je gaat. Het is bijna onmogelijk om je verhaal te lezen door alle taalfouten en de zinnen die zonder punten aan elkaar doorgeschreven zijn. Beterschap!!

 8. Goh Arend, als dit jouw reactie is op iemand die blijkbaar gek van de pijn wordt, waarom reageer je dan? Alleen maar om een sneer uit te delen? Zonder betrokkenheid in elk geval, want als je even de tijd neemt om je door haar ellende heen te worstelen, dan is het best een tamelijk begrijpelijk verhaal van een wanhopig mens. En als je daar geen zin in/tijd voor hebt, zoek dan een andere manier om mensen te laten weten dat jij het Nederlands zo goed beheerst.

 9. Arend, weet jij wat een hernia Is ? misschien moet je dat even zoeken in een woordenboek en kijk dan ook even naar pijn.
  Zo kan je er misschien achter komen wat hernia pijn is.
  De vraag van Corrinna is over duidelijk !
  Ik wens Corrinna beterschap en sterkte.

 10. Echt, Arend
  Het zecht meer over jou dan Corina
  Wij kunnen het verhaal goed lezen.
  Misschien moet je je hart wat meer openstellen en met meer liefde lezen.
  Succes jongen

 11. Corina,
  Hoe is het met jouw afgelopen.
  Mijn verhaal is precies gelijk aan dat van jouw.
  Nu krijg ik antidepressiva om de zenuwuitstraling tegen te gaan.
  Ik ben ten einde raad,en ben erg benieuwd hoe het jouw sinds oktober is vergaan.

 12. Heel erg herkenbare verhalen, ik loop met hetzelfde. In november schoot het in mijn rug nadat ik een broek van een stoel wilde pakken. Ik was net een jaar van mijn vorige hernia hersteld (gelukkig vanzelf, maar ook een jaar mee gelopen) en voelde de bui al een beetje hangen. De pijnklachten werden steeds heftiger naarmate de tijd vorderde. Beginnende met pijn in de billen en later uitstraling naar de liezen, heup en de kuit. Ik had nog Thramadol liggen van de keer daarvoor. Dat aangevuld met paracetamol en ibuprofen heb ik het weten uit te zingen tot half januari. Sinds half januari lukt het niet meer om naar het werk te gaan, en heb ik zwaardere medicatie gekregen. De pijn zit nu ook al tot onder mijn knieschijf en die is heel vervelend. Op dit moment slik ik pregabaline, amitriptyline aangevuld tot de maximale dosering paracetamol en ibuprofen. Vorige maand heb ik een ruggeprik gekregen met o.a. ontstekingsremmers en afgelopen maandag is een pijnblokkade gezet. Vooral van die laatste heb ik momenteel erg veel last (meer dan daarvoor) maar dat schijnt erbij te horen. Al met al ben ik het allemaal goed klaar mee. Zitten gaat nog het best, maar staan en liggen is een gevecht. Ik slaap slecht en kan gewoon erg weinig doen wat het sfeer thuis ook niet bepaald bevorderd. Ik merk dat naarmate ik hier langer mee loop er steeds minder begrip is, vooral van mensen die wat verder bij mij vandaan staan. Ze weten allemaal wel wat je hebt, want ze hebben zelf ook weleens last van hun rug gehad.

 13. Veel familieleden van mij hebben een hernia. Ik zal dit artikel zeker met hen delen en de tips ook doorgeven. Een chiropractie hernia heb ik vaker van gehoord en dit heeft gewerkt voor mijn oom om de pijn te verzachten. Bedankt voor het delen van dit aritkel!

  Groetjes,
  Anne van de Veen

  1. Dag Anne, wat mooi om te lezen dat je aan dit artikel wat hebt gehad! Ook fijn dat je oom hiermee geholpen is. Dank voor het delen van je reactie het is erg waardevol om te lezen dat je aan deze informatie wat gehad hebt. Daar doen we het voor!

   Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share