Aambeien Behandeling

Laatste Update: 15 augustus 2023

20 Tips om aambeien te verhelpen

Aambeien, het is vooral een vrouwenkwaaltje, maar toch kunnen ook mannen er vaker last van hebben. Aambeien zijn pijnlijk, kunnen bloeden en ze kunnen je leven soms ondraaglijk maken – afhankelijk van de ernst van je persoonlijke situatie.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag nog sneller en pijnloos van aambeien af? Dit werkt direct >>

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je gelijk bij de pakken neer moet gaan zitten.

Hoewel aambeien zelf niet goed te behandelen zijn zonder mediche ingreep, kun je de symptomen zeker wel verlichten.

In onderstaand artikel ga ik dieper in op aambeien, wat het is en hoe het ontstaat, en nog belangrijker, wat je eraan kunt doen!

Wat zijn aambeien?

Over aambeien spreekt men wanneer je last hebt van aderen in en rond je anus en lagere rectum die kunnen rekken en zwellen bij druk. Wanneer deze aderen gezwollen raken, worden ze aambeien genoemd. Ze kunnen binnen of net aan de buitenkant zitten. Ze zijn meestal niet ernstig, maar kunnen soms pijn doen, jeuken of bloeden.

Symptomen van aambeien

Een van de meest voorkomende symptomen van aambeien is pijnloos bloeden - meestal als je naar de wc gaat. Je merkt dan wellicht beetje bloed op het wc-papier of in de wc. Je kunt ook jeuk, pijn of kleine bobbels rond de anus hebben.

Omdat er vele redenen voor deze symptomen zijn, is het beter je arts te raadplegen zodra je er een van opmerkt. Op die manier kun je andere problemen uitsluiten (1).

Aambeien – hoe komt het?

We weten nog steeds niet helemaal zeker wat de oorzaak van aambeien is. Je zou ze kunnen krijgen als je vaak te maken hebt met constipatie of juist diarree. Je te veel inspannen wanneer je naar de wc gaat ofwanneer je te zware voorwerpen optilt zou ze ook kunnen veroorzaken.

Hoe meer tijd je doorbrengt op de wc, hoe groter de kans dat je aambeien krijgt.

Aambeien komen ook vaak voor als je ouder wordt en als je te zwaar bent. Als je zwanger bent of je ouders er ook last van hadden, kun je ze ook krijgen.

Aambeien bij de huisarts laten onderzoeken

Je arts zal je vragen over bloeden, jeuk of andere symptomen. Bovendien zal hij vaak je anus en rectum controleren om te kijken of er sprake is van aambeien. Zo een onderzoek is vaak minder prettig, omdat de dokter in vele gevallen met een handschoen je anus inwendig onderzoekt.

Om een kijkje te nemen, kan hij een klein buisje, een anoscoop, gebruiken. Je arts kan ook gebruik maken van een flexibele sigmoïdoscopie of colonoscopie. Deze tests laten je arts kijken in je dikke darm en het rectum met een verlichte, flexibele buis om andere oorzaken van je klachten uit te sluiten.

Inwendige aambeien

De aderen in je rectum kunnen groeien of zwellen. Zelfs als ze bloeden, doen interne aambeien meestal geen pijn. Soms kunnen ze zwellen en net buiten je lichaam naar buiten steken. Dit heet een verzakte aambei en kan pijnlijk zijn of jeuken.

Uitwendige aambeien

Aambeien kunnen net onder de huid in de buurt van je anus gevormd worden. Deze kunnen ook jeuken en pijn doen. Vaak bloeden ze. In sommige gevallen vormen bloedstolsels die zich vaak als pijn openbaren. Dat heet een trombose en vergt een bezoek aan de dokter.

De juiste voeding kan helpen

Wat je eet kan helpen aambeien of op zijn minst de symptomen te voorkomen. Eet vezelrijke voedingsmiddelen om je ontlasting zachter te maken. Probeer ook om meer bladgroenten, vers fruit, bonen en volkorenbrood en granen te consumeren. Indien nodig kan je dokter een vezelsupplement aanraden.

Voeg dit langzaam toe omdat te veel in een keer gas of een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Drink veel water om constipatie te helpen voorkomen en om het gemakkelijker maken om naar de wc te gaan.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag nog sneller en pijnloos van aambeien af? Dit werkt direct >>

Aambeien herkennen

Om aambeien vast te stellen zal een  anoscoop (een holle, verlichte buis voor het bekijken van de onderste paar centimeters van het rectum) of een proctoscoop (die werkt als een anoscoop, maar biedt een meer grondige rectaal onderzoek) nodig zijn.

Meer procedures zijn nodig om interne aambeien te identificeren en andere aandoeningen die vaak anale bloedingen, zoals anale fissuren, colitis, ziekte van Crohn en colorectale kanker uit te sluiten.

Om verder te zien in het anale kanaal (in de onderste dikke darm), kan sigmoïdoscopie worden gebruikt, of de gehele dikke darm kan worden bekeken met colonoscopie. Voor beide procedures wordt een verlichte flexibele kijkbuis ingebracht in het rectum.

Aambeien behandeling

Zodra je aambeien beginnen te ontwikkelen, verdwijnen ze vaak niet helemaal vanzelf zonder onderstaande procedures te ondergaan. De symptomen van aambeien kunnen echter wel verlicht worden, zodat je niet constant pijn hoeft te lijden.

Zowel conventionele en alternatieve artsen beschouwen een gezond dieet als de beste behandeling voor aambeien.

Een dieet rijk aan vezelrijke voedingsmiddelen en laag in bewerkte voedingsmiddelen is essentieel.

De vochtopname verhogen tot 6 tot 8 grote glazen per dag is ook belangrijk. Zelfs indien een operatie nodig mocht zijn, is het toch nog belangrijk dat je je dieet aanpast.

De meeste aambeienbehandelingen zijn erop gericht de pijn en de jeuk te minimaliseren. Warme (maar niet hete) zitbaden zijn een veel voorkomende vorm van therapie: Zit in ongeveer 8cm warm water gedurende 15 minuten, een paar keer per dag, vooral na een stoelgang.

Dit vermindert de zwelling in het betroffen gebied en ontspant spasmen van de sluitspier. Als je zwanger bent, dien je echter alles eerst even met je arts te bespreken, omdat hij een beter zicht heeft op jouw individuele situatie.

Werd je gediagnosticeerd met aambeien, dan is een vezelrijk dieet in combinatie met zitbaden en Tylenol de ideale manier om ongemak binnen twee weken te verminderen. Als de symptomen aanhouden of ernstig zijn is het mogelijk dat je dokter je op een van de volgende procedures wijst. Velen kunnen worden uitgevoerd in het kantoor van je arts.

Injectie -  Interne aambeien kunnen worden ingespoten met een oplossing die een litteken creëert en de aambeien sluit. De injectie doet maar een beetje pijn, net zoals elke injectie.

Rubberen banden - Verzakte aambeien worden vaak met behulp van een rubberen band verwijderd. Een speciaal gereedschap stelt plaatst een kleine rubberen band rond de aambei, waardoor de bloedvoorziening vrijwel direct wordt afgesloten. Binnen een week, verschrompelt de aambei en valt af.

Stolling of cauterisatie - Met behulp van een elektrische sonde, een laserbundel of infrarood licht, sluit een kleine brandwond pijnloos het uiteinde van de aambei, waardoor deze  krimpt. Dit is nuttig voor verzakte aambeien.

Chirurgie - Voor grote interne aambeien of extreem oncomfortabele externe aambeien (zoals trombose aambeien die te pijnlijk zijn), kan je arts voor de traditionele operatie kiezen.

Aambeienbehandelingen zijn zeer effectief, maar als voeding en levensstijl niet worden gewijzigd, kunnen aambeien terugkeren.

Voeding en Dieet

Voorkom constipatie door het volgen van een vezelrijk dieet. Maaltijden en snacks moet voornamelijk uit groenten, fruit, noten en volle granen bestaan. Beperk verwerkte voedingsmiddelen en vlees. Als dit een grote verandering voor  je is, introduceer dan nieuwe voedingsmiddelen langzaam, om gas te voorkomen.

Als je niet in staat bent om voldoende vezelrijk voedsel te eten, vul je dieet dan aan met specifieke middelen, zoals vezels supplementen. Vermijd laxeermiddelen, die diarree kunnen veroorzaken en de irritatie aan de aderen verder kunnen verergeren.

Drink minstens zeven tot acht glazen water per dag; Ben je erg actief of woon je in een warm klimaat, moet je wellicht meer water drinken. Neem contact op met je arts over je vloeistofbehoeften als je medische problemen hebt of medicatie neemt.

Controleer je inname van natrium. Een overmaat van zout in het dieet zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, wat leidt tot zwelling in de aderen, waaronder aambeien.

aambeien tips

Aambeien – Wat te doen

1. Gebruik water therapeutisch.

Water kan zeer rustgevend zijn voor ontstoken, pijnlijke en jeukende aambeien. Door koude kompressen toe te passen of je rectale gebied in warm water voor ongeveer 10 minuten meerdere malen per dag te weken, kun je pijn effectief verlichten.

Een zitbad kan ook via de meeste apotheken worden verkregen. Veel mensen vinden dat zachtjes afvegen met vochtige doekjes, in plaats van wc-papier, nuttig en handig is.

2. Probeer receptvrije pijnstillers.

Verschillende soorten van receptvrije producten bieden een snelle verlichting van de aambei-symptomen. Deze omvatten crèmes, gels, schuim, zetpillen en pads die hydrocortison, toverhazelaar, of een beklemmende of verdovende medicatie bevatten.

Orale medicatie die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn omvat paracetamol, aspirine en ibuprofen (Advil).

3. Eet meer vezels.

Vezels helpen je constipatie te voorkomen evenals teveel inspanning tijdens een stoelgang, beide zijn de primaire risicofactoren voor het ontwikkelen van aambeien.

Een vezelrijk dieet vermindert ook de pijn van aambeien door de ontlasting zachter te maken en gemakkelijker te laten passeren. De meeste Nederlanders eten minder dan de aanbevolen 14 gram vezels per 1000 calorieën, of 25 g/dag voor een vrouw en 38 g/dag voor een man, volgens de algemene voedingsrichtlijnen.

Sommige vezelrijke voedingsmiddelen zijn onder andere fruit, groenten, peulvruchten (bonen), zemelen en volkorengranen en brood. Als bonus, kan een vezelrijk dieet het risico op een aantal ernstige ziekten, zoals darmkanker, hart-en vaatziekten en overgewicht verminderen.

4. Voeg een vezelsupplement toe als je dieet tekort schiet.

Veel mensen vinden het moeilijk om voldoende vezels in hun voeding te consumeren voor een zachte ontlasting, waardoor het risico en de pijn van aambeien kan verminderen.

Het eten van een vezelrijk dieet is het beste, maar als je niet in staat bent om consequent 20 tot 35 gram vezels per dag binnen te krijgen door middel van voedsel dat je verbruikt, zijn er een verscheidenheid aan producten die je inname van vezels kan aanvullen.

Deze omvatten psyllium, methylcellulose, calcium polycarbofil en tarwe dextrine, die allemaal kunnen worden gekocht zonder voorschrift bij je lokale supermarkt of apotheek.

5. Drink genoeg water.

Water is een essentieel onderdeel van het produceren van een zachte ontlasting die op zijn beurt de pijn van aambeien vermindert. Genoeg water drinken kan ook helpen aambeien te voorkomen. Meer nog is nodig bij warm weer of wanneer je veel sport  - als algemene regel, moet je ongeveer acht 8 glazen water per dag drinken.

Daarnaast moet je je alcohol en cafeïne-inname beperken. Zowel alcohol en cafeïne bevorderen het verlies van water uit je lichaam, wat kan leiden tot harde ontlasting en verhoging van de pijn bij aambeien.

6. Zorg voor genoeg lichaamsbeweging.

Sport is een belangrijk onderdeel van de preventie en behandeling van aambeien. Als je in je dagelijks leven gewend bent voor langere tijd te zitten, voor werk bijvoorbeeld, is het zeker aan te raden om af en toe  op te staan en voor een paar minuten per uur te bewegen.

Wees ervan bewust dat bepaalde fysieke activiteiten moeten worden vermeden, zoals zwaar tillen bijvoorbeeld, die het risico van aambeien vergroten en symptomen verergeren (2).

 7. Houd je stoelgang niet in.

Ochtenden zijn een hectische tijd voor veel gezinnen, en je hebt misschien niet altijd het gevoel dat je tijd hebt om even rustig naar het toilet te kunnen gaan. Hoewel het niet noodzakelijk is om in de ochtend al een stoelgang te hebben, is het belangrijk niet de drang bij een stoelgang uit te stellen.

Het uitstellen kan namelijk leiden tot verstopping en en de ontwikkeling van aambeien bevorderen.

8. Wees extra voorzichtig wanneer je zwanger bent.

Aambeien komen zeer vaak voor tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling. Om jou en je baby veilig te houden, praat dan met je dokter over eventuele symptomen die je kunt hebben, zoals rectale pijn en jeuk, voordat je zelf manieren of producten uitprobeert om aambeien te verhelpen.

Een eenvoudige behandeling als je zwanger bent is om op je linkerzijde te gaan liggen tijdens de rust of bij het slapen om de druk op bepaalde aders die kunnen leiden tot zwelling en aambeien te verminderen.

9. Niet te lang zitten.

Probeer niet urenlang achter elkaar te zitten, maar als het moet, neem dan in ieder geval voldoende pauzes: Eenmaal per uur, opstaan en bewegen gedurende ten minste vijf minuten. Een zacht kussen kan het zitten comfortabeler maken en gemak bieden bij druk en pijn door aambeien.

10. Vaseline smeren.

Doe wat vaseline net aan de binnenkant van de anus om de stoelgang minder pijnlijk te maken.

11. Het wondermiddel Toverhazelaar.

Smeer een beetje zalf met toverhazelaar, een rustgevend en ontstekingsremmend middel, op de geïrriteerde aambeien om pijn en jeuk te verminderen, of maak gebruik van receptvrije zalven.

12. Niet aanzitten!

Weersta de verleiding om aan aambeien krabben, want het maakt alles nog erger: De ontstoken aderen worden meer geïrriteerd; de huid rondom wordt beschadigd; en de jeuk zelf intensiveert. In plaats daarvan, kun je gebruik maken van een hydrocortison crème op de huid (niet in de anus - aan de buitenkant) en een cold pack. Deze crèmes verlichten ook jeuk.

13. Tylenol – de ideale pijnstiller bij aambeien.

Als je een pijnstiller nodig hebt, probeer dan Tylenol. Vermijd ibuprofen en aspirine, die bevorderen het bloeden.

14. Een reinigend bad.

Neem regelmatig een bad om het anale gebied schoon te houden, maar wees voorzichtig: Overmatig wassen, vooral met zeep, kan branden en irritatie intensiveren.

15. Niet persen.

Probeer een stoelgang niet te dwingen. Zit op het toilet voor vijf minuten en als het niet lukt, probeer het dan later opnieuw. Bij het afvegen, wees voorzichtig. Als wc-papier wat pijn doet, probeer dan eerst vochte doekjes, of gebruik katoenen ballen of alcoholvrije babydoekjes. Je kunt er ook voor kiezen eerst jezelf met water te wassen en het gebied dan droog te deppen.

16. Altijd rustig ademen.

Bij het uitvoeren van een taak die inspanning vereist, moet je gelijkmatig ademen. Het is gebruikelijk om je adem in te houden tijdens inspanning, en als je dat doet, ben je aan het persen, waardoor pijn en bloedingen kunnen ontstaan.

17. Eet meer havermout.

Havermout bevat slijmerige, oplosbare vezels van de beste soort. De vezels in havermout zijn effectief gebleken in het behandelen van constipatie en kunnen zo ook aambeien verhelpen.

18. Lijnzaad.

Lijnzaad bevat niet alleen veel vezels, maar ook veel goede vetten. Vezels zijn niet de enige voedingsstof die belangrijk is voor een goede stoelgang. Vetten zorgen ervoor dat alles soepel verloopt tijdens het poepen.

19. Doe squats.

Squats zijn ideaal voor het versterken van je been- en buikspieren, maar ook de spieren in je billen worden er sterker van. Door deze spieren te versterken, zorg je voor meer steun in dit gebied en daardoor minder druk op de aderen die toch al gevoelig zijn.

20. Eet minder niet-oplosbare vezels.

Niet alle soorten vezels zijn hetzelfde. Oplosbare vezels gaan constipatie tegen. Niet-oplosbare vezens hebben echter weinig voordelen. Deze vind je in tarwe bijvoorbeeld. Eet daarom meer uit de groepen van oplosbare vezels die bestaan uit groente, fruit, noten en zaden.

Hoe kan ik aambeien voorkomen?

Een gezond dieet en levensstijl zijn een goede manier om aambeien te voorkomen, of de symptomen te verlichten wanneer je al last hebt van aambeien. Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk, vooral als je een zittend werk uitoefent. Beweging helpt op verschillende manieren: het houdt je gewicht onder controle, waardoor constipatie minder waarschijnlij isk, en spierspanning verbetert.

Een gezonde stoelgang kan ook helpen aambeien te voorkomen. Gebruik het toilet zodra je de drang voelt om te gaan. Vermijd persen tijdens de stoelgang.

Tot slot

Aambeien kunnen je het leven zuur maken, als je ze de kans geeft. Je kunt het echter ook als kans zien om je levensstijl te verbeteren en je gezondheid te bevorderen. Ook aambeien worden namelijk verholpen door een gezond dieet en voldoende vezels. Natuurlijk mag dan ook lichaamsbeweging niet ontbreken.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag nog sneller en pijnloos van aambeien af? Dit werkt direct >>

Eigenlijk is het gek hoe vaak we naar de dokter of naar de apotheek gaan om medicijnen te krijgen die lang niet zo effectief zijn als voeding. Ook met medicatie en zelfs na een chirurgie, zoals je in bovenstaand artikel hebt kunnen lezen, is nog niet veel verholpen zolang je je dieet niet wijzigt.

Kortom, langdurige veranderingen in je gezondheid – en in de verlichting van aambeien – kun je alleen bewerkstelligen door goed voor je lichaam te zorgen, met gezonde voeding en voldoende beweging!

Aambeien zonder zalven oplossen? Weg met Aambeien!!
.

Bronnen:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/

2. https://www.uow.edu.au/~bmartin/pubs/96tldp.html

3. http://www.health.harvard.edu/blog/6-self-help-tips-for-hemorrhoid-flare-ups-201307196496

4.https://www.southerncross.co.nz/AboutTheGroup/HealthResources/MedicalLibrary/tabid/178/vw/1/ItemID/577/Haemorrhoids-causes-symptoms-treatment-prevention.aspx

5. http://health.clevelandclinic.org/2014/05/4-simple-ways-to-prevent-hemorrhoids/

6. http://www.emedicinehealth.com/hemorrhoids-health/page8_em.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share