Kruiden en Planten

Laatste Update: 11 juli 2016

De 21 toepassingen van eucalyptus olie

De 21 toepassingen van eucalyptus olieDe 21 toepassingen van eucalyptus olie

Heb jij al iemand enthousiast horen praten over Eucalyptus Olie? Vast en zeker, want deze wonderolie staat sinds een paar jaar volledig in de belangstelling door de vele toepassingen. Het kan helpen tegen gordelroos, tegen acne, tegen spierpijn, en helpt bij de behandeling van kleine wondjes. het is gewoon té veel om op te noemen.

In dit artikel leg ik je uit waar de Eucalyptus Olie vandaan komt, hoe het gemaakt wordt, en natuurlijk wat de toepassingen zijn. Lees snel verder!

Wat is Eucalyptus Olie?

Eucalyptus olie is een olie wat gewonnen wordt uit de bladeren van de Eucalyptus boom. Hoewel er meer dan 600 soorten Eucalyptus varianten bestaan, zijn er minder dan 20 soorten geschikt voor de commerciële, grootschalige olieproductie. De andere hebben niet genoeg olie in het blad zitten.

De meest gebruikte Eucalyptus voor commerciële olieproductie is de Eucalyptus Polybractae, oftewel de Blue Mallee, en de Eucalyptus Globulus.

Van oorsprong komt de Eucalyptus uit Australië. Ongeveer 75% van alle bomen op dat continent is een Eucalyptus. Het is dus geen wonder dat Australië heel lang de grootste producent van deze olie was. Maar andere landen kregen hier lucht van, en importeerden de zaden om zelf boomgaarden te planten. Tegenwoordig wordt ook Eucalyptus Olie gemaakt in landen zoals Swaziland, Chili, Brazilië, Spanje, Portugal en Zuid-Afrika. Op dit moment is China de wereldleider. China bezit ongeveer 75% van de markt, maar de meeste olie die hier vandaan komt is niet de échte Eucalyptus Olie, maar wordt gewonnen uit de bladen van een vergelijkbare boom.

Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 3000 ton eucalyptus olie geproduceerd. Dat staat gelijk aan 3.000.000 kilo!

Ik ben even aan het rekenen geslagen: 3.000 ton staat ongeveer gelijk aan 300.000.000 flesjes van 10 ml.

Als je eucalyptus olie wilt kopen, zorg er dan wel voor dat 100% natuurzuivere olie koopt, en dat het ook écht gemaakt is van Eucalyptus. De Chinese varianten zou ik even links laten liggen, omdat deze meestal gebaseerd zijn op de bladen van een soortgelijke boom, maar niet van de Eucalyptus.

De voordelen van Eucalyptus Olie

Zoals je verderop in het artikel zult lezen, is Eucalyptus Olie een echt wondermiddel. Maar voordat we ruim 20 praktische toepassingen gaan bespreken, wil ik eerst even de algemene voordelen van deze olie bespreken. Het zijn deze voordelen waarop de praktische toepassingen gebaseerd zijn:

 • Antibacteriële eigenschappen
 • Natuurlijke pijnbestrijder
 • Stimuleren van het immuunsysteem
 • Verkoelend en verfrissend
 • Natuurlijk pesticide

21 verrassende toepassingen van Eucalyptus Olie

eucalyptus olie voordelen

Ok, genoeg theorie. We gaan door met de praktijk! Eucalyptus Olie kunnen we met een gerust omdopen tot de nieuwe Haarlemmer olie. Lees de volgende lijst van toepassingen maar eens door, en je zult overtuigd zijn dat Eucalyptus Olie nergens meer mag ontbreken in het medicijnkastje!

Toepassing 1: Eucalyptus Olie & kleine, oppervlakkige wondjes

Allereerst staat Eucalyptus Olie natuurlijk bekend om haar antibacteriële eigenschappen. Voor heel veel kleine medische aandoeningen kan dit wondermiddel ingezet worden. Op het moment dat de olie in contact komt met de lucht, wordt er ozon gevormd. En het is algemeen bekend dat ozon uitstekende antiseptische eigenschappen heeft. Het kan dus gebruikt worden bij de behandeling van zweren, schaafwonden, brandwonden en snijwonden. Ook kun je eucalyptus olie gebruiken bij het behandelen van insectenbeten en insectensteken. Het zal de plek niet alleen verzorgen, maar zal de jeuk ook minder maken. De huid komt tot rust.

Eucalyptus olie is één van de beste remedies tegen oppervlakkige wondjes, en zou daarom in geen enkel huishouden mogen ontbreken.

Toepassing 2: Eucalyptus Olie & tuberculose

Heb jij last van tuberculose? De Eucalyptus Olie kan helpen. Door de ontstekingsremmende werking wordt de bacteriële infectie heel grondig bestreden. Masseer dagelijks de borst en de rug met ieder twee druppels pure eucalyptus olie. Laat deze olie goed intrekken voor een maximaal resultaat.

Overigens wil ik hierbij wel zeggen dat dit nooit een conventionele behandeling kan vervangen. Gebruik het naast je normale behandeling, maar nooit ‘in plaats van’.

Toepassing 3: Eucalyptus Olie & spierpijn

Eucalyptus Olie is een natuurlijke pijnstiller. Daarnaast werkt de olie ontstekingsremmend. Deze twee elementen maken het dat de Eucalyptus Olie een heel effectief medicijn is om pijn te bestrijden. Er zijn al heel wat patiënten die last hebben van artritis, verstuiking van de pezen, fibrose, zenuwpijn  en spierpijn, die verlichting hebben door het dagelijks gebruik van Eucalyptus Olie. Masseer een paar druppels pure olie over het pijngebied, en laat het rustig intrekken voor een maximaal effect. Hierdoor zal vrijwel direct de huid tot rust komen, en zal de pijn verzachten.

Vergeet niet om tijdens het masseren de bewegingen richting het hart te maken. Op deze manier drijf je de verzuring van de spieren richting het lymfestelsel om dit zo snel mogelijk af te voeren.

Toepassing 4: Eucalyptus Olie & mazelen

Is er iemand in huis die de mazelen heeft? Verdamp dan Eucalyptus Olie door het hele huis. Het inademen zal direct verlichting geven. Ook kun je de reflexpunten van de voeten van de patiënt masseren met een paar druppels olie. Herhaal deze massage 3 keer per dag voor een optimaal resultaat.

Toepassing 5: Eucalyptus Olie & nierstenen

Het hebben van nierstenen is een verschrikking voor heel veel mensen. Met name de mensen die het al eens gehad hebben, en zich nog heel erg goed de helse pijnen weten te herinneren. En juist die mensen herkennen heel erg gemakkelijk de voorbodes van de nierstenen. Om de pijn op voorhand dragelijker te maken, kun je drie keer per dag een paardruppels op het pijngebied insmeren. Goed laten intrekken voor een maximum aan resultaat.

Toepassing 6: Eucalyptus Olie & oorontsteking

Eucalyptus Olie is ook zeer effectief bij een oorontsteking. Maar hier is eerst even een waarschuwing op zijn plaats: Druppel nooit Eucalyptus Olie in de oorschelp zelf. Zelfs niet als het verdund is. Maar om de pijn van de oorontsteking fors te verlichten is het al voldoende om een paar druppels olie rondom de oorschelp te smeren, dus gewoon op de huid.

Toepassing 7: Eucalyptus Olie & diarree

Diarree is een aandoening waar je graag zo snel mogelijk weer vanaf wilt zijn. Niet alleen kun je je echt ziek voelen, maar het put je ook volledig uit. Je kunt het genezingsproces helpen door een paar druppels Eucalyptus Olie op de buik te smeren, en tegen de klok in te masseren. Hiermee bestrijd je de diarree, verlicht je de ontstekingen en bestrijd je de infecties.

Toepassing 8: Eucalyptus Olie & hoesten, verkoudheid, griep

Hoesten, niezen, verstopte neus? Eucalyptus Olie kan helpen! Aangezien griep en kou de belangrijkste oorzaak is van longproblemen en sinusproblemen, ka Eucalyptus Olie hier het verschil maken. Als je de olie lokaal gebruikt, kan het vrijwel direct verlichting geven. Je hoest minder en je merkt dat je meer lucht hebt.

Veel deskundigen adviseren om te gaan stomen met Eucalyptus Olie, Pepermunt Olie en Bergamot Olie. Meng een paar druppels van ieder in een grote schaal met kokend water. Ga er met je hoofd boven hangen, en dek je hoofd af met een handdoek. Op deze manier komt het slijm heel snel los, en kan de damp met de essentiële oliën de virale infectie en de bacteriën elimineren, zelfs al zit het diep in het lichaam.

De combinatie van Eucalyptus Olie en Lavendel Olie wordt ook vaak gebruikt voor het vrijmaken van de luchtwegen.

En als je een combinatie gebruikt van Eucalyptus Olie, Anijs Olie en Pepermunt Olie gebruikt, dan verminder je vrijwel direct het hoesten. Deze combinatie van oliën onderdrukken namelijk de hoestreflex in je hersenen.

Een loopneus en zware verstoppingen kun je behandelen met een combinatie van Eucalyptus Olie en Cypres Olie.

Je kunt ook Eucalyptus thee maken om hoesten en verstoppingen op te lossen. Hiervoor zet je eerst een pot groene thee. Hier voeg je een paar gedroogde Eucalyptus bladeren aan toe, samen met een paar druppels Eucalyptus Olie. Laat dit ongeveer een kwartier trekken. Als je een zoetere smaak wilt, kun je eventueel een beetje honing toevoegen. Drink 3 tot 5 keer per dag een kop thee, tenminste als je volwassen bent. Voor kinderen is 3 kopjes per dag het maximum.

Let er wel op dat je de thee niet kunt bewaren, tenminste niet zonder verlies aan kracht. Zet dus iedere keer een vers kopje, en geniet!

Toepassing 9: Eucalyptus Olie om je lijf af te koelen

Ok, het kan erg zeldzaam zijn in Nederland, maar als je een hele warme zomer treft, kan Eucalyptus Olie je helpen om af te koelen. Pak een plantensproeier en vul deze met water. Voeg hieraan een paar druppels Eucalyptus Olie aan toe, en spuiten maar! Eventueel kun je ook nog wat pepermuntolie toevoegen voor een verfrissend effect. Direct nadat je je lichaam inspuit, zal de lichaamstemperatuur gaan dalen.

Dit is ook toepasbaar als je last hebt van opvliegers tijdens de overgang. Voel je een opvlieger opkomen? Spuit dan even je nek en armen in voor directe verkoeling. Hierdoor is de opvlieger beter in de hand te houden.

Toepassing 10: Eucalyptus Olie & verstopte neus

Om direct verlichting te krijgen bij een ernstig verstopte neus, kun je een paar druppels Eucalyptus Olie direct inademen. Dit geeft direct resultaat! Heb je wat meer tijd, neem dan een stoombadje voor een nog beter resultaat.

Toepassing 11: Eucalyptus Olie & bronchitis

Als je last hebt van Bronchitis, kun je de Eucalyptus Olie op de borst, de rug en de keel inwrijven. Laat het goed intrekken voor een maximaal resultaat. Ook kun je wat Eucalyptus Olie in de kraag van je overhemd of jasje druppelen voor een continu effect gedurende de hele dag.

Toepassing 12: Eucalyptus Olie & astma

Als je een aanval van astma hebt, kun je de Eucalyptus Olie direct uit de fles inademen. Het aroma zal directe verlichting geven. Ook kun je een paar druppels Eucalyptus Olie op de borst smeren.

Toepassing 13: Eucalyptus Olie & tandproblemen

Eucalyptus Olie heeft een hele frisse smaak, dus is het sowieso een prima oplossing voor een frisse adem. Maar daar houdt het niet mee op: De olie kan alle hoeken en gaten van je gebit reinigen, en is zelfs in staat om tandplaque te behandelen. Eén van de kenmerken van Eucalyptus Olie is het feit dat het heel sterk antibacterieel is. Dit maakt de olie tot een perfect middel om je gebit in goede conditie te houden.

De antibacteriële werking en de frisse smaak, maakt de Eucalyptus Olie tot een must voor gebitsverzorging!

Toepassing 14: Eucalyptus Olie & hoofdluis

Hoofdluis kun je bestrijden met allerlei shampoos en andere producten. Maar hier zitten vaak heel veel chemische stoffen in die allerlei bijwerkingen kunnen hebben, onder andere een onbedaarlijke jeuk op je hoofdhuid. Niet echt een pretje.

Maar wist je dat je hoofdluis prima kunt bestrijden met Eucalyptus Olie? Zonder enige bijwerkingen? Eucalyptus Olie is namelijk een natuurlijk pesticide.

De olie is goed voor je haar, het reinigt en hydrateert je hoofdhuid en het stimuleert de haargroei. Een fantastisch alternatief voor al die chemische middeltjes die ook nog eens heel erg duur zijn.

Als je last hebt van hoofdluis, meng je 3 ml Eucalyptus Olie met 30 ml gewone shampoo. Maak je haar nat, en masseer de shampoo in je haar. Sluit het gedurende 15 minuten af met bijvoorbeeld een douchemuts, zodat de olie zijn werk kan doen. Na dat kwartier doe je de muts af, spoel je de shampoo goed uit en maak je je haar droog met een handdoek. Niet föhnen!

Kam het haar daarna met een hele fijne kam om alle eitjes van de hoofdluis te verwijderen.

Mocht dit niet in één keer afdoende zijn, kun je het een paar dagen achtereen herhalen.

Toepassing 15: Eucalyptus Olie & jeukende hoofdhuid

Heb jij wel eens last van een jeukende hoofdhuid? Ook dan kun je allerlei chemische middeltjes gebruiken, maar in de meeste gevallen heeft dat geen effect. Je raad het al: Eucalyptus Olie biedt hier de oplossing!

Neem een grote bak met 1 liter water. Voeg hier 5 ml Eucalyptus Olie en 50 ml witte azijn aan toe. Meng dit goed en spoel je haar hiermee. Hou je hoofd boven de bak en spoel meerdere keren om er zeker van te zijn dat de oplossing overal komt. Daarna gewoon douchen, haar wassen en conditioner aanbrengen, zoals gewoonlijk.

Bedenk wel dat er een reden voor de jeuk moet zijn. Kijk eens kritisch naar de shampoo en conditioner die je gebruikt. Zitten er heel veel onuitspreekbare ingrediënten in? Ga dan snel op zoek naar een pure shampoo, zonder al die toeters en bellen die alleen maar je hoofdhuid en je portemonnee irriteren.

Toepassing 16: Eucalyptus Olie & gezonder haar

Het is een feit dat Eucalyptus Olie de algehele gezondheid van je haar kan verbeteren. Het resultaat is een dikkere haardos en glanzende haren. Om dit te realiseren, meng je 50 ml warme olijfolie met 5 ml Eucalyptus Olie. Masseer deze warme oplossing op je hoofdhuid en laat even 10 minuten inwerken om de bloedtoevoer naar je haarwortels te stimuleren. Daarna goed uitspoelen. Was je haar met de gebruikelijke shampoo en gebruik daarna een goede conditioner.

Let er wel op dat je dit niet té vaak doet, want anders zal het effect averechts zijn: Minder glans, vet haar en een vette hoofdhuid.

Iedereen reageert anders, dus het is proberen wat voor jou de ideale frequentie is. Maar over het algemeen is één keer per twee weken voldoende.

Toepassing 17: Stimuleren van de haargroei

We hebben in de vorige toepassingen al gezien dat Eucalyptus Olie uitstekend is voor je haar. Maar de olie kan ook nog eens de haargroei bevorderen! De olie is in staat om de follikels, de haarzakjes, extra stimulans te geven door de bloedtoevoer te verbeteren en door te reinigen. Je haar groeit daardoor sneller en beter!

Toepassing 18: Eucalyptus Olie & gordelroos

Door de ontstekingsremmende en antibacteriële werking Eucalyptus Olie, is het ook heel heilzaam bij de behandeling van gordelroos. Maar ook de natuurlijke pijnstillende werking helpt om de pijn te verlichten. Je kunt de Eucalyptus Olie gebruiken met een warm kompres, of je kunt de olie toevoegen aan een lekker warm bad.

Toepassing 19: Eucalyptus Olie & pijnlijke spieren

Als je last hebt van pijnlijke spieren, dan kan een goede massage dé oplossing zijn. Neem hiervoor massageolie op basis van Eucalyptus Olie, of neem neutrale massageolie en voeg daarbij enkele druppels Eucalyptus Olie aan toe. Masseer met name de pijnlijke spieren, en laat de olie goed intrekken. Spring dus niet direct na de massage onder de douche!

Toepassing 20: Eucalyptus Olie & Aromatherapie

Veel aromatherapeuten gebruiken Eucalyptus Olie tijdens hun behandeling. Alleen al de geur van de olie zal je lichaam direct doen ontspannen. Dit effect kun je zelf ook bereiken door een paar druppels toe te voegen aan je warme badwater. Je lichaam profiteert door het contact met het water, en je ademt automatisch alle dampen in, waardoor je inwendig ook veel profijt hebt. Volledige ontspanning gegarandeerd!

Toepassing 21: Eucalyptus Olie & acne

We hebben al eerder vastgesteld dat Eucalyptus Olie heel effectief is bij kleine wondjes. Maar dat gaat nog een stukje verder. Je kunt de olie ook toepassen bij acne of jeugdpuistjes, bij herpes uitslag of bij waterpokken. Om hier van te kunnen profiteren kun je zelf een massageolie maken door appelazijn en Eucalyptus Olie in gelijke verhouding te mengen en dit mengsel op de probleemplekken te smeren of te deppen. Laat dit goed intrekken, bij voorkeur de hele nacht.

Een waarschuwing!

Je kunt er eigenlijk niet omheen: Eucalyptus Olie is een alleskunner, dat is nu wel een feit. Maar ik wil toch even waarschuwen, want er kunnen ook nadelen kleven aan het gebruik van deze olie. Bij gebruik in een té sterke oplossing, of bij veelvuldig gebruik, kunnen er bijwerkingen ontstaan. Deze kunnen zijn:

 • Problemen met je maag
 • Overgeven
 • Misselijk gevoel
 • Diarree

In hele extreme gevallen, kunnen de bijwerkingen ernstiger worden, en zelfs levensbedreigend. Denk hierbij maar eens aan:

 • Aanvallen van epilepsie
 • Interne bloedingen
 • Problemen met je hart
 • En in hele ernstige gevallen: Coma

Zorg er in ieder geval voor dat je de olie altijd verdunt. Daarnaast moet je voorzichtig zijn met de hoeveelheden. Ieder lichaam reageert weer anders, dus kan ik je er ook geen vast advies over geven. Het is een kwestie van proberen, en goed luisteren naar je lichaam. Mocht je last krijgen van één van de bijwerkingen, dan direct stoppen en de dosis naar beneden bijstellen. Daarna langzaam weer opbouwen om je lichaam beter te laten wennen.

Als je het niet vertrouwt, raad ik je aan om begeleiding te zoeken in de vorm van een professional.

Eucalyptus Olie wordt niet aanbevolen voor kinderen onder de zes jaar, en voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Tot slot

Eucalyptus olie is een écht wondermiddel, dat is nu inmiddels wel duidelijk gebleken. Let er wel op bij het kopen dat je échte olie koopt, en niet een zwak aftreksel van een andere boom. Lees de ingrediëntenlijst en vraag advies. Je kunt de olie ook via internet kopen, maar ook daar geldt hetzelfde advies: Wees zeker over wat je koopt en waar je het koopt.

Ik wil hiervoor waarschuwen, omdat er heel veel nepproducten via internet worden aangeboden, zeker vanuit het buitenland. Koop dus bij voorkeur bij een Nederlandse webwinkel die goed bekend staat.

Heb jij ervaringen met Eucalyptus Olie? Het delen van deze ervaringen, via een comment, wordt altijd heel erg op prijs gesteld!

Bronnen

http://www.eucalyptusoil.com

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/eucalyptus

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Is inderdaad waar, Bouke. Eucalyptusolie is een heel doeltreffende manier om die vervelende muggen ver weg te houden. bedankt voor deze aanvulling!

  1. Daar is mij niets van bekend, Sita.

   Iemand van de lezers die hier een antwoord op kan geven?

 1. Ik kreeg die muizentip van een buurtje op de volkstuin dus ga het kopen en proberen en zal het u dan zeker laten weten want de muisjes eten in de winter de veters uit mijn tuingympen en laten geen stofje onbeschadigd. Duim dus maar dat het gaat helpen. Tot mails.

 2. Flesje eucalyptus globulus flesje gekocht bij de tuinen (.nu HETEN ze anders,.maar ik vind er een extra luchtje bij wat stinkt!
  Het was niet goeskoop, vraag me af of het erbij hoort, dit luchtje herken ik niet,
  Iets over bekend?

  1. Mij is daar niets over bekend. Iemand van de lezers die deze zelfde ervaring heeft? Of misschien een verklaring hiervoor heeft?

  2. Laatst een flesje Eucalyptus radiata van de Tuinen (Holland en Barret) geroken en dat rook absoluut niet naar Eucalyptus! Juist een erg sterke citroengeur. Misschien is het flesje verkeerd gelabeld en is het bijv, Citroeneucalyptus. Of er zit een mix in met citroen etherische olie. Hoe dan ook, het gaat niet om de echte Eucalyptus olie. Ook was de olie erg duur en niet eens biologisch. Ik vertrouw het niet.

  1. Jazeker Maybritt, Eucalyptusolie is een prima hulpmiddel om teken op een veilige afstand te houden.
   Bedankt voor deze aanvulling!

 3. Ik mis eigenlijk nog een heel stuk over de toepassingn van eucalyptus olie en de mogelijkheden om mee schoon te maken ! Het schijnt echt een super allesreiniger te zijn.
  Ik ben onlangs in Australië geweest en heb daar een flesje gekocht waarop zowel de geneeskrachtige eigenschappen worden genoemd als ook de schoonmaak mogelijkheden !
  Ze maakten in een restaurant daar de tafels schoon met een plantenspuit gevuld met water en eucalyptus olie, het rook heerlijk en maakte goed schoon !

  1. Goede tip, Inez. Dank hiervoor!
   Zijn er meer lezers die Eucalyptusolie gebruiken voor de schoonmaak?

 4. Hallo,
  Ik gebruik olbas dat gebazeerd is op eucaliptus. Vooral bij verkoudheid druppel ik 2 druppels op een schepje suiker, laten smelten in je mond.
  Als het gesolten is door de mond voorzichtig inademen en door de neus uit ademen, houdt zakdoek of toiletpapier bij de haand want het komt los. je hebt hier verscheidene uren plezier van. Ik gebruik het de eerste dagen drie keer per dag, daarna naar behoefte. Op de bijsluiter staat ook over wondjes, schaafwonden enz maar ook hoofpijn smeer een druppeltje over de slapen dan geeft het verlichting. Ook voor knie en ellebogen helpt het. Smeer knie of elleboog in dan wordt het eerst koud en daarna super warm. Flesje olbas van 50 ml kost 14,95 in Duitsland.

  1. Dankjewel voor deze waardevolle adviezen, Luc. Wordt erg gewaardeerd!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share