Paleo

Laatste Update: 20 augustus 2015

20 tips voor afvallen met Paleo

paleo afvallenHet Paleo dieet wordt steeds populairder om af te vallen, maar het is meer dan een middel om af te vallen: Het is een lifestyle. Clean en lean is niet alleen een term die toepasbaar is op het bedrijfsleven, clean en lean is ook toepasbaar op voeding voor je lichaam. Met het Paleo dieet eet je zo clean en lean mogelijk.

Daarom bestaat het Paleo dieet vooral uit fruit, groenten, mager vlees, vis en noten. Je gaat terug naar de basis van voeding. Het is dus een soort oerdieet. Je laat zuivelproducten en granen juist staan. Doordat de meeste mensen veel vetter en minder clean eten dan het Paleo dieet kun je afvallen. Waarna je jouw gezonde gewicht behoud als je de Paleo lifestyle volhoudt. Naast afvallen heeft het Pealo dieet ook andere voordelen, namelijk:

Om optimaal te genieten van de gezondheidsvoordelen van Paleo en voor het Paleo afvallen geef ik 20 tips. De eerste tien tips gaan over de lifestyle en de tweede tien tips gaan over handige ingrediënten voor Paleo recepten.

Tip 1: Paleo lifestyle

Om echt op een gezonde manier gewicht te verliezen is het belangrijk om van je dieet een lifestyle te maken. Om na het bereiken van je ideaal gewicht optimaal te kunnen genieten van je verloren gewicht is het belangrijk om de Paleo lifestyle vast te houden.

Anders krijg je weer alle slechte voedingsmiddelen binnen waardoor je in eerste instantie zwaarder was dan je wilde. Door de Paleo lifestyle vast te houden voorkom je het jo-jo-effect.

Tip 2: Paleo dieetboek

In het begin kan het lastig zijn om een Paleo dieet vol te houden. Daarom kun je een Paleo dieetdagboek maken. Daarin plan je jouw maaltijden en kun je een lijstje maken met de voedingsmiddelen die je wel mag hebben. De laatste tien tips kun je hiervoor gebruiken. Ook kun je daarin bijhouden welke Paleogerechten je het beste bevallen. Op die manier kun je het Paleodieet langer volhouden.

Tip 3: Paleo drinken

Het Paleo dieet is een soort oer dieet. Daarom is frisdrank uit den boze, want dat hadden ze toen niet. Sowieso is frisdrank niet aan te raden als je wilt afvallen. Water, thee en verse vruchtensappen zonder toegevoegde suikers zijn het beste om bij het Paleodieet te drinken. Neem de vruchtensap als een portie fruit, dus niet te veel. Drie glazen per dag is genoeg.

Tip 4: Peleo en gluten

Granen zijn geen onderdeel van het Paleo dieet. Daarom is het ook een geschikte lifestyle voor iemand met een glutenallergie. Pasta, tarwe, rogge, gerst, haver en bruine rijst hoef je niet te kopen, daardoor heb je ook minder tot geen gluten in je dieet.

Tip 5: Paleo ontbijt

Een goede basis voor het Paleo ontbijt zijn eieren. Deze geven je namelijk een vol gevoel door de eiwitten en ze hebben belangrijke mineralen en vitaminen. Daar kun je spinazie bij door bakken of je kookt de eieren om ze daarna de schijfjes te combineren met sla, avocado en andere heerlijke ingrediënten. Je kunt hier ook vlees aan toevoegen.

Tip 6: Paleo lunch

Een Paleo lunch kan een salade zijn met heerlijke noten en vruchten erdoorheen. Ook kun je hier al wat mager vlees in doen.

Tip 7: Paleo diner

Bij het Paleo diner is vlees de basis en hier kun je zoete aardappelen aan toevoegen. Ook alle soorten groenten zijn welkom in het Paleo diner. Laat koolhydraten zoals die in pasta en rijst wel staan. Dat past niet in het Paleo dieet.

Tip 8: Paleo snacks

Het is natuurlijk erg moeilijk om een Paleo dieet vol te houden als je jouw zin in lekkere trek niet kunt bevredigen. Gelukkig kun je met het Paleo dieet gezond snacken. Een handje noten, een banaan of avocado. Een andere lekkere snack is cocosmelk met pure cacaopoeder.

Heerlijk en oerdegelijk. Het kost wel een beetje moeite om ze te maken, maar dat moesten de oermensen ook doen. Bekijk Pinterest voor leuke voorbeelden, let er wel op dat er geen gebruik wordt gemaakt van granen of zuivelproducten.

Tip 9: Paleo cheatday

Net als bij elk dieet heb je ook bij het Paleo dieet een cheat day, maar dat betekent niet dat je opeens alle zakken chips los kunt trekken. Dat betekent dat je van die zoete aardappel samen met een ei (en misschien amandelmelk) een pannenkoek moet maken.

Daar kun je dan een beetje biologische honing op doen. Voor het oereffect kun je je nog laten steken, maar die tijd zijn we gelukkig al voorbij.

Tip 10: Paleo en sporten

Je kunt met het Paleo dieet op een normale manier sporten. Het verschil is wel dat je lichaam eerder overgaat van suikerverbranding op vetverbranding. Dus je kunt je sneller iets zwakker voelen. Als je dit spannend vindt kun je altijd een banaan meenemen tijdens het sporten.

Door te sporten tijdens het Paleo dieet val je ook nog eens sneller af. Verken je grenzen en begin rustig met wandelen of zwemmen. Daarna kun je gaan hardlopen en meer aan gewichtstraining doen. Door het dieet heb je een goede basis om te herstellen omdat het rijk is aan eiwitten die je spieren nodig hebben.

Nu we alle tips hebben gehad die te maken hebben met de lifestyle van het Paleo dieet kunnen we verder met tips voor ingrediënten die passen in het Paleo dieet.

Tip 11: Paleo en vis

Om belangrijke omega 3 vetten binnen te krijgen is het belangrijk om vis te eten tijdens het Paleo dieet. Vette vis is het beste zoals zalm, makreel en tonijn. Heerlijk voor tijdens de lunch of het avondeten. Omega 3 heeft ook als voordeel dat het je cholesterolwaarden in evenwicht brengt en het je slechte cholesterol verlaagd.

Tip 12: Mager vlees

Bij het Paleo dieet hoort mager vlees. Daarom kun je kip, kalkoen, mager rundvlees en kalfsvlees toevoegen aan je boodschappenlijstje. Door dit magere vlees krijg je belangrijke ijzers binnen en vetten die voor een balans in je cholesterol zorgen.

Tip 13: Paleo noten

Noten waren een belangrijk onderdeel van het dieet van oermensen. Dus ook van het Paleo dieet. Op zich is er geen noot die beter is dan de andere, maar pinda’s horen niet bij het paleo dieet omdat het peulgroente of peulvruchten zijn. Je kunt het beste niet te veel noten eten omdat ze veel calorieën hebben. Ik vind zelf een notenmix het lekkerste je kunt daar ook rozijnen doorheen doen voor een zoet effect.

Noten zijn rijk aan vitamine E en mineralen zoals fosfor en magnesium. Fosfor is belangrijk voor de opbouw van je cellen en botten. Magnesium helpt je zenuwen en concentratievermogen.

Tip 14: Paleo en fruit (avocado)

Omdat je geen crackers, brood en zuivelproducten kunt eten is fruit en groente erg belangrijk in het Paleo dieet. Een van de beste fruitsoorten die je hongergevoel stillen is Avocado. Dit komt omdat deze vrucht rijk is aan eiwitten. Bovendien krijg je van deze supervrucht ook vitamine E dat belangrijk is voor je huid en weefsels.

Fruit was in de oertijd een echt snoepje. Dus daarom wordt aanbevolen om niet meer dan drie fruitporties per dag te eten. Wil je meer, dan kun je ook wortels, komkommer of olijven snaaien.

Omdat groende erg belangrijk is in het Paleo dieet ga ik iets dieper in op de gezonde eigenschappen van deze supergroenten bij het Paleo dieet.

Tip 15: Paleo asperges

Asperges zijn een van de meest gezonde groenten die je kunt eten. Er zit een stofje in dat protodioscine heet. Dit is goed voor je androgenen en libido. Bovendien verlaagt het je cholesterol. Asperges worden ook vaak gegeten bij het ontbijt in combinatie met een ei. Je kunt de dag dus beginnen met een asperge-omelet.

Tip 16: Zoete aardappel

Omdat pasta, zuivel en andere aardappelsoorten verboden zijn kun je het idee krijgen dat je alleen nog maar groente en fruit mag eten. Gelukkig heb je ook nog de zoete aardappel. De zoete aardappel heeft als voordeel dat er veel vitamine A inzit. Vitamine A heeft meerdere goede eigenschappen, zoals:

  • Het voorkomen van nachtblindheid
  • Herstellen en beschermen van weefsels
  • Neutraliseren van vrije radicalen

Vitamine A is goed tegen nachtblindheid en goed voor weefsels doordat het de opbouw ervan helpt. Dit is ook belangrijk voor je bloedvaten, zoals je aders, en je huid. Daarom wordt vitamine A ook veel gebruikt als schoonheidsproduct. Vitamine A is ook een krachtig antioxidant. Een antioxidant neutraliseert vrije radicalen waardoor die je lichaam niet meer kunnen beschadigen.

De zoete aardappel wordt ook gegeten in Papoea-Nieuw-Guinea. Daar heeft de bevolking ook minder last van hart en vaatziekten en gaan ze dood aan ouderdom in plaats van een westerse ziekte.

Tip 17: Paleo en donkergroene groenten

In andijvie, boerenkool en andere donkergroene bladgroente zitten vaak hoge concentraties flavonoïden. Flavonoïden hebben allerlei anti-oxidante werkingen. Zo gaan ze oxidatie van de cel tegen en neutraliseren ze, net als vitamine A, vrije radicalen. Vrije radicalen worden als veroorzakers gezien van veel ziekten zoals kanker, dus hoe minder hoe beter.

Daarnaast zit er in deze groenten vaak ook veel vitamine C, dat goed is voor je weerstand en ijzer. Dat heb je nodig om bloedarmoede tegen te gaan.

Tip 18: Paleo bloemkool en broccoli

In bloemkool en broccoli zit een stof die glucoseinolates heet. Deze geven deze twee groenten en spruitjes de bittere smaak, maar dat is gelijk het enige nadeel van deze stof. De stof is namelijk ook een krachtig antioxidant.

Daarnaast zitten er ook veel vitaminen in bloemkool en broccoli, zoals vitamine C dat nodig is voor de opbouw van je cellen.

Zoals je leest is het eten van verschillende soorten groenten alleen maar goed voor je. Daarom kun je ook de broccoli combineren met andijvie of andere donkergroene groente.

Tip 19: Paleo courgette

In courgette zit de stof luteïne. Die is goed voor je zicht dit stofje komt namelijk terecht in het deel van je oog waar licht op valt. Luteïne filtert licht met een hoge frequentie en beschermt je oog tegen vrije radicalen en bacteriën die reageren op zuurstof. Daarnaast zit luteïne ook in je huid.

Die aanwezigheid zorgt ervoor dat je huid de rest van je lichaam nog beter kan beïnvloeden tegen vervelende stoffen van buitenaf.

Tip 20: Gooi je leven niet in een keer om

Om dit Paleo dieet zo goed mogelijk uit te voeren hoef je niet in een keer alle zuivel en graanproducten te laten staan. Je kunt ook eerst geen zuivelproducten meer nemen en als je dat lukt de graanproducten laten staan. Stapsgewijs lukt alles het beste.

De cheat day kun je ook gebruiken om even terug te vallen in de graan en zuivelproducten.

Kortom:

Om af te vallen met het Paleo dieet is het belangrijk om de Paleo lifestyle te omarmen. Dat betekent dat je geen zuivelproducten of graanproducten meer eet. Je mag wel vlees, eieren, fruit, groente en noten. Je kunt blijven sporten als je gebruik maakt van het Paleo dieet.

Als je van de ene op de andere dag overstapt is het belangrijk om te controleren waar je grens ligt of voor de zekerheid een banaan mee te nemen. Omdat je minder koolhydraten eet zal je sneller je vet gaan verbranden. Vette vis, mager vlees, fruit en noten met mate en veel groente is de basis van een goed Paleo dieet. Het voorziet je lichaam van alles dat het nodig heeft en verwijderd voedingsstoffen waar je na verloop van tijd een allergie voor kunt ontwikkelen.

Dit voorkom je met het Paleo dieet. Bovendien zorgt de overvloed van verschillende antioxidanten ervoor dat je minder snel kans loopt op een welvaartsziekte.

Bronnen:

http://www.nature.com/ejcn/journal/v63/n8/abs/ejcn20094a.html http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0031018294901007http://www.actahort.org/books/776/776_27.htm http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043452606520017http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2001.00513.x/abstract;jsessionid=D26D3F52635B3478F2B88B967C8D7AC2.f01t03?userIsAuthenticated=false&deniedAccessCustomisedMessagehttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/food.200300329/abstract http://dergipark.ulakbim.gov.tr/tbtkagriculture/article/view/5000026425/0http://www.researchgate.net/profile/Mudassar_Iqbal3/publication/237545065_USE_OF_VEGETABLES_AS_NUTRITIONAL_FOOD_ROLE_IN_HUMAN_HEALTH/links/004635237f292e1d53000000.pdf http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=911148&fileId=S0007114503001521http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X08000126

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Het paleodieet lijkt mij een goed dieet. Maar ik zie nergens iets over zout. Ik heb een zouttekort en hoe kan ik dat inbrengen in dat dieet. met vriendelijke groet Elly

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share