Voedingsadvies

Laatste Update: 7 april 2017

De 29 voordelen van een granaatappel

De 29 voordelen van een granaatappelDe 29 voordelen van een granaatappel

Hoewel granaatappels alleen beperkt verkrijgbaar zijn in de supermarkt en meestal alleen in het seizoen, is het de zoektocht meer dan waard.

Granaatappels zijn een van de gezondste vruchten die je maar kunt eten. Ze bevatten talloze vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Hoewel natuurlijk elke vrucht gezond is, bevatten granaatappels eigenschappen die dit fruit wel erg bijzonder maken.

En zelfs al geef je niets om alle gezondheidsvoordelen, granaatappels zijn ontzettend smakelijk en een geweldige keuze voor elke dag!

In dit artikel neem ik maar liefst 29 gezondheidsvoordelen van granaatappels met je door. Reden te over om dus snel te gaan shoppen!

Laten we beginnen...

granaatappel gezond

1. Bestrijdt kanker

Granaatappel bevat een hoger aantal antioxidanten dan de meeste andere voedingsmiddelen en dit speelt een rol in de verlaging van de kans op kanker. De meeste onderzoeken hebben aangetoond dat een reguliere consumptie van granaatappel de kans op prostaat-, borst-, darm- en longkanker kan verminderen. Er zijn verschillende manieren waarop de ontwikkeling van kankercellen vertraagd kan worden. Zo zit er een bepaalde stof in granaatappels die kan voorkomen dat kanker zich verspreidt.

Ook tonen studies aan dat er een verminderde doorbloeding is naar de kankercellen, waardoor deze als het ware uitgehongerd worden. Dit blijkt uit de studie uit 2008 die werd gepubliceerd in het International Journal of Oncology. Muizen die menselijke prostaatkankercellen kregen toegediend, kregen een 4 weken lang durende kuur met het extract van granaatappelsap. De resultaten toonden een aanzienlijke vermindering van tumorgrootte in de muizen. Wel moeten we onthouden dat deze onderzoeken werden uitgevoerd op dieren. Veel meer wetenschappelijke studies zijn nodig om erachter te komen of dezelfde effecten ook zichtbaar zijn in mensen.

2. Granaatappels gaan ontstekingen tegen

Natuurlijk granaatappelsap werd in een analyse vergeleken met andere componenten. Hieruit bleek dat deze vrucht het effectiefst is in het bestrijden van ontstekingen. Bovendien bevat granaatappelsap krachtige fenolische antioxidanten, net als andere felgekleurde vruchten, maar bevat het ook complexe suikers die een ontstekingsremmende werking hebben.

3. Granaatappel houdt je tanden schoon

De overvloedige hoeveelheid flavonoïden in combinatie met de anti-bacteriële eigenschappen van granaatappel is even effectief gebleken in het verwijderen van plaque en bacteriën die tandbederf en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

4. Verlaagt cholesterol

Granaatappels bevatten een natuurlijk enzym - paraoxonase - dat voorkomt dat LDL-cholesterol zich opbouwt in de aderen. In één onderzoek hadden proefpersonen die 2 weken lang granaatappelsap kregen een toename van 18% van dit enzym.

5. Goed voor je gewrichten

Onderzoek toont aan dat zowel de granaatappel zelfs als ook de zaden ontstekingsremmende eigenschappen hebben en zo voorkomen dat de gewrichten schade oplopen.

6. Granaatappels zijn een geweldige bron van vezels

Eet je maar een granaatappel, dan heb je al driekwart van de aanbevolen hoeveelheid vezels binnen. Vezels zorgen niet alleen voor een gezonde stoelgang, ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel, houden je slank, bevorderen je immuunsysteem en voeden je darmflora. Voldoende redenen om regelmatig granaatappel te eten dus!

7. Beschermt de huid

De krachtige anti-oxidanten (waaronder ellagzuur ) in granaatappels helpen de schade van UV-stralen te beperken. Daarnaast gaan ze vrije radicalen tegen en stimuleren de productie van collageen.

8. Bestrijdt borstkanker

Onderzoek laat zien dat granaatappelsap borstkankercellen vernietigt, terwijl het gezonde cellen alleen laat. De vrucht kan echter ook de ontwikkeling van nieuwe borstkankercellen tegengaan.

9. Preventie van longkanker

Uit onderzoek op muizen blijkt dat granaatappelsap misschien wel de bevordering van longkanker kan belemmeren.

10. Gaat prostaatkanker tegen

Uit een onderzoek op 50 mannen, die een behandeling voor prostaatkanker hebben ondergaan, bleek dat een glas granaatappelsap per dag de kanker bestreed, zodat de verdere behoefte aan de behandeling van de kanker door middel van chemotherapie sterk afnam.

11. Voorkomt de ziekte van Alzheimer

Een van de meest fascinerende gezondheidsvoordelen van de granaatappel is dat deze de vordering van de ziekte van Alzheimer kan tegengaan. In één recent onderzoek werden laboratoriummuizen zorgvuldig gekweekt met de genetische aanleg voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. De ene groep van muizen kreeg granaatappelsap toegediend, terwijl de andere groep een regulier dieet kreeg. De onderzoekers ontdekten dat de muizen die het granaatappelsap dronken veel minder last hadden van amyloïde-plaque, een wasachtig materiaal dat voornamelijk uit proteïnevezels bestaat die kunnen worden gevonden in diverse organen. Deze plaque is een belangrijke oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Ook leken de muizen die het sap kregen beter mentale taken te kunnen uitvoeren.

12. Voor de behandeling van malaria

In het verre verleden, voor het ontstaan van de moderne geneeskunst, was granaatappel het enige wat werd gebruikt in de behandeling van malaria. De reden hiervoor zijn de sterke antiparasitaire eigenschappen van de granaatappel. Ga jij binnenkort op vakantie naar een exotisch land, zorg er dan voor dat je voldoende granaatappels in huis haalt!

13. De granaatappel als natuurlijke bloedverdunner

Er zijn twee soorten bloedstolsels: de eerste soort zorgt voor een snelle genezing van externe verwondingen, zoals een snee of een open schaafwond. Deze bloedstolsels (de 'korstjes' die zich op het oppervlak van de won vormen) zijn essentieel om te voorkomen dat je te veel bloed verliest. Het andere soort bloedstelsel is echter intern en juist gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan de stolsels in het hart en de aderen, die zodoende bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken. Deze bloedstolsels wil je juist vermijden, omdat deze in het ergste geval juist dodelijk kunnen zijn.

De zaden van de granaatappel werken als bloedverdunner vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten. De zaden weerhouden de bloedplaatjes ervan te coaguleren en houden ook de ontwikkeling van bloedstolsels tegen.

14. Preventie van atherosclerose

Een hogere leeftijd en een ongezonde levensstijl spelen beiden een rol in het verharden van de de vaatwanden en in combinatie met cholesterol kan dit leiden tot zogenaamde verstoppingen in de aderen. De antioxiderende eigenschappen van de granaatappel voorkomt dat cholesterol in de aderen blijft 'plakken'. Ook voorkomt de vrucht de verharding van de vaatwanden, waardoor je aderen vrij en schoon blijven.

15. Granaatappels werken als een soort zuurstofmasker

Granaatappels verhogen de hoeveelheid zuurstof in je bloed. De antioxidanten verlagen cholesterol, vernietigen vrije radicalen en helpen ook bloedstolsels te voorkomen. Meer zuurstof in het bloed leidt uiteindelijk ook tot een betere doorbloeding, wat wederom elke cel in je lichaam ten goede komt.

16. Voorkomt artritis

De gezondheidsvoordelen van granaatappel gaan tot diep in het bot. De vrucht kan de schade aan het kraakbeen beperken voor mensen met artritis. Deze bijzondere vrucht heeft de capaciteit om de zwelling te verminderen en ook de enzymen te bevechten die het kraakbeen beschadigen.

17. Helpt bij erectiestoornissen

Dit is waarschijnlijk het laatste waar je aan zou denken, maar het is wel waar! Granaatappel kan zelfs bij dit lastige probleem van dienst zijn. Maar let wel, het is geen wondermiddeltje (en werkt ook niet als viagra!); granaatappelsap kan erectiestoornissen alleen matig verhelpen. Hoewel medicatie in sommige gevallen nog altijd effectiever is, is het toch fijn om te weten dat je met een simpel natuurlijk middel al verbetering kunt zien.

18. Rijk aan anti-oxidanten

Iedereen weet dat groene thee gezond is omdat het zoveel antioxidanten bevat. Maar wist je dat granaatappel maar liefst 3 maal zoveel van deze krachtpatsers bevat als groene thee en zelfs rode wijn? Antioxidanten bestrijden vrije radicalen - dit zijn onstabiele moleculen die het DNA en celmembranen kunnen beschadigen. Deze specifieke cellulaire schade wordt in verband gebracht met allerlei ziekten, waaronder kanker.

19. Granaatappel en cardiovasculaire gezondheid

Granaatappels hebben een positief effect op hart- en vaatziekten volgens Harvard University. Zo kan granaatappelsap oxidatieve schade op het slechte cholesterol voorkomen. Dit soort cholesterol, wanneer het oxideert, speelt een rol bij het ontstaan van een hartaanval. Granaatappelsap reinigt echter de aderen van binnen, en voorkomt zo de opbouw van plaque. Hoewel nog meer onderzoeken nodig zijn om deze effecten te bevestigen, kan het zeker geen kwaad om in de tussentijd wat vaker van deze robijnrode vrucht te genieten.

20. Granaatappel bestrijdt vrije radicalen

Omdat granaatappels vol zitten met antioxidanten, bestrijden ze de vrije radicalen die worden geproduceerd in het lichaam. De vrije radicalen zorgen voor oxidatie en ontstaan door externe en interne bronnen evenals contact met gevaarlijke giftige stoffen in het milieu, chemische verontreinigingen en zelfs de zware UV-straling van de zon.

21. Verlaagt de bloeddruk

Onderzoek heeft aangetoond dat granaatappels effectief kunnen zijn in het verlagen van de bloeddruk omdat ze een goede portie kalium bevatten. Kalium is een uitstekend mineraal voor mensen met hypertensie of hoge bloeddruk.

22. Een gezonde spijsvertering

De granaatappel speelt een belangrijke rol bij de afgifte van enzymen. Hierdoor verbetert dit fruit de spijsvertering. Ook bevatten granaatappels grote hoeveelheden vezels die weer zorgen voor een goede stoelgang. Het is dan ook niet gek dat ze in de Ayurvedische geneeskunst vaak gebruikt worden voor constipatieproblemen, maar ook voor diarree. Tevens werken ze als een laxeermiddel en helpen bij het verhogen van de peristaltische acties van de darmen en verminderen zo darmproblemen.

23. Helpt acne te voorkomen

Acne kan veroorzaakt worden door een hormonale onbalans of zelfs door problemen met de spijsvertering. Een regelmatige consumptie van granaatappels kan acne helpen voorkomen en de eigenlijke oorzaken bestrijden door spijsverteringsproblemen te verhelpen en een goede doorbloeding te stimuleren. De vrucht bevat een gezonde hoeveelheid ijzer, waardoor zuurstof beter kan worden opgenomen door het bloed. Zuurstof wordt vervoerd naar de huidcellen, waardoor de huid er fris en ook glad uitziet. Bovendien is de granaatappel een uitstekende manier om vitamine C binnen te krijgen, een effectieve antioxidant die er bekend om is om de huid tegen schadelijke vrije radicalen te beschermen.

Vitamine C is eveneens essentieel voor het regelen van de productie van sebum, een olieachtige afgifte van de talgklieren van de huid. Te veel sebum in de huid kan ook voor acne zorgen. Om acne tegen te gaan met behulp van granaatappel kun je ervoor kiezen om de vrucht regelmatig te consumeren of je kunt het sap gebruiken en dit dagelijks op de betroffen gebieden aanbrengen. Was vervolgens je gezicht met koud water. Je zou binnen enkele dagen al verbetering moeten zien. Granaatextract helpt ook bij acne en voorkomt de vorming van littekens door het stimuleren van de regeneratie van huidcellen.

24. Voorkomt huidveroudering

Granaatappelsap is ook een geweldige manier om huidveroudering door de zon tegen te gaan. Granaatappel helpt namelijk het leven van de cellen die collageen en elastine produceren te verlengen. Elastine en collageen helpen de huid gevoed te houden en verzorgen ook de flexibiliteit van de huid. Uit een onderzoek blijkt bovendien dat het gebruik van granaatappelolie op de huid de productie van collageen stimuleert, en zo de afbraak van collageenvezels - wat resulteert in rimpels - vermijdt. Collageenvezels zijn verantwoordelijk voor het glad en flexibel houden van de huid. Hierdoor kan de ontwikkeling van rimpels en andere tekenen van huidveroudering vertraagd worden.

25. Helpt bij snij- en schaafwonden

Uit tal van onderzoeken blijkt dat het gebruik van granaatappelolie kan helpen om de wondgenezing te bevorderen en te versnellen. Zo helpt de olie snel snijwonden, puistjes en andere beschadigingen op de huid te herstellen, en voorkomt tevens dat er littekenweefsel achterblijft.

Hoewel granaatappel - en granaatappelsap - wat duur zijn, zijn ze het zeker waard. Bovendien bespaar je zo geld, omdat je geen andere cosmetische producten meer hoeft te kopen. Kies bij voorkeur altijd voor de vrucht zelf, deze is vaak relatief goedkoper dan het sap en bovendien het gezondst.

26. Bescherming van je tanden

Granaatappels blijken efficiënt bij de behandeling en preventie van bepaalde tandheelkundige problemen. Uit sommige studies blijkt dat de consumptie van granaatappelsap zeer effectief is in de bescherming tegen tandplaque.

27. Vermindert stress

Een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Queen Margaret University in Edinburgh heeft aangetoond dat granaatappels stress en spanning kunnen verminderen. Het sap zorgt voor een significante afname van het stresshormoon cortisol in het speeksel. De deelnemers voelden zich veel minder gespannen en angstig na het drinken van een glas granaatappelsap.

28. Laat de pondjes smelten

Granaatappelsap zou buikvet aanzienlijk kunnen verminderen. Deelnemers die dagelijks een halve liter granaatappelsap dronken gedurende 4 weken hadden lagere niveaus van vetzuren in het buikgebied dan deelnemers die het sap niet dronken. Dit betekent dat het sap het vermogen heeft om vet in het lichaam te verminderen - en natuurlijk is het nog beter om de hele vrucht te eten.

29. Ontstekingsremmende eigenschappen

Vanwege de grotere hoeveelheid antioxidanten, werken granaatappels sterk ontstekingsremmend. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition toonde al aan dat granaatappelsap de zwelling in verband met artritis kan verminderen. Granaatappels hebben daarnaast ook anti-microbiële en ook anti-bacteriële eigenschappen.

Tot slot...

Zoals je ziet zitten deze robijnrode vruchten niet alleen vol met smaak, maar ook vol met voordelen voor de gezondheid. Bedenk wel dat we eigenlijk nog maar weinig weten over alle voordelen van deze vrucht. Voor elk voordeel dat hier beschreven is, zijn er nog wel 10 eigenschappen waar we niets van weten.

Als je geen verse vruchten kunt krijgen, is het wel gewoon mogelijk op elk moment van het jaar granaatappelsap in de supermarkt te krijgen. Je kunt dus altijd van alle voordelen genieten! Vers is natuurlijk van voorkeur, maar het sap biedt ook genoeg gezondheid. Voor een extra boost kun je het sap ook gebruiken in een groene smoothie. Extra voedzaam!

Consumeer jij al regelmatig granaatappel en hoe eet jij deze vrucht het liefst? Laat het weten in de comments!

Bronnen:

http://www.health.harvard.edu/press_releases/health-benefit-of-pomegranate-juice

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/pomegranate

https://authoritynutrition.com/12-proven-benefits-of-pomegranate/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb het geluk in Tunesie te wonen waar het nu volop seizoen is van granaatappels. Zijn heel goedkoop bij de telers. Wij eten dit vooral om ons (lichaam) voor te bereiden op de winter. En de buurvrouw leerde mij hoe je heel snel de pitjes uit de vrucht kan halen.

  1. Ahhh....Tunesië: Prachtig land waar ik al meerdere malen een heerlijke vakantie heb doorgebracht. En nee, niet aan de toeristenzijde, maar tussen de plaatselijke bevolking op het platteland.

 2. Ik wil het nu gaan drinken als bloeddrukverlager...maar oh wat is het lastig om te kiezen welke ik
  dan moet kopen? Zie bij Albert Heijn de Zonnatura en de Healthy People...maar wil nou ook
  geen zak suiker naar binnen werken bij een glaasje sap. Dus nog lastig om te beslissen welke
  ik ga proberen.

    1. Granaatappelsap van Schulp zijn de beste puur sap wel een beetje suiker maar dat wordt gestabilliseerd ik betaal € 7,50 ik heb in belgie gewoond daar betaalde ik 5,95 Pajottenland zeer goed en puur sap

 3. het is de perfecte vrucht! ik merk echt hoeveel energie het me geeft.
  ik doe een verse granaatappel in de blender samen met wat ander fruit en spinazie.
  heerlijk!

 4. Granaatappel eet ik dagelijks als ontbijt samen met havermout,zonnebloempitten,chiazaad,lijnzaad,een paar pompoenpitten en Alpro Sita.

 5. Ik eet al jaren iedere dag de besjes van de granaatappel door verse geperste sinaasappel en citroen met havermout er doorheen, speciaal voor mijn hart en bloedvaten, om de aderverkalking terug te dringen. Het blijft toch een hele klus om de 6 granaatappels, die ik per week nodig heb te pellen, maar ik heb het er graag voor over

 6. Mag je granaatappel hebben als je een autoimmuum ziekte hebt.
  Was hier even benieuwd naar.
  Graag zou ik hier een antwoord op krijgen.

  1. Mits biologisch, of in ieder geval zonder vreemde behandelingen, dan is dit een prima alternatief.

 7. Ik drink minstens een glas granaatappelsap per dag. Ik woon in Israel en ze zijn hier nu ook vollop in de winkels te vinden maar het blijft een werk en het komt moeilijk je kleding uit, de vlekken 😉 Wij kopen nu flessen pure sap (ecologisch), handig en lekker.

 8. Beste lezers

  Samen met mijn gember/ curcuma en zwarte peper thee die ik vers maak elke week en in weck flessen bewaar max 5 dagen eet ik iedere dag ofnom de dag vers granaat appel , zware glanzende granaat appels zijn de beste keus, doormidden snij ik ze en met de snijkant naar beneden en eetlepel op de bolle kant kloppen vallen de pitjes er heel snel en makkelijk uit max 1 minuutje werk.

  Succes allen !

 9. Sinds 10 jaar in behandeling voor maculadegeneratie. Ik mag absoluut geen bloedverdunnend gebruiken.
  Kan ik dan wel granaatappel gebruiken?

  1. Hoi Paul,

   Uit onderzoek is aangetoond dat reservatol ook zit in granaatappels, rode druiven en rode wijn alhoewel het verstandig is om rode wijn met mate te drinken i.v.m de alcohol die er in zit.

   Groetjes, Robert Jan

 10. Ik had al gehoord van de gezonde mogelijkheden van een Granaatappel, dus ga ik vanaf nu elke dag er eentje eten. Ben benieuwd na een maand of deze werkelijk antioxidanten zijn en de werking ervan realistisch is...

 11. Ik eet ze door de sla, yoghurt, teff-pap…. Maar het liefst eet ik alleen de pitjes. Maar dat verschilt nogal waar ik op dat moment ben. Nu ben ik in Italië en deze zijn zo oooooverheerlijk lekker!!!!
  Geeft ook een goede booster.

  Ik snij de granaatappel door midden. Leg dan de open gesneden kant in mijn handpalm en sla met een bolle pollepel op de ronde kant vd granaatappel zodat de pitjes in mijn hand vallen. Perfecte oplossing.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share