Vrouwelijke schimmelinfectie

Laatste Update: 19 oktober 2015

20 tips tegen schimmelinfectie bij vrouwen

tips tegen schimmelinfectieEen schimmelinfectie kan allerlei vormen aannemen, zoals schimmel in de darmen die beter bekend is als candida, schimmel op de huid zoals tussen de tenen en zelfs schimmels in je keel of mond of helaas ook een vaginale schimmelinfectie. Schimmels maken je lichaam er al met al niet mooier op en dat is dan nog maar het kleinste probleem. Schimmels kunnen je levensgenot ondermijnen en verzwakken daarbij ook je immuunsysteem waardoor je meer last kunt krijgen van de schimmels en andere ziekten.

Schimmels komen van nature voor in je darmen. De candidaschimmel is over het algemeen altijd aanwezig op plekken in je lichaam. Daar is op zich niets mis mee doordat goede bacteriën de schimmel in bedwang houden.

Echter, door omstandigheden kan de balans verstoord raken waardoor je een overgroei van schimmels kunt krijgen.

Door het gebruik van antibiotica gaan bijvoorbeeld de goede bacteriën doodt waardoor de candida de kans krijgt om uit te breiden en in je bloedbaan terecht te komen.

Een andere manier waarop schimmels in je bloedbaan terecht kunnen komen is als medische benodigdheden in je lichaam komen terwijl ze zelf ook een schimmel bij zich dragen, zoals een spuit. Daarom is het erg belangrijk om naalden en dergelijke te desinfecteren voordat je een injectie krijgt of bij de tandarts geholpen wordt.

Een schimmelinfectie die niet zichtbaar is, zoals in je darmen of bloed is lastig op te sporen. Gelukkig zijn er symptomen waaraan je kunt herkennen of je een schimmelinfectie hebt:

-          Vermoeidheid

-          Constipatie

-          Diarree

-          Opgeblazen gevoel

-          Concentratie problemen

-          Slecht geheugen

-          Snel geïrriteerd en wisselende stemmingen

-          Erge seizoensallergieën

-          Jeukende oren

-          Veel zin in suiker of koolhydraten

Als je hier last van hebt kun je last hebben van een overgroei van de candidaschimmel waardoor het in je bloed terecht kan komen. Daarom een paar tips om van deze candida af te komen.

Tip 1: Eet biologische yoghurt

Biologische yoghurt is een natuurlijke vorm van probiotica die ervoor zorgt dat er meer goede bacteriën zijn die de overgroei van candida op een natuurlijke manier aanpakken.

Tip 2: Eet minder suiker

Suiker is de brandstof van de schimmel. De schimmel geniet mee van elke klont suiker in je thee, van die lekkere snoepreep, en ja die witte chocolade vindt je candida ook erg lekker. Voer om van te groeien. Daarom is het belangrijk om minder suiker te eten. Door minder suiker te eten verhonger je als het ware je schimmelinfectie. Dus laat die koekjes even voor wat ze zijn en bedenk je dat je candida hierdoor ook verminderd wordt.

Tip 3: Eet minder koolhydraten

Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in suikers. Daarom is het ook belangrijk om minder koolhydraten te eten. Het beste kun je de snelle koolhydraten, zoals in witte paste en wit brood, laten staan.

Tip 4: Eet een appel

Om je immuunsysteem weer te versterken is het belangrijk om gezond te eten en drinken. Een appel is een oer Hollandse supervrucht. In de appel zitten namelijk belangrijke vezels, vitaminen en mineralen die je immuunsysteem nodig heeft. Ook zit er in een appel suiker. Dit is een type suiker die je niet hoeft te ontwijken omdat hij gecombineerd wordt met vezels en andere gezonde eigenschappen. Daarbij is het helemaal verwijderen van suiker uit je dieet ook niet goed, want als de candida helemaal sterft kunnen juist weer andere bacteriën je ziek maken. Je wilt de candida weer terug dringen tot normale proporties. Daarom kun je wel suiker uit normale en gezonde voeding halen zoals fruit. Eet wel maximaal drie stukken fruit per dag.

Tip 5: Drink meer water

Vooral als je last hebt van obstipatie is water belangrijk om vocht toe te voegen zodat je weer een normale stoelgang hebt. Ook helpt water je om minder suiker te eten uit frisdrank en lekkere honger te stillen.

Tip 6: Drink minder alcohol

Alcohol bestaat uit onder andere suiker. Daardoor kan overmatig alcohol gebruik leiden tot een schimmelinfectie. Door minder alcohol te drinken (tot maximaal 1 glas per dag) of zelfs helemaal te stoppen met het drinken van alcoholische drank zorg je ervoor dat de candida afsterft.

Tip 7: Eet minder zure voeding

Zuurkool, augurken en andere zure voeding kan je biodiversiteit verbeteren, maar ook verslechteren. Deze voeding is namelijk goed voor de goede én slechte bacteriën. Dus ook hier geldt dat je de candida gaat verhongeren, zodat het weggaat. Die augurken kun je wel eten als je geen last meer hebt van vermoeidheid en andere klachten door candida overgroei.

Tip 8: Eet meer kokosolie

Kokosolie heeft een stofje dat caprylic zuur heet. Dit zuur prikt een gaatje in elke schimmelcel waardoor het afsterft. In veel biologische winkels kun je pure kokosolie kopen om je eten in te koken. Tijdens het koken kun je de kokos nog wel ruiken, maar je proeft er niets van.

Candida schimmel die wel zichtbaar is

Helaas blijft de schimmel niet altijd beperkt tot de binnenkant van je lichaam en kun je ook last krijgen van zichtbare schimmel. Meestal ontwikkelen deze schimmels zich op warme en vochtige plekken op je lichaam, zoals onder je oksels, borsten en bij je mondhoeken. Meestal houdt je huid de schimmel tegen, maar door kleine beschadigingen kan de schimmel toch binnendringen. Een snee door je scheermes, een bh die niet goed zit en uitgedroogde mondhoeken kunnen dus de oorzaak zijn.

Tip 9: Vervang je scheermes op tijd

Okselhaar bijna niemand houd ervan en dus scheren we er met zijn allen op los. Het is daarbij van belang dat je optijd een nieuw scheermesje gebruikt. Na verloop van tijd wordt het mesje namelijk steeds botter waardoor het risico op beschadigingen in je huid verhoogd wordt. Daarmee wordt ook de beschermende functie van je huid ondermijnd.

Tip 10: Scheer je oksels ’s avonds

Door je oksels ’s avonds te scheren heeft je huid de hele nacht de tijd om zich te herstellen waardoor het in de ochtend minder last heeft van bijvoorbeeld de deodorant met alcohol. Alcohol is een bron van voeding voor een schimmel en daarom is het verstandig om juist ’s avonds je oksels te scheren.

Tip 11: Scheer je oksels niet te vaak

Als jij je oksels elke dag scheert geef je jouw huid weinig tijd om te herstellen en lopen je oksels sneller een beschadiging op waardoor je huid zichzelf niet kan beschermen tegen een schimmelinfectie.

Tip 12: Koop je BH in de goede maat

Veel vrouwen dragen een BH die niet de juiste maat heeft. Dit komt doordat je borsten kunnen veranderen door het ouder worden, pil gebruik en door zwangerschappen. Daarom is het belangrijk om van te voren je maat te controleren of je te laten adviseren door de verkoopster als je een nieuwe BH koopt. Op die manier voorkom je dat je een BH koopt die niet lekker zit en onder je borsten gaat schuren waardoor je huid daar beschadigd kan raken en je huid je niet meer optimaal beschermt tegen een schimmelinfectie.

Mond of keel schimmelinfectie

Ook in je mond of keel kun je last hebben van een schimmelinfectie. Symptomen die hierbij horen zijn:

-          Witte plekken in de mond of op de tong.

-          Roodheid of irritatie in en rond het mondgebied.

-          Zere keel en moeite bij het slikken.

-          Gebarsten lippen bij de mondhoeken.

Tip 13: Gebruik mondspoeling

Mondspoeling dood bacteriën. Vooral mondspoeling speciaal tegen schimmels zijn in dit geval handig.

Tip 14: Gebruik tandenstokers of flosdraad

Tussen je tanden kan je tandenborstel niet poetsen. Daarom is het belangrijk om bij het tandenpoetsen ook tandenstokers of flosdraad. Op die manier voorkom je het ophopen van bacteriën en schimmels tussen de tanden. Het voorkomt ook nog eens tandsteen.

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is super vervelend. Deze schimmelinfectie is te herkennen aan een witachtige kaasachtige substantie die ervoor zorgt dat je vagina jeukt. Daarbij kun je een branderig gevoel hebben bij het plassen en kan seks pijnlijk zijn.

Tip 15: Gebruik een probiotische capsule

Ook voor een vaginale schimmelinfectie zijn er steeds meer tekenen dat probiotica helpen. Bij je arts kun je hiervoor een soort capsule krijgen die je inbrengt, zoals een tampon, zodat je bacteriële balans weer terug keer in je vagina.

Schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je ook last krijgen van schimmelinfecties. Vooral als je ook diabetespatiënt bent is de kans hierop tijdens je zwangerschap hoger. Gemiddeld hebben 57 procent van de vrouwen zonder diabetes een schimmel bij de vagina tijdens zwangerschap en 66 procent van de vrouwen met diabetes.

Dit betekent echter niet dat die schimmels schadelijk zijn, maar wel dat je er alles aan moet doen om overgroei van de schimmels te voorkomen. De kans van zwangere vrouwen met diabetes op de ontwikkeling van schimmels, en schimmels die buiten de candida vallen en daardoor minder goed reageren op medicatie, is vier keer zo groot als bij vrouwen die geen diabetes hebben. Toch moeten beide groepen stappen ondernemen om de schimmel te voorkomen. Naast de eerdere tips die je kunt opvolgen heb ik daarom deze tips speciaal voor zwangere vrouwen.

Tip 16: Eet voeding met een lage glycemische waarde

Uit onderzoek blijkt dat de ontwikkeling van vaginale schimmel vaak vooraf wordt gegaan door een hoge glycemische waarde in het bloed. Daarom is het belangrijk om voeding met een hoge glycemische waarde zoveel mogelijk te vermijden tijdens de zwangerschap.

Tip 17: Eet veel voedingsvezels

Naast het minderen in de inname van suiker is het bij zwangere vrouwen ook van belang om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vezels zijn hierbij van belang. In volkoren producten en groene groenten, zoals broccoli en spinazie, zitten vezels die ervoor zorgen dat de energie van de maaltijd geleidelijk wordt opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Tip 18: Voorkom overgewicht

Ook overgewicht zorgt bij zwangere vrouwen voor een grotere kans op een vaginale candida infectie. Daarom is het belangrijk om tijdens je zwangerschap op te letten op wat je eet. Uiteraard moet je nu voor twee eten, maar twee stukken taart zijn niet de oplossing. Twee stukken fruit of twee porties groenten juist wel.

Daarnaast kun je ook blijven bewegen om overgewicht tegen te gaan. Uiteraard kun je na verloop van tijd niet meer springen en rennen, maar wandelen is ook een goede oplossing.

Voorkomen schimmelinfectie

Om een schimmelinfectie te voorkomen is het belangrijk om te weten of je extra risico loopt op een candida overgroei. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen hier risico op. Dus als je last hebt van aids, chemotherapie ondergaat of steroïden gebruikt. Ook langdurige stress kan een schimmelinfectie veroorzaken doordat stress je immuunsysteem verzwakt.

Daarnaast kun je door chirurgie, sondevoeding en het gebruik van een katheter in het ziekenhuis ook een grotere kans lopen op een schimmelinfectie. Probeer daarom zo gezond mogelijk te herstellen na een operatie. Daarbij is een controle op schimmels en een eventuele antischimmel behandeling in het ziekenhuis ook van belang.

Als vrouw kun je ook last krijgen van vaginale candida door zwangerschap, ongesteldheid, sperma, diabetes en het gebruik van de anticonceptiepil. Daarbij wordt de kans op vaginale candida groter na de menopauze.

Tip 19: Stress verminderen met meditatie

Door meditatie kun je stress verminderen. Mediteren kun je doen door te zitten of liggen en daarbij te focussen op je ademhaling. Het is normaal als er dan toch nog gedachten door je hoofd vliegen, laat ze komen en gaan en probeer je te blijven concentreren op je ademhaling.

Als je dat lastig vindt kun je ook yoga gebruiken ter ontspanning. Het voordeel van yoga is dat je je naast je ademhaling ook moet focussen op je vorm, waardoor je minder last heb van gedachten die door je hoofd gaan spoken.

Tip 20: Stress verminderen door prioriteiten te stellen

Uit onderzoek is ook gebleken dat vrouwen na het werk de stress mee naar huis nemen. Dit kan komen doordat vrouwen thuis nog huishoudelijke taken op zich nemen. Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen en afspraken te maken. Over taken in het huishouden.

Ook op het werk kunnen er prioriteiten gesteld worden aan de taken die je die dag uitvoert zodat je minder hoeft over te werken.

Een candida infectie kun je daarnaast het beste voorkomen door een gezonde levensstijl en de eerdere tips te gebruiken om een candida infectie aan te pakken. Dus gezond en probiotisch eten en het verminderen van stress.

Medicijnen en candida

Zoals gezegd kun je soms best naar je arts toegaan als je een probleem hebt. Dit geldt ook bij een candida infectie. Vooral als je ook moet overgeven, last hebt van rillingen of algehele malaise is het belangrijk om naar je arts te gaan.

Als een medicijn of behandeling niet binnen twee weken werkt is het ook belangrijk om contact met je arts op te nemen.

Als de candida telkens terug blijft komen kan dit een symptoom zijn van een andere ziekte, zoals diabetes, aids of een andere ziekte die je immuunsysteem verzwakt.

Tot slot…

Een (candida) schimmelinfectie voorkomen en behandelen kun je vooral doen door minder suiker en koolhydraten te eten. Daarnaast is een dieet met vezels en een lage glycemische waarde van belang tijdens de zwangerschap. Het versterken van het immuunsysteem door gezonde voeding en vermindering van stress helpt ook.

Een schimmelinfectie op de huid en in de mond tegen gaan is vooral een kwestie van goede hygiëne en het voorkomen van beschadigingen.

Bij misselijkheid, overgeven, vermoeidheid en algehele malaise is het verstandig om naar je arts te gaan.

Bronnen:

http://pmj.bmj.com/content/79/934/428.short

http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/candidiasis-yeast?page=1

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/candidiasis-yeast-infection?page=1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1234477/pdf/annsurg00058-0057.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163445304000209

http://cid.oxfordjournals.org/content/54/12/1739.short

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share