Voedingsadvies

Laatste Update: 18 januari 2017

5 eenvoudige tips om vanaf nu gezonder te eten

Een paar eenvoudige wijzigingen in je dieet kunnen een grote impact hebben op je gezondheid. Gezonder gaan leven lijkt soms een hele opgave maar je kan er aan beginnen met een paar kleine stapjes. Voor wat het eten betreft geef ik je hierbij alvast enkele tips.

1. Lees aandachtig de ingrediëntenlijst

Iedereen kan dit en zou er nu meteen mee kunnen beginnen ook! Voor je voorverpakte voeding koopt of consumeert zou je altijd even moeten kijken wat er zoal inzit. Je moet daarom zelfs nog niet je eetpatroon aanpassen. Je gewoon bewust worden van alle 'industriële' producten die er in je voeding zitten is een goede eerste stap.

Kijk eens hoeveel ingrediënten erbij zitten waarvan je amper de naam kan uitspreken! Kijk naar de hoeveelheid ingrediënten die soms voor erg eenvoudige voedingsmiddelen nodig zijn. Zitten er veel ingrediënten in die je in geen enkele normale keuken zou aantreffen? Dan zijn dit misschien voedingsmiddelen die je beter niet te vaak op het menu plaatst.

Verder kan het geen kwaad eens naar de hoeveelheden geraffineerde suiker en zout te kijken. Tegenwoordig zijn fabrikanten ook verplicht om te vermelden wat één portie van hun product betekent voor je dagelijks aanbevolen hoeveelheden suiker, zout of vetten.

Let op! Je zou wel eens kunnen schrikken als je deze aandachtig bekijkt.

2. Koop zoveel mogelijk 100% volkoren-producten

Deegwaren vormen een groot aandeel van het gemiddelde westerse dieet. De overstap maken naar volkorenproducten kan dan ook een erg groot verschil maken in je dieet en gezondheid. Veel supermarktproducten zijn gemaakt van industrieel geraffineerde granen – pasta, rijst, sandwiches, koekjes, hamburgerbroodjes, noem het maar op.

Daar zit veel ruimte voor verbetering in dus. Gelukkig bieden meer en meer supermarkten tegenwoordig ook volkoren-alternatieven van deze producten aan. Maar mocht je ze daar niet vinden kan je lokale bakker, bio- of gezondheidswinkel je vast helpen. Eens je aan de smaak gewend bent wil je nooit meer terug! Persoonlijk eet ik graag speltbrood en zou ik zeker een keer proberen!

3. Schakel over op biologische zuivelproducten

Eén van de belangrijkste redenen om biologisch te eten is het vermijden van pesticides in je voeding. Nu kan je fruit en groenten nog zelf proberen te spoelen om zoveel mogelijk de resten van deze schadelijke stoffen eruit te wassen. Maar met zuivelproducten kan je dit uiteraard niet.

Antibiotica, pesticiden, dioxines... Het komt allemaal zo op je bord of in je glas terecht. Schakel daarom in elk geval voor zuivelproducten over op biologische alternatieven.

4. Eet meer verse producten (biologisch als het kan)

Indien je momenteel niet veel verse producten eet vraag jezelf dan eens af... waarom niet? Is het omdat je de smaak niet erg belangrijk vindt, omdat je geen tijd zou hebben ze klaar te maken of misschien zelfs omdat je niet zou weten hoe de verse variant zelf te bereiden? Probeer het misschien toch eens uit, eventueel met een paar nieuwe recepten en met lokale en verse producten.

Een eenvoudige gezonde maaltijd hoeft niet veel tijd te kosten, kan je gemakkelijk zelf maken en is eigenlijk altijd veel lekkerder dan die saaie diepvries- of magnetronmaaltijden van de supermarkt!

5. Bied ook je kinderen vaker 'echt' eten aan

Laat ik eerlijk wezen, als een kind van vijf in McDonald's zit, is dat enkel omdat zijn ouders hem daarnaartoe gebracht hebben. Natuurlijk lusten kinderen graag fastfood. Maar fastfood wordt al snel ook een makkelijke keuze: je hoeft niet te koken, niet af te wassen en je kind lust het altijd! Maar kinderen goed opvoeden betekent ook ze leren gezond te eten en de waarde van goed en gezond eten gaan ze niet leren kennen in een fastfood-restaurant.

Heb jij nog eenvoudige tips om gezonder te gaan eten? Wat doe jij om jezelf te motiveren gezonde producten te kopen en klaar te maken. Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share